Inlägg

Inlägg som Sammanhang har skrivit i forumet
Av Sammanhang
Skrivet av sweisdapro:

Den stora skillnaden mellan vad vi skriver är att du menar att TS blivit informerad om att verkstaden BESTÄLLER delen redan från början, och jag menar att TS enbart blivit informerad om att delen kommer BEHÖVA beställas för att genomföra reparationen.

Det faller på sin egen orimlighet att du skulle behöva betala för saker du inte blivit informerad om kostnaden för innan de beställs (om det inte framgår från offerten att priset inte går att förutse)

Hela händelseförloppet är så pass märkligt att man får känslan av att verkstaden kanske har en helt annan upplevelse. Det låter verkligen som världens sämsta koncept att en bilverkstad skulle sitta och beställa hem bildelar för tusentals kronor om inte kunden åtminstone muntligt har gått med på det. Isåfall behöver trådskaparen inte oroa sig alls för den där firman har snart konkat ändå. Bara ignorera ifall de hör av sig. Men jag tycker det låter så pass konstigt att jag inte är helt övertygad vad som faktiskt har hänt. Kommunikation verkar ha fallerat rejält.

Av Sammanhang
Skrivet av sweisdapro:

absolut har jag varit hos bilmekaniker, och aldrig någonsin har de beställt delar utan att explicit bett om (och) fått godkännande efter att jag fått veta vad det skulle kosta.

Varför skulle de behöva skicka ut en offert om de redan hade godkänt är ju flip-sidan på ditt antagande?

EDIT: det är fullt möjligt att lämna in en bil för reparation, medveten om att det kommer behöva beställas delar, och ändå avböja när det kommer ett prisförslag som är för dyrt.

Tillvägagångssättet skiljer sig nog en del mellan exempelvis Mekonomen och Pelles Verkstad runt hörnet. De gånger jag har bett en lokal verkstad laga min bil har de flera gånger skickat efter delar och bokat in en ny tid innan jag har godkänt någon skriftlig offert. Men då har jag bett om ett pris mellan tummen och pekfingret. Säger de 2500 kr och sen slutar det med 2670 kr inkl allt så är det inte hela världen.

I det här fallet verkar trådskaparen ha förstått att verkstaden kommer beställa in en reservdel och även bokat en tid för reparation. Efter två veckors total tystnad så avbokas tiden. Kan sträcka mig till att både trådskaparen och verkstaden har gjort lika mycket fel i det här fallet. Kan trådskaparen undvika att betala nu i efterhand? Absolut. Men jag tror snarare offerten i detta fall var en ren formalitet utifrån vad som bestämdes på plats i lokalen. Verkstäder sitter ju inte och skickar efter specifika delar på måfå ifall någon eventuellt vill laga bilen.

Av Sammanhang
Skrivet av sweisdapro:

haha, är du bilmekaniker eller?
att boka en tid för reparation, som kommer kräva beställning av delar, som verkstaden inte kan säga vad delarna kommer kosta, och lovar att skicka ett FÖRSLAG, är inte ett godkännande av att beställa delarna.
Extra lite om förlaget är skickat med krav på signatur för att godkännas.

Har du någonsin besökt en bilverkstad? Varför skulle de börja köpa in delar och boka in en tid för reparation om inte trådskaparen har gått med på det. Citat från trådskaparen: ”Jag var ju med på att delar skulle beställas”

Av Sammanhang
Skrivet av Valiumballong:

Verkstaden har beställt delar utan att TS har godkänt deras prisförslag. Det är verkstadens problem. Det hade varit TS problem om han hade tackat ja, men sen lagat bilen själv ändå. Men det är inte vad som har hänt, utan det som har hänt är att verkstaden har gjort bort sig.

Du utelämnar nog delar av händelseförloppet. Trådskaparen har bett verkstaden felsöka bilen eftersom den hade en lysande motorlampa. Verkstaden informerar om vad som är fel på bilen, att man behöver beställa in en specifik reservdel för att kunna laga bilen och isåfall även boka in en tid för detta. Allt detta har trådskaparen muntligt godkänt. Sedan ångrar han sig i efterhand pga priset som han borde ha tagit reda på innan han gick med på att de skulle köpa in en lambdasond.

Av Sammanhang
Skrivet av GuuFi:

Kommer kosta verkstaden 100-200kr i returfrakt, kostar mer för dem att tjafsa om detta i 5 minuter.

Då kan det väl vara en bra lösning att kunden står för fraktkostnaden i detta fall. Som sagt jag tror inte verkstaden kan kräva kunden på pengar i detta fall men det är så pass dåligt skött från kunden att man inte kan frånsäga sig all form av eget ansvar heller.

Alla verkstäder kan ge ett pris mellan tummen och pekfingret även om delen inte skulle finnas i lager just där och då. Varför ens be verkstaden skicka efter delar och boka in en tid för reparation om man inte har en aning om priset och funderar på att laga bilen själv om priset är för högt. Ta reda på det först då.

Av Sammanhang
Skrivet av Bananapa1:

När jag hämtar ut bilen från service säger mekanikern att om de ska hjälpa mig så behöver de beställa delar för de har inte lamdbasonder hemma. En tid bokas ett par veckor längre fram, kostnadsförslag skulle komma på mail.

Här någonstans har du ändå sagt att verkstaden ska beställa hem delen för att kunna laga din bil. Tror nog att du utan problem hade kunnat be om ett kostnadsförslag där och då. Verkstaden förutsatte antagligen att du avsåg att reparera bilen där oavsett kostnad egentligen.

Förmodligen kan ingen tvinga dig att betala någonting alls men du har ändå bett dem beställa hem delar för att laga din bil. Efter två veckor har du helt plötsligt lagat din bil på egen hand och avbokar din tid. Är det en mindre verkstad det rör sig om kanske du kan erbjuda att stå för halva kostnaden?

Av Sammanhang
Skrivet av jnsson:

Vilken bank har du? För kännedom så går också nationellt ID-kort bra
Det beror helt på banken. För mig med Länsförsäkringar gick det inte. Behöver gå till ett kontor

Har också Länsförsäkringar. Skummade igenom deras hemsida och mitt enda val verkar vara att besöka ett kontor och ta med mig körkortet. Giltighetstiden på mitt pass löpte ut för några veckor sedan, tänker inte skaffa ett nytt bara för BankID. Har inget nationellt ID-kort heller, ser ingen nytta med det då körkort räcker som legitimation i Sverige och jag väldigt sällan reser utomlands.

Av Sammanhang

Jahopp, har skaffat en ny mobil och därmed försökt få in ett nytt BankId på den. Det tog stopp pga krav på legitimation med pass eller nationellt ID-kort. Går det komma runt detta då jag fortfarande har ett aktivt BankId på gamla luren? Eller tvingas man snällt knata till bankens kontor för att legitimera sig med ett körkort. Har verkligen inget behov av ett pass för tillfället då jag sällan reser utomlands.

Av Sammanhang

De flesta moderna webbläsarna har ett inbyggt utvecklingsverktyg du kan öppna med ett knapptryck och sedan kan du browsa webbsidan utifrån upplösningen på några av världens mest sålda smartphones. Tror det räcker så. Kör med bland annat iPhone X och någon populär lur som är byggt med Android så får du snabbt en uppfattning kring hur det ser ut.

Av Sammanhang

LG OLED är bästa alternativet.

Av Sammanhang
Skrivet av pine-orange:

Vad finns det för anledning att vänta med att ta reda på det?

Bra fråga! Har några månaders inplanerad föräldraledighet innan det känns aktuellt att eventuellt byta arbetsplats. Annars hade jag som du är inne på kunnat ta reda på det så fort som möjligt. Det blir fokus på barnet och att pyssla lite med ett hobbyprojekt på kvällarna.. Sedan utforskar jag arbetsmarknaden lagom till jag ska börja jobba igen.

Av Sammanhang

Gick in på 33000 förra året och fick en höjning till 34500 under årets lönerevision. Alldeles för lågt enligt mig. Företaget är väldigt nöjda med mitt arbete och har uteslutande kommit med positiv feedback. Just nu värdesätter jag såklart att skaffa mig erfarenhet och kompetens, men jag är helt inställd på att det snart kan bli aktuellt att byta arbetsplats om nuvarande arbetsköpare inte vill ge mig en marknadsmässig lön framöver. Har väl i snitt ca två-tre rekryterare i månaden som hör av sig med jobberbjudanden. Kommer ta reda på vad jag kan få för lön på något annat ställe runt årsskiftet. Återstår att se om nuvarande arbetsköpare då vill försöka behålla mig eller inte.

Av Sammanhang
Skrivet av klockish:

Ai-hypen ? du förstår inte vilket paradigmskiften som pågår, samtliga anställda kan i princip gå hem om dom inte utför något fysiskt som att källsortera sopor

Den dagen en AI helt kan ersätta en systemutvecklare så kommer väldigt många andra yrkesgrupper att försvinna innan det. Men vi är inte i närheten av att vara där i dagens läge.

För att återgå till frågeställningen så brukar jag rekommendera att man siktar in sig på fullstack eller åtminstone backend innan man bara fokuserar på att lära sig frontend. Annars blir man väldigt begränsad i sitt jobbsökande tyvärr.

Av Sammanhang
Skrivet av Thomas:

Var ser du det? Det låter verkligen som om du pratar om någon annan utbildning. Jag ser ingenting om JavaScript/HTML/CSS på sidan du länkade, och allt möjligt om Java, funktionell programmering, OOP, backend osv. Som man förväntar sig av en javautbildning.

Tror det benämns som "klientutveckling" i kursplanen. En kortfattad beskrivning säger att den kursen nämligen består av frontend-utveckling.. Vilket oftast innebär JavaScript (och ev. HTML och CSS). Det är nog mest en lite konstig benämning som ställer till det.

Av Sammanhang

Väljer du att exempelvis plugga datateknik på ett universitet så kommer du såklart ha en djupare teoretisk kunskap. Min egen erfarenhet är däremot från YH och där får du snabbt en mer praktisk kunskap, samtidigt som man blir van att arbeta med ramverk och versionshantering på ett sätt som efterfrågas av arbetsmarknaden.

Efter tre års tid så har studenten från YH ca 20 månaders arbetslivserfarenhet och bidrar i projekt som en nyexad student från universitetet färsk från skolbänken inte är i närheten av. Sedan kan säkert personen som har pluggat datateknik komma ikapp eller snabbare få andra ansvarsområden. Det är olika från fall till fall. Utgå ifrån dig själv och din egen livssituation så blir det nog jättebra. Och även om du pluggar Java så kan du lika gärna sitta och arbeta med C# och React ganska tidigt i karriären ändå. Eller något helt annat.

Av Sammanhang

Hade samma problem när jag körde med nätverkskabel från router direkt till datorn. Ett par gånger i timmen försvann uppkopplingen i några sekunder. Sedan var hastigheten som vanligt däremellan. Provade det mesta egentligen med att byta ut alla nätverkskablar, fabriksåterställde routern osv. Ingenting hjälpte. Istället testade jag att enbart köra via WiFi och nu tappar jag aldrig uppkopplingen längre. Kan vara värt att prova. Just spel kanske är lite mer beroende av snabb uppkoppling men sitter du på 500 mbit fiber så bör väl ändå WiFi räcka?

Av Sammanhang

Är utbildningen helt på distans eller kommer det att bli ett antal dagar i veckan på plats? Ska man sitta och programmera på en laptop så hade jag prioriterat stor och bra skärm samt bra tangentbord.

Av Sammanhang

Tycker nog att du ska följa din magkänsla gällande inriktningen. Vad verkar mest tilltalande att arbeta med framöver? För min egen del blev det systemutveckling. Genomförde en liknande utbildning inom .NET.

Min egen erfarenhet är att jag verkligen försökte lära mig så mycket som möjligt under utbildningen. Sedan fokuserade jag på att landa en praktikplats på ett företag där jag sannolikt kunde få ett jobb. När man väl har fått in foten i branschen så rullar det på. Får i regel 2-3 st jobberbjudanden i månaden på LinkedIn även fast jag för tillfället inte söker något nytt jobb.

Av Sammanhang

Kan rekommendera denna: https://www.ikea.com/se/sv/p/skotterud-resarbotten-medium-fas...

Enkelt att komplettera med matchande sängben, sänggavel och bäddmadrass från IKEA. Prisvärt.

Av Sammanhang

Arbetar som systemutvecklare. Om några månader så har jag två års erfarenhet. Sålänge man snabbt landar första jobbet i samband med en praktikplats eller liknande så rullar det på. Får väl i snitt ca 2-3 st jobberbjudande per månad på LinkedIn. Har hittills tackat nej till dessa, men jag kommer snegla runt lite efter årsskiftet tänkte jag, för att se vad man erbjuds framförallt i lön och förmåner på andra ställen.