Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ

Annonsen är avslutad

Av koSmiQ
Skrivet av furis:

Kikade på att flytta över från lastpass till 1password bara för en månad sedan inför black friday- men den produkten verkar vara sönderkritiserad numera då de har ändrat en hel del kring apparnas funktion i framförallt iOS-ekosystemet. Prestandaproblem och kass design i gränssnittet är väl de stora puckarna.

De jag har på lastpass idag som är smidigt är tillägg i chrome/edge som kan generera lösenord åt mig, sparar automatiskt i de flesta fall när jag skapar nya konton etc etc.

Lastpass har även MFA applikation som kan backas up, vilket underlättar om man byter device oavsett anledning. Det är ju ett himla jobb att gå in i varje tjänst man har MFA för att växla över till ny MFA-applikation (MS authenticator, google authenticator etc)

Bitwarden står väl på tur att kika på.... Lastpass har nog råkat ut för lite väl många intrång nu kan jag erkänna.

Jag tycker att kritiken mot 1Password var lite väl överdriven. Jag har använt tjänsten sedan version 5. Det som har hänt att de har ändrat så att mer av deras app är skriven för att vara cross platform (Rust) men UI är lite blandat med SwiftUI för iOS, Electron för Windows/Mac (mycket kritik för att deras Mac-app inte längre är native).

Samma "gnäll" var det när de gick över till att vara en molntjänst. I tidigare versioner kunde man spara sin databas i Dropbox eller Google Drive. Var det säkrare? Tveksamt, bara annan molnleverantör.

Som, numera, Windows-användare tycker jag att det är ett stort lyft jämfört med gamla appen. Och jag hade inte haft något emot den på MacOS heller. Den är nog snabb, alla nya funktioner är väldigt smidiga överlag, deras CLI-integration är grym, sättet man kan dela lösenord på temporärt med länkar som automatiskt slutar fungera är superbra.

Av de alternativ jag har testat så är 1Password den absolut bästa. Vi hade LastPass på en tidigare arbetsplats och jag hatade varje sekund jag behövde använda den jämfört med 1Password. Man kan alltid diskutera hur det är att ha saker i molnet och så vidare, men någon delad lösning vill man ändå ha för att få lösenord på mobil, platta, jobbdator, privat dator och så vidare. 1Password har också europeiskt login.

Jag rekommenderar alltid 1Password åt alla som någonsin frågat om en password manager.

Av koSmiQ

Lösningarna som jag ser, med bäst först:

  1. Kablar och flera accesspunkter

  2. Mesh-system

  3. Router/AP placerad mer centralt i lägenheten

Av koSmiQ

Gasarm och SNES-kontroll är sålda.

Av koSmiQ

Hej,

Har eventuellt intressent på båda. Jag vet under helgen hur det går. Jag återkommer!

Av koSmiQ
Skrivet av Abubu:

50 + frakt för snes kontroll

Perfekt! Jag fixar ett vadderat kuvert (eller vill du ha det säkrare fraktat?) och återkommer!

Av koSmiQ

RPi + PoE-hat ryms alldeles finfint i lådan (det är så jag kört den, och också därför jag borrat några hål i locket precis över fläkten till PoE-hat).

Av koSmiQ
Skrivet av grasklippare:

Tänker mig att du helst vill sälja rubbet på en gång, och inte bara några enstaka delar?

Absolut helst allt på en gång. Men vi får se var annonsen tar vägen. Ett bud på delar kan såklart läggas oavsett.

Av koSmiQ

Garderobsrensning: gasarm för skärm, 4G-modem med mera

Rensar i garderoberna och vill bli av med lite blandat

  • Prokord Deskmount gasarm med USB-portar. VESA-skruvarna lyckas jag inte hitta. Har använts till 32” skärm utan problem. (https://www.dustin.se/product/5011018752/deskmount---white). Prisidé 400 kr

  • ZTE MF286d 4G-modem ej operatörslåst. Prisidé 400kr

  • Creative USB-högtalare av enklare slag

  • Belkin Qi-laddare 10w (Micro-USB)

  • USB-kontroll av typ SNES. Aldrig använd.

Skickar gärna. Bud accepteras. Se dock prisidé på gasarm samt 4g-modem.

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ

Raspberry Pi 3B+ med tillbehör

Säljer en Raspberry Pi 3B+ med blandade tillbehör.

Säljer helst allt i ett svep. Inga kartonger kvar. Budgivning inom rimliga ramar. De vanliga förbehållen gäller med att sälja till vem jag vill och så vidare.

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ
Skrivet av potatis mos:

Tänker du priset för båda eller styck?

Har uppdaterat annonsen med Prisidé för respektive skärm samt egna bilder.

Skickar gärna fler bilder eller mer information vid intresse.

Av koSmiQ

Intressekoll: 2st 32" 4k skärmar

Kikar på att byta skärm, och börjar med att lägga ut en intressekoll på de skärmar jag har idag.

Båda är 32" 4k. Den ena har AdobeRGB, Thunderbolt 3 och annat trevligt. Den andra är mer en vanlig kontorsskärm, men av det bättre slaget.

Kontorsskärm, USB-C: 328P6VUBREB.
Prisidé: 2000-2500

Skärm med AdobeRGB, Thunderbolt 3: ThinkVision P32u-10
Prisidé: 4000-4500

Lenovo-skärmen är köpt 2018-12-14. Philips-skärmen är från 2019 nån gång.

Båda är i fint skick, inga döda pixlar vad jag märkt eller sett.

Ganska stora skärmar såklart. Finns i närheten av Kristianstad. Originalkartonger finns inte kvar. Frakt med PostNord eller liknande går säkert att lösa, men det lär kosta därefter.

Det vanliga gäller såklart med att sälja till vem jag vill, om jag vill och så vidare.

Jag uppdaterar lite senare när jag hunnit fixa egna bilder på skärmarna. uppdaterat med bilder. Notera att webcam ovanpå Lenovo-skärmen inte ingår.

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ

Nu har du redan fått flera svar här, men jag fyller på med att jag gärna sett mer uppdelad kod och bättre/mer lättillgänglig kodstruktur. Ta exempelvis entities.py i HoMM-projektet. Filen är över 2000 rader lång. Den hade aldrig gått igenom en PR i de team jag jobbat i. Håll det kortare, dela upp i fler filer/mappar eller vad som nu krävs för bättre översikt och struktur.

När någon ska läsa din kod så vill de kunna kika på ett par hundra rader kod (på sin höjd), säg om filen är bu eller bä och gå vidare till nästa. Helheten genererar samma resultat men i ett format som är enklare att ta till sig och granska i bitar snarare än en sådan mastodont.

Just struktur är något som jag tittar extra på. Direkt kodkvalitet är inte alltid det avgörande - det handlar om att göra det förståeligt för andra (gärna utan kommentarer), enkelt att granska ny eller ändrad kod och att lämna något efter sig som någon annan ska kunna underhålla.

I övrigt håller jag med andra. Att skapa egna projekt är perfekt för att lära sig grunder, men sen är bästa sättet att lära sig att kasta sig in i större projekt och försöka få praktiskt erfarenhet. Ett jobb är såklart det bästa - men annars är open source en väldigt bra väg att gå. Antingen genom att bidra, eller genom att göra en fork och försöka lägga till nya funktioner som ett sätt att lära sig.

Av koSmiQ
Av koSmiQ

Håller helt med @LaxPudding. En 4k-skärm kommer gynna dig i ditt redigeringsarbete, lite beroende på vilken upplösning dina bilder är i - men det förändras ju också över tid.

Vilka krav på färgrymd har du? Behöver du ARGB? Räcker DCI-P3? Behöver du kunna hårdvarukalibrera skärmen? Mitt intryck är att fler skärmar gått mot att erbjuda DCI-P3 snarare än ARGB senaste tiden.

Jag investerade i en sån här för några år sedan: https://www.lenovo.com/us/en/p/accessories-and-software/monit.... Kan enkelt växlas mellan ARGB/sRGB, har inbyggd KVM-switch, Thunderbolt 3 och mycket annat trevligt. Just den modellen finns inte på marknaden längre, men de kanske har släppt en ersättare?

För övrigt kan jag starkt rekommendera en 32" om du mot 4k. Jag kör min helt oskalad i Windows (tidigare även i MacOS) och får mycket arbetsyta vid bildredigering, programmering och så vidare.

Nackdelen du får med 32" 4k med bra färgrymd är att de är övervägande 60hz, men det har aldrig stört mig - jag spelar inte så ofta eller på någon nivå att det är ett problem.

Av koSmiQ

Om det handlar om alternativ i väntan på fiber så hade jag själv valt Telia. Min erfarenhet (på alla platser jag bott) så levererar de mest stabil hastighet och svarstider.

Medan jag väntade på min fiberinstallation så skaffade jag en 4G+-router själv (på Tradera, samma modell som den som man får från Telia med deras abonnemang) och ett extra SIM-kort till mitt mobilabonnemang för 200 kr/månad. Fungerade klockrent, ingen bindningstid, samma surfmängd som till mobilen (obegränsat) för en väldigt rimlig summa. När jag fick min fiber så avslutade jag det extra SIM-kortet samt nedgraderade mobilabonnemanget.

Ska nämna att jag med 4G-modemet fick ut ungefär 80-100Mbit/s ned och 10-25Mbit/s upp beroende på tid på dygnet. Bra placering på modemet i förhållande till mast och fönster, men inga externa antenner.

Av koSmiQ
Skrivet av SuperDuperKillen:

Här tar det 17 500:- i stadsnätet, oavsett hur långt de behöver gräva.

Telia grävde in på landet hos en bekant för 27 000:- men det var några år sedan, då var det rätt långt de behövde gräva. Han är också bunden till Telia i 10 el 20 år (kommer inte ihåg).

Men ja, gräva själv kanske är ett alternativ.

Lyxigt! Jag kollade vad som gäller i stadsnätet här: För glesbygd ingår grävning 50 meter, i tätort 25 meter. Varje extra meter utöver de som ingår kostar det 100 kr. Dock så är det ett öppet stadsnät utan bindningstider till specifika operatörer. Är man beredd att binda sig till Telia i X antal år så kan de säkert gräva betydligt längre och ta den konstnaden (vi hade en sån deal i den BRF vi bodde i innan. Bundet till Telia i sju år, men till en väsentligt lägre anslutningskostnad för alla bostäder).

Av koSmiQ
Skrivet av SuperDuperKillen:

Vilken leverantör är det som kräver 65k för det där? Låter extremt högt. 20-30k låter rimligare.

Inte helt orimligt. De flesta stadsnät tar typ 20 000 för installation av fiber (fiberblåsning, fixa i skåp osv.), därtill tar de ett antal hundralappar för varje meter extra de behöver gräva utöver de meter som ingår (typ 50 meter i glesbygd). I det här fallet rör det sig om 400 meter vilket blir en kostnad. Kanske finns möjlighet att gräva själv och på så sätt spara pengar?

Av koSmiQ

Själv hade jag grävt in fiber. 5G är visserligen snabbt (jag har testat upp till 659Mbit/s med bredbandskollen påm 5G med min iPhone, men då var jag i centrala Göteborg!), men har kass räckvidd/täckning på de snabba hastigheterna. Riktigt snabbt 5G får du i princip endast i städer, övriga delar av landet använder/kommer använda långsammare (längre vågor) som ger bättre täckning över större yta. Jag gissar att även latenserna kommer att skilja sig.

Som en jämförelse med min iPhone 13 Pro (båda fallen är 5G från Telia):

  • I centrala Göteborg: 659Mbit/s ned, 55.47Mbit/s upp, 23.94ms svarstid

  • Hemma, utanför Kristianstad (cirka 8 kilometer utanför): 102Mbit/s ned, 21.5Mbit/s upp, 16.36ms svarstid (har sett den variera upp till 30ms)

Mitt fiber från Telia genom stadsnätet (wifi till iPhone):
249Mbits/s ned, 272Mbit/s upp, 7ms svarstid

Så med hastighet och svarstider avklarade så kommer den självklara frågan om framtidssäkerhet.

5G är mycket bättre än 4G. Men en gång i tiden tyckte vi att 3G var hur snabbt som helst, nu orkar nästan ingen surfa på 3G. Hur länge håller 5G? Hastigheten och svarstider påverkas av hur många som använder samma mast, hur masten är uppkopplad och så vidare.

Med fiber, anser jag, att det finns en annan förberedelse för framtiden. I mitt stadsnät kan man ha allt från 10Mbit/s till 1000Mbit/s från många olika leverantörer. I framtiden kommer det säkert att komma 10Gbit/s som val. Jag beställde mitt fiber samma dag som jag skrev på papper att vi skulle överta fastigheten (5 månader innan tillträde). Fick det ingrävt 2 veckor efter inflytt och det var aldrig ens något att fundera på för mig (visserligen betydligt billigare).

Därtill kan du se på kostnaden: det kostar 65 000 kr att gräva in idag, arbets- och materialkostnad lär som allt annat stiga. Om några år kanske kostnaden är 75 000 kr istället, ytterligare några år bort 85 000 kr och så vidare. Eller så blir det materialbrist och du får ännu längre väntetider.

Jag tror att du i det längre loppet kommer att ångra dig om du inte gräver in. MEN! Gräv bara in om du känner att du verkligen har råd. Ta inga lån, gör inte avkall på att möblera huset eller fixa taket eller andra saker som är viktiga. Det kostar att flytta, möblera och underhålla. Ett vattenläckage i taket är inte mer värt än fiber.

Som en avslutning kan jag dela med mig av en anekdot från byn där min pappa bor. Nästan alla grävde in fiber, men inte grannarna på andra sidan vägen. De satte sitt hopp till 5G och andra mobiltekniker. I början av året började de titta på att ansluta sig då kapaciteten (de har höghastighets-4G med fast modem) med barn och barnbarn på besök inte räcker till att upprätthålla nog snabb anslutning för 3-4 användare. De ångrar sig såklart nu, men har fått en installationskostnad på lite över 100 000 kr efter ROT (glesbygd, fibern ingrävd åt de andra genom förening med EU-bidrag).

Av koSmiQ

Ålder: 36
Yrke: Tech/dev lead på intern utvecklingsavdelning hos större revisionsfirma (men gör mycket med teknik överlag, driver interna frågor som rättigheter på datorer, typ av datorer och mycket mer). Börjar snart arbeta lite mer med externa kunder/uppdrag.
Utbildning: Mediakommunikation med inriktning på PR, opinion och omvärld (inte alls IT-relaterad), 180hp
Erfarenhet: Webbutveckling i större och mindre format i 20 år, olika tekniska roller på IT-bolag, internetsupport, Webb-utvecklare och IT-support på liten reklambyrå, Microsoft 365-administratör på regionalt bolag, IT-ansvarig på regionalt bolag (tillsammans med konsultfirma), UI/IX-designer på konsultfirma, Front end-utvecklare på konsultfirma och en hel del annat som det brukar bli
Nuvarande fast lön: 61 000 kr/mån
Förmåner: Friskvårdsbidrag 5000kr, ITP 1, privat sjukförsäkring, subventionerade hushållsnära tjänster, årlig hälsokontroll, möjlighet att leasa bil, 6 veckor semester (men ingen övertidsersättning, dock uttalat och oftast följt om att 0 timmar övertid ska behövas)
Plats: Göteborg på papperet, arbetar mest med Stockholms-kontoret, sitter mest hemifrån Kristianstad