Inlägg

Inlägg som PuMaH har skrivit i forumet
Av PuMaH
Skrivet av flabbergast50:

E-inkplattan Remarkable 2 prissänktes tidigare i höstas då konkurrenten Kindle Scribe lanserades. Båda har stöd för anteckningar i texter. Nu sänks Remarkable igen (den svarta) från 6 970:- till 6 420:-. Har man sneglat på den för kan det vara tillfälle nu:

https://www.remarkable.com/

Kan bara kommentera denna för de som funderar på den:
Det är en bra platta för att skriva på. Den är OK att läsa på (tar inte alla format), riktigt behaglig för ögonen.
Jag har mycket användning av den på jobbet, älskar att man bara kan anteckna i ett block och sedan organisera upp anteckningarna.

Det jag ogillar mest är Connect. Det är dyrt, speciellt med tanke på hur dyr plattan är. Tillverkaren ger ingen garanti för hårdvaran om man inte prenumererar på Connect, helt sjukt. Man klarar sig bra utan Connect i övrigt.

Av PuMaH

Jag ser inga hinder. Du kör och har så kul man kan när man provkör en svindyr bil. Sen säger säljaren "ska vi skriva på då?" eller något annat dumt och då svarar du att du är riktigt intresserad men att det är en dröm för framtiden. Tack och hej.

Av PuMaH
Skrivet av ajn:

Om du tar diskussionen med din chef, och de inte erbjuder sig att matcha (eller göra andra signifikanta förbättringar) så måste du sluta, att "hota" med något och sen inte följa genom ger ett dåligt intryck.

Beror helt på hur man uttrycker sig. Säger man "matcha det här annars går jag" så är man ju rökt, säger man "jag har fått ett annat erbjudande som är frestande, vad tycker du om det?" så har man lite mer spelrum.

Av PuMaH
Skrivet av Mortal1ty:

Det låter inte alls orimligt, ponera att även du skulle sluta, vad skulle det kosta att ersätta dig samt den andre som sagt upp sig?
Kör på.

Detta är sant och helt logiskt, tyvärr resonerar sällan chefer så. Väldigt konstigt då de just borde se till helheten och längre perspektiv, men antar att det inte är hållbart att chefen blir "utpressad" eller så är det någon ego-grej.

Av PuMaH
Skrivet av sepekatt:

Jaa, det är ju där mitt dilemma ligger.
Min stationära som innan dess var speldator har dött. Det är förmodligen "bara" att hårddisken med operativsystemet har gått sönder. Detta har hänt förut, men pallar inte bråka med den. Den är ändå 9 år gammal, så känns som en bra ursäkt att skaffa en ny.

Inet rekommenderade denna:
https://www.inet.se/produkt/1967259/asus-rog-strix-g15-15-6-r...

Har checkat reviews och tycker själv att den låter skitbra,
men vad tycker ni??

Om vikt och batteritid är OK är det bara att köra!

Av PuMaH
Skrivet av sepekatt:

I get! Känner att det är ju mer relevant att den funkar tip top än att den låter och behöver laddas.

Tänker att jag ska ha en med 32G ram iaf, men lyckas inte hittad den jag länkade med det. Finns det ens, eller är jag blind?

Och vad menar du med "tip top"? Att det går att spela på den?

Inte säkert att återförsäljare har flera specar på samma modell, även om den finns med 32 GB kanske inte återförsäljaren har det. När jag kollade efter bärbara med 32 GB hittade jag denna som jag tyckte var intressant: https://www.inet.se/produkt/x182379/asus-rog-flow-x13-13-4-ry...
(fanns dessutom som fyndvara om det inte är något problem)

Fanns denna med 3070 Ti:
https://www.inet.se/produkt/x182379/asus-rog-flow-x13-13-4-ry...

Vad jag kunde se har inte inet någon med 32 GB och 3080 för under 30k.

Av PuMaH
Skrivet av sepekatt:

Egentligen spelar inte det någon roll, hellre att den klarar jobbet och inte dör, haha.

Inet rekommenderade denna när jag frågade, kan det vara något?

https://www.inet.se/produkt/1966344/lenovo-legion-7-16-ryzen-...

Absolut inget fel på den, åtminstone på pappret. Googla och kolla recensioner på modellerna som är aktuella, det är ett bra sätt att få en uppfattning om fläktljud och kylning.
En stor fördel med att ta en dator utan eller med ett klent integrerat grafikkort är att man får betydligt bättre batteritid. Har ett 3050 i arbetsdatorn och man klarar knappast en arbetsdag utan att koppla in laddaren.

Hur kommer det sig att du rekommenderar den? 3050 är lite klent för AAA-gaming?

Av PuMaH
Skrivet av sepekatt:

Storlek och vikt spelar ingen roll och jag kommer för det mesta använda en extern monitor.
Hahaha, lite segt med ett flygplan, men det kanske man får leva när man vill ha bra prestanda.

Ja, de flesta datorer med inbyggt (bra) grafikkort låter en del. Helt enkelt svårt att få in tillräckligt med kylning.
Ett alternativ kanske kan vara en mindre dator med ett externt grafikkort?

Utan att kolla väldigt noggrant t.ex. en sån här dator (som klarar en hel del men inte high-end gaming):
https://www.dell.com/sv-se/shop/laptops/xps-13-plus/spd/xps-1...

Vill du spela pluggar du in denna:
https://www.webhallen.com/se/product/286865-Razer-Core-X-Exte...
Med valfritt grafikkort.

Av PuMaH

Hej!

Du har inte skrivit något om storlek/vikt, hur ser du på det?
Ex. finns denna med ganska högupplöst 16"-skärm, blir då ganska stor (och 2,5 kg). Kommer klara det mesta men lär också låta som ett flygplan.
https://www.webhallen.com/se/product/337958-Lenovo-Legion-Pro...

Av PuMaH

Ville bara nämna att Rocker nu har försämrat sina villkor rejält. I bästa fall kan man "tjäna" 100 kr/mån, då måste man ha deras dyraste kort och göra av med tillräckligt med pengar. Man får det heller inte som cash längre utan kan bara användas till att betala av kreditskuld.

Av PuMaH
Skrivet av HickeHiskelig:

för 2.5 år sedan tog jag studenten, och jag har inte tagit mig nånstans. gick ut med toppbetyg på 20.7, läste 3500 poäng (vanlig gymnasielinje=2500p). fick stipendie för högsta meritvärde på min skola till och med. jag är smart om jag får säga det själv. jag lär mig lätt, men är ganska lat. jag jobbade ett år efter studenten (covid ställde till det, så jobbade lika mycket som de med permittering, fast utan permittering, dvs 60% i början, sedan 80% och till slut 100%, isolerat hemifrån). jag försökte spara mycket, och förlorade sedan 90k på börsen. jag har 270k kvar nu (om jag säljer bilen)

bestämde mig för att plugga. hoppade på civilingenjör industriell ekonomi, för det var ju bäst. insåg rätt snabbt att det inte var något för mig men att jag skulle gå klart året. jag gjorde det, men skrev aldrig tentorna för matten, hamnade efter direkt sen skippade jag det, "jag skulle ju ändå byta". klarade 4 av 8 kurser(de kurserna jag bestämde mig för att skriva tentorna på), läste sedan en extra sommarkurs för att bli berättigad csn året efter, samtidigt som jag sommarjobbade. under denna period vände jag på dygnet, började lägga mig 03-05 typ, och gick inte på föreläsningarna, det var fortfarande covid under denna period, så allt fanns ju ändå inspelat. jag isolerade mig en del och så är det fortfarande, igår la jag mig 06. inte hållbart

jag hoppade av efter 1 år och flyttade hem, och bytte till högskoleingenjör inom annan inriktning på mindre lärosäte. jag gillar programmet, men vi är 6st i klassen redan nu under år 1 (hur det nu går ihop). jag har gått från att gå på en linje vars lunchföreläsningar består av VD:n på nasdaq, fondförvaltare och workshops (inte för att jag gick på dessa då jag aldrig gick till skolan, men...) till att ha en klass lika stor som min vänskapskrets på min förra linje.

nu är jag rädd att kugga matten nästa vecka. det vore bara droppen... har pluggat så gott jag kan verkligen, men det är tufft att trycka matte flera timmar om dagen. jag är lite mållös nu, jag har vänner som tar examen i vår.. jag själv går första året och har inte kommit nånstans.... jag känner att jag inte kan hoppa av denna linje då jag redan slösat massa tid och csn lån (inte för att jag vill hoppa av den). så jag har inget val än att gå kvar här. på ett mediokert lärosäte utan vänner att umgås med på fritiden, som jag kunde på förra programmet. jag börjar fundera på varför jag inte valde yrkeshögskola inom samma ämne för att skippa all krånglig matte. men hey, med 20.7 i merit kan man väl inte gå på YH? hur fan resonerar jag...

nåja, jag har hoppat av en av Sveriges svåraste linjer att komma in på för att byta till gävle högskola. om jag kuggar matten nu, då blir det jobbigt på riktigt. jag känner bara att jag är fast i en återvändsgränd. min plan är att bo hemma i 2 år nu, tills jag är 23 och sossa mat av föräldrarna för att kompensera mitt tidigare slarv, och gå kvar på den här linjen no matter what. vi får se hur det går med det...

Det kan vara en klen tröst, men finns många som har det värre. Jag hade en något liknande resa som du, men gjorde färdigt en del matte under första året, var ikapp först år 4 på utbildningen. Svårt med prestige men i längden tjänar man inget på det, ska man plugga behöver det vara en kul utbildning eller åtminstone något som är tillräckligt kul för att man ska klara av det.
Skriv gärna PM om du vill prata! Var där du är för tio år sedan.

Av PuMaH
Skrivet av SwedZi:

Okej, vad kunde dom ge då som du sökte till?

Vet ej. Då jag hade fått högre erbjudande var jag inte intresserad av att fortsätta diskussionen. På rekryterarens ton lät det dock som att vi var väldigt långt ifrån varandra så skulle tro under 40'. Värt att nämna att de sökte en civ. ing. med erfarenhet.

Skrivet av SwedZi:

Förlåt ifall detta är OT, men har en fråga angående tjänstebil. Säg att jag får en tjänstebil av jobbet då jag har mycket kundmöten i tjänst. Jag har sedan 8 mil enkel väg att pendla till jobbet, betalar företaget då oftast den bränslen? Eller åker jag på detta privat ändå?

Om det verkligen är en tjänstebil så får du inte köra den privat, den ska bara användas i tjänst. Däremot är det många som säger "tjänstebil" trots att de menar "förmånsbil". Rent praktiskt kan man säga att en förmånsbil fungerar som en all-inclusive leasing för dig som privatperson. Dvs. du betalar allt för nyttjandet (t.ex. bränsle) och företaget betalar allt för bilen (t.ex. försäkring). Man får ersättning för bränsle för det man kör i tjänst (resan hemifrån till jobbet är en privat resa om man inte har avtalat något annat).

Av PuMaH
Skrivet av SwedZi:

Vad bör man kräva i lön som KAM aka key account manager för ett bolag som omsätter runt 1 miljard? Alltså relativt stora kunder man hanterar.

Väldigt olika beroende på bolag. Vet vissa som har runt 80', jag sökte till en liknande tjänst och de kunde inte ge 50'.

Av PuMaH
Skrivet av anon160075:

Utbildning: högskoleingenjör inom datateknik
Examensår: 2010

Jobbar som konsult.
Arbetsgivare är baserad i Stockholm.
Senaste månadslönen inklusive bonus var precis under 30000.

För tillfället debiterar jag 3 dagar/veckan.
Har haft perioder där jag debiterat 100%.
Har jobbat på samma företag i 4 år och nu vill chefen att jag ska bli "seniorkonsult".

Vi ska ha ett lönesnack.

Vad tycker ni är rimligt att jag ska ha i grundlön?
Vet ni vad som är en rimlig relation mellan hur mycket en konsult debiterar och den totala kostnaden för konsulten? 50% ?

Det här var riktigt sjukt! Högskoleingenjörer brukar starta runt den lönen, precis som någon annan skrev ska du ha ungefär det dubbla. Jag antar då att du gör någon nytta de dagar du inte debiterar.

Av PuMaH
Skrivet av Dinkefing:

Men nu kostar ju också kortet så då försvinner de där 120kr i ett nafs.

Jag betalar inget för kortet. Om jag hade uppgraderat för 29 kr/mån hade jag "sparat in" den kostnaden ganska fort.

Av PuMaH
Skrivet av Dinkefing:

Låter extremt lite alltså cashbacken.

Jag har verkligen ingen aning om vad du menar. Det är 1%, om detta är mycket eller lite är väl upp till dig men det finns inga kort med mer vad jag vet. 120 kr i månaden är bättre än inget.
Om man skaffar premium kan man ju också få upp bonusen.

Av PuMaH
Skrivet av Dinkefing:

Hur mycket handlar du med Rocker per månad och hur mycket får du tillbaka i cashback?

Jag brukar få i snitt kanske 120 kr/mån. Har bara 1% så handlar för 12 000 kr i snitt.

Av PuMaH
Skrivet av johanandersson:

Då har vi väldigt olika syn på saken. Elgiganten säljer, och då menar jag fortfarande säljer, en dator med falska specifikationer:
<Uppladdad bildlänk>
Komplett och Inet har lyckats rätta till sina specifikationer, men Elgiganten fortsätter säljer datorn med informationen att den ska ha bakgrundsbelysning.

Sen är det inte pengarna tillbaka och plåster på såren. Det är pengarna tillbaka eller plåster på såren.
Jag betalade för en dator med bakgrundsbelysning, Elgiganten fick betalt för en dator med bakgrundsbelysning. Då anser jag inte att det är orimligt att de ska förse mig med det jag betalade för.

Om jag lämnade tillbaka datorn så hade hela affären inte kostat Elgiganten någonting och de hade kunnat sälja datorn igen med falska specifikationer. För min del hade det inneburit en väldig massa arbete baserat på deras falska specifikationer, och då vi nu är förbi "back-to-school"-tiden så hade jag hade mycket sämre alternativ när jag skulle köpa en ersättningsdator, och jag hade behövt ligga ute med pengar för två datorer tills Elgiganten betalade tillbaka mig. Allt detta för att de gjorde fel.

Så baserat på hur mycket röster du fick så anser Sweclockers folk att Elgiganten ska få tjäna pengar på falska specifikationer och de som orkar bråka får som bäst pengarna tillbaka. Det får inte lov att löna sig att sälja något med falsk information.

När man köper på distans har man ju alltid rätt att lämna tillbaka produkten om den inte stämmer upp till ens förväntningar. Jag förstår att du gärna vill ha en dator med bakgrundsbelyst tangentbord men det är ju bara att lämna tillbaka och släppa det.
Ja, det är dåligt att Elgiganten är sega på att uppdatera sin hemsida. Man får faktiskt, under en kortare tid, ha fel spec på sin hemsida, det är så att säga tillåtet med misstag.

Av PuMaH

Jag har en 2700. Vad är den värd för dig?

Av PuMaH
Skrivet av Aphex:

Ack så väntat, men ändå:

De ändringar vi har gjort är följande:
- Vi inför en avgift för kontantuttag
- Vi inför en avgift för inaktivitet
- Vi inför en avgift för valutaväxling

Gäller Rocker

<Uppladdad bildlänk>

Kortet blir knappast bättre, men för mig har det 0 påverkan.