Inlägg

Inlägg som JuCke har skrivit i forumet
Av JuCke

Kalla mig gärna dum har inte mycket kött på benen än, men jag installerade Ubuntu för ett tag sen och där är ju openoffice med för skojsskull lattjade jaglite med stavningsboken och den tog alla ord jag skrev in, eller ligger min svenskkunskap bara på förskole nivå?

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Goldfinger
jag har installerat dessa drivrutiner och de fungerar perfekt!!

Har inte hunnit bencha än dock.

Nu vill vi alla veta hur det har gått.

GO GO GO!

Av JuCke

Mycket intressant fortsätt jobba!!!

Känns inte spaken väldigt lös när man växlar?

Av JuCke

installerade nyss en router med samma teknik här på jobbet, och jag måste säga att prestandan är grym kontra räckvidden.

Och jag sitter med ett intel pro wireless i andra sidan.

Av JuCke

Har en xps m1710 core2 du 2,13 ghz och g0 7900gtx 512 mb, och jag gillar denna datorn skarpt förutom att man måste ha ett elverk med sig eftersom batteri tiden inte är 2h ens.

tänk då hur det blir med en gpu till...

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av e5150
Det är inte komplicerat, bara annorlunda

Ungefär sådär är mapp-hierarkin uppbyggd, normalt sett när du installerar någonting så ska den körbara filen hamna i /usr/bin eller /usr/local/bin, förutsatt att du installerat programmet som root (använd kommandot "su" eller "sudo" i terminalen). Annars om du installerar som vanlig användare så kommer binärfilerna (tänk .exe) troligtvis att hamna i /home/jucke/bin.

Ännu en gång jättestort tack!

Får jag fråga hur du lärt dig detta? Fick ju ett svar innan google.com.
men när jag söker kommer jag bara in i halvtaskiga gamla forum som inte alls stämmer med den infon jag får här, (och det har funkat bra hittintills).

finns det några bra källor som du kan rekommendera så jag itne tråkar dig hela tiden.?

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av e5150
För att nå mappar som är utdelade av windows så får du använda dig av samba

su <rootlösen> mkdir -p /mnt/windowsmapp mount -t smbfs //DATORNAMN/UTDELAD_MAPPS_NAMN /mnt/windowsmapp -o username=USER,password=PASS

skriver du ovanstående i en terminal så ska du få tillgång till dina windowsfiler i mappen /mnt/windowsmapp på linuxsystemet

http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=4... förklarar hur man installerar program i de olika distributionerna

Du ska ha ett jätte tack för att du hjälper till! tycker linux verkar ganska komplicerat än så länge, och jag har mångårig dator vana., har lyckats installera program och sådär nu, men har inte förstått filsystemet och uppbyggnaden än med mappar och det där.

så när jag har installerat något har mappen hamnat i mappen jucke,

Av JuCke

Har kommit igång lite grand med linux nu,

Så jag har lite fler frågor:

Hur gör jag för att komma åt min filserver? (windows xp) måste jag lägga till arbetsgrupp eller liknande? det häftigaste hade ju varit om jag hade kunnat använda den direkt som nätverksdiskar så som jag gör i windows.

Näste dumma fråga hur installerar man program i Linux?

Tacksam för svar!

/Jocke

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av e5150
Det beror helt på vad du väljer att använda, de stora skrivbordsmiljöerna (gnome och kde) har en tendens att dra rätt så mycket systemresurser. Men om du inte är intresserad av ögongodis så vore nog skrivbordsmiljön xfce vara mer lämplig för dig (I så fall är det xubuntu som gäller ifall du väljer den vägen, slackware har med xfce på sina cd/dvd.), då den inte kräver lika mycket av din hårdvara, och därmed borde dra mindre ström..
Annars så kan du gå ännu längre och bara köra med en grundläggande fönsterhanterare (t.ex. wmii, fluxbox), då får du inga ikoner på skrivbordet eller annat "lull-lull" utan bara det nödvändigaste för att kunna visa och hantera fönster.

På rak arm skulle jag vilja påstå att windows (2000) har ett övertag över både kde och gnome, dock är fluxbox och wmii näst intill oändligt mycket resurseffektivare än w2k.
Dock har jag ingen aning om hur pass mycket längre batteritid du kan förvänta dig. Jag skulle kunna testa hur stor skillnad en av mina laptops klarar sig utan laddare med slackware11/fluxbox jämfört med win2k och återkomma med resultatet när batteriet väl dött/laddat/dött..

Tack så mycket!

Men sitt inte och installera om och dona för min del, sitter just nu och testar mig framåt.

Men som sagt stort tack för visat intresse återkommer strax igen. (kör lite olika Linux distar virtuellt nu för att se vad jag kan klara av.

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av e5150
Om du kan läsa engelska och inte är helt dator-novis så ska inte slackwares (vilken imho är en alldeles utmärkt distribution för nybörjare) installer vara något problem.
Väl installerat så är det bara att tuta och köra som med vilken distribution som helst, förutom att slackware inte försöker krångla till saker i onödan.

Dock kommer väl alla andra att blint hävda att ubuntu är lösningen på alla världens problem, så för att vi ska slippa ännu en "vilken dist. är bäst för just _mig_"-tråd, så är det lika bra att du kör på ubuntu direkt.

(För att maximera batteritiden så spelar det ingen roll vilken dist. du kör, så länge den har stöd för acpi (vilket allting från detta millenium borde ha), och gjärna en tickless kernel (linux-2.6.20 eller senare), vilket både slack och ubuntu har.)

Stort tack för det snabba svaret,
men till en liten följdfråga, tar linux mycket mindre kraft än windows? För det är lite det jag är ute efter, nu i och med det här med disskussionen ju mindre ögongodis desto mindre kraft destomindre kraft ju längre batteritid.

Av JuCke

Linux Laptop och batteri tider

Tjenare,

Nu i och med vistas ögongodis har det ju blivit lite disskusioner om att det tar så mycket kraft så att batteri tiden på laptops blir lidande,

Min tanke är nu finns det någon Linux version som är användarvänlig nog för en nybörjare och drar väldigt lite kraft så min batteri tid blir längre?

Det jag kommer använda linux OS:et till blir i stort sett bara surfa och kolla på lite Divx Xvid och DVD filmer.

Har inte kört linux på allvar innan så kan någon hjälpa mig att välja en dist samt eventuellt komma igång?

Tacksam för svar

/JuCke

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dundermuppen
Bra att den finns. Det drar uppmärksamheten från annat.

Som våldtäkter misshandel och mord och annat vi inte bör lägga skattepengar på.........

(total ironi men det förstod ni väl)

Av JuCke

Jag är själv inte så insatt, men frågan har varit uppe tidigare, och slutsasten har alltid varit densamma,

att det är så pass dyrt att få skärmen att fungera med en stationär att det är lika bra att köpa en ny fin skärm.

Av JuCke

V är inte = I*R.

U=I*R

V=A*ohm

Om man ska vara petig med vad som är beteckningar och enheter.

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sanazin
Hörrni, kan ni ge någon tips på nån bra tv-bänk som inte är allt för dyr (har inte så stor budget) men som ändå har lite platser för förstärkare mm. TV'n sitter på väggen så ingen TV kommer att sättas på den.

Kolla IKEA där har du stor chans att hitta något billigt.

Av JuCke

Mitt bios stack en gång när jag gjorde på liknande sett. hade dock sån tur så där var garanti kvar.

Av JuCke

Om jag inte minns helt fel så var väl bodström ett tag inne på att göra nedladdning till ett brott mot patentlagen istället för upphovsrättslagen?

Patentlagen kan väl ge upp till 5års fängelse? eller har jag fel?
Då är vi uppe i samma klass som grova misshandelsbrott och andra obehagliga brott.

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FjäskarN
kör amd systemet, fyll upp med ram och lägg in linux, alternativt ett OS som inte styrs grafiskt.

Då kommer du absolut få jippie-känslan.

i varje fall när du märker att du kan använda den till mer än bara filserver, någon gång i framtiden.

/F

Men just nu är det filserver jag vill ha, och då får jag ju en dator över sen. men jag behöver iallafall 100mbit maxat..

Ska mäta lite med pII:an nu max överföring på 100mbit i teorin är väl

100mbit/8=12,5 Mbyte

någon som kommer upp i denna hastighet?

Av JuCke
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blubben
Nej det kommer du inte att få om du endast använder datorn som filserver.

Kanon tack för hjälpen,

Av JuCke

Så det vi har kommit fram till eg. är att det är ganska onödigt för mig att byta upp mig om jag bara ska köra 100Mbit nätverk?

eller kommer jag att få en jippie upplevelse med xp 1700+ om jag sätter in 256+512 mb minne?