Inlägg

Inlägg som Scirocco har skrivit i forumet
Av Scirocco
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mor_tuta
Drar hem OpenSUSE nu och ska väl testa det snart, får se om det är bättre än deb/ubuntu.

Som sagt, som jag rekomenderade förut, testa dreamlinux, den har startar på ett antal burkar som Ubuntu vägrar starta på. Den kan vara lite krångligare än ubuntu eftersom den är nära baserad på debian dock.

Av Scirocco

Installera Ubuntu det löser alla problem!

Nä skämt åsido, installera om XP är det bästa sättet att testa om det är ett hårdvaru fel, om du fortfarande har samma problem så är det nått med hårdvaran.

Av Scirocco

Om du kör ubuntu eller debian så installera drivrutinerna från ATI genom envy, i ATI:s kontroll panel hittar du sen tv-ut inställningar.

Av Scirocco
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zeezam
Jag kör med nvidia-glx drivern, dual screens.

Jo det går oxå, men det är alltid trevligare att ha dom officiella drivrutinerna från Nvidia man får genom Envy, dom presterar oftast mycket bättre i spel.

Och lassekongo83 det här var mer en guide för en nybörjare i Ubuntu.

Sen kan jag tilägga en ny grej, för dom som kom ihåg automatix, nu finns nått ännu bättre Ultamatix http://ultamatix.com/ .

Det ger en enkel väg att installera opensource spel och andra roliga saker från Ubuntu Ultimates repo, bland annat codecs, wine och annat man behöver.

Av Scirocco

Att göra direkt efter man installerat Ubuntu

Uppdatering!
Det mesta där är inaktuellt nu med senaste Ubuntu. Förutom restricted extras. Och jag rekommenderar att gå in på Wines hemsida och tanka hem nyaste releasen istället.

Öppna terminalen skriv:

sudo apt-get install envyng-gtk

Men bara om du har ett Nvidia eller ATI grafik kort.
Starta Envy från första menyn, välj ATI eller nvidia och tryck på installera drivrutiner. Efter en omstart har du nyaste NVIDIA eller ATI drivrutinerna.

Sen Öppna terminalen igen:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Efter det är är färdigt har du alla codecs du behöver och java och flash plugins, och några fler multimedia god saker.

efter det:

sudo apt-get install mozilla-mplayer

Mplayer plugin kan spela det mesta genom webläsaren.

Efter det gå till http://www.gnome-look.org/

Där kan du hämta nya teman och andra saker för att anpassa utseendet som du vill ha det(orginal temat är extremt fult). Under kategorin GTK2 hittar du teman som ändrar det mesta, sen vill du nog ha andra ikoner, det finns under icons.

För att använda dessa öppnar du utseende under system/inställningar och bara dra filerna till utseende rutan.

Sen alternativt kan du installera Wine, om du vill köra vissa windows program i Ubuntu.

Sudo apt-get install wine

Efter det kan du dubbel klicka på .exe filer och installera precis som i Windows, men det är många program som inte funkar till 100% med wine. Kolla på http://appdb.winehq.org , där kan det stå om just det programmet du vill få igång med wine.

Av Scirocco

Jo det är ubuntus största fördel, jag var emot terminalen först och vägrade röra den. Men att skriva "sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras" i terminalen efter man installerat ubuntu.

Gör att man kan spela i princip alla format som finns, och har flash och java direkt, det är alldeles för enkelt jämfört med windows att man ryser

Eller så kan man installera Ubuntu Ultimate edition och allt sånt funkar direkt.

Av Scirocco

Du kan ha glömt använda säker bort tagning i windows när du drog ut den, då måste du köra scandisk på den i windows för att fixa filsystemet. Ntfs är ett riktigt skit filsystem.

Av Scirocco

Avast finns även till linux, om du har windows i datorn oxå, kan du göra virus kontroll från linux på windows hårdiskarna.

Av Scirocco
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Breddas
mitt archlinux drar 15mb ram. Utan X och nano är inte långsamt det heller :).

Sålänge man håller sig till GTK så kommer det inte bli snabbare än QT eller "enchanted QT(KDEmod)".
Tar längre tid att starta xfces terminal i fluxbox/xfce än opera i KDEmod

Nja då har du nog inte testat LXDE, det är extremt mycket snabbare än XFCE, testa t.e.x puppylinux dom kör nu LXDE.

Av Scirocco

Microsoft har spärrat gammla klienter, och det inkluderade tydligen emesene, emesene arbetar på en uppdatering.

Av Scirocco

Jo för att vara baserad på debian så har Ubuntu mycket problem med viss hårdvara, där andra debian baserade distar startar och allting fungerar perfekt.

Och ja, ubuntu är extremt enkelt att komma igång med för en normal person, betydligt enklare än windows, men inlärningskurvan är mycket längre när det kommer till mer avancerade saker.

Av Scirocco

Dreamlinux är oxå en väldigt bra livedistro, den gör sig bäst från usb sticka dock.

Av Scirocco

Jo jag har samma problem i Ubuntu.

Av Scirocco
Citat:

Ursprungligen inskrivet av scrapis
Tack, för svaren jag fick inte spelen att fungera under wine fast jag skapade ett virtuellt skrivbord det blev konstiga saker över hela skärmen.
Men med cedega så fick jag spelen att fungera men bara med ett virtuellt skrivbord.
Vad är fel ?

Felet är att du försöker köra ett windows spel i Linux.

Läs om spelet på http://appdb.winehq.org/ där kan du hitta lösningar till just det spelet om du har tur.

Av Scirocco
Citat:

Ursprungligen inskrivet av altis
För att någon skall byta till ett helt annat operativsystem så krävs att fördelarna med det nya systemet är betydligt större än jobbet för migrationen och inlärningen av det nya systemet. Som jag ser det så ligger Linux så långt efter på vissa betydelsefulla fronter att den stora massan kommer fortsätta använda Windows.

Här är ett par användargrupper som idag aldrig skulle kunna byta från Windows till Linux av olika anledningar:

Spelare
En stor del av datoranvändarna spelar spel. Idag finns det en handfull populära spel som efter mycket krångel på sin höjd fungerar okej. Ingen av mina vänner skulle klara av att installera ett spel i Linux (bortsett från vad de kan hitta i pakethanteraren)."

Installera spel med wine är lika enkelt som att installera dem i windows så dom klarar av det, om dom klarar av det i windows(sen om alla funkar perfekt är en annnan sak). Installera de flesta Open source spel i bra distar är 100 ggr lättare än i windows.

Citat:

"Användare som redigerar foton.
Mina föräldrar är ett bra exempel här. De har köpt varsin digital systemkamera och går kvällskurser för att lära sig fotoredigering. De använder uteslutande Adobe Photoshop för detta. De använder även Adobe Elements (som jag inte riktigt vet vad det är till för). Vad skulle de använda i Linux? Gimp?!"[/B]

Gimpshop är i princip identiskt med Photoshop, sen om dom klarar av såna avancerade program finns det tusen open source program som gör sånt som dom klarar av enkelt.

Citat:

"Musiker
Läste denna för ett par dagar sedan, och den summerar väl Linux hantering av ljud ganska väl.
http://insanecoding.blogspot.com/2007/05/sorry-state-of-sound..."[/B]

Det stämmer inte alls i dagens läge, ljudet funkar ypperligt.

Citat:

Här är bara ett par användargrupper som av vissa anledningar inte skulle gynnas av ett byte. Grupperna i sig kanske i vissa fall är små, men unionen av dessa (och alla andra grupper som kommer få dras med liknande problem) utgör förmodligen de flesta datoranvändarna. I dagens läge så kommer det alltid vara någon liten detalj som gör att folk avstår från ett byte och fortsätter använda Windows, hur säkert, gratis och awesome Linux än är.

Tittar vi dock på hur mycket Linux har utvecklats på bara de senaste åren, och hur många stora företag som gett sig in i leken så kanske detta kommer ändras på. [/B]

I dagens läge är det bara storspelarna som inte gynnas av ett byte till en bra Linux distribution.

Av Scirocco

Jag sa att jag inte skulle använda terminalen när jag började använda ubuntu för ett år sedan och det har funkat hittils. Fast jag installerat saker från terminalen ibland när jag blir lat.

Xorg.conf vet jag fortfarande inte mycket om, har i princip alltid använt envy och det har funkat till 100%.

Av Scirocco

LXDE piskar allt i minnesanvändning och snabbhet.

Av Scirocco

Wc3 installerade jag bara som i windows sen dubbelklickade på Ikonen och det startade, men det kanske beror på hårdvara.

Av Scirocco

Jaja skulle alldrig röra en intel endå, AMD har alltid varit överklockarens märke, sen ska man jag alltid köpa "the underdog" så det blir konkurans och priserna går ner.

Av Scirocco
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ture72
Jag uttryckte mig lite konstigt, jag menade att min totala erfarenhet av Ubuntu (7.04, 7.10 & 8.04) var 8 månader. Men mycket riktigt så gjorde jag en uppdatering från 7.10 till 8.04, är det en nackdel eller?

Sirocco: Stort tack för tipset/länken. Nu är jag nere i 1min och 10s; BIOSet tar 10s + password 5s, så det tycker jag är acceptabelt.

Vad har ni andra för starttider, från det ni trycker på knappen tills Firefox har startat??

Jo uppgradering från en version till en annan går sällan smärtfritt, ominstallation är att rekomendera.

Firefox startar på cirka 1s för mig.

Eller menar du starta datorn fram till OS:s laddat färdigt? Isåfall tar det runt 1.5 min, Ubuntu ligger på en gamma 20gb hårdisk, den är hyffsat seg