Inlägg

Inlägg som Sarg har skrivit i forumet
Av Sarg
Skrivet av Gurrrra:

Dom ser ut att vara lättdrivna lurar, så sålänge du känner du får ut den volym du vill ha (o egentligen gärna liite till, headroom är najs om du ska EQa) utan att du hör något brus eller tydliga artefakter ifrån datorn så är det bara köra på.

Volymmässigt så sänker jag windowsvolymen till drygt 30% för att det inte ska vara för högt när jag lyssnar på musik.

Av Sarg
Skrivet av Crentus:

Kika annars på Philips X2 som brukar reas för 800, ett bra alternativ, går även att hitta mer prisvärda Dac/amp än Zen Dac.

Jag har ett par Fidelio X2HR, vilket också är mina första audiofilhörlurar. Någon rekommendation för EQ/DAC där eller är det bara att fortsätta köra som dom är?

Av Sarg
Skrivet av perost:

I nästa avsnitt av "Vad händer egentligen hos OpenAI?": Nu har ca 500 av de anställda (av ca 700 enligt Wikipedia), inklusive Ilya Sutskever, hotat med att gå över till Microsoft om styrelsen inte avgår och återinför Altman som CEO.

Lite whiplash över allt fram och tillbaka i denna saga.

Av Sarg
Skrivet av MegaMuztek:

Det är ofta just för att de kostar som folk inte använder dem, särskilt om företaget bakom tjänsten inte har en välkänd betalningsmetod som tex Klarna

Flertalet av de bra och populära lösenordshanterarna har fulldugliga gratisversioner. Bitwarden är ett exempel.

Av Sarg
Skrivet av Hakinger:

Jag använder "passphrases" istället för krångliga lösenord. Använder nu lösenordshanterare med autofill, men ibland måste man skriva för hand och då är det enklare att använda passphrase som går snabbare att skriva än sedvanliga långa med stora bokstäver, specialtecken och nummer.
Genererar dem i Bitwarden, som är på engelska men byter ut enstaka ord som är felstavade på svenska eller finska eller hittar på ett nonsenord som inte betyder någonting. så de kan se ut så här t.ex.

"marrow3-unshackle-mug-termotie"

Jag har gått över till passphrases i bitwarden nu också sedan jag såg att den funktionaliteten för att genererar lösenord kommit. Tidigare körde jag typ 26 karaktärer bara, men det var jobbigt i de fåtal fall det som sagt behöver skrivas in manuellt.

Har dock stängt av autofill på page load.

Förstår inte varför fler inte använder lösenordshanterare (ordentliga, inte din webbläsare.)

Av Sarg
Skrivet av Soitora:

Kan vara så att när jag har tid inom kort kommer basera om mitt tema ifrån det som skapades nu, men med mina färger och tweaks
Tycker inte riktigt det officiella ser lika bra ut, men bra det finns ett alternativ för massan

Det är framförallt textfärgerna i det officiella som känns fel. Av någon anledning så är rubriker riktigt ljusa och känns bländande, och ljus färg på användarnamn gör så dom försvinner lite i mängden.

Jag var tvungen att stänga av och köra Dark Reader, men det har sina nackdelar också. Men mer skonsamt för ögonen så länge.

Av Sarg
Skrivet av jungleboss:

Nu är Hifi-klubbens Black Friday igång.
Bl.a. Samsungs bästa ljudlimpa Q995c är bra pris på.

Något annat som sticker ut där som prisvärt?

Av Sarg
Skrivet av Tom76:

Vinglas av bättre märke om något dyker upp.

Vad är bättre märke?

Jag är på jakt efter något vinglas-aktigt som jag kan använda som ölglas, då jag föredrar att dricka min veteöl på det viset.

Av Sarg
Skrivet av nickhe:

Punkt 5.1 Och 5.2 om jag inte missminner mig. Har med informationssäkerhet och informationsöverföring samt andra regelverk som finns hos Nato. Tror tom Hela punkt 5 täcker över det
Finns folk som har bra mycket bättre koll än mig men Nato ansökan har tydligen öppnat upp många dörrar som var stängda förut

Självklart så finns det data som inte allt hamna i molnen som tex patientinformation etc.

Det är den sektionen jag tittat igenom, ja. Saken är dock att det endast gäller NATO-information, så jag ser inte hur det skulle ha någon som helst påverkan på M365-miljöer i myndigheter (där du inte får ha den typen av information oavsett.)

Avtalet reglerar på en övergripande nivå parternas skyldighet att skydda och bevara säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som härrör från Nato eller som en medlemsstat har lämnat till Nato samt sådana uppgifter som lämnas till en medlemsstat som stöd för Natos program, projekt eller kontrakt.

Du får mer än gärna peka mig till information från folket som har bättre koll, för detta är relevant för mitt jobb och jag vill veta mer om det faktiskt är som du säger.

Av Sarg
Skrivet av nickhe:

Mycket av det försvinner nu även pg att vi går med i Nato, därför många av våra myndigheter kollar och preppar sig för 365

Skrivet av bubbelbabbel:

Känner inte till ngn lagstiftning nog relaterat till det här som har ngn killing till Nato. Några exempel?

Jag skummade precis igenom delen om informationssäkerhet i utredningen samt remissvaren från FRA och SÄPO och kunde inte hitta något som skulle vara relevant för implementation av 365 och relaterad informationsöverföring.

Av Sarg
Skrivet av bubbelbabbel:

Tror dock att det kan finnas osäkerheter kring dataflöden, datalagring och juridiska frågor kopplade till det som gör det knepigt från offentlig verksamhet.

Minst sagt. Fastän avtalet mellan USA och EU-kommissionen i sommar, och att MS har svenskt datacenter, så är många väldigt nervösa om det. Jag vet kommuner som (på eventuellt felaktiga grunder, men det är en annan diskussion) helt har dragit i nödbromsen i samband med att M365 har implementerats och migrering av data till molnet har planerats eller påbörjats för att man varit osäkra eller gjort antaganden som inte kunnat efterlevas.

Av Sarg
Skrivet av bubbelbabbel:

Ett räkneexempel:
MS 365 Copilot är prissatt till $30 per användare och månad. Krävs 300 licenser. Ungefär 100 000 SEK per månad.

Kalmar har cirka 5 500 kommunalanställda, motsvarande 7,5% av invånarantalet. Oklart hur många som jobbar som tjänstemän/har administrativa uppgifter, men det skulle räcka att 5,5% av de kommunalanställda faller inom den kategorin för att nå upp till 300 licenser.
Så, hur mycket effektivitetsförbättring krävs för att motivera en utgift på 100k/månad? Cirka 1,5 heltidstjänster, motsvarande 240 timmar, det vill säga att det sparar in en timme per användare. Eller annorlunda uttryckt, mindre än 1% effektivitetsförbättring per användare. Efter att ha använt Copilot ett tag kan jag säga att jag ligger på mångdubbelt det.

Förstår att det kan se annorlunda ut i små kommuner och organisationer.

I kommuner så är icke-administrativ personal överlägset flest för att socialtjänster och utbildningsförvaltningar har så mycket vårdpersonal och skolpersonal. Sen har vi faktumet att kommunala kontorsarbetare (eller kommunal personal) generellt sett är ganska dåligt kompetensutvecklade i att använda deras arbetsredskap (läs: dator). Du har en massa tjänstemän som knappt kan använda mer än möten och chatten i teams, t.ex. Excel-kunskaper är oftast basic utanför ekonomipersonal, även om det förekommer undantag som alltid.

Så att anta att en majoritet tjänstemän och administration skulle få för sig att börja använda Copilot, för att ens tala om att våga gör det eller ha kunskaperna nog att göra det, känns osannolikt. På många arbetsplatser kan du knappt få för att börja använda mer delar av office-paketet eller mer än grundläggande funktioner i befintliga program.

Det är i princip bara de största kommunerna som har råd och/eller tillräckligt med kompetent personal för att använda verktyget i sådana mängder.

Skrivet av nickhe:

Förutom att kommunerna och deras kommunala bolag är extremt intresserade och flera vill köpa in dessa licenser från start. Ta bara din timlön och se om du sparar 1-2 timmar i månaden med copilot så ser du hur "mycket du sparar" med ökad produktivtet.

This! Även små kommunerna är intresserade, för du köper 300 licenser och tilldelar de till de rollerna som faktiskt har användning för dem, vilket är rätt många. Sparar vi tex 1-2 timmar i månaden så har licensen betalat av sig själv

Jag har jobbat i små kommuner och 1 miljon kr för att köpa 300 licenser är inte alls realistiskt med alla besparingskrav som är vardagen numera, och inte bara för att det inte finns 300 intresserade personer som har tid/kunskap nog att gotta ner sig i möjligheterna med Copilot (även om dom har användning av det). Ny teknologi och nya leksaker tar långt tid att anammas, om alls, dessvärre. Det är svårt nog att få folk att använda det som man ska använda.

En mer realistiskt situation är ett fåtal licenser strategiskt utdelade i olika enheter hos någon som har intresset/kompetensen för att använda. Och det är långt ifrån 300 stycken i en mindre kommun. Jag kan inte komma på mer än 10 personer där jag jobbar på rak arm.

Av Sarg
Skrivet av nickhe:

För de bolagen som vill börja testa det redan 1 november ja, och trust me detta är små potatis för bolagen och varit väl värt pengarna

Har själv Snackat med fler bolag som har fått testa på Copilot innan releasen och alla kommer att köpa det, de tycker det är värt varje krona

Jag jobbar kommunalt, så nej, det är inte småpotatis.

Kan dessutom inte föreställa mig att mer än 10 av dessa minimum 300 licenser faktiskt skulle komma till nytta sett till hela organisationen. Och däri ligger problemet. En hel del arbetsplatser har användning av långt färre än utsatt miniminivån.

Av Sarg

Värt att notera att det inte är billigt för tillfället. Över en miljon kronor per år minimum.

Av Sarg

Första gången jag hört G915 TKL beskrivas på det viset.

Men sandpapper funkar nog.

Av Sarg

Har jobbat allt från 100% till 0% hemma under olika perioder, och att kunna ha möjlighet att själv ha stor kontroll över hur mycket man jobbar hemma är guld värt. Senaste tiden har jag spenderat större tid på jobb än hemma för att det är ett nytt jobb och man behöver interagera med folk för att få en bättre inblick i hur saker fungerar. Men om ett år så föreställer jag mig att det blir åtminstone 50% hemma.

Sökte mig vidare från tidigare arbetsplats för att helt plötsligt "uppmuntrades" man att endast jobba på plats.

Av Sarg
Skrivet av muut:

Läst och inne ha cert är ju inte samma sak, går att läsa många cert utan att skriva någon prov. CISSP har ju t.ex krav på 5+ år arbetstid inom någon av deras områden plus att det är en årlig kostnad.

Ah, ja, tänkte väl. Missade att det var endast läst som gällde.

Av Sarg
Skrivet av BergEr:

Så har t.ex läst CISSP, CASP+, CySA+, Pentest+, CEH, ITIL mm.

Imponerade certs. Men har inte flertalet av dessa certs fleråriga krav i yrket, eller kanske bara är rekommendationer? Om jag minns ditt inlägg i lönetråden rätt så hade 2 två år i yrket.

Av Sarg

Jag minns att jag efter skolan också kände att helpdesk och liknande var "under mig", men jag halkade in på något liknande senare ändå, och är ganska säker på att det ändå gett ganska mycket som är användbart i roller man besitter senare. Det är liksom inte så att man inte har nytta av social kompetens, insikt i hur ärendehanteringssystem fungerar, processer och vad för felsökning som man kan stöta på eller bör förvänta från både leverantörer och (ofta inkompetenta/frustrerande) slutanvändare.

För 10 år sedan hade jag inte verkligen inte haft tålamod för en massa dumma frågor och folk som inte kan följa instruktioner, eller varit pedagogisk nog att förklara tekniska problem för otekniska människor.

Baserat på vad man läser i denna tråd skulle 1st line support vara till nytta för dig, om endast för att slå undan benen på dig så att du förstår att du har nytta av det både för att förstå hur saker fungerar, att det är en bra väg in i arbetslivet (och dina mål) samt kompetensen du troligtvis behöver.

Av Sarg
Skrivet av ZZangora:

Absolut har jag svårt att anstränga mig inom något jag inte finner intressant över huvud taget, det är ingen hemlighet.

Problemet är att du kommer att ha en massa arbetsuppgifter i princip alla juniora IT-tjänster som du kommer att finna otroligt ointressanta och/eller onödiga (och det blir kanske värre när du har några års erfarenhet, beroende på yrke, hah.)

Skrivet av ZZangora:

Om nu företag vill tjäna pengar (vilket dom naturligtvis vill), varför inte då anställa en extremt driven person som kan sin grej, även om denne misslyckats med några kurser i gymnasiet?

Majoriteten av anställda kostar bara pengar de första månaderna (eller åren, ifall du är utvecklare, det tar ett tag att lära sig producera något användbart), så du tänker lite fel där. Att man inte klarat gymnasiet lär höja en del ögonbryn, vilket antingen leder till att man frågar anledningen till varför (förutsatt att du blir kallad till intervju) eller inte går vidare till intervju.

Skrivet av ZZangora:

Jag hade hellre pluggat järnet på fritiden inom nåt jag vill göra än att gå komvux eller liknande, där jag behöver göra kurser som intresserar mig alls.

Om du har motivationen för att plugga så är det komvux för att läsa upp dina betyg som gäller, vill jag påstå.