Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg
Skrivet av SleeZy:

Äh, så har jag haft länge. Loggar in på FB 1 gång var 2andra månad typ för att kolla runt lite. Men oftast för att jag behöver nå någon via messenger.

I övrigt så nås jag bara via sms / samtal.

Du kör inte med några gruppchattar eller så?
Facebook eller messenger bryr jag mig inte om, men praktiskt taget alla här i Finland använder Whatsapp som primär kommunikationsmetod. Jag pratar i stort sett dagligen i grupper med närmaste vänner, andra grupper med familjen osv. Skulle nog bli svårt att i dagsläget ändra på det, Signal skulle väl funka men svårt att övertala alla att börja använda det. SMS är inte riktigt ett vettigt alternativ för grupper.

Av hg

Min telefon har iaf varit suspekt tyst hela kvällen, ingen som kan nå mig annat än via samtal eller sms när både whatsapp och messenger ligger nere

Av hg

Whatsapp också nere, blev svårt att föra en diskussion med vänner då det enda vi använder för att kommunicera är just whatsapp

Av hg
Skrivet av fragwolf:

Alternativ 2. Det kan ev gå att sätta en utomhus-ap på väggen/vid fönstret på ena huset, har du tur så täcker den andra huset också, ev ytterligare en ap inne i huset som mesh-ap så den snappar upp signalen ifrån ap på utsidan så den kan förstärka signalen så det fungerar.

Ungefär så är det jag hade tänkt. Ifall det går utan att montera något på utsidan av något av husen skulle det vara perfekt. Det borde kanske gå att montera en av mesh-accesspunkterna vid ett fönster, så då skulle signalen bara behöva gå genom 1 yttervägg, ett fönster och färdas ca 7-8 meter utomhus i fri sikt. Det borde gå tycker jag.

Skrivet av fragwolf:

Är det meningen att det ska vara en permanent lösning under flera år? Finns det vind? Går det höga fordon mellan husen? Ett alternativ 3 är att gå med luftledning.

Semi-permanent kan man väl kalla det. Tanken är nog att det ska fungera under flera år, men byggnaden dit wifi behövs är endast i användning några månader per år. Fri sikt mellan husen, ingen trafik och ganska skyddat från vind, dock inte från regn.

Hittade TP-Link Deco M4 för en billig peng som jag tror jag ska pröva med. Funkar det inte så funkar det inte och då får jag hitta på någon annan och troligtvis dyrare lösning antar jag.

Av hg
Skrivet av mrqaffe:

Monterar man prylar inomhus blir det inte lika bra för man måste köra radio genom ytterväggen men det betyder ju inte att det inte kan fungera för det utan bara att det kan göras bättre.

Jo förstår det, kan inte göra så mycket åt saken dock då de inneboende inte är så värst pigga på att borra hål i väggar eller dra fler kablar

Av hg
Skrivet av mrqaffe:

En accesspunkt på utsidan av vardera huset, radiolänk mellan husen och kabel in genom väggen i vardera huset är det bästa. på ibnsidan husen ansluter man till det man vill ha inomhus.

Det blir lite problematiskt. Går bra i ena huset, inte i andra.

Skrivet av Extrastarka:

Har kört tp link cpe210 för mitt hemmakontors jobb för att få tillgång till internet nu under covid. Har funkat för mig men har inte större krav än att det ska funka.

Tack för tipset, ska kolla in.

Av hg
Skrivet av mrqaffe:

Det som funkar bäst är att ha en wifibrygga mellan byggnaderna och sedan montera en accesspunkt (eller 2) i byggnad B.
Vill du inte ha en riktig brygga kanske det funkar med bara en accesspunkt utanpå hus A eller med mesh men en brygga är nästan lika bra som en kabel.

Har nån gång för ett antal år sedan använt en wifi brygga för liknande ändamål, var lite pillrigt på den tiden men kanske det är bättre nu.

Hur hade du tänkt en sån konfiguration? Jag vet inte riktigt hur man kopplar ihop en wifi brygga med ett existerande wifi nät, har bara gjort med kabel förut.

T.ex.:
Fibermodem -> kabel till enhet X -> wifi brygga till enhet Y -> kabel till router/switch/dator.

I detta fall skulle dett dock bli typ så här?
Fibermodem -> wifi till enhet X (hur göra?) -> wifi brygga till enhet Y -> kabel eller helst wifi till accesspunkt, eller går enhet Y att ha både som mottagare till wifi bryggan och "vanlig accesspunkt" på samma gång?

Av hg
Skrivet av MoNkeY-05:

Personligen hade jag antagligen stängt av det wifi du har i dagsläget, köpt en accesspunkt till hus A, samt en accesspunkt till hus B.
OM du har möjlighet att dra kablage.

Ingen möjlighet att dra kablar tyvärr. Därför behövs wifi extenders eller vad man nu ska kalla det.
Går nog säkert att stänga av den WiFi som finns och fixa helt nya accesspunkter, men är det inte lite meningslöst? Borde väl gå att koppla ihop en wifi extender eller liknande med det som redan finns tycker jag? Att notera är att det inte finns något behov av snabbt WiFi, AC eller till och med N räcker bra så länge det är stabilt.

Av hg

Tips på utvidgning av WiFi nätverk?

Jag behöver få utvidgat WiFi-nätverket från byggnad A till byggnad B, se min fantastiska paint-ritning nedan som visar lite relevanta väggar och dörrar också:

https://i.imgur.com/rbUWSbQ.png

Väggarna är alla av trä. I dagsläget går WiFi signalen ut en bit på gården men rätt så svag, inne i byggnad B är det mer eller mindre ingen signal alls.
Fibermodemet/routern är fiberleverantörens, betyder att jag inte har någon som helst åtkomst att ändra på något i den. Dock ska det nog gå bra att kontakta personal som kan göra ändringar, bara jag kan säga exakt vad som ska göras
Vet ej exakt vilken typ av WiFi det är heller, jag gissar på 2.4Ghz och N eller AC standard.

Har funderat på att sätta upp någon form av mesh nätverk, men det finns så mycket att välja på så jag behöver lite tips.

Tror ni att typ en Ubiquiti AmpliFi HD skulle fungera? Eller finns det något bättre? Klarar jag mig med 1 AP, typ på insidan av "vänstra" väggen i byggnad A, eller behöver jag en AP som "mottagare" i byggnad B också?

Av hg

Det där var ju ingen höjdarreklam för DLSS och DLAA precis?!

TAA ser ju bättre ut i både videon och stillbilderna. DLSS ser riktigt suddigt ut och TAA ser lite skarpare ut än DLAA.

Av hg

Det jag använder oftast är kontokort, men det jag använder helst är nog kanske Klarna faktura? Känns bra att kunna få hem varan och kolla så allt är i skick innan man betalar.

Sen beror det ju mycket på vad man handlar och varifrån. Mobilepay eller vanlig banköverföring är vanligt här i Finland om jag köper nåt från en privatperson, paypal använder jag vid köp från ebay t.ex.

Av hg

Att sätta ett datum 30 år framåt i tiden låter mest som ett dåligt skämt. "Någon annan får ta hand om det här i framtiden men vi godhetssignalerar att vi är med i klimatkampen så vi får lite gratis PR".

Av hg

Råkade rösta fel, men hur som helst så köper jag nog alltid det nyaste. Brukar vara bäst med tanke på uppdateringar osv.

Med det sagt så har jag dock inget intresse alls av high-end telefoner. Det jag använder min telefon till, dvs ~95% Youtube och Whatsapp, kan jag göra med i stort sett vilken telefon som helst.
Köpte en ny medelklass-telefon våren 2018 och den använder jag ännu.

Av hg
Skrivet av jOnÄTÄn:

Begagnade GTX 1070 går för typ 3000kr idag. Vanliga 2060 har jag för mig är ganska jämförbart med 1080. Så 300 dollar skulle kännas som ett riktigt bra pris idag för ett fabriksnytt kort med den prestandan. Speciellt om tillgången blir bra.

Jag förstår vad du menar men det där är ju bara bedrövligt.

För lite över 1 år sen så gick 1070 för ca 1500kr/150€. Vega 56/64 och 1080 för runt 200-300€. Till och med 2060 såldes begagnat för runt 250-300€ för ett år sen.

Man får nästan nån slags survivor's guilt över att ha fått tag i ett grafikkort från nuvarande generationen till MSRP. Jag lider verkligen med alla andra som inte hade samma tur

Av hg
Skrivet av Mayhem SWE:

Redan 36 liter är ju jättestort och borde utan problem rymma full-ATX moderkort?! Faktiskt extremt svårt att hitta utrymmeseffektiva chassin för micro-ATX som inte är större än de behöver vara. Sliger Cerberus är väl välkänd men utöver det?

Efter väldigt mycket letande fann jag tillsist Sama Im01, närmast en ren klon av Cooler Master NR200(P) som bara gjorts några centimeter större i varje riktning. En sådan är på väg hem från AliExpress, hoppas byggkvaliteten är åtminstone okej och den överlever frakten…

36 liter är relativt stort för mATX ja, men det beror mycket på vad man är ute efter.

Jag gjorde väldigt mycket research och kollade igenom i stort sett allt som fanns på marknaden före jag köpte mitt (Silverstone RL08 för övrigt) och problemet när man ska ha mindre mATX är att man får tumma på något av följande:

A: Bra luftflöde
B: Pris
C: Stöd för ATX PSU
D: Stöd för långa grafikkort/stora CPU kylare

T.ex. InWin 301 har dåligt luftflöde, SAMA IM01 som du länkade stöder endast SFX PSU, Sliger Cerberus är bra men svindyrt etc etc.

RL08 uppfyllde alla mina krav men kapar bort några cm på höjden jämfört med små ATX lådor, vilket var väldigt viktigt för mig eftersom det då med millimeterprecision går att få in under ett par lådor som hör ihop med mitt skrivbord

Av hg

52 liter i ett mATX chassi är ju något extremt. Känns ju bara onödigt stort.
Har själv ett mATX chassi med mycket bra kylningsmöjligheter och där man får plats med vad som helst, och det stannar vid 36 liter.

Av hg

Voyager lägger jag nog på första plats. Det var den första Star Trek serien jag såg när jag var liten, och fortfarande den bästa.

TNG är också riktigt bra från säsong 3 och framåt. Tyvärr är säsong 1-2 (med ett fåtal undantag) fruktansvärt usel, jag fick riktigt tvinga mig igenom de avsnitten.

DS9 är helt ok också förutom att jag avskyr sättet som skådespelaren som spelar Captain Sisko pratar.
Det. Är. Typ. Pauser. Så. Här. Mellan. Varje. Ord. Han. Säger. Och. Det. Gör. Mig. Galen.
Bara det drar ner slutbetyget på serien en hel del för mig lol.

Originalet har jag inte kollat. Det är för gammalt och för löjligt med kostymer och liknande för mig, sorry.

Enterprise gillade jag också, en av de få Star Trek serier som var helt sevärd enda från början.

Picard gick också an, får se ifall det blir fler säsonger innan jag uttalar mig om det.

Discovery är.... Tja vad ska man säga. Om man undviker att tänka på att det är Star Trek, utan kör på att det är nån helt random sci-fi rymd serie så går det för det mesta att kolla på. Som en Star Trek serie faller den dock platt.

Min rankning är typ:

Voyager>TNG>Enterprise>DS9>Picard>Discovery

Av hg

Det positiva i eländet är väl att folk på regerings- och EU-nivå mer och mer har börjat inse att outsourca all tillverkning av, tja, allt, till Kina nog inte var ett så väldigt klokt beslut på lång sikt.

Av hg

Vid Playstation 1 går gränsen. Allt före den är Retro.

Så det blir väl typ vid 26 år då.

Av hg
Skrivet av CubaCola:

Nu har Steam missat alla AMD 6x00 grafikkortsägare igen i sin Survey för Augusti, medans både 3070ti och 3080 ti dykt upp.

Så lite kul att man väljer ett AMD kort som bild till denna artikel

Samtidigt så fortsätter "AMD Radeon(TM) Graphics" att öka sin marknadsandel, vilket händelsevis också är vad mitt 6800XT rapporterades som när jag fick steam survey i december förra året.

"AMD Radeon HD 8800 Series" fortsätter också att öka, fastän det är en 9 år gammal grafikkorts-serie som endast såldes till OEM.
Har hört liknande rykten om att vissa modeller är misrepresenterade som just HD 8800 series.