Inlägg

Inlägg som Otori har skrivit i forumet
Av Otori
Skrivet av Luminous:

Vilken människa orkar köra så långt själv utan avlösning eller längre pauser på en dag?
Det hör ju inte till vardagsåkningen precis, förväntningarna på förbränningsbilarna är redan höga och sen föra över gamla förväntningar på en teknik som är till för att lösa utsläppsproblematik och inte räckvidd är egentligen ganska... tramsigt.

#ilandsproblem

Ja det är ju bra att kunna åka långt men vi byter inte till elbilar för att de är så bra på att åka långt eller bra för plånboken, utan för att om inte klimatet blir en katastrof för oss så blir klimatdemonstranterna till slut det.

Jag åkte 120 mil i arbetet en gång själv, med lätt lunchpaus. Jag var inte katig när jag kom fram.

Det var en fråga på ett påstående som @Aktsu kom med, jag tog bara fram exempel på två resor potentiellt skulle kunna se ut.

Men här kommer vi till ett stort issue, du kallar argumenten för tramsiga och ilandsproblem.
Där har vi något som gör att det inte går att föra en vettig diskussion.

Skrivet av MacAllan:

Jag skall inte försöka övertyga dig att en elbil hade funkat, för jag ser problemen och håller med att det blivit omständligare.

Men rent generellt finns det ju bra appar att använda för att planlägga sina resor med alla laddare längs rutten.
Den andra saken är att många vanemänniskor ser stora problem om man inte kan stanna på exakt samma ställe som man brukar, även om det i realiteten finns andra ställen att stanna på som gjort att det inte blivit så stor skillnad.

Vill även bara nämna att infrastrukturen för laddning växer ganska fort och det som inte fungerade för ett år sedan kan mycket väl fungera idag pga nya laddare som tillkommit, så en vacker dag kanske du kan göra dina resor utan större problem även med en elbil

Apparna är klockrena men bygger på att bilen klarar de sträckor som utlovas och att det finns fungerande laddare där man från början, med appens hjälp, väljer att stanna.

Sist jag körde elbil var för en månad sedan.
Flög ut och höll utbildning 5 dagar.
Fick en Citroen e-C4 på flygplatsen, skulle få betala en hutlös avgift om det var under 80% kvar av laddningen.
Sista trippen skulle innebära 5km från hotellet och sedan 24km till flygplatsen.
Då jag höll utbildning fram till 16 och sedan behövde packa ihop en massa material som skulle skickas separat, så skulle jag inte hinna ladda något på vägen.

Jag hade laddar fullt på hotellet och mätaren visade 325km. Och det klarade den INTE hade jag lärt mig under veckan.
Jag fick ligga i 70kmh på 110-sträckan för att slippa betala 600kr för 29km körning. Och det var på den berömda gränsen!!!

Det blev en principsak, jag vägrade stå för den km-kostnaden (även fast jobbet fått stå för den i slutändan).
Hade det varit en diesel/bensin så hade det tagit två min att fylla upp (för hela veckan).

Av Otori
Skrivet av MacAllan:

Med ditt användande förstår jag att du kan tycka det är jobbigt med elbil, använder man bilen på det viset måste man vara beredd på att resorna tar något längre tid totalt och att det blir något stopp mer.

Men frågan är vilken elbil du syftar på i dina exempel?
För en resa på ca 35 mil i 15-20 grader finns det modeller som klarar på en laddning även om du kör i gällande hastighet, dock behövs det att du kan ladda när du kommer fram, vintertid blir det annorlunda.

Sen att en resa skulle ta 2-3 timmar längre vid dina exempel tror jag är en överdrift, men visst kommer det ta något längre tid med en elbil.

Vad många glömmer är att man normalt gör stopp även om man kör en ICE bil vid längre resor, har man då elbil laddar man samtidigt även om det kanske bara är 10 minuter, detta gör att stoppet kanske tar ett par minuter längre men inte mer.
Det kan även innebära att man kanske inte kan stanna på samma ställe som normalt, men det är ju bara en fråga om planering.

2-3h är en sammanslagning av resa upp och hem, alltså 1,5h extra för att resan upp och 1,5h extra för resan hem.
Stundtals ger det ju även onormalt avvikelse från rutten för att man måste åka runt och leta en laddare.
Nej, det är inte helt ovanligt för folk.

Att kunna ladda 10min vid ett kort stopp kräver ju självfallet att det finns en ledig laddare. Annars blir det ett ytterligare stopp, eller två. Som blir längre.

När vi åker 40 mil enkel resa för fiske gör vi ett hastigt stopp på McD för att äta.
Vi vill komma fram intid och fiska ett oar timmar innan det är dags att käka, men vi vill inte starta klockan 06 bara för att bilen måste laddas halvvägs ner.

Två dagar senare åker vi hem och stannar på samma MvD på vägen hem.
En elbil hade inte klarat tillbaka hit med endast 20min stödladdning vid lunchpausen på ditvägen.

Väl hemma tar det 5min att tanka upp bilen, bränsle för hela resan.

Vid en 65 mils tur gör vi ett kort fikastopp med medhavd kaffe/macka.
Sedan stannar vi på en ICA och handlar när vi har 1h kvar. När det är ca 20min kvar stannar vi 5min och tankar upp bilen, så kan vi fritt åka runt till olika fiskeställen när vi väl är på plats.
Det finns inga möjligheter att ladda på platsen.
Den resan skulle se väldigt annorlunda ut med elbil.

Av Otori
Skrivet av Aktsu:

Argumenten du ger är ju dock inte något som är applicerbart på alla elbilar, för vissa elbilar är det 2-3h laddtid först om du ska köra 150-200 mil samma dag och 35 mil kräver ingen laddning alls även i motorvägsfart vintertid. För många med elbil så är snarare verkligheten att Stockholm - Jämtland innebär ett till två stopp på totalt kring 30 minuter även på vintern, vilket såklart kan göra att elbil inte fungerar för dig.

Elbilar är såklart inte för alla och du kanske är en av dem, men att förkasta alla elbilar med hyperboler ger ingen vettig diskussion. Det är det som brukar vara tröttsamt när man kört elbilar i 6-7 år, folk som överdriver kraftigt hur dåligt det är att göra långresor med elbil med argument som bara stämmer för vissa elbilar.

Nu överdriver du å det grövsta.
- Vilka elbilar klarar 150-200mil körning på en dag med endast 2-3h laddning?
* Malmö - Luleå (150 mil) tar normalt 18h
* Malmö - Treriksröset (203 mil) tar normalt 23h

- Vilka elbilar klarar köra 17 mil motorvägsfart 110-120km/h i -10C och sedan 17 mil tillbaka, utan att stödladda?
- Vilka elbilar klarar samma resa i normal vår-/hösttemperatur (inte en Id4 GTX iaf).

- Vilka elbilar klarar 65 mil enkel resa med enbart ett 30min laddstopp?
- Vilka elbilar klarar samma resa med endast 2 laddstopp om 15min vardera?

Av Otori
Skrivet av timpO:

Som jag skrev, ställde jag frågan mer som ett diskussionsunderlag snarare än ett påhopp och en övertalan. Det är lätt att folk absolut inte kan ha en viss bil pga att de måste ladda en gång när de åker till fjällen, en gång om året. Därav frågan, hur ofta du måste ha den för de längre resorna till Jämtland.

Som du beskriver så förstår jag din frustration. Särskilt när laddningen fortfarande har att önska. Antingen funkar inte stolparna, inte existerar där man önskar/behöver eller att tex de beskrivna ”upp till 350kw” i verkligheten är 80kwh när det står fullt med bilar på laddatationen.

Så i ditt fall hade jag inte heller orkat med elbil i dessa lägen!

Så… åter igen! Var inte menat som något påhopp på något sätt, sorry om du blev stött!

Får be om ursäkt för tonen, för det kändes som det eviga raljerandet att elbil minsann passar alla om man anpassar sitt normala körbeteende.

Men nej, jag blev inte stött. Bara onödigt irriterad 😊

Av Otori
Skrivet av pompado:

Den finns på Rituals och heter Sport och är Grå för 149.

Och svar på din fråga, tycker jag en schampo & dusch tvål är ämnad för just det och känns inte rätt som produkt vid vanlig rengöring av händer, då tänker jag en tvål som doftar och löddrar lika bra med samma upplevelse fast tillverkad som vanlig hård tvål.

Måste ta och köpa en och testa, bara för att 😊
Tack för att du berättade vad den heter samt finns.

Men så tillbaka till min nyfikenhet angående produktgruppen.

Läste du från början att det var en duschtvål och blev lyrisk över den i duschen och nu vill ha något liknande vid handfatet?

Eller blev det ett antiklimax tre månader senare när du läser och konstaterar att den handtvål du varit så lyrisk över, faktiskt är en duschtvål?

😊

Av Otori
Skrivet av pompado:

Jag fick en tvål, en handtvål, ej flytande, av mitt ex i julas.
Den doften och känslan av löddret gjorde mig frälst och fråga mig själv hur jag kunnat köpa lågpris tvål tidigare.

Med hjälp av dotter och ex hitta vi tvålen o den finns på x för 149 kr styck.
Tänkte till vanligt bruk men kunde läsa att det var en schampo och dusch tvål, så den ska användas vid duschning.

Så det jag skulle vilja ha hjälp och tips med är en tvål som är parfymerad med maskulin doft och löddrar fint för vanligt bruk.
Typ efter ett toalettbesök.

En nyfiken fråga, iom du blev frälst vid den.
Om den nu luktar gott, ger ett bra lödder samt rengör dina händer.

Vad gör att du inte längre kan använda den efter exempelvis toalettbesök?

Av Otori
Skrivet av timpO:

Bara för att föra diskussion runt det du skrev.
- Hur ofta åker du till Jämtland för att fiska? Om det är några gånger per år, är det inte en mindre uppoffring/planering till vardags för att helt säga att det inte funkar för dig?
Själva resan förstår jag dilemmat och frustrationen.. har en kollega som fiskar mycket med båt och brukar åka 30-40 mil till bra havsfiske. Han får idag stanna två gånger för att ladda (andra gången för att ha tillräckligt tillbaka från havet till laddstolpe) Förstår den frustrationen om man jämför med hans tidigare dieselbil då han kom tur/retur utan att behöva tanka i princip.

Åker själv som jag skrev i inlägg tidigare ofta 28 mil/dag plus de vanliga vardagsbestyren som affär/shopping etc och klarar mig helt utan publik stolpe mer än en gång i månaden ca. Skulle säga att det är långt över snittet på Svensson i bilåkande.

Så det går inte att acceptera mitt svar, utan du känner ett stort behov av att försöka pusha vidare att elbil ändå borde passa för mig?

Jag tog ETT exempel, måste jag beskriva hela mitt liv för att du ska acceptera min åsikt?

Men okej.
* Vi hälsar på släktingar i både södra delarna och mitten av Sverige (varken Sthlm eller Gävle tillhör mitten) ett par gånger om året.
* Vi tycker om att bilsemestra.
* Jag åker iväg och fiskar ett par gånger om året, inte Jämtland vid alla tillfällen självfallet, men det innebär 25 - 65 mil enkel resa (beroende på var vi ska fiska).
* Jag håller utbildning i olika delar av landet 3-5 gånger per år.

Ta bara att behöva stanna och ”fyllnadstanka” för att ta sig ToR till Örebro…
En resa på ca 35 mil som inte går att genomföra om man inte ligger 20-30 km/h under gällande hastighetsbegränsning när det är 15-20 grader ute.
Vintertid? 🤣

Nej, jag har varken tid, lust eller ork att uppoffra 2-3h per längre resa för att stå och ladda bilen.

Jag/vi vill komma fram i lämplig tid utan att behöva avbryta sömnen och åka hemifrån klockan 4 på morgonen, pga att tvingas ladda 2 ggr a’ 45min (eller 3-4x ’a 20min).
Om det nu finns en fungerande laddare och/utan kö…
Pratar vi när dessa resor sker under -5 så orkar jag inte ens gissa hur många laddstopp det skulle kräva.

Har jag gjort någon av dessa resor med elbil?
Ja, men inte samtliga.

Kan du acceptera det svaret?
Eller känner du ytterligare behov av att pusha vidare för att alla minsann kan uppoffra sig iom det fungerar så bra för dig…?

Av Otori
Skrivet av Chippen2188:

Något som är förvånande är hur många fossilbilsägare som minsann har grannar och jobbarkompisar som är så extremt missnöjda med sina elbilar men man hör sällan dessa ägare själva. Det är väldigt ofta det istället handlar om personer som inte kört elbil själva som kommenterar. Rätt tröttsamt det också.

Skrivet av MacAllan:

Nähä, men det kan jag och ofta hänvisar dom till hörsägen utan att själv ha kunskap eller provat.
Lika tröttsamt som när Elbilsägare blir idiotförklarade.
Som sagt så passar det inte alla och merparten av de som är missnöjda är dom som inte tagit reda på vad det innebär innan elbilen införskaffas.
Haha, långt ifrån, hade varit roligt att veta vad du grundar det påståendet på?
För mig ser det ut som ett typiskt påstående från någon som varken vet vad det innebär eller har kört en elbil.
Om man tittar på hur långt en personbil körs i genomsnitt så skulle dom allra flesta klara sig utmärkt med elbil, sen kan där finnas lite andra saker än körsträcka som inverkar och då gör att en del faller bort.
Den kan jag tyvärr inte svara på.

Det larvigaste i dessa diskussioner är att det ekar så in i hoppsan, motkommentarerna bygger alltid på samma påståenden.

För egen del har jag kört laddhybrid under 6 år samt haft elbil som lånebil vid några tillfällen. Antingen när jag haft bil på service eller åkt ut på kundbesök.

Och det passar inte mitt mig eller mina hobby.
Jag har varken lust eller tid att behöva stanna 2-3 gånger om jag ska åka upp till exempelvis Jämtland för att fiska. Och väl där finns extremt få möjligheter att ladda.

Att räckvidden sjunker så extremt på vintern är också ett stort aber.

Vad gäller antalet elbilar så får jag be om ursäkt för att jag skrev promille.
Antal påställda bilar 202402: 4 963 258
Antal avställda bilar 202402: 1 394 090
Antal registrerade elbilar 202402: 337 685

Antal nyregistrerade elbilar 202303-202403: 121 342
Antal, privat: 17 245
Antal, företag: 25 772
Antal, leasing: 78 325

Det framgår dock inte hur många som är privat- respektive företagsleasade.

Antal elbilar som gjordes ägarbyte på 202303-202403: 131 389

Av Otori
Skrivet av MacAllan:

Samma som fossilkramarna då alltså

Nöjdheten grundar sig ofta på om man satt sig in i vad det innebär med elbil eller om man hoppat på det och tror att allt skall vara samma som med ICE bil.
Elbil innebär ju en del andra saker än ICE och förvånansvärt många blir positivt överraskade när dom sätter sig in i vad det innebär, men sen är det att det kanske inte passar alla.

Kan inte påstå att ”fossilkramare” beter sig som en sektmedlemmar.

Högst tröttsamt att ”fossilkramare” alltid ska idiotförklaras.

För mig är det ”förvånansvärt många” av de som kör elbil, som avskyr det.

Än så länge verkar det iaf som det bara passar någon enstaka promille av befolkningen.

Jag undrar hur stor del av Sveriges sålda elbilar som privatägs och hur stor del är påtvingad av företags ändrade miljöpolicys.

Av Otori

Road house 2024, Amazon Prime

Såg någon reklam för denna för någon vecka sedan, så passade på att kika på den med Swayze för ett par dagar sedan. Gillar den fortfarande 😊

Men denna, med Jake Gyllenhal som Dalton…
Finns en del likhet, men andra miljöer. Kul att namnet Double Deuce finns med, om än väldigt malplacerat.

Vilket uruselt sabla skräp!

Och karaktärerna är under all jävla kritik.
Har man gjort en parodi?
Inte uppenbart, men det är tvärlöjligt och överspelat rakt igenom.

För att inte tala om mongot Connor McGregor 🤣

Nä, nu går det verkligen utför i filmbranschen 😥

🫢🤢🤮

Av Otori

Elbil är på internet likt en sekt, otroligt vilken övertygelse vissa har.

Men det är få av de jag har i bekantskapskretsen eller träffar på jobbet som hyser samma övertygelse eller ens är nöjda.

Men framtiden får visa.

Av Otori
Skrivet av 0cool:

Inte än förstås men utan ett nätverk av mackar får man rätt mycket värre räckviddsångest med fossilbil än man någonsin fick med elbil. (De kan ju laddas hemma).

Orolig behöver man inte vara, man kommer ju köra elbil.

Jag tycker det är lite märkligt bara - tidningarna skriver stories om "mackdöd" när det är priskrig, ökade kostnader pga etanol etc som orsakar en långsam nedläggning. Om det hade nyhetsvärde den gången borde det ju ha det nu också när det garanterat kommer bli mycket värre. Även om man i vissa fall kan bygga laddstationer på mackarnas ytor är det ju inte alls samma pengar man drar in på det.

Hur kan du garantera att det kommer bli mycket värre?

Det kommer ju inte vara så att samtliga bensinstationer har bommat och bränsledrivna bilar kommer vara obrukbara om 10 år.

Höll utbildning i veckan och knappt hälften av kursdeltagarna körde elbil.
INGEN av dem var nöjda, det var alltid en massa strul. Var det inte bilen så var det laddarna.
Två stycken kunde inte ladda där de stod, laddarna vägrade starta.

Kom hem och mötte ena grannen.
Bilen hade varit inne för någon garantiåtgärd och nu stänger den av laddningen efter 5-10 min (EV6).
Han var så sjukt less att han hade lust att elda upp bilen.

Nä, ska det bli något laddbart så blir det laddhybrid igen. Oavsett hur roligt det är med mycket effekt så ligger en ren elbil lååååångt ner på listan.

Av Otori
Skrivet av 0cool:

Shell stänger 1000 bara i bara i år: https://alltomelbil.se/ska-lagga-ner-bensinstationer-och-sats...

Edit: Lite märkligt att det inte talas så mycket om detta, att mackar sakta försvinner måste ju bli en oundviklig konsekvens av elbilövergången, vilket dels blir en nackdel för fossilbilar förr eller senare och samtidigt är det nostalgiskt, mackar har ju varit en del av "världsbilden" för de flesta hela livet.

Utöver tidigare kommentarer, så är det 500st 2024 och 500st 2025.
Det verkar inte heller påverka Sverige.

1000st globalt innebär ca 3% av deras stationer.

Jag känner mig inte ett dugg oroad.

Av Otori

The Continental

Aldrig varit imponerad över Wick-filmerna.
Dessa tre avsnitt var inte heller något som tilltalade mig, men de var iaf bättre än skräpet med Keanu…

Av Otori
Skrivet av serafim:

Du får tre tröst-tummen-upp men kom igen, inte är man gubbe vid "närmare 50", inte nuförtiden.
OK du får tre tröst.tummen-upp till (gillade även ditt inlägg, modigt att vid inte ens 50 gubbgnälla)

😅
Tack snälla gubbe, du tvättäkta gubbe.
Jag bugar mig för dig, o vördade gnällgubbe

🤣

Av Otori
Skrivet av serafim:

Jag stressar aldrig utan det är sådana som jag som ni ungdomar klagar på i trafiken. Jag hör definitivt hemma i den här tråden men alla ni ungdomar som svär ve och förbannelse över mig och andra gubbar kan ha en egen tråd, eller flera, dels den jag föreslog, "Vi bilförare" med undertiteln "Alla trafikanter som är sämre i trafiken än jag själv!" och dels en ni kan kalla "Förbannelse över alla gamla gubbar" eller något liknande.
Då får vi gubbar och gummor ha den här tråden till gubbgnäll istället för att ni ungdomar ska gnälla på oss. Tråden heter faktiskt "Plats för lite gubbgnäll" och inte "Plats för att gnälla på gubbar".
Då kan jag dessutom kidnappa era trådar för att gnälla på er (där också).

🤣🤣🤣

Stör mig på självutnämnda forumpoliser.
Än värre när de även visar sig vara vägens självutnämnda hjältar.

Som närmre 50 anser jag mig ha rätt att gubbgnälla på sådana bromsklossar till gnällspikar!

Av Otori

Är urusel på att engagera mig i böcker, sist var säkert 18-20 år sedan.

Men då en bekant precis fått sin första bok utgiven så var man ju nästan tvungen.

Det som fick mig att lyckas ta mig igenom boken var hur den var upplagd, väldigt korta kapitel och hur kapitlen om vartannat berättar om händelser vid olika tidpunkter.

Ibland svävar den ut lite i beskrivningen av miljön och vissa stavfel finns. Men den fick mig att sträckläsa klart på fyra dagar.

Citat:

Guld ruttnar aldrig är en spänningsroman som utspelar sig i Sverige, Polen, Tyskland, Spanien och Frankrike såväl i nutid som under andra världskriget.

Den unge svensken Martin Reinke får genom sin farfar uppgifter som kan leda honom till stora dolda förmögenheter som gömdes under andra världskriget. Men han är inte den ende som vill komma åt dessa skatter.
En hemlig nazistisk organisation anser sig vara ägare till dem.
En intensiv jakt inleds där värden för hundratals miljoner kronor står på spel. Underrättelsetjänster i Tyskland och Frankrike blir inblandade i sökandet.

Som nyckelperson i detta drama hamnar Martin Reinke i livsfara.

Av Otori

Bloodsport dök upp på Prime när jag bläddrade runt och kunde inte låta bli.

Snacka om att inte åldras med värdighet 🤣
Karaktärer och koreografin… 🫣

Nu måste jag leta upp No retreat, no surrender 😊

Av Otori

Blackmore’s Night - Greensleeves

Ritchie Blackmore - Greensleeves (live 1977)

Av Otori

Wonka, HBO

Musikal-filmer kan vara bra, men detta var inte min kopp av te.