Inlägg

Inlägg som Muji har skrivit i forumet
Av Muji

Har spelat Dota/HoN/LoL. Vill gärna prova Dota2.

Av Muji
Skrivet av MBY:

Newton hade helt fel i "varför", men en väldigt god approximation till "vad" och "hur". Det är fullt möjligt att vi i framtiden kommer att tvingas se att flera sådana här "varför" är helt fel, medan "vad" och "hur" fortfarande kan vara väldigt användbara approximationer.

Det var den här biten som ställde till det för mig. Kändes konstigt att att en teori kunde falsifieras men fortfarande vara användbar. Det gäller alltså att veta vad som egentligen falsifieras och skilja mellan "varför" och "vad"/"hur" i en teoriformulering. Tack för klargörandet.

Av Muji
Skrivet av MBY:

Förutsägelser som slår in kan, rent krasst, vara tillfälligheter. Det är i allmänhet mycket lättare att falsifiera en hypotes (eller en hel teori) med hjälp av observationer, så visst kan en teori med lätthet (i princip alltså) omkullkastas. Detta är också ett fundamentalt krav på en god teori - falsifierbarhet. En teori som ska hålla måste kontinuerligt kunna göra korrekta förutsägelser om allt som teorin ämnar förklara.

En teori som inte går att omkullkasta helt är en mycket dålig teori. Det är nämligen en smal sak att hitta på sådana "teorier". Tekanna kring Mars, små gröna män, etc. Därför brukar enbart media och lekmän kalla det för "teori". En riktig teori kan omkullkastas helt på ett ögonblick, i princip. Förutsättningen är att teorin är fel. Är teorin rätt, omkullkastas den inte.

Aristoteles teorier är helt omkullkastade eftersom de inte utgör ens approximationer av verkligheten. Nyare teorier är inte vidareutvecklingar utan helt fristående. Däremot är relativitetsteori sägas vara en vidareutveckling av Newtons klassiska mekanik (även om själva förklaringmodellerna och vissa fundamenta är helt omstöpt, som absolut tid, korpluskler, etc).

På samma sätt gäller Darwins evolutionsteori alltjämt trots att hans idéer om arvet var komplett fel (vilket han själv borde insett även om han inte kände till gener eller ärftlighetslagarna). Den nya syntesen (enkelt uttryckt evolution + genetik + matematik) är en bättre och mer fullständig approximation av verkligheten än Darwins ursprungsidé, men denna idé var (till skillnad från Aristoteles idéer) korrekta men "ungefärliga" beskrivningar av verkligheten.

För att återknyta till Newton kan man säga att hans idéer om alkemi däremot är helt borta. Atomläran och den moderna kemin har ärvt vissa metoder, namn, klassificeringar och begrepp från alkemin, men alkemin som sådan utgör ingen "sämre approximation" utan var helt enkelt fel. Flogistonteorin var helt fel, men den var faktiskt en någorlunda "logisk" approximation utifrån dåtiden kunskap.

Det enklaste är egentligen att fråga sig: "har jag användning för detta idag?" Newtons formler är fortfarande monumentalt användbara och viktiga. Einstein behöver man inte förens man sysslar med exotiska ting som kosmologi eller GPS. Hade Newton haft tekniken hade han kunnat åka till månen utan problem. Darwins idé är också fullt användbar för förståelse, medan t.ex Aristoteles rörelselagar och flogiston är oanvändbara approximationer.

Vissa teorier bygger alltså på gamla, och kompletterar dessa. Andra är nya och fristående och ersätter i stället en gammal teori. Det senare är dock ovanligt. Vissa teorier har varit nästan helt kontinuerliga genom tiderna och bara småjusterats och breddats, som t.ex. termodynamiken. Jag vågar satsa min hand på att termodynamiken kommer gälla även om 10 000 år, trots bisarra kvantfenomen, trots svarta hål och trots dessa eviga evighetsmaskinkvacksalvare.

När jag såg ordet "omkullkastas" tolkade jag det som att en teori som en gång i tiden var en god och användbar approximation av verkligheten plötsligt upphör att vara det. Detta skulle endast kunna inträffa om naturlagarna inte är konstanta eller, som du skriver, att förutsägelserna stämde av ren slump. För att en hypotes ska kunna förtjäna att kallas teori måste det empiriska underlaget vara i den utsträckning att något sådant är extremt osannolikt. Därför, menar jag, att när en idé väl har nått stadiet att den förtjänar att kallas teori och att den bevisat sin användbarhet finns det inget som kan ta tillbaka detta. Denna slutsats drar jag med utgångspunkt att vetenskap inte sysslar med sanningar utan endast approximationer av verkligheten. Dessutom är det konstigt att tala om falsifiering utöver stadiet där en hypotes testas för att bli en teori. En god approximation är en god approximation är en god approximation. Att tala om falsifiering av en teori blir meningsfull enbart om man antar att teorin gör ett sannings-anspråk. Nu när jag tänker efter är många teorier formulerade på så sätt att de gör sannings-anspråk, t.ex. om att ingen partikel kan färdas snabbare än ljuset i vakuum. Nu blev jag faktiskt väldigt förvirrad. God natt.

Av Muji
Skrivet av MBY:

Visst, en teori kan _omkullkastas_ helt och bevisat vara falsk, men så är inte fallet med relativitetsteorin eller ens Newtons universa.

Vad menar du exakt med att en teori kan omkullkastas helt? Ett villkor för en vetenskaplig teori är ju att den ska kunna förutsäga empiriska händelser. Oavsett nya upptäckter måste väl dessa förutsägelser fortfarande gälla?

Av Muji

Hur har kyrkans roll i samhället påverkats av renässansen?

Av Muji
Skrivet av LoseMyMind:

Har du pratat med nutiken om att problemet uppstog med ersättningsmusen inom så kort tid. Förstår att du kanske ändå tänker byta mus i.o.m. det andra problemet, men du vill ju ändå ha det du betalat för. Det borde nämligen gå under reklamationsrätten att samma fel har uppståt. Den gäller ju i 2 år från inköpsdatum mot garantins obligatoriska 1år.

Jag har överskridit mina två år som Steelseries ger. Inet som jag köpte musen ger bara ett år. Kan nämna att första gången jag ville reklamera var mot Inet. Den vägrades då de inte fann några problem med den. Efter det köpte jag en billig mus och så fick Ikarin samla damm i hyllan. Några dagar innan garantin (2 år) gick ut kom jag på att jag kunde reklamera direkt mot Steelseries. Hur som helst är det inte värt att kontakta Steelseries igen för att jag är tvungen att betala frakten dit själv och den blir ungefär en tredjedel av nypris.

Skrivet av ToJa92:

Vad har du för musmatta? Jag kör en Steelseries QcK och jag har aldrig behövt lyfta musen. Har annars funderat på en QcK+, men den är nog lite för stor för mitt skrivbord.

Spelar ingen roll hur stor musmatta jag har (jag har också QcK). Lite svårt att beskriva tekniken men jag korrigerar armen efter nästan varje rörelse så att min hand inte hamnar t.ex. för långt till höger. Flesta FPS-spelare som jag sett gör samma sak.

Skrivet av XHI:

Min Ikari laser har fungerat i 6-7 månader och jag älskar den!
Ett tips är ju att gå till elgiganten och känna fysiskt på alla möss som dom har, åka till nästa tills du hittar din soulmate. Det är svårt för oss att hitta en mus när det bara du som kan din hand

Problemet är att butiker som elgiganten inte brukar ha så stort utbud av gamermöss.

Av Muji

Jag hatar min Steelseries Ikari. Vilken mus ska jag köpa?

Har fått nog av min Ikari nu. Fick en ny på garantin efter att den registrerar ett klick som dubbelklick eller fler (kan komma upp till 6-7 klick). Nu har jag börjat få samma irriterande problem på den nya musen. Detta redan efter ett par veckors användande. Dåligt av Steelseries att skicka en ersättningsprodukt med samma fel. Nu är dessutom min garantitid slut.

Men det är inte det enda som stört mig. Ergonomin är ju helt värdelös. Greppet förlitar sig nästan helt och hållet på friktion. Om jag har torra händer så måste jag trycka extremt hårt med tummen och lillfingret (eller ringfingret) för att få grepp om den och lyfta den. Det kan liknas vid att försöka lyfta en guldtacka genom att greppa om vardera sluttande sidorna. Kanske passar den endast personer som inte brukar lyfta musen, men hur många FPS-spelare brukar inte lyfta musen?

Nåja, nu har jag gnällt tillräckligt. Är bara så förvånad över att så många tycker att musen är så skön (kan jag hålla med om när jag har lite lätt klibbiga händer).
Vilken mus skulle passa mig? Det är viktigt att finns en lätt grop där tummen kan komma in så man får ett mekaniskt grepp. Pris spelar inte så stor roll men helst i närheten av 500-lappen. Själv har jag kollat lite på denna musen: http://www.maxfps.se/product_view.aspx?productid=3764

Av Muji

Ohh, det har jag också länge eftersökt. Hade varit så skönt!

Av Muji

Jag förstår inte syftet med tunna skärmar om de inte ska hängas upp på en vägg. Foten kommer ändå var den del som upptar utrymmet på skrivbordet.

Av Muji

Tom and Jerry! Får mig att skratta än idag.

Av Muji

Vilket mysterium?! Det har ju redan konstaterats i bild två att stället är fyllt med tjejer?

Av Muji
Av Muji

Det verkar som migrationsverket inte tar hänsyn till hur väl människor integreras, vilket är synd.

Av Muji

Det var skönt att höra giplet.

De verkar vara nåbara över telefon nu. Jag tror inte det rör sig om något bedrägeri längre. Ska använda deras retursedel och hoppas på att de skickar tillbaka mina pengar så snabbt som möjligt. Men det är fortfarande konstigt att jag får en produkt som inte finns i deras sortiment och samtidigt att hårddiskchassit inte finns alls.

Hur se ni på att de kräver att jag skickar tillbaka deras produkt innan jag får tillbaka mina pengar? Är det rimligt?

Av Muji

Får hem handbojor istället för hårddiskchassi från webbshoppen.se

Beställde följande produkt från webbshoppen.se men fick istället hem ett par handbojor (för erotiska lekar).

Min första tanke var att jag har blivit lurad. När jag försökte ringa dem fick jag bara väntetidsmusik uppspelat och inget annat. Ett annnat nummer fanns också på löpsedeln men det numret existerar inte. Jag kollar upp ytterligare ett nummer på personen som äger företaget och den fick jag inget svar på heller.

Jag mailade dem istället och då fick jag svar väldigt snabbt. Tydligen har de inte min produkt alls och den pekar istället på de nämnda handbojor i deras interna system. De ber om ursäkt och skriver att de skickar en retursedel så jag kan skicka tillbaka handbojorna. Men inget nämns om de pengar jag förskottsbetalat.

När jag undersöker företaget lite närmare verkar vissa saker lukta unket. De ska ha en fysiskt butik i Helsingborg men på adressen finns fyra företag registrerade och ingen av dem verkar vara deras. Dessutom verkar deras organisationsnummer peka på ett annat företag. Jag har inte så bra koll på sånt så någon för gärna ta en närmare titt.

Hur som helst, jag svarar med att det är bättre för mig om de kan först överföra tillbaka mina pengar sedan skickar jag tillbaka handbojorna. De svarar med att de inte kan göra så för att det strider mot deras rutiner.

Handbojorna kostar ungefär 600 kr nytt, dvs ungefär lika mycket som jag har betalt inklusive frakt.
Ska jag bara skicka tillbaka handbojorna och chansa på att jag får tillbaka mina pengar? De har en hämtbutik i Helsingborg så jag kan föreslå att jag tar med mig handbojorna dit och samtidigt får tillbaka mina pengar. Men då måste jag slösa tid och pengar på att åka dit med tåg (bor i Lund).

Vad borde jag göra?

Edit: Problemet är löst nu. Fick tillbaka mina pengar efter att jag skickade tillbaka handbojorna. Fick dessutom ett presentkort som kompensation.

Av Muji

Det är ju ett skämt?

Av Muji

Snubblade över denna sidan igår. Verkar innehålla mycket användbar information. Kolla t.ex. under "Köpa cykel" för att läsa om vilka typer av cyklar det finns och vilken sort som passar dig.

Av Muji

Kontakt på Acer glappar. Kostnad för reparation?

Skickade en förfrågan till Acer genom deras tidskrävande formulär där jag förklarade att kontakten för laddning har börjat glappa och frågade vad det skulle tänkas kosta för att reparera skadan. Frågan ignorerades och jag fick istället en fraktsedel för att skicka datorn till nånstans i Tyskland. Det verkar som jag ska stå för fraktkostnaden. Är det någon som har haft liknande skada och låtit tillverkaren reparera den? Vad brukar det kosta? Är det kanske bättre att lämna den till någon lokal reparatör? Tar gärna emot tips om reparatörer i närheten av Helsingborg.

Bör nämna att datorn inte blivit tappad eller något liknande utan att den börjat glappa av normal användning. Datorn är mer än ett år gammal så garantin är förbrukad.

Av Muji
Skrivet av Didonk:

Ska köpa en lägenhet (en 1:a) till min nya soffa.

Du menar inte tvärtom?

Av Muji

Heroes of Legends.