Inlägg

Inlägg som Henrico har skrivit i forumet
Av Henrico
Skrivet av Garpen0:

Ljudnivån med buller var ändå okej. Trodde det skulle vara mycket värre än vad det var men såklart inte lika tyst som Volvo. Mycket bättre ljudnivå än Nissan X-trail som jag provkörde för några veckor sedan.

Jämför du ljudnivå med en bensin eller elvolvo? Är det jämfört med bensin låter det ju rent oroväckande...Just ljudnivån i E-tron och ID4 var en stor anledning till vårt köp, och då tyckte vi det var MYCKET tystare än A6 Allroad som vi körde innan.

Känns som det är dags att boka en provkörning av uppdaterade M3 när den kommer och MY, vår leasing går ut November nästa år dock så ingen panik direkt.

Av Henrico
Skrivet av Mindfighter:

Tillbaka till tråden, vilka banker har ni som förhandlat i närtid fått bäst erbjudanden ifrån?

Lade om våra lån i slutet av juni, taget ur huvudet så SBAB listränta 4.42 (tror de höjt tio punkter sen dess), Skandia, 4.34, Handelsbanken 4.40 (befintlig bank - de var sjukt trötta och ointresserade för övrigt), Nordnet (Egentligen Stabelo) och Länsförsäkringar båda 3.99. 30% belåning mot ny värdering gjord i juli. Allt rörligt. Både Nordnet och LF med krav på pensionskapital/sparande hos dem på mellan 5-10M och max 50% belåning.

Valde LF till slut då både jag och frun redan hade pensionsavsättningar där som gjorde det smidigast då min arbetsgivare knorrade om flytt till Nordnet. Har man mer än 10M i gemensamt sparande vilket ju inte är är ovanligt efter 20-30 års pensionssparande så har Nordnet räntor som är ytterligare ca 30 punkter lägre till vilket jag tror är rätt svårt att slå..

Har hört flera som fått bra villkor hos Danske bank också, men verkar väldigt beroende på att träffa rätt bankperson hos dem.

Av Henrico
Skrivet av Qn1f3:

Hade önskat att det kablat läge också fanns med som ett funktionsanrop via FN+ och mediaknapparna. Annars finns det verkligen inget att anmärka på, oerhört välbyggt.

Ahh, det hade jag faktiskt inte ens tänkt på, men så är det ju såklart eftersom det är en fysisk switch mellan trådat och trådlöst. Jag spelar dock bara på en burk och där kör jag 2.4-dongeln, och antar att en har väldigt lite lagg jämfört med BT... Har åtminstone inte noterat något alls i form av lagg...

Av Henrico
Skrivet av SanyaIV:

Märkte inte hur mycket jag drack, blev typ halva flaskan absint (70% abv) och vaknade med spya i sängen och spytt tre gånger under dagen. Har bestämt mig för att sluta dricka helt nu.

Ouch, ta hand om dig.. Absinth bet mig i baken när man pluggade för 25 år sedan.. Helt jäkla livsfarligt pga halten men kanske också nån idiot som tyckte det var en bra dryck att köra capsning med.

Don't, just don't....

Av Henrico
Skrivet av SanyaIV:

Aldrig igen 🤢🤮

Hahaha... Det där kräver nästan mer förklaring, får bilden av att du vaknat upp som en Orch dagen efter.

Jag tycker ju Kombucha på egen hand har den effekten, kan inte tänka mig att Absinth gör det bättre.

Av Henrico
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det är ju å andra sidan lite av ett eget val: jag har aldrig kommit i närheten av den summan trots att jag sällan behövt köra rishögar och inte servat bilen själv på många år. Men jo, räknat med försäkring, skatt och kostnader man inte slipper undan sparar vi nog runt 25kkr/år på att klara oss med en bil nu för tiden, plus pengarna som tidigare var uppbundna i en bil vilken minskade i värde, istället för att kunna investeras eller användas på andra sätt.

Håller med, klart att det är, det är ren och skär lyxkonsumption och för bekvämlighet när man bor i stan och inte MÅSTE ha det för arbetet. Cyklar till jobbet, går mest lokalt och bilen står 3 av 7 dagar skulle jag säga.

Jag räknar totalkostnad för att ha bil - alternativkostnad för uppbundna pengar, försäkring, garage, el, etc etc - det drar iväg.. Bara garageplats är ca 20 kkr/år för oss.. Och det är BILLIGT i området... Försäkring, knappast under 8-12 kkr om året. Så redan där är vi nästan uppe i 30 utan att ens åbäket ens rör på sig... Kan väl säga att det där med lägre kostnad per mil i el kontra diesel inte känns som den storre grejjen med att ha elbil.

Av Henrico
Skrivet av Qn1f3:

. För ett tag sedan sålde Inet ut ett gäng fina brädor till bra pris och jag gjorde slag i saken på ett Iqunix F97 Dark Knight, ett tangenbord som något så när är fulländat enligt mig.

Det komprimerade formatet tar en kort stund att vänja sig vid, mediaknappar saknar jag via FN och switch för att byta mellan kablat/trådlöst är udda placerad och "vass" med lite för mycket motstånd.

Kvalitén, känslan och tyngden är något helt enastående med behagligt nedslag och återkoppling i tangenter utan att ljudet blir för högt även om det delas kontor med någon som inte är alldeles för ljudkänslig.

Kan bara hålla med.. Jag har kört ett Iqunix F97 hitchhiker nu i två dagar och tycker det är fantastiskt trevligt. Mx brown. Håller med dig att det var en liten lärokurva med det kompakta formatet men det var inte svårt.

Däremot lite läskigt hur usla mina gamla Ducky shine 5 och Varmilo känns i jämförelse, och det är ju inga dåliga tangentbord.

Tycker det var enormt skönt med trådlöst. Jag växlar mellan jobbets macbook, min privata laptop och min workstation frekvent, och att kunna blanda 2.4 och 3 Bt-anslutningar är enormt smidigt, dessutom går bytet sekundsnabbt.

Hittils enormt nöjd.

Av Henrico
Skrivet av NiV3Rt:

Jag har en ID4 och ja det är otroligt sunkigt. Att det dessutom inte verkar gå att göra från ratten gör det ännu mer irriterande då skärmen ur ergonomisynpunkt är placerad så jag halvt måste sträcka mig efter den. Det blir med stor säkerhet en Model Y nästa höst då det äntligen är dags att byta tjänstesläde

Jag går i exakt samma tankar. Tycker hårdvaran är kanon på Id4 gtx, inte minst topsportstolarna.. Men mjukvaran och vw:s hantering av den är katastrof på många sätt.

Däremot är jag lite orolig för ett just gå till MY då jag tycker den känns rätt plastig...

Egentligen borde man ju göra var andra i tråden är inne på och sluta ha egen bil och bara hyra och åka taxi. Det blir mycket taxi för över 100kkr/år. Det var bara det där med massa aktiviteter för barn, det är praktiskt och att den slöe ägaren är j*vligt bekväm av sig. 🤔

Av Henrico

Allagash White, en av mina favoriter om man vill ha en härlig Belgian wheat när man är i USA... Riktigt bra även på flaska när man är i Sverige.

Av Henrico
Skrivet av Def_Dog:

Har ni någonsin gått i tankarna, vart går ens smärtgräns för att betala för boende? I och med de kommande räntehöjningarna så börjar jag närma mig att 50% av min lön läggs på lån+amorteringar och man börjar ju tänka i banorna att är det verkligen värt det eller ska man flytta?

Hur ser ni på saken?

Verkligen en individuell fråga... Lever du för att bo, eller bor du för att leva.

Jag och min fru har alltid blivit lätt utskrattade i våra umgängeskretsar för att vi "bara" bor i en lägenhet när vi så lätt har råd med ett enormt, flådigt hus... Vi är dels överhuvudtaget inte husmänniskor och har dessutom alltid haft devisen att vi aldrig ska ta på oss fasta kostnader som gör att en av oss inte kan säga upp sig/byta jobb/bli sjuk/dö och det ska påverka våra barn och boendesituation.

För egen del har det varit enormt skönt för det har gjort att vi vågat ta risker med "andra" saker i livet som att ta chanser med att byta jobb, säga upp sig, våga be chefen fara åt helvete, starta eget, investera i annat etc. Men jag tror det är en omöjlighet att sätta en "siffra" på vad som är rätt. Det är helt enkelt väldigt individuellt, jag förstår samtidigt (och ibland avundas) folk som lever för sin trädgård och sin altan..

Citerar min första amerikanska chef som jag hade för 20+ år sedan. "You should always have 1-2 years of fuck-you money close by, and make sure that your employees don't and are knee deep in debt..." -- sjukt cyniskt och jag kan väl säga att jag bara lyssnade på halva det rådet då jag hellre har folk runt mig som säger att jag är en idiot när jag är det än att de inte vågar säga något för de behöver sin lön.

Av Henrico
Skrivet av EnJoker:

Ambient läget kan man ju ställa in tidsschema på. Men jag antar att du vill åt en viss kanal?

Kanske lite OT men vilken integration använder du i HA? Har testat med officiella Samsung men saknar många funktioner mot tex ChromeCast så funderar på att gå tillbaka dit istället. Skulle väldigt gärna kunna få ut mer info tex om något spelar för tillfället och vad som spelas, ljudnivå osv. Samt sätta igång saker i appar.

Vanliga Samsung SmartTV-integrationen, och den är som du säger väldigt begränsad, du ska dock kunna skicka alla remote-kommandon men det känns ju rätt kasst eftersom man då bara gör up/ned från en okänd volymnivå.. (Se remote-sektionen på: https://www.home-assistant.io/integrations/samsungtv )

Ska väl i ärlighetens namn säga att vi tittar i 90% av fallen just med en Google TV 4k istället för det inbyggda. (Och ljud kör vi via en Onkyo-förstärkare.)

Av Henrico
Skrivet av YEAHYEAH:

Går det att starta en samsungtv vid en viss tid. Tidigare modeller jag haft har kunnat starta och stänga av automatisk. Nu går det bara att stänga av?

Inte i menyerna tyvärr... Men däremot så kan du nog lösa det genom att köra Smartthings-appen, men då kommer det nog bara fungera när du är på samma wifi. (Vilket kanske duger?)

75QN95B fungerar för övrigt även finfint att styra via API:et från t.ex. HomeAssistant, men det är lite annan komplexitetsnivå än att sätta ett menyval, men kör man ändå hemautomation så är det ju rätt trevlig.

Av Henrico
Skrivet av Triffid:

Det är fritt fram att tycka detta är bästa sättet såklart, man får (antagligen) en stabilare avgift över tid. Jag tycker att det är viktigare är att det skall vara rättvist över tid vilket betyder att ägare skall bära sina kostnader inkl. underhåll för den tiden de äger lägenheten och varken mer eller mindre.

Kan väl hålla med om att detta blir lite OT, men samtidigt relevant för hur kostnaden för bolån sätts.. Håller med dig i mångt och mycket, men jag tror mycket har att göra med hur förutsättningen för BRF:en är också - ung, gammal, låga/höga brf-lån per kvm, mycket lokaler, etc etc... Jag håller nog framförallt med om ditt resonemang ovan för äldre föreningar med låga lån/inga lån och jag tror nog också att det är en av förändringarna vi ser med bankerna nu att de tittar betydligt mycket mer på lån per kvm i föreningarna än tidigare. (d.v.s så länge räntorna var onaturligt låga så gjorde det inte så mycket att föreningar hade höga lån - men vi hamnar väl kanske i samma diskussion som du för då - att man amorterar betyder då faktiskt att det är positivt för medlemmar som är på väg ut då de för högre pris för sin bostad...)

Sedan finns det ju en grundläggande förutsättning här som många inte tänker på, man äger inte en BRF, man äger nyttjanderätten som en del i en förening. Så frågan är ju om man ser till sitt eller föreningens bästa.

Det har ju börjat poppa upp en de ägarlägenheter nu också, skulle vara intressant att se hur bankerna ser på lån till dem jämfört med brf:er... Jag är ju personligen sjukt skeptisk till hur man ska komma överens i ägarlägenheter/samfälligheter när det kommer till stora reparationer/renoveringar..

https://www.jm.se/stockholm-lan/agarlagenheter-stockholm/

Av Henrico
Skrivet av Ibymafayhas:

Så är det, kollade på nybygge i småstaden där jag bodde och där är räntekänsligheten runt 20% (1% högre ränta = 20% avgift för er som inte känner till begreppet) och de är 1-2 år sedan inflyttning så 1-2% i ränta. Sedan har bostadsbyggaren redan räknat med att det skall höja avgiften 10-20% per år de första 5 åren.

Blir inte så roligt när avgiften går från 4k till 8k i månaden för en två.

Ugh... Glad att man bor i en äldre stabil förening där vi hela tiden räknat med 4% även om vi har haft 0.7% ränta på lånen och amorterat mellanskillnaden hela tiden, men det har krävt MYCKET jobb på årsstämmor för att de som bara vill tokmaxa värdet på sina försäljningar skulle få sin vilja igenom och köra noll marginal och superlåg avgift istället.

Ett tips för er som köper nu (mer än någonsin) är att noga kolla årsredovisningarna, det ger ett bra hum om var avgiften kommer ta vägen när man tittar på föreningens löptider för lån och hur de amorterat.

Av Henrico
Skrivet av osmojao:

Jag drog hem ett, har ingen riktig preferens på switchar, kan dock säga att det inte alls låter som i ovan video.
Rätt tyst och behagligt att skriva på, med en del motstånd och thump.

Spacetangenten slår i botten och fan nu börjar jag irritera mig på den

Annars trevligt tangentbord, backspace verkar inte ha kommit från samma batch med plast då den är en mörkare blå än övriga tangenter.

Fick mitt F97 Hitchhiker MX Brown idag. Galet välbyggd bräda, får mina Ducky och Varmillo att springa och ställa sig i skamvrån och böla... Väldigt tysta för att vara MX Brown dessutom och inga problem med färgnyanser eller tangenter som slår i botten.

Måste säga att det är riktigt trevligt med såväl usb-c, 2.4 och bt, kommer nog sluta använda mitt Apple Magic Keyboard när jag kör jobbdatorn nu...

Av Henrico
Skrivet av anothersheep:

Jag är nyfiken på hur switcharna till det för 999 upplevs om någon fått hem!

Jag funderade först på ttc silent brown innan jag började googla på reviews - det slutade med att jag skrattade åt sågningarna. Det blev ett Hitchhiker med som vanligt mx brown för min del istället. (lika mycket för att keycapsen verkar väldigt bra..)

https://youtu.be/QDQDyCnDzkw

Av Henrico

Samsung 75QN85B för 10490 genom Benify-dealen. Sjukt bra TV för det priset...

Av Henrico
Skrivet av Lidodido:

1st innebär ju tidigt byggd bil, förmodligen att den har AWD-batteriet då. Man tog vad man kom över då 🙂

Eller snarare tvärt om att man använde batterier i gtx senare. 1st fanns ju i över ett år innan gtx så man kanske körde ett enklare pack i Id4 pro.

Av Henrico
Skrivet av Holmgren3n:

Jag kör en ID4 GTX som är exakt ett år gammal nu med programvara 3.0, jag har som högst fått ut 187kW. Men som sagt så vid 50% dippar den under 100kW.

Men det är ju under perfekta förhållanden, så länge det inte finns förvärmning av batterier inför laddning kan man drömma om att träffa dom hastigheterna varje gång. Normalt brukar vara att sen börjar på 145-165kW om man har väldigt låg SOC.

Amen to that... Jag måste säga att jag är mer besviken på bristen av förvärmning och den inte helt imponerande laddkurvan än att klara 125, 145 eller 185 kW under de första minuterna från 20-30% typ. Förhoppningsvis blir det bättre med 3.2 och senare mjukvaror... 2026 eller nåt sånt.

Av Henrico
Skrivet av Lidodido:

Tror dom varit försiktiga med att yttra sig. Laddhastighet beror på vilken batterityp man har. AWD-bilarna peakar 175kw medan RWD peakar på runt 145 men har en mycket flack och fin laddkurva och laddar därmed mycket snabbare från 10-80. Håller över 100kw upp till över 70%.

Kolla på Id.furkans clip jag postade länkar till ovan. Han har en RWD id4 1st max som peakar på 175kW med 3.2-mjukvaran... Inte heller speciellt flack kurva och går ned under 100 redan vid 50%.

Sedan har jag hört skvaller om att det finns OLIKA byggen av 3.2 som beter sig olika, så det känns som förvirringen är total och du kan mycket väl ha rätt med någon mjukvara.