Missa inte! Fyndchans i Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Sukebe har skrivit i forumet
Av Sukebe

Ytterligare en tråd som visar varför det är så viktigt att läsa igenom avtalsvillkoren innan man accepterar dessa och genomför köpet.

Av Sukebe
Skrivet av medbor:

Skulle gissa på repor och smuts och annat som antagligen var där långt innan de ens landat på andra sidan atlanten. Väldigt lätt att fiffla med sånt och svårt att försvara sig.

Jo, jag antog detta men vill bara vara säker.

Jag har besökt ett 30-tal länder och hyrt bil i samtliga. Hyr alltid från det billigaste alternativet och bryr mig inte om vad eventuella recensioner och omdömen på nätet hävdar. Har hyrt av Hertz, Sixt, Alamo, Enterprise, Europcar, Ace, Thrifty, Cicar, Autoreisen, OK, Budget, Dollar, Goldcar, Drive, Bargain Nippon Rent A Car, med flera, och det har aldrig varit några problem. Men så använder jag mitt sunda förnuft också.

Jag läser igenom avtalsvillkoren innan jag accepterar dessa, jag väljer också försäkringar och tillägg som behövs för att täcka allt som kan hända med bilen under uthyrningsperioden, jag går alltid igenom bilens skick med uthyraren, tar foton och filmer på allt, speciellt repor, bucklor etc och att dessa syns klart och tydligt på fotona/filmerna, ser också till så att uthyraren tar med allt detta i besiktningsformuläret som jag sedan får en kopia på. Först då skriver jag under och tar emot bilen. Gör samma sak när jag lämnar tillbaka den.

Eftersom allt finns svart på vitt i besiktningsformulären, samt foto - och bildbevis, så finns det egentligen bara en handfull saker som kan kosta något i efterhand och det är administrativa avgifter för obetalda väg- och tullavgifter, böter, parkeringsavgifter samt dolda fel. Det sistnämnda kan kosta en hel del då mekaniska skador ligger under dolda fel, men det är därför man köper till rätt försäkring. Då blir det bara en självrisk att bekosta.

Vi har bara hans sida av historien, och som vi alla vet (hoppas jag), har ett mynt två sidor.

Av Sukebe

Jag har helt slutat med att sitta vid skrivbordet då det var obekvämt och att skärmarna var för små. Nu sitter jag i soffan med trådlöst tangentbord och mus, eller i schäslongen med trådlös handkontroll, och spelar på en 85-tums stor TV. Skrivbordet, stolen och skärmarna är sålda för länge sedan och kommer aldrig in i min bostad igen.

Av Sukebe

Har egentligen bara 9 rätt av 10 då jag chansade på frågan om vilken färg det är på brytaren.

Av Sukebe
Skrivet av pistage:

Blev bedragen av biluthyrningsföretaget Hertz i USA, av deras underavdelning Thrifty.

Lämnade tillbaka bilen och nycklarna på flygplatsen. Vi gick inte genom den tillsammans. När jag var på andra sidan pölen drog de 10.000kr extra med påhittade orsaker. Att skriva till dom hjälpte inte.

Detta är alltså ett företag som har en omsättning på nästan 10 miljarder dollar, och bedriver systematisk små-bedrägerier, av klass man hade kunnat tänka sig en egenägd biluthyrningsfirma i Albanien ägnar sig åt.
Eftersom det var ett stort amerikanskt företag så vägrade även Bank Norwegians reseförsäkring mot bedrägerier ersätta det.

Aldrig hyrt av Hertz efter det, och kommer aldrig att göra. Även ett generellt hat mot amerikanare över lag, eller i alla fall att göra affärer med dom, så ska jag först vara riktigt desperat. Känns som 50% av deras ekonomi är byggd på bedrägeri, vad du än köper där får du räkna med dubbla summan i ful-avgifter, och till skillnad från övriga världen där stora företag oftast är mer att lita på än små, så är det i USA ännu större risk när man har å göra med de stora företagen. Där bedrägeri är en del av affärsmodellen och vinstkalkylen, med arméer av advokater som utgiftspost för den delen.

Smilande övertrevlig jävla fitta i kassan hos biluthyrningsfirman.

Typ 10 år sedan och fortfarande sur märker jag, och hatar fortfarande Hertz, och litar fortfarande inte på amerikaner.

Vad är dessa "påhittade orsaker" som kostade dig 10,000 kr?

Av Sukebe
Skrivet av evil penguin:

"Aldrig" är väl att ta i... men det hjälper ju absolut med lite kritiskt tänkande.

Kan bara svara för mig själv.

Skrivet av hakro807:

Säg inte det, jag blev blåst på 2000 kronor när jag betalde för komponenter till golvvärmen som aldrig levererades. Vem fasen kommer ens på tanken att sätta ut en falsk annons på så nischade prylar och med ett pris som gjorde att det tog honom minst en vecka att hitta en köpare? Inte som att han annonserade ut senaste Iphone för halva priset.

Nu köper jag aldrig något begagnat, men om jag skulle göra det så skulle jag aldrig förskottsbetala, utan skulle träffa säljaren så jag innan köpet kan kontrollera både varan och kvittot.

Det gick det nog lite fort när du läste igenom artikeln, för du missade följande:

Skrivet av Sweclockers:

Skurkar som vill utnyttja hederliga medborgare finns det gott och det finns minst lika många sätt att lura dessa på. Ett populärt medel är att antingen försöka lura folk på kosing via lurendrejerisamtal eller via mail.

Veckans fråga är dedikerad till denna företeelse. Det vi undrar är om du, eller någon i din närhet, har blivit utsatt för denna form av bedrägeri. Eller har du lyckats hålla dig borta från buset? Välj det alternativ som passar bäst in nedan!

Skrivet av Olof_von_Knorring:

Köper ibland avokados på ica, fast jag vet att det är 50/50 att skiten är för kass för att äta. Lurad av mig själv antar jag.

Ett enkelt knep för att avgöra mognadsgraden är att titta på grenfästet. Ta bort den lilla "ploppen" som sitter där avokadon har suttit fast på grenen. Om det är grönt under ploppen är avokadon mogen. Om ploppen sitter fast hårt och det är grönt under är den omogen och om ploppen lossnar lätt och det är brunt under är den övermogen.

Av Sukebe

Föga förvånande att ägaren av företaget som producerar VR-headsetet påstår att det är en bättre produkt än vad konkurrentens är. Med det sagt så har han rätt i sitt påstående, åtminstone när det gäller att använda headsetet till att spela med. Har ett själv och är mer än nöjd.

Av Sukebe

Om man använder sitt sunda förnuft så blir man aldrig bedragen.

Av Sukebe
Skrivet av Pepsin:

Köpte en när de hade rea för ett tag sedan (699 kr). Skulle tro att man tjänar in det över tid jämfört med att köpa luft på burk för en hundring styck. Man kan även använda den till att blåsa ur tangentbord och andra saker som är svåra att komma åt.

Det är inte bara en kostnadsfråga utan handlar också (åtminstone för mig) om att tryckluft kan släppa ifrån sig vätska och i vissa fall även smörjmedel då vissa burkar innehåller detta för att smörja mekanismen inuti burken.

Av Sukebe

Hårdvaran dikterar vilken skärm det blir.

Av Sukebe
Skrivet av Markusas:

Blir intressant att se vilka komponenter den kommer ha under huven.

Med tanke på att Nintendo vill nå så många potentiella kunder som möjligt och därför har en prissättning på runt $300 så ska du inte förvänta dig mycket. När Switch släpptes så var SoC:n som användes redan två år gammal.

Av Sukebe

Rengör datorn varje söndag och använder bl.a. IT Dusters CompuCleaner. Gör det inte för att det behövs utan för att jag gillar att ha det rent och fint. Att det förlänger livslängden på komponenterna är bara ett plus.

Av Sukebe
Skrivet av SuperSverker:

Jag får det innehåll jag vill se/ha, och jag vet att jag kan se om innehållet när jag vill utan begränsningar.

Jag fattar grejen med kvantitet - det är inte det jag säger, men om ni konsumerar 9000 titlar så är det helt okej (inte så sannolikt iofs)

Men eftersom den absoluta majoriteten ofta är skräp så jämnar det nog ut sig.
Sålänge du får det innehåll du vill ha, kör på.
Men gå då inte och gnäll när priserna höjs, utbudet krymper och kvaliteten sänks

Edit*
Missförstå mig gärna rätt - Jag fattar att ni vill ha möjligheten, men jag ställer mig frågande till om de 9000 titlarna ni har tillgång till faktiskt är något ni vill se . Min personliga erfarenhet är att 90% är rent skräp vilket lämnar 900 bra filmer och serier som man knappast behöver en prenumeration för att ta till sig

Inte ett svar på min fråga då jag frågade efter hur många Blu-ray-filmer och -serier du får för 625 kr.

Men för att bemöta det du skrev så blir det oerhört kostsamt även om det "bara" skulle handla om 900 titlar. Lågt räknat, och utan att ta med en enda serie då dessa kostar mer än vad filmer gör, så får du spendera åtminstone 90000 kr. För den summan kan jag prenumerera på sagda tjänster i nästan 19 år, tjänster som får nya filmer och serier veckovis. Utbudet blir både större och bättre utan att det kostar mig mer.

Och angående begränsningar. Inte en enda film eller serie som jag har lagt till i mina listor har hittills försvunnit från streamingtjänsterna jag prenumererar på. Kan det hända? Absolut, men med tanke på den enorma mängden innehåll som finns tillgängligt, skulle det inte göra mig något. Dessutom är det ganska troligt att borttaget material dyker upp igen, eller att det på grund av upphovsrättsliga skäl helt enkelt flyttas till en annan plattform.

Av Sukebe
Skrivet av sago:

Enligt svensk lag så finns det 3 sätt att göra ett avtal:

Kontrakt på papper som skrivs under
Muntligt kontrakt (Detta kan utan vittnen vara lite svårt att visa.)
Digitalt kontrakt med digital Idn som tex med tex Bank-id

Notera att trycka i en kryss ruta -- om att jag har läst och håller med // går med på något är INTE med.
Personer som hävdar att en EULA är ett giltigt avtal/kontrakt brukar ha läst på hur det funkar i USA.

Men ingen domstol i Sverige har dömt någon för att ha brutit mot en EULA, och tror det är tveksamt om en EULA är giltig
Jag är inte heller ensam om denna tro, tex hade den första advokaten på google jag hittade svarat att EULA antaligen är ogiltig i Sveriges domstolar

(Misstänker att flera storbolag ser en risk med att hela EULA saken kan förklaras ogiltigt, och de skulle undvika att gå till domstol om de inte hade mycket de kunde vinna)

Du missade realavtal som är ett avtal som blir bindande genom att den ena parten fullgör sin del enligt avtalet, som t.ex. när en konsument först klickar i att man läst igenom samt accepterar avtalsvillkoren, och sedan genomför köpet.

Skrivet av Hurtigbullen:

Det finns gott om suspekta avtal som innehåller delar som är utan verkan då de strider mot gällande lag.

Om ett företag t.ex marknadsför en bil och att du kan få den i vilken färg du vill. När du köper bilen så vill du ha en blå bil, i beställningen så står det att du beställer en blå bil och så även i orderbekräftelsen, men i avtalsvillkoren på 73 sidor som du givetvis har godkänt, så finns det på sidan 56 längst ner en fotnot i litet typsnitt om att företaget har rätt att leverera vilken färg de vill oavsett vad du beställt.

När företaget sen levererar en morotsfärgad bil till dig så misstänker jag att du kommer bli rätt besviken. I detta läge, tror du verkligen att du inte skulle ha en chans att vinna en tvist mot företaget?

Ditt fiktiva scenario har ingen som helst förankring i verkligheten när det gäller företag som t.ex. Apple.

Bert-Görans Skrotbilar HB däremot, som inte vill lägga pengar på att hyra in en jurist för att ta fram avtalsvillkor som följer lagar och regler, han kan tänkas skriva ihop något så idiotiskt.

Skrivet av sago:

Som jag skrev ovan så finns det inga dommar i Svensk domstol som har använt en EULA.
Med andra ord så finns det inte någon praxis för EULA.

Det enda avtal som en EULA kan pass in på här vore realavtal. (som jag inte kände till)
Ser det inte som omöjligt att en EULA kan tolkas som en slags realavtal, men tycker det låter rätt så tveksamt.

Alla Eulor som jag hittils har sett har en massa vilkor som ofta har punkter i stil med:
Du måste göra XXX, du får inte lov att "reverse-enginer", du får inte lov att stämma företaget utan att yyy..

Men även om man skulle se förbi detta problem och tolka det som "avtal", så har en normal människa inte tid att läsa alla Eulor se:
https://forums.anandtech.com/threads/it-would-take-30-working...

Textenovan är fell - det är en överdrift att det skulle ta så lång tid -- jag läste bara rubriken och tog det som sanning.
Men efter lite mer läsning där ser jag att deras siffror verkar vara helt orimliga.

Tror Eula inte tar så stor tid -- men om man verkligen skulle läsa genom tex olika EULA på alla Spel jag köpt på Steam senaste året
och alla program jag installerat på mina datorer, och saker jag trykt OK på på jobbet så skulle det ta en hel del tid
(Och om det skulle tolkas som avtal o kunna innehålla olika sorters "straff" och kanske restriktioner om jag inte får lov att undersöka hur programmet funkar.. (Reverse engineering kan det kanske tolkas som)

Jag ser ju helt klart det totalt orimiligt att tolka EULA som något slags normalt avtal, vad händer tex om jag har en unge på 7 år som kommer över min dator o trycker runt i någon app o accepterar en EULA ?

Vad du tror eller tycker ska gälla är forfarande helt irrelevant för lagen. När du genomför köpet har du inte bara accepterat villkoren utan du har även ingått ett bindande avtal. Punkt slut. Svårare än så är det inte.

Att det tar lång tid att läsa igenom avtal är ingen ursäkt.

Föräldrar är ansvariga för sina barns handlingar tills de fyller 18 år, så skulle detta ske så är det du som förälder som bär hela ansvaret och för stå för eventuella konsekvenser.

Av Sukebe
Skrivet av slipbit:

Lagstiftningen bör förtydligas eftersom det inte är tydligt om man inte läser igenom EULA:n . För vad är skillnaden med att man köper något kontra att man hyr något på obestämd tid? Man får vara glad att lagstiftaren i Sverige anser att konsumenter är den svaga parten när det gäller ett avtal mellan företag och konsument. Därför tycker jag att det är ignorant att påtala att det är kundens fel i och med att man har ett liv och inte läser avtalsvillkoren sida från sida i sin helhet. Vi får dra en poll här på Sweclockers där frågan är, ”Läser du du EULA:n varje gång du köper något”. Då får man åtminstone koll på hur stor andel ignoranta personer som finns här på site:n.

Att inte ta ansvar för sina handlingar och istället skylla på andra, trots att man godkänt avtalet utan att läsa igenom det, visar på både oansvarighet och en bristande förståelse för innebörden av att ingå ett avtal.

Av Sukebe
Skrivet av SuperSverker:

Du vet att rippa filmer är en grej?

Köp bluray, rippa, kasta in i Plex / Motsv och du har din egna streamingtjänst.
Lika enkelt som att säga Privatkoperingsavgift

Skrivet av SuperSverker:

625kr per månad är rätt siffra.

Och hur många Blu-ray-filmer och -serier får du för den summan?

I dagsläget prenumererar jag på Disney+, HBO Max, SkyShowtime, Prime Video och BritBox, vilket ger tillgång till över 9000 titlar (6556 filmer och 2483 serier), för knappt 400 kr per månad. För att få tillgång till samma utbud genom att köpa fysisk media så måste jag spendera minst 1.000.000 kr, lågt räknat. För den summan kan jag prenumerera på tjänsterna ovan i över 200 år, förutsatt att priserna inte ändras.

Av Sukebe
Skrivet av Hurtigbullen:

Du har fortfarande inte fattat; om man skapar en förväntan och sen skrivit in något annat i villkoren så kommer förr eller senare denna diskussion upp - oavsett om avtalet är ok eller inte - och företaget kommer att få en massa badwill alldeles oavsett.

Om man marknadsför nånting och skapar en förväntan om att något ska vara på ett visst sätt och sen är det något annat som står i avtalet så blir det en form av bait-and-switch och vid någon nivå kommer det att vara tillräckligt allvarligt för att den delen av avtalet anses vara utan verkan.

Vi har lagar och regler som säger vad som är ok och vad som inte är ok och du har helt rätt i att de inte bryr sig om vad du eller jag tycker.

Jag förstår mycket väl vad du menar, men det betyder inte att du har rätt i det du säger.

Som jag förklarat tidigare så är ignorans, och att köparna förväntar sig något som aldrig har blivit utlovat, inte en ursäkt. Ordet "köpa" betecknar en transaktion där man mot betalning erhåller något. Det innebär inte alltid ägarskap, då man kan köpa både varor, tjänster och rättigheter. Därför är det viktigt att läsa igenom villkoren innan man köper något, speciellt när det gäller digitala produkter och tjänster.

Av Sukebe
Skrivet av slipbit:

Vad är diskussionsvärdet utöver att du säger att man får gilla läget? Om man kondenserar ned det hela. Du sa det själv. Det blir ju helt poängslös att diskutera då du inte har en åsikt i frågan. Om det inte är att skapa otrevlig stämning här så vet jag inte vad du är ute efter. Utöver att ”utbilda” oss att påverka på riktigt. Jag vet att jag inte borde mata trollen.

Nej, jag skrev att det är poänglöst att diskutera om alla har samma åsikt.

Diskussionsvärdet ligger i det tråden handlar om, att digitalt "köpt" media har plockats bort från köparnas digitala bibliotek och att dessa köpare nu i efterhand är arga över detta, trots att de godkände köpvillkoren.

Trots att det är helt irrelevant för sakfrågan så har jag redan förklarat vart jag står, men kan ta det igen om du vill? Jag köper all min media digitalt, trots att jag vet om att risken finns att hela eller delar av mitt digitala bibliotek kan försvinna. Gör därför backup på sådant som jag absolut vill ha tillgång till om så skulle ske.

Trots det jag skrev ovan så ser jag bara fördelar med digital media. Det tar inte upp någon fysisk plats eller vikt och man kan nyttja det när man vill, oavsett vart man befinner sig i världen

Om du uppfattar det som att jag vill skapa en otrevlig stämning bara för att jag ger förslag på vad som kan ha en faktisk påverkan på lagstiftarna får stå för dig. Tror inte att någon annan ser det så.

Av Sukebe
Skrivet av sabelström:

Har börjat irritera mig på ett surrande ljud från min sub Infinity TSS-Sub800.

Har kollat på gamla trådar, men dom verkar ha problem med RCA kabel inkopplad.

Jag vet inte om ljudet alltid funnits eller om jag bara blivit mer känslig för oljud.

Kopplar jag bara in subben i vägguttaget så surrar den. Har prövat olika utag i lägenheten och det är ingen skillnad.

Vänder jag kontakten 180 grader i vägguttaget så låter det ganska mycket mer i vissa vägguttag men inte alla.

Gör ingen skillnad med RCA kabel inkopplad eller inte, heller inte när subben används.

Så min fråga är ju i stort sätt om felet är på subben eller på vägguttagen.

Är det från vägguttagen så verkar det finnas filter att köpa om jag förstått det rätt.

Om det är subben som är något fel på så får jag se vad jag ska göra, får vell öppna upp den

2011 köpte jag en helt ny Audio Pro Mondial Sub S.3 och precis innan garantin gick ut så började den visa upp vad du beskriver. Skickade därför in den på service och när den kom tillbaka så hade teknikern bytt ut nätaggregatet samt bytt ett par kondensatorer. Efter detta fungerade den felfritt, åtminstone fram tills jag sålde den.

Av Sukebe
Skrivet av slipbit:

Det är så drygt att peka finger på hur man borde göra på ett forum. Jag tycker att du ska gilla läget att jag inte gillar läget.

Du kör bara lobbyistsnack här. Jag tror ingenting. Du vet ingenting om mig. Så vad vill du? förutom att reta oss här på Sweclockers. Du har ju ingen åsikt i frågan och kör cirkelargument. Något som jag påpekat många ggr här och ”lobbat” hos moderatorn är att sätta ignore på såna som du. Har tyvärr inte lyckats med det.

Eftersom du inte är nöjd med rådande lagstiftning så gav jag dig förslag på sådant som kan ha en faktiskt påverkan på lagstiftarna, något som inte inlägg på forum har, och du får detta till att jag är dryg?

Reta er? Detta är ett diskussionsforum och på ett sådant forum så gör man vad? Jo, man diskuterar. Skulle vi alla dela samma åsikter så skulle diskussionerna avstanna helt vilket skulle göra diskussionsforum helt poänglösa.

Om din inte vill diskutera med mig så finns det en enkel lösning, att helt enkelt ignorera mina inlägg.