Inlägg

Inlägg som PuMaH har skrivit i forumet
Av PuMaH
Skrivet av TheFlyingFin:

Började universitet och lämnade mitt minst sagt välbetalda jobb innan, gick från egentligen inga utgifter och cirka 50k efter skatt till runt 10k i månaden i utgifter och knappa 9k inkomster får hoppas man som färdig magister får en hel del mer än 50 efter skatt, annars är det minsan 5 långa år.

Du skämtar va? Skulle uppskatta att 95% av ekonomer i Sverige med en masterexamen har lägre (man kan iofs jobba som annat efter den utbildningen).
"civilekonom/ekonom [...] medianlönen 16-20 år efter examen är 51 300 kr" (SACO)

Av PuMaH
Skrivet av Liquidedust:

Hus har vi lite gett upp hoppet på, det handlar om snarare om 7~9 M I så fall om vi ska ha möjlighet att få ihop ett normalt liv.

Bara grundkostnaderna för att vi ska bo och leva, försäkringar osv. och ta oss till jobbet är cirka 23k.

På det kommer pensionssparande (vi hade låga löner fram tills nyligen så våra pensioner är skit utan att stoppa undan själv) på cirka 11k.

Sedan ovanpå det har vi mat, hushåll och kläder osv för oss, vi kan ej heller alltid ha matlåda när vi inte jobbar hemma så låt oss säga totalt 8k här i månaden (då vi har barn)

Vi har ej heller direkt mycket undanstoppat då vi inte fick i ordning på våra karriärer dörren sent i livet, men vi har i runda drag 400k.

Nu är vi runt 40 bägge två och behöver spara ihop låt oss säga 1.5M på 5 år för att få ihop till 30% av ett hus eller lägenhet.

Det handlar om 25k i månaden.

Det blir totalt 67k i månaden, vilket vi visserligen har efter skatt (lite mer till och med)

Men då har vi ingen buffert, inget för oförutsedda utgifter och inget nöje, samt inte räknat med VAB eller liknande vilket kommer ske.

För oss blir det rimligare att ha 15% i stället för 30%.

Även med 15% insats blir kostnaden för lånet 25k i månaden (2% ränta och 3% amortering).

Vilket bara skulle öka vår levnadskostnad från 23k till cirka 33k.

Den stora boven ser ut att vara era "vardagskostnader"m är de omöjliga att sänka? I mitt hushåll är vi bara två vuxna, men med hyresrätt i centrala Göteborg har vi motsvarande kostnader på ungefär 9-10 k.
Sen tycker jag att ni kan sätta pensionssparandet i en bostad. När ni går i pension och barnen flyttat säljer ni och köper billigare eller bor i hyresrätt.
Amortering är mer rimligt med 1%, men räntan kan man ju inte säga något om fem år i framtiden.

Av PuMaH

@Webhallen
Jag undrar om kötiden på MSI GeForce RTX 3080 VENTUS 3X OC 10GB på Webhallen.
Mitt kort är inte skickat, la order 15:50 17/9. Försöker få en uppfattning om hur många som lagt order före mig som fortfarande inte fått sitt kort.

Av PuMaH

Vad är detta för komponent?

Hej!

Vi har en maskin som har slutat fungera. Kretskorten som sitter i är ganska dyra, och för att undvika att byta allt vill vi först testa att byta en komponent som vi tror har slutat fungera. Frågan är bara, vad är det för något?

https://i.imgur.com/89dMMXG.jpeg

Tack på förhand!

Mvh
Daniel

Av PuMaH
Skrivet av arvcop:

Tyvärr skriver de själva att ordererkännande inte är tillräckligt för att vegära cashback. Oavsett vilket har jag inte försökt söka.. massa paragrafer i ansökan som gjorde att jag drog öronen åt mig.. skrev långt mail med i princip samma info som ovan till elgiganten och skall bli spännande att se hur de löser sig. Ända som skulle få mig nöjd är att Elgiganten ersätter mig med 60 euro på goodwill men det tvivlar jag pä.. har även tidigare köpt vitvaror på elgiganten där säljaren inte har kunskaper om produkterna de säljer. Var även inne häromdagen för att köpa nya skärm och uppenbart hade inte säljaren någon koll alls..

Jag hade ett liknande ärende med en annan återförsäljare, då handlade det om ca 1000 kr i ett cashbackärende. Jag fick inte slutfakturan trots flera påminnelser. Då vi inte kom överens anmälde jag till ARN som helt enkelt rådde återförsäljaren att ge mig pengarna, vilket de gjorde.
Värt ett försök!

Av PuMaH
Skrivet av xervz:

Lönsamtal idag som landade på 4k ökning från 36 000kr. Tyvärr inte retroaktivt från april månad som det brukar vara.

Yrke: Ingenjör inom automation
Erfarenhet: 2.5år
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik/mekatronik
Lön: 40 000kr samt förmånsbil utan bruttolöneavdrag
Förmåner: 2000kr/år friskvård, bonus vid jul baserat på lön och år på företaget (senast ca 20k), massör på kontoret en gång i månaden (väldigt uppskattat)
Ålder: 26
Län: Skåne

Vad menas med det fetade? Får man bara avdrag på lönen är ju bilen ingen förmån. Annars kompenseras bruttolöneavdrag med högre lön och då har man heller ingen förmån.

Av PuMaH
Skrivet av mrqaffe:

Då är det ju uppenbarligen nått i routern som dödar trafiken så kolla om du har nån filterlista , qos, gästnätverk eller liknade där som kan påverka, prova annars reset av den och låt strömmen vara av nån minut i samband med det.

Gjorde en reset, nu funkar allt igen...
I inställningarna ser det precis likadant ut efter som före. En gåta.

Tack!

Av PuMaH
Skrivet av mrqaffe:

Kan du logga in i routern via wifi eller är det bara möjligt att upprätta en länk ?

Jag kan logga in. Allt funkar som det ska lokalt via wifi...

Av PuMaH

Inget internet via wifi - D-Link DIR-878

Hej,

Jag har en D-Link router som jag har använt ett bra tag nu, inga större problem. Sen någon dag får jag inte längre någon internetuppkoppling via wifi. Det är inga som helst problem för enheter som är anslutna via tråd. Jag har uppdaterat firmware och startat om routern.
Enheter kan ansluta till wifi, men det står "No internet" som status. Samma för mobiltelefoner och datorer. Enligt routern är det inga problem, den ser alla enheter anslutna som vanligt och har kontakt med internet.

Någon som har någon idé om vad som kan vara fel?

Mvh
Daniel

Av PuMaH

Ställer mig på kö för att hämta!

Av PuMaH
Skrivet av Sisyfos:

Fast, nja? För om de genuint trodde på högre räntor säg de närmaste 5 åren så skulle de ju inte erbjuda bundna produkter (bundna räntor) till dagens rörliga ränta. Deras handlingar säger indirekt vad de tror. Annars skulle de ju medvetet erbjuda för låga räntor jämfört med vad de själva spår om framtiden

Ta Danske Banks 30-åriga bolån från 2,89% ränta till exempel: https://danskebank.se/privat/produkter/bolan/bolan-stabil Inte skulle de erbjuda den produkten om de inte genuint trodde att de skulle tjäna på det. Som bolånekund spelar det ju i så fall mindre roll vad banken tror eller inte tror om framtidens ränta när man redan har signerat ett 30-årigt avtal!

Det hade givetvis varit en annat läge om bankerna kommunicerade framtida låga räntor utåt. D.v.s att kunderna inte ska oroa sig och sitta still i båten med rörlig ränta, medans de erbjuder höga bundna räntor över längre tidsperioder. Då hade man ju givetvis varit skeptisk! Men just nu så agerar bankerna precis som om det vore som Riksbanken säger; Att vi kommer ha ett lågt ränteklimat i många år framöver!

De binder ju själva upp sin inlåning till dessa räntor. Om de lånar för 0,05% på tre år kan de ju låna ut till 0,95% på tre år helt utan risk. Det spelar ju ingen roll alls för banken om räntan går upp till 5% efter två år, de kommer ju ha samma marginal under hela bindningstiden. Vad jag menar är att det spelar ingen som helst roll för bankens kalkyl vad de faktiskt tror, det enda som spelar någon roll är vad de kan låna in respektive låna ut pengar för, samt att de behåller en marginal mellan dessa.

Av PuMaH
Skrivet av Sisyfos:

Ptja, det är i slutändan vad bankerna själva tror på medellång/lång sikt. Om man på riktigt tror sig se bättre fram i tiden än bankerna så är det fritt fram att betta emot dessa och välja en bunden ränta. Men jag är ödmjuk inför att min, din och många andras magkänsla kring hur länge nollräntan ska stanna är betydligt svagare än de som jobbar heltid med att förutspå sådant här i finansbranschen

Men visst känns det abstrakt med långvariga negativa eller obefintliga räntor, det kan jag hålla med om som lekman!

Nja! Det är vad de säger... Kan skilja sig åt.

Av PuMaH
Skrivet av BrottOchStraff:

Alltid haft 3-månaders ränta i alla år. Är man rädd för att man inte klarar en räntehöjning så har man köpt för dyrt för sin egen ekonomi. Att ligga på rörlig ränta är alltid billigare i längden. Så fort man binder räntan så köper man en sorts "försäkring" hos banken. Tror ni dem är så korkade att de ger bort den? De tjänar massor med pengar på att folk binder. 10års räntan ligger på typ 1.5% nu, det betyder i princip att den rörliga räntan närmaste tio åren kommer ligga under 1.5% i snitt över perioden då de räknat in sin egen vinst i det utöver den vinsten de redan gör på den rörliga räntan.

Ett förslag är att räkna upp räntan med X% och avsätta mellanskillnaden i lågrisksparande så kan du amortera av i en klump den dagen du känner att räntan gått upp så mycket så det påverkar ditt månadsvisa pengaflöde för mycket. Eventuellt kanske man då till och med har råd att amortera ner under 50% så man slipper amortera månadsvis alls tills man känner att räntan är tillräckligt låg så man har råd att göra det igen.

Sen kan banken så klart också torska, och räntan kanske ligger på snitt 5% närmaste 10 åren (inte troligt) men det är lite som att spela black jack. The house always wins in the long run.

Samma sak med bilförsäkringar..men det är OT

Nja. Nu är jag inte bankman, men man kan ändå fundera lite.
Ponera att banken tror att räntan går upp till 5% inom två år. Hur påverkar det bostadsmarknaden om alla banker höjer sin treårsränta till över 5%? Naturligtvis kommer marknaden att kylas av ordentligt, banken får låna ut mindre belopp och en del kunder kanske t.o.m. inte klarar av de nya villkoren, lägenheter för högt belånade jämfört med nya värderingen o.s.v. Och pengarna som bankerna lånar ut, var kommer de ifrån? Bankerna lånar i sin tur, där de ser till att ha täckning för den ränta de erbjuder och lite marginal. Även om bankerna tjänar mindre när räntan är lägre tror jag att de tjänar betydligt mer på att folk är lugna och handlar på som vanligt jämfört med panik på bostadsmarknaden. Om jag drev en bank skulle jag signalera "allt är lugnt" fram tills dess att banken brunnit ner i princip.

Vet inte i vilken mån detta stämmer, men jag har väldigt svårt att tro att den låga räntan är här för att stanna. Känns minst sagt som ett torn byggd på en dålig grund.

Av PuMaH

Hej! Finns moderkortet kvar? Vad är högsta bud?

Av PuMaH

Inredningsdesign i all ära, och det ser bra ut, men snälla skaffa en riktig stol. Prio ett är ergonomi.

Av PuMaH

@fm_buli:

Fy fan, plötsligt blev ens egna problem väldigt små i jämförelse.

Vill inte säga till dig att vara stark, det är nog inte vad som behövs just nu. Ta hand om dig och gör det du mår bra av.

Av PuMaH

Är du öppen för att bygga själv? Är en riktigt kul aktivitet, 12 år är absolut tillräckligt för att klara det mesta själv med lite tillsyn. Två presenter i en om han bygger ihop den själv

Jag satte ihop ett första utkast. Detta behöver kompletteras med grafikkort, vilket du hittar enkelt på begagnatmarknaden med tanke på det nya släppet om en vecka. Om ni inte har Windowsnyckel finns det "gråversioner" för någon hundralapp, annars spricker budgeten på det. Går också att spara lite om man köper från olika ställen.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/14140953

Av PuMaH
Skrivet av Belzader:

Fungerar för mig men om du använder denna https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache: och lägger till (hela dvs. inklusive www ) adressen till sidan efter så kanske det fungerar.

Här är motsvarande för att söka på Archive.org https://*web.archive.org/web/***/
Ta bort första * (den lade jag dit bara för att det inte skulle bli en länk) och ändra de övriga till datum (i format år/månad/dag) när sidan senast fanns online samt lägg till adressen till sidan sist inklusive http://www eller https://www beroende på vilket som användes.

Tack så mycket för svaret!

Formulerade mig klantigt, menade att jag får 404 när jag försöker gå in på min sida med hjälp av det du länkade. Vissa undersidor funkar, men tyvärr har jag inte direkta adressen till alla, eller en överskådlig lista som jag kan gå igenom.

Av PuMaH

@Belzader:

Får bara 404 där. Möjligt att något funkar om man går in på en specifik sida, dvs. inte startsidan, men hur ska man hitta en lista på vilka...
Om det är Googles cache så antar jag att det inte finns något, finns ingen "cachepil" när jag får upp resultat på Google.

Av PuMaH
Skrivet av Reko85:
Skrivet av iXam:

Ja, han skrev att han hade testat det i första inlägget. Waybackmachine är en del av https://web.archive.org/

Ja, började där och hittade i princip ingenting.
Jag letar alltså främst efter söktjänster som kör egen arkivering (som jag antar att Bing gör). Google har ju någon slags indexering utan att faktiskt ha arkiverat sidan...