Inlägg

Inlägg som troglodyt har skrivit i forumet
Av troglodyt

Chargefinder finns inte för android auto. Vilken auto-kompatibel app är bra för att hitta laddstationer och se vilka som är lediga i realtid?

Av troglodyt
Skrivet av Björn Endre:

Då jag nu har haft vår Enyaq iV80 i nästan exakt 8 månader så tänkte jag ge lite återkoppling hur det gått. Det är INTE en jämförelse med alla andra elbilar då jag inte testat dom.

Mycket nöjd
----
- Så tyst och skön att köra. Jag kommer från en Peugeot 5007 senast och det är en stor skillnad. Att kunna prata med folk i baksätet i vanlig samtalston under körning är trevligt och jag tycker den är så mjuk och skön att köra.

- Rapp. Återigen så var ju en diesel min förra bil (och en större bil) så självklart ska en elbil kännas pigg i jämförelse men jag gillar verkligen att kunna köra ut på vägen och trycka gasen i botten och få svar direkt och nästan tryckas bak i sätet.

- Mer traditionell insida. Jag tycker personligen tesla's väg är för avskalad utan jag gillar en blandning mellan riktiga reglage och skärm. Den lilla skärmen bakom ratten är perfekt för det viktigaste (inkl turn-by-turn navigering).

- Bra storlek. Jag behövde ju en stor bil och även om den är mindre än min gamla Peugeot 5007 så är det lagom för oss. plus att man kan använda utrymmet under bagageutrymmet för lite extra plats.

- Trådlöst Apple CarPlay (även om jag faktiskt inte använder den speciellt ofta)

Nöjd
--
- Jag tycker faktiskt att infotainment funkar bra och gör det jag behöver. Den kan vara lite seg vid uppstart, typ 1 av 5 ggr tar det 5-6 sekunder att starta upp, men annars tycker jag den normalt är responsiv. Nu sitter jag inte och petar runt där hela tiden utan det jag behöver finns snabbt tillgängligt: radiokanaler, navigering, möjlighet att byta till Wireless CarPlay etc.

- Navigering: har blivit mkt bättre. I början växlade jag ofta till CarPlay för Apple Maps (visas även i lilla skärmen) eller Google Maps men nuförtiden till 95% använder jag den inbyggda navigeringen. Den är inte perfekt (främst verkar den inte uppdaterat POI's) men annars tar den mig fram dit jag vill på ett bra sätt.

- Appen funkar helt ok. Har använt den flera gånger för att ställa in avgång i vinter så att bilen var varm när sena träningar var klara. Däremot skulle jag gärna se lite mer funktionalitet, som t ex att kunna låsa bilen om man glömt låsa den. Lite irriterande få en ping att "bilen är olåst" men inte kunna hantera det. Skulle också vilja ha stöd för multipla användare så både jag och min fru kunde ha eget konto i appen.

Neutral
---
- Räckvidden är helt ok för mig. Vi har kört några längre sträcker ner i landet utan större problem (förutom när frugan glömde stanna för att ladda och åkte vidare) men det märks på vintern att den går ner.
- Laddhastigheten. Jag har svårt att riktigt kommentera då vi sällan laddar på nabbladdare men även teoretiskt är det en bit från de bästa.

Kunde vara bättre
--
- Min fru är inte helt såld på helljusen. Hon är van vid att det lyser upp mkt mer men det känns som Enyaqens ljus fokuserar på sidorna och din vägbana = jag tycker är bra, men hon känner hon skulle vilja se längre.
- Autobromsningen vid backning slår till på vår uppfart. Det innebär vi måste stänga av den varje gång vi ska backa upp där. Har inte åkt på det någon annanstans men lite småirriterande. Antagligen är det lutningen och buskar etc på sidorna som lurar sensorerna.
- Skoda skulle behöva pusha ut en uppdatering som tar bort problemet med att den vill att du ska logga in igen i tid och otid i bilen. Jag har visserligen noterat att det egentligen inte gör något om du struntar i den men fortfarande lite irriterande att se notifieringarna.

Visst är man lite sugen när man ser nya bilar dyka upp men jag får nog säga vi är väldigt nöjda. Min fru har inte svurit åt bilen så ofta som hon gjort andra bilar :). Senast var när vi hade problem backa upp på vår väldigt isiga uppfart men det beror mer på att vi har friktionsdäck än dubbade däck.

Jag har haft 80x ungefär lika länge och kan bekräfta allt detta, det är också mina intryck.

Stor barnstol bak och ändå gott om plats på sätet framför.

Android Auto fungerar bra trådlöst, och telefonen kan laddas trådlöst under tiden.

Helljusautomatiken har jag inga problem med, det är helt OK när man vant sig vid de rörliga hålen i ljusbilden där det finns mötande trafik.

Backkameran och 360-vyn tycker jag är sådär i mörker, och undermåliga i snömodd.

Räckvidd vinter var sämre än väntat som många observerat. Samtidigt, för våra körningar har det varit mer än tillräckligt.

Traffic assist fungerar fantastiskt bra på landsväg, och även i stan men där måste man vara alert på fellästa eller påhittade hastighetsskyltar. I princip blir bilen självkörande. Väldigt bra vid köbildningar. Nästan lite farligt, om man köar in till en rondell följer den bilen framför utan att kolla om det finns trafik i rondellen som ska släppas fram först.

Av troglodyt

Vi har fått offert från sesol, beräknad 6000Kwh/år, nyckelfärdigt, kostnad 100K. Men de säger att grejerna levereras vid en viss tidpunkt (nu beräknat 6 månader bort) och då ska jag betala 70%, och oklart hur mycket senare så kommer installatören. Jag vill ju inte ha en massa grejer stående och ansvara för dem utan att veta hur länge. Är detta praxis? Om man googlar finns en del skräckhistorier om sesol men det gäller kanske alla bolag i dessa tider.

Av troglodyt
Skrivet av Xyborg:

Timpris är ofta värt det även utan batteri om man har elbil. Solcellernas el säljs då ut på nätet under dagtid när elen är dyrare. Sen ställer man in elbilen/laddboxen att bara ladda på natten när det är billigast el. Du får då lägre kostnad, med samma förbrukad mängd som tidigare.

Batteri sätter du upp en gång med ett bra automatiskt system, sen ska det inte behöva göras mycket mer.

Däremot tror jag inte du får ekonomisk vinning i en batteriinstallation i dagsläget. Poängen skulle vara om du tycker det är värt det för den extra tryggheten att ha ström även då solen inte skiner om det skulle bli strömavbrott i staden du bor.

Blir det strömavbrott är man utan el även om man har batteri. Annars måste man ha så kallad ödrift, vilket är ganska dyrt att installera. Vi har nästan aldrig avbrott så det känns inte som en stor faktor.

Av troglodyt

Så har vi offert från Solel, en anläggning som ska ge runt 6MWh/år, vilket är vår förbrukning (vi har fjärrvärme) förutom elbilen. För 32000 kr mer kan vi få ett 10kWh batteri. Det kanske är bra men känns också som en grej till man ska hålla reda på och som kan krångla, och vi behöver ju då gå över till timpris. Ni som har batteri och timpris, hur mycket pyssel är det att hålla på med detta och känner ni det är värt besväret?

Av troglodyt
Skrivet av Björn Endre:

Skoda-appen sa till mig också att de var stängda. Jag gjorde det när jag klickad för att starta uppdateringen och den gnällde över fönstrerna. öppnade alla och stängde igen och då ändrade den sig och lät mig starta uppdateringen.

Tack! Problemet löst. Det visade sig att när man stänger fönstren med automatupphissningen så ser de stängda ut men det finns ändå någon millimeter kvar som man kan få genom att stänga mer manuellt, och det var vad som fattades.

Uppdateringen är klar men märkligt nog verkar inte något versionsnummer ha ändrats.

Av troglodyt
Skrivet av Björn Endre:

Jag fick precis samma problem. Först gnällde den över att jag hade parkeringsljus påslaget så stängde av dom (man stänger av auto via ljusknapen) men sen gnällde den över fönstret. Efter ett par gånger då jag inte fattat vad problemet kan vara och jag struntade in att försöka uppdatera så valde jag att öppna alla fönster och stänga dom igen ordentligt och då funkade det. vet inte om den av någon anledning missar att alla är stängda första gången när man inte öppnat dom.

När i processen öppnade / stängde du fönstren? Jag tycker jag har provat alla kombinationer.

Jag tvivlar på att det är fönstersensorerna. Skoda-appen säger att fönstren är stängda.

Det är också märkligt att uppdateringen bara dyker upp ibland när jag stänger av. Imorse tex fanns den inte där.

Av troglodyt
Skrivet av Lidodido:

Känns som att jag sett detta i enyaq-Facebook-gruppen. Är det uppdateringen för motorn?

Jag tror det. Själv har jag inte och vill helst slippa facebook. Finns det någon fix?

Av troglodyt

Min Enyaq beter sig konstigt. Den säger att det finns en uppdatering, men när jag försöker installera den säger den att jag först måste stänga fönstren fast de är stängda (som det också visas i appen). Och inget kan få den på andra tankar. Jag öppnar och stänger fönstren, och har startat om alltihop, men den återkommer alltid med ett meddelande om att det finns en uppdatering. Dessutom så tror jag faktiskt att jag har uppdaterad programvara: ID.Software 3.0.0, Programvara 0333, Programvara för visning och kontrollenhet 109. Ni som har Enyaq, är det vad ni har, och har ni haft något liknande problem?

Av troglodyt
Skrivet av snajk:

Nej precis. Men vi hade ju kunnat döpa enheten till något annat och ha kvar samma betydelse, som vi gör med "kubikdecimeter" och "liter" exempelvis. Hade vi kallat kWh eller kWh/100km för vad som helst, säg "klimp" exempelvis, så hade folk inte blandat ihop det med tidsaspekten så mycket. "Den här bilen har en förbrukning på 18 klimpar" eller ".. 18 klimpar per 100km" kanske är mer lättförståeligt än "Bilen har en förbrukning på 18 kWh per 100 km"

Enheten finns redan och heter Joule. 1 Joule = 1 wattsekund, så 3.6 megaJoule (MJ) = 1 kWh. Men elbolagen debiterar oss efter kWh snarare än MJ. Eftersom jag gärna vill att det ska vara tydligt vad det kostar är det bra med förbrukning i kWh/mil.

På samma sätt betalar vi bilbränsle per liter men flygbränsle per kilo. Och mäter förbrukning därefter.

Förbrukning per distans skulle ha enheten Joule per meter, vilket är enheten för kraft (Newton). Det motsvarar alltså den kraft som behövs för att hålla bilen i rörelse.

Av troglodyt

Så man ska helst inte ladda alls vid minusgrader?

Skrivet av xxargs:

Grafiten på anodsidan av batteriet har svårt att ta upp Li-joner från elektrolyten via semisolida lagret på ytan när temperaturerna är under 0 grader och kallare och kan riskera metallisk lithiumplätering istället om man forcerar, vilket täpper igen ytan/porer på den semisolida lagret och att utfälld metall försvinner från batterikemin som reagent samt ger framtida risker med intern kortslutning för att det växer metallnålar med tiden i cellen och kan tränga igenom separatorn, kortsluta och risk för självantändning.

Med andra ord det laddar inte alls vid celltemperaturer under 0 grader C, vid 0 grader C enstaka % av märkströmsladdning och som stiger med temperaturen och först vid +15 grader C kan laddas med sin märkström.

LiIon-batterier har nästan inga sidoprocesser alls som ger värme på samma sätt som med bly och NiMh-batterier under laddning och med låg Ri och låg laddström vid nära 0 grader så är batteriuppvärmningen under laddning väldigt liten inledningsvis då uppvärmningen bestäms av "P-värme = RI²" - dvs. värmebildningen i batteriet ökar kvadratiskt med laddströmmen, som dock hämmas lite av att batteriets inre resistans också minskar med högre temperatur (större jon-rörlighet i elektrolyten och i den semisolida lagret och snabbare inträngningshastighet av Li-joner mellan kristallagren i själva grafiten av högre temperatur) och det är inte helt kvadratiskt ökad värme med ökad ström när batteritemperaturen samtidigt stiger.

Med andra ord förvärmning av batteri så att det är minst 13-15 grader C varm innan inkoppling till laddstolpe av största vikt för kortast möjliga laddtid - och samtidig så börja det åter igen begränsa strömmen när batteritemperatur passerar 35 grader C om det inte fins kylsystem av batteripacken under laddning.

LiIon-batterier (oavsett katod-material på +-sidan) är väldigt kinkiga batterier, medans hade man haft NiCd-batterier hade man kunnat laddat våldsamt hårt från -20 grader C tills batteriena var i koktemperatur utan att det gör någon större skada på kapacitet och livslängd.

Av troglodyt
Skrivet av snajk:

Det är väl inte bara det. Luften blir ju "tjockare" vid lägre temperaturer så luftmotståndet ökar exempelvis. Snö påverkar förstås ännu mer när det gäller rullmotstånd.

Sant. Men frågan kvarstår: är effekten av varmgarage märkbar, någon som har praktisk erfarenhet?

Av troglodyt

Att räckvidden minskar när det är kallt beror på batteritemperaturen. Så om man står i varmgarage och åtminstone startar med varmt batteri, får man då bättre räckvidd? Eller kallnar batteriet så snabbt att det inte spelar någon större roll?

Av troglodyt
Skrivet av Lidodido:

Med mina prioriteringar (låg bullernivå, mjuk fjädring, rejält bagage) föll valet på Skoda Enyaq, men den har sina svagheter i klumpig infotainment, avsaknad frunk och inte den snabbaste snabbladdningen. Det betyder ju dock inte att den är "bäst". Men det är nog det närmsta man kommer en V70 med eldrift, åtminstone just nu.

Jag hade precis samma prioriteringar plus att den ska klara Uppsala-Karlstad med lite marginal på vintern, och det blev samma slutsats (Enyaq). Kupén är större och bekvämare än V70, både fram och bak. Möjligen är bagageutrymmet något lite mindre.

Av troglodyt
Skrivet av Mandrake:

Skumt, har en easse box som står och väntar på elbil så har bara kunnat bekanta mig med appen. Du har inte ställt laddningen på 10A i appen? Eller elektrikern som installerade.

Nej. Och jag får ju runt 13A som mest. Men jag vet inte om det är lastbalanseraren, laddningsboxen eller bilen som är boven i dramat.

Av troglodyt

Hemmaladdningen (Easee) på min Enyaq fungerar märkligt. Jag får aldrig mer än 7-8kW trots att belastningen på resten av huset bara är några hundra W. Visst borde jag få minst 10kW? Häromkvällen laddade den bara 3kW (trefas, runt 5A per fas). Efter några timmar avbröt jag laddningen och startade om den, då blev det bums 7kW. Är det bilen som beter sig underligt? lastbalansering är inställd på att nyttja 94% av huvudsäkring (16A).

Av troglodyt
Skrivet av snajk:

Känns som typ 99% borde klara sig på 3,7, det ger lätt tjugo mil per natt och få åker ju så långt på daglig basis. Även om man behöver fullt batteri varje lördag morgon exempelvis så borde det inte vara några problem.

Jo, jag tror jag klarar mig i 99% av dagarna. Frågan är vad jag vill betala för vissheten att jag kan ladda 11KW om det plötsligt faktiskt behövs.

Av troglodyt

Tack för tips om lastbalanseringen. Jag visst inte att det är den mest belastade fasen som begränsar. Ska kolla på uppsäkring. Om jag läser rätt är det för mig 250kr/mån för 25A - kanske värt det för sinnesfriden att kunna ladda någorlunda snabbt om det behövs. Fast ärligt talat behöver jag det nästan aldrig, det är mest en försäkring mot oförutsedda behov.

Av troglodyt

Jag tycker min lastbalanserare (Easee) beter sig underligt. Vi har 16A huvudsäkring så kan få max 11KW till huset. Eftersom vi har fjärrvärme drar vi i ett grundläge inte mer än några hundra W (lite lampor och elektronik). I så fall ger lastbalanseraren 8-8.5KW till bilen - fast man skulle tycka att den borde kunna ge uppemot 10KW. Om vi sätter på spis eller vattenkokare (enstaka KW) dyker effekten till bilen ända ner till 2KW. Man kan se på appen att det är 8KW ledig effekt som den inte skickar till bilen. Antingen ger den ganska låg ström på all tre faser, eller går över på att använda bara en fas.Och ibland går den inte upp efteråt utan ligger kvar lågt.

Är detta normalt eller kan det vara fel? 8KW är jag väl OK med eftersom vi laddar på natten, men med 2KW tar det ju ett dygn minst.

Av troglodyt
Skrivet av Lidodido:

Väldigt bra pris med andra ord. Inte inräknat vinterdäck i det? Fick ni någon rabatt eller var det listpris?

Grundpriset idag är ju 648 300kr, men då är jag inte säker på om den innehåller mer utrustning än när du beställde. Led Matrix-ljus t.ex vet jag inte om det var standard förr. Vi fick ett pris på ganska prick 700k inklusive vinterdäck, men då hade vi tillval för ca 80k och där var nog inte vinterdäcken inräknade.

Ja det var en bra rabatt. Vinterdäck ingick inte, och det är ju iofs rätt dyrt.

Det är lätt att bli fartblind på tillvalen. Om jag ändå betalar en halv mille, kan jag inte lägga till några tiotusen? Men tiotusen är tiotusen. Hur mycket är en elektrisk baklucka egentligen värd? Hur många sekunder av ens liv används den? Det passade vi på. Men vi har den eluppvärmda framrutan och värme i baksätena. Enligt vad jag kan se har vi allt som finns i grundversionen och några saker till.