Inlägg

Inlägg som engywook har skrivit i forumet
Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Arius
EDIT4: Ger nu upp med nvidias nätverkskort, beställde idag ett: INTEL PRO 1000GT NIC

De är fina, har två stycken till min FBSD server. Har nforce mobo på den också, fast det är bara trean iirc som f.ö. funkar bra.

Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aphex
8% reserveras åt systemet/superuser av prestandaskäl, detta kan ändras med tunefs.

Aha, Tack! Då vet jag att det är som det ska. Behövs de åtta procenten om disken är endast för lagring?

Av engywook
Citat:

Tack, men jag har redan läst dem.
En annan fråga jag har är om UFS2. Är det vanligt att det använder mer än andra filsystem av disken? Har nämligen en 500gb disk i burken och den säger att den bara är 451 gb med endast 415 avaliable när den var tom. När jag körde OpenBSD och Linux, tror jag hade reiserfs, så var den 465 gb.

Citat:

Thomas
Du kanske kan testa NexentaOS. Det är väldigt nytt, men klart mera likt Linux än vanliga Solaris. Vill du inte det så är det väl Solaris 10 (stabilt) eller Solaris Express (OpenSolaris-dist) som gäller.
Nexenta kör OpenSolaris som kärna, men med GNU-utils och apt-get osv.

Jaha, okej. Fast jag vill nog hellre köra på "riktigt" isåfall. Så det får nog bli Solaris 10 då. Fortfarande osäker på om jag ska testa dock. Har du erfarenhet av Solaris själv? Isåfall, vad är det "jävligaste" med Solaris?

Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thomas
Ja på alla där.
Det är helt klart klurigare än en vanlig Linux-dist, dock.

På vilket sätt? Är det helt annorlunda eller? Har inte haft några problem att gå över till Open- och FreeBSD.

Kanske skulle vara kul att testa bara för att... Opensolaris är helt gratis antar jag?

EDIT: Såg nu att OpenSolaris bara var kärnan. Vad ska man köra om man skulle testa det?

Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av t0ddan
det finns x86 versioner av både vanliga solaris och opensolaris

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thomas
Sun kör väl nästan främst med x86 nu för tiden, så nån SPARC behövs då inte.

Jaha, okej. Jag har inte så stor koll på solaris. Har det också XFree/xorg? Fungerar irssi, rtorrent, vsftpd etc på solaris då?

Av engywook
Citat:

maDa
Jag har testat det, dock i VMware med 3 diskar bara, helt klart mycket spännande. Ser många fördelar över vanlig RAID.

Tyvär är jag för feg för att köra det på riktigt. Är ju somsagt lite Experimental i BSD än.

Hur mycket minne och så hade du då? Drog det mycket processorkraft?

Jag funderar på att köpa två nya diskar och testa zfs på. Se om det håller för lite tryck.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meto
Annars är det inte bättre och köra det i OpenSolaris då? Där det kommer ifrån början.

Funkar det på en vanlig burk då? Jag har alltid trott att man behövde "speciell" hårdvara för det, typ PPC eller en alpha.=D

Av engywook

FreeBSD och ZFS

Någon som har eller har testat ZFS på FreeBSD? Blev väldigt sugen men jag har inte sett så mycket dokumentation om det än. Bara någon quick start guide. Funkar det okej eller är det fortfarande för experimentellt? Läste någonstans att det var bäst att köra på amd64 med minst 1gb ram. Kan man klara sig med 1 gb eller måste man ha två för att kunna köra servers och mycket skriv/läsning på diskarna?

Av engywook

OpenBSD fungerar väldigt bra som router och firewall.

Citat:

OpenBSD.org wrote

"Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!"

Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av stefanjo
Aha! Det förklarar en del problem för mig. Fick gå tillbaks till 4.1 på en av mina maskiner och på den kör jag just rtorrent. Dom andra maskinerna gick bra.

Nu vill jag inte hijacka tråden men 4.1 och rtorrent fungerar för dig? Har för mig att min hängde sig under 4.1 också. Det kan ju dock ha berott på något annat.

Av engywook

OpenBSD eller FreeBSD, men jag har problem med OpenBSD pga -> http://permalink.gmane.org/gmane.os.openbsd.bugs/10449

Och FreeBSD lyckas jag inte installera då datorn bara startas om, haha.

Det beror ju lite på vad du ska använda datorn till. Endast filserver eller också som router/fw? Om du ska köra den som brändvägg så bör du byta till OpenBSD eller FreeBSD, då pf är mycket enklare att ha att göra med än iptables. Vet inte hur det är med FreeBSD men OpenBSD har bara support för ext2.

Av engywook

Jag har testat att köra med gigabit kortet utåt men rtorrent kommer fortfarande inte upp i samma hastighet som utorrent på min desktop. 4abstract vad använde du för klient och OS när du testade?

Av engywook

Nu kan jag inte ubuntu speciellt bra men har du dnsservrar i /etc/resolv.conf ?

Av engywook

Är FreeBSD på något sätt bättre med små filer eller? Jag kan tanka i lite under 40 mb/s från ftpn. rtorrent kommer dock högst upp i 5mb/s vilket är ganska skumt när jag kommit över 7 mb/s från desktopen. På vilket sätt är FreeBSD snabbare?

Angående dmesg grejen så säger de jag har hittat med farbror google att det är ofarligt, dock gör det ju inget om det finns något bra sätt att fixa det?

Jag har bytt plats på nätverkskorten och håller på att skyffla runt lite data för att kunna lägga den största belastningen på en annan disk och se om det löser sig då.

Av engywook

Serverproblem, köpa ny hårdvara?

Tjao!

Har lite olika funderingar angående min server.

Min server har strulat sedan jag satte upp den för några månader sedan. Den "hänger" sig då och då. Det går inte att komma åt den alls, inte ens om man loggar in fysiskt men "Pekaren" blinkar vid login: . Jag kan dock fortfarande surfa från desktopen(servern är router). Börjar bli jävligt less på den nu. Jag har kört memtest86 och kollat diskarna med seagates seatools. Det enda jag kör utöver defaultinstallen är rtorrent och en ventriloserver. Datorn hänger sig även om jag sätter en cap på 1mb/s i rtorrent. OpenBSD 4.2. Nästa sak som jag ska försöka byta är nätdelen. Någon som har en aning om vad som kan vara fel? Nedan följer lite specs:

Amd64 prolle(kör i386 för att ventrilo servern ska funka)
Något soltek mobo, nforce 3
geforce 2 mx
1 GB ram
intel PRO/1000 GT NIC (em0) + något gammalt realtek 100mbit.
dmesg: http://pastebin.com/f1b8ec78a

Om jag lyckas hitta vad som är fel med burken ska jag försöka bygga om den lite för att få den så tyst som möjligt. Just nu låter nätagget plus standardfläkten till cpun rätt mycket. Funderade på att försöka få allt passivt kylt men det kanske inte är så bra när datorn ska stå på 24/7 i ett skåp. Tips på bra och tysta nätagg? Förslag på kylning till cpun? Någon som har erfarenhet av att klocka ner en amd64 så att den kan vara passivt kyld? Eller har en relativt tyst server hemma?

När jag fått allt att fungera ordentligt vill jag få det rätt från början. Vilket OS är egentligen snabbast(främst filserver) men samtidigt säkert? OpenBSDs pf är kung, men jag kanske byter till FreeBSD eller någon Linuxdist. Skulle nog kanske raida två diskar. Behöver man det för att kunna utnyttja en 100/100 lina till fullo? Måste diskarna man raidar vara nästintill identiska?

[i]Ämnesraden redigerad av Kanel.
Använd inte den typen av benämningar/ord i forumet.[/i]

Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maDa
Jaha, realtek ja. Det är några riktiga skitkretsar det, så de förvånar inte.

Intel PRO 10/100, elller 1000 t.om om du är sugen, där är kvalite på dem.

Om du kör samba så tänk på att det ofta behövs tunas lite för att komma upp i högre hastigheter/stabilare överföring.

Najs, det får nog bli 2x http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010115189 . Finns det något mer man kan göra än att fixa med queueing(webtrafik har högre prio än ftp,torrent) i pf för att få snabbare nätverk?

Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Petrucci
troligast har du ett trasigt/dåligt nätvferkskort i servern

Det verkar som att du har rätt, jag bytte ordning på korten så att mitt realtek 100mbit är utåt och det integrerade nforce3 kortet är innåt. Att jag inte tänkte på det, Tack! Dock verkar det gå lite slöare nu. Jag får nog ta och köpa nya. Tips på bra nätverkskort?

Av engywook

Serverproblem vid full load(NIC)

Tjao!

Jag har problem med min brandvägg/lekserver (OpenBSD). Min anslutning droppas och det tar en stund att få tillbaka den igen när jag belastar linan för fullt. Dock händer ingenting om jag maxar linan från min desktop. Nätverket ser ut såhär:

Internet <> OpenBSD <> Desktop

Jag har försökt att sätta upp queueing i pf men det verkar inte lösa mitt problem. Kan lägga upp min pf.conf mm om jag hittar någonstans att slänga up de. Min ISP är Bredband2 100/100. Någon som har något förslag på vad som kan vara fel?

EDIT: Linan droppas inte om jag kopplar Internet <> Desktop

Av engywook

Soltek SL-K8AN2E-GR SATA, BIOS?

Hej!

Har lite problem med en gammal burk. Moderkortet är SL-K8AN2E-GR. Den hittar inte några sata diskar, inte ens vid BIOS alltså. Har fått för mig att det kanske fungerar om jag flashar om bios. Dock verkar Soltek inte finnas kvar längre så jag har lite problem att hitta ett nytt bios. Vågar man lita på randomsidor? Det enda bioset jag har hittat är här:

http://www.station-drivers.com/page/soltek.htm

Kan det vara något annat som är fel, defekt moderkort? har ställt om cmos och kollat runt bland alla sata inställningar i bios.

Engy

Av engywook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av GarmFighter
ena delen satt jag i one note, men arbetade som du säger inte hela tiden, andra delen surfa jag och instalerade program,. (Sony Ericsson PC suite, tog år att instelera sen satt jag och konfigurera office, och synkade hela årets schema med min mobil..

Vad är anledningen till att du kör one note på en icke-tablet laptop? Jag trodde det bara var för att skriva med wacom penna o dyl.

Av engywook

Nu vet jag inte vad du ska plugga, men om du ska plugga något där du måste anteckna formler eller rita diagram osv kan en tablet pc vara något att titta på. Gå in på http://youtube.com/watch?v=Gp91X3G3M-s där kan du se lite vad jag menar.

Jag letar själv efter en tablet pc och har gjort en tråd i detta forumet. Just nu står det mellan lenovos X60/61 och FuJitsu LifeBook T4220. Det finns även HPs tx1020 som verkar vara väldigt prisvärd. För ungefär 9k får du den. Att tänka på är dock att de flesta tablet pcs är 12".