Inlägg

Inlägg som Overlord har skrivit i forumet
Av Overlord
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Det råder väl egentligen inga tvivel om vem som heter vad? Finnar är personer med finska som modersmål, finländare är invåndare i Finland och finlandssvenskar är finländare som talar svenska.

Jo ska vilja skilja lite på det:

Finnar är personer som har finska som modersmål (dito)

Finlands befolkning betecknas finländare (dito)

Finlandssvenskar (i singularisform: finlandssvensk) är finländare med svenska som modersmål (skillnad)

Ur nordisk familjebok: http://runeberg.org/nfcg/0582.html

"Om nationaliteten skall anges, gälla
beteckningarna finnar (onödigtvis har man också
brukat ' 'finnfinnar") och Finlandssvenskar;
själfva kalla sig de sistnämnda endast svenskar."

Det är ju lite hybris att gå emot Runeberg. Men personligen så anser jag att det finns plats för begreppet finnfinnar. För mig är det finnar som har finska som modersmål och som pratar ingen eller lite svenska och som dessutom proagerar, direkt eller indirekt, för en "förfinskning" av Finland. Härstammar lite ifrån de starka nationalkänslor som bl.a mynnade ut i att finlandssvenskar blev jagade på gatorna i 1930-talets Helsingfors och kallades svenskjävlar. Inte heller helt ovanligt att vissa familjer döljer sin finlandssvenska påbrå om det anses opassande i vissa kretsar.

Av Overlord

World in conflict, problem resume game

Hej,

prövade att spela lite world in conflict nu i helgen och har fått problem. Har googlat och även sökt i detta forum.

Jag kommer till uppdraget där man ska hålla bronhuvudet och där så händer något underligt på olika ställen men efter bra stund i uppdraget. Helt plötsigt så pausas spelet och det kommer en meny där jag kan välja resume game. Men gör jag det så laddas hela leveln om och jag för börja ifrån början och det är ganska långt level. Jag har även prövat att spara då o då under uppdraget, men då får jag också börja ifrån början av leveln.

Tror inte det har något med grafikproblem att göra, ngn som känner igen detta eller kan ha en lösning?

EDIT: Nu lyckades jag spara precis innan jag blir utkastad till menyn med resume. Tar jag nu resume så kommer jag tillbaka dit jag sparade spelet. Problemet är bara att 5 sekunder så kastas jag tillbaka till menyn och får valet resume, detta går som i loop när jag försöker igen och igen

Av Overlord
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Leedow
Vad är skärmen och vad är LCDn? Är det två olika skärmar? Isåfall, vilka?

Jag har en Samsung samsung 970P 19" och en LCD 40" Full HD: LE40A656A

Av Overlord

Upplösning vid multi display?

Hej,

jag har ett GTS 8800 512mb, jag kör normalt 1280x1024 på skärmen, men när jag kopplar kortet till min LCD så sänks upplösningen på skärmen till 1024*768 och jag kan inte höja. Finns det något sätt för mig att höja upplösningen på skärmen när jag kopplat till skärmen?

Detta problem uppstår när jag väljer "the same on bth displays, clone", väljer jag "configuered independently from each other" så blir det ju som att ha 2 st bildskärmar med separat upplösning. Går att veta vilken upplösning som LCD stödjer native eller skalar den?

Av Overlord

Re: "Crysis får mig att må illa"

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nyhet
Det ovanligt hypade pc-spelet Crysis dominerar nyhetsrapporteringen. Genom att använda Directx 10, utnyttja flerkärniga processorer och 64-bitars binärer lovar utvecklarna att skapa någonting alldeles extra. Men pågår ett fult spel bakom kulisserna? Detta är temat i veckans krönika.

Läs artikeln

En riktigt riktigt bra och intressant krönika!

Av Overlord

"Ursprungligen inskrivet av dahl
[B]Som redaktör eller moderator har man 0% egna intressen av hur företagens resultat rapporter. Iaf på den nivån du tror."

- Helt objektiv är man a l d r i g, och någon impuls i hjärnan fick redaktören att skriva dessa rader. Troligen mest irritation, till den grad att han ej förstod att han skojade. Och JA, jag skrev en smiley efter mitt stycke, och NEJ jag tror inte att han spekulerat på börsen.

"Men det är kul att du tror att Irlut behöver försvara :)"

- Roligt eller ej, Irlut kände sig manad att skriva ett par rader, sedan kan du välja ett annat mer neutralt verb om det känns mer diplomatiskt?

Av Overlord
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Irlut
Och som moderatorer är det vårt jobb att döda s.k flamebait i dess linda. Detta kan göras på ett flertal sätt, exempelvis genom hot om replisarier.

Oskars påpekande var inget konstigt. Har man inget att tillföra utöver lite hjärndöd rapande av "AMD rox!!! intal sux!" kan man väl lika väl låta bli att posta?

Och för att referera till ett tidigare inlägg, saknar man nödvändiga faciliteter för att posta något vettigt kanske man inte skall lägga fingrarna på tangentbordet. Bara en liten tanke.

Jag håller personligen med andra medlemmar i diskussionen dvs om redaktören ska ta det lite lugnt... OM inte, så har moderatorerna på detta forum en ett par veckors jobb framför sig för det finns gott flamebait på detta forum och flera till i denna diskussion kring AMD.

Jag ser framför mig vad som hände: Herr Redaktör kände inom sig en besvikelse och ilska över AMDs resultat, så till den grad att han ej kunde känna igen ett ironiskt inlägg (skämt AMD vs Intel). Han känner en stor frustration och bestämmer sig helt sonika för att visa att medlemmen ej är att betrakta som önskvärd.

Hedersvärt av dig Irlut att försvara din kollega, men i sådana fall så bör Ni kanske vara lite mer konsekventa?

Bara en tanke.

Av Overlord
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lohkmahr
de alra flesta tv aparater som säljs som står att de stöder 1080p gör det genom HDMI kabeln. Om man läser i manualen stöder de flesta enbart pc upplösning 1024*768 eller 1360*768. Man kan inte ha den till PC:n med högre upplösning än det. Det är enbart för film, som synd är.

Ja precis, jag vet! Men säljarna säger skamlöst, ja absolut TVn stöder det, fastän den inte gör det...

Någon som vet om det finns ngn HDTV som stödjer det i nuläget?

Av Overlord

Re: Battlefield 2 i 1080P

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Maikel
Har en HDTV som stöder 1080P.

Försöker få battlefield 2 att fungera i den upplösningen men vet inte hus jag ska göra det högsta som kommer upp på grafikalternativen är 1024x768.

Det ska att gå att ändra manuellt på något sätt men jag vet inte hur kan nån som förstår sig på sånt hjälpa mig

Tjena, jag är själv på jakt efter en TV som stöder 1080P, men jag har haft svårt att hitta ngn som tar in 1080P från dator!! Exakt vilken modell har du och vilken anslutning använder du?

Av Overlord
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CheeseWeaver
Det går onekligen bra för intel nu.

Det som folk inte inser är hur jävla enormt företag Intel är. AMD är pyttesmå i jämförelse och då blir det ju så att de kan pumpa ner otroligt mycket mer pengar än dem på forskning och 45-nm fabriker etc.

Intel
Revenue $38.83 billion USD (2005)
Net income $8.7 billion USD (2005)
Employees 99,900

AMD
Revenue $5.848 billion USD (2005)
Net income $165.483 million USD (2005)
Employees 18,100 (Nov 2005)

Det blir svårt att AMD att tillverka tekniskt bättre produkter med så mycket mindre pengar till forskning och jämförelsevis omodernare tillverkningskedjor.
När AMD har gått till 65m, så lär ju Intel redan ha byggt färdigt sina 32nm-fabriker.

Det blir intressant att se hur utvecklingen går, jag hoppas det även fortsättningsvis kommar att vara konkurrens på CPU-marknaden.

Precis, fakta som talar för sig själv. Jag tror personligen att AMD får väldigt svårt att hålla emot i längden. Svårt att kunna vara tillräckligt innovativa för att kompensera skillnaden i resurser på lång sikt.

Dock så stämmer kanske antalet anställda i AMD? Jag menar, räknar du med BAF* så ligger väl siffran betydligt högre?

*BAF (Bokstavstroende_AMD_Fanboys) är en rörelse som troligen härstammar någonstans ifrån Bibelbältet men som med globaliseringen och teknikens hjälp spritt sig runt jorden.

Av Overlord
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SpaarkX
avaktiverat menar du eller? Ska finns inställning i bios vet dock inte hur det är med hp's bios?:S

/SpaarkX

Japp precis, avaktiverat...

Det finns en inställning i HP Bios, men som jag skrev så undrade jag varför den skulle vara avaktiverad som default, verkar väldigt underligt?

När vi ändå pratar om biosen så undrar jag om det går att flash om bioset så att det blir lite mer "användarvänligt" och inte så stelt? Eller är det kanske helt hopplöst...

Av Overlord

HT ej aktiverat?

Jag har en P4 630, men av någon anledning är hyperthreading av-aktiverat. Kan det finnas ngn anledning till detta för det kan väl ej vara en default inställning? Datorn är en HP... Jag laddade ned Intels hyperthread-testtool, men programet sa bara att det inte gick att fastställa...

Av Overlord
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nexave
kopplade ur min nb fläkt när jag hade max3 kortet, den datorn rullar väl än idag ~2-3 år.

Oki, men hur mkt varmare blev burken då? Det sitter ju en Prescott i och jag har överklockat minnen och cpu 200 mhz... inte så blodigt men ändå.

Av Overlord

Defekt NBfläkt ABIT IC7 Max3

Tjena!

Jag undrar vad den smidigaste lösningen är om jag vill byta ut NB-fläkten (chipset) på mitt moderkort ABIT IC7 Max3. Den har börjat låta riktigt illa =( Går det att köpa löst alternativt kan någon tipsa om en bra fläkt att klämma dit istället?

Av Overlord

Överklocka en HP

Tjena,
finns det några möjligheter att flasha om bios så att det ej längre är den tråkiga HP-interfacet och inga valmöjligheter. Jag vet att det är chipset 955x, men ej exakt vilket moderkort det är. Ska forska vidare i det, men jag undrar om möjligheten då finns?

Av Overlord

ATI FireGL V3100

Tjena, jag håller på att bygga ihop en ny burk.

Jag kom över ett ATI FireGL V3100 PCI Express 128 MB billigt. Kortet är egentligen inriktat för CAD och liknande vad jag förstår. Undrar om det är någon som har erfaranhet av kortet och vad kortet har för någon prestanda? Hittade bara ett par tester gentemot Nvidia Quadro-serien, men det gav inte så mycket vettig info.

Vad är kortet värt begagnat?

Av Overlord

Offtopic:

Testade översättaren, är intresserad av att översätta webbplatser som är på arabiska... Vet någon om någon bra översättare för detta?

Tacksam för svar.

Av Overlord

Moderkort till P4 630

Tjena!

jag ska bygga ihop ett nytt P4-system. Har tänkt köpa en p4 630 som jag tänkt försöka skrämma upp i ca 3,6 Ghz. Undrar om någon har förslag på moderkort? Kör nu ett abit Ic7-max3 som har funkat riktigt bra för slot 478. Har funderat på 945-chipset, men jag har inte riktigt koll på bra moderkort för s775.

Skulle även vilja har förslag på bra fläkt till processorn samt bra DDR2-minnen som tål klock. Gärna prisvärd hårdvara...

Av Overlord

Oki, tack för svaret, men denna heter ju 6000XT och det ska stå så på kartongen enligt säljare, jag hittar dock ingen information alls när jag googlar...

Av Overlord

Asus Extreme Ax 6000XT/TD 128MB DDR

Någon som vet något om detta grafikkort? Tacksam för all info. Och ja, hittar inget när jag gogglar...