Inlägg

Inlägg som homeboy87 har skrivit i forumet
Av homeboy87

^^
Varför stoppade du in en XPskiva när Xpinstallation redans finns i en partion i datorn. Vad menar du att cd-romen är sönder? Annars är det tråkigt när något sådant händer men det är som sagt bara att kontaka komplett så får du en ny cdrom eller en ny produkt.
Jag köper prylar väldigt ofta och har under de senaste 2 åren lämnat tillbaks produkter från Apple, Nokia, Saitek och Panasonic, och det löser sig alltid.

Av homeboy87

Köper du en dator med Windows media center nu så kommer du att få uppgradera till Vista helt gratis.

Av homeboy87

Recension: HP DV9074ea

Pavilion dv9074ea

64 X2 TL-56(1.83Ghz)
1024MB DDR II 667 Mhz
160GB (80GB x 2) 5400 rpm
Geforce Go 7600 256MB(dedikerat)
17" TFT aktiv matris 1440 x 900(WXGA+)
DVD±RW (+R dubbla lager) / DVD-RAM med LightScribe Technology
3.5Kg
Blåtand
W-Lan
1.3 Megapixel kamera
Fjärrkontroll
Quickplay

12.995:-

Japp. Pavalion dv9074ea är datorn som fick följa med mig hem efter en två månaders lång jakt efter en laptop. Vad var mina kriterier då? Jo de var att datorn skulle vara snygg, vara så lätt som möjligt men ändå kunna klara av spel som CSS och liknande. Jag tittade på datorer av flera olika fabrikat och det slutade med att jag bestämde mig för en DV2000 serie(14 tummare). Konstigt nog så ändrades valet när jag fick syn på 17 tummaren, detta för att jag är otroligt svag för stora skärmar. Hur som helst är denna recension även bra att läsa om man är intresserad av 14 eller 15.4 tummaren. Eftersom jag är en väldigt petig konsument så är min recension lite lång och går väldigt mycket in på detaljer. För mig är det oftast just detaljer som gör att jag hater eller gillar en produkt.

PS: Min svenska är långt ifrån perfekt så gnäll inte över felstavningar och grammatiska fel.

Utseendet

http://img223.imageshack.us/img223/8899/laptop001hf8.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/8866/laptop002xy4.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/7629/laptop007ay3.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/9905/laptop008cb0.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/3882/laptop003sy5.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/6758/laptop004il5.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/8254/laptop006is9.th.jpg

http://img146.imageshack.us/img146/9548/laptop005lm4.th.jpg

HP har alltid varit en tillverkare som har försökt designa tilltalande och har oftast tillverkat över-designade datorer eller sådanna som nästan ser lite barnsliga ut. Pavilion DV datorerna är lyckade och ser väldigt mogna och stilfulla ut. De är inte lika stilrena som Apple eller Sony's datorer men är mer tilltalande är FS, Asus och Acers datorer som ser väldigt tråkiga och oinspirerande ut.
Locket är av svart skinande piano lack med diskreta linjer(vågor) som enbart är synliga från väldigt nära håll. Dessa vågor finns också runt tangetbordet och mousepaden. Den enda nackdelen med pianolack är fingeravtrycks fläckor och likanande. Doch har HP varit snäll nog att stoppa ner en liten snuskduk i paketet för att vi konsummenter ska kunna torka av kebabdressing eller annan lort. Kvalitetskännslan är överlag väldigt bra och datorn känns inte alls plastig eller billig. Datorns utseende är är snyggt och drar till sig blickar. Förvånande nog ser dator faktiskt bättre ut hemma än vad den gör ute i butikerna. eller på bilder
Eftersom datorn är en 17 tummare har ni nog redan räknat ut att det är stor men gigantisk är den inte. Breden på bildytan är ungefär 2cm bredare än bildytan av en 19 tums crt skärm. Datorn är faktiskt relativt tunn för att vara en 17 tummare med kraftfulla komponenter.

Skärm

http://img223.imageshack.us/img223/280/laptop010mm7.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/6775/laptop016ox0.th.jpg

Som det står i specsen är dator utrustad med en 17 tums skärm med en upplösning på 1440x900 pixlar. Upplösningen tillräcklig men är faktiskt minimum för en 17 tummare. Jag önskar att upplösningen var på 1680 x 1050 pixlar för en högre dot per inch.
När jag läste av skärmen är glossy var jag lite skeptisk eftersom jag ogillar reflektioner men blev väldigt förvånad när jag satte på datorn här hemma. Det har visat sig att all snack om reflektioner på nätet är överdrivet. Jag har använt dator både i dagsljus och hemma med flera lampor tända och reflektioner är synliga...............bara när skärmen är avslagen eller när en ljuskälla är rätt bakom skärmen. Jag har använt datorn i lite mer än en vecka och har än så länge inte behövt flytta på dator pågrund av reflektioner.
Den största fördelen med att skärmen har en glossy skärm är att färger ser klarare och skarpare ut och svärtan är riktigt bra. Vi har en drygt 12 månader gammal hp dator här hemma som har en matt skärm och morsan undrar varför bilder på den inte ser lika bra ut som de gör på min dator. Svaret hon fick är att skärmar som är glossy helt enkelt är bättre på att visa bilder.
Ett annat plus med skärmen är att betraktningsvinkeln är grymt bra. Man måste inte som med vissa bärbara sitta rätt framför skärmen för att kunna se vilka färger som visas eller äsa det som står.

Tangetbord

http://img223.imageshack.us/img223/7439/laptop015yt8.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/7933/laptop021fm7.th.jpg

Tangetbordet är ett "fullt" tangetbord, dvs ett med number pad vilket är väldigt trevligt. Det som är mindre trevligt är att HP har krympt ihop tangetbordet bara för att få plats med en number pad. Mitt störst problem är att den högra shift-knappen är lika liten som de vanliga tangenterna. Inte nog med det så ligger "upp-pilen" tätt intill vilket gör att jag ibland råkar hålla nere "upp-pilen" när jag igentligen vill hålla nere shift-knappen. Jag är helt enkelt van vid att mitt lillfinger trycker på ett bred shiftknapp.
Längst upp på tangetbordet finns det Quickplay knappar(touch knappar) som är upplysta med blått ljus anno år 2005 vilket är lite tufft. Det jobbiga med knapparna är att de ger sig av ett litet pip när man trycker på dom. Pipet är smått irriterande när man sitter och surfar väldigt sent under mörk och knäpptyst höst kväll. Jag hoppas att HP släpper en uppdatering som gör det möjligt att stänga av pipljudet.

Batteri & ljudnivå

http://img223.imageshack.us/img223/1346/laptop013sn0.th.jpg

På under sidan av dator sitter det ett 8cells batteri som vid normal använding(surfning, chattande) räcker mellan 1.5-2tim. Datorn är relativt tyst men låter så fort fläkten snurrar igång vilket den gör när jag jag spelar CSS. Eftersom datorn är stor är det bra gjort av HP att de har tillverkat en väldigt liten AC-adapter.

Spelprestanda
Det finns ett enda spela jag spelar ofta och det är Counter-Strike Source. När jag satte på spelet var inställningarna på high och det klarade datorn av utan några som helst problem. Jag testade spelet på våran andra hp dator och det var omöjligt att spela spelet pågrund av eftersläpningarna. Därför var det väldigt intressant och se hur det skulle bli på min dv9074. Resultatet var väldigt förvånande. Eftersläpningar var märkbara jämnfört med en crt-skärm men var betydligt mindre än på den andra hp-datorn och spelet är Faktiskt fullt spelbart. Jag spelade 2 ronder och fick 5 frags utan att själv bli dödad. Jag säger inte att skärmen är optimal för spel men CSS var fullt spelbar vilket gör att datorn kan kallas en speldator.

Ljud
Ljudkortet duger för vilken svensson som helst men är självklart inte i klass med audigy 2 kortet jag har i min stationära dator. Högtalarna är av märket Altec lansing och låter precis som alla deras andra högtalare fantastiskt bra jämfört med det konkurrenterna har att komma med. Dom är ingenting för basbagar men dugar fullt för lysning i köket eller i en fänglesecell.
Gillar man inte högtalarna så finns det två hörlurs utgångar i fronten, varav en också fungerar som en digital utgång.

Quickplay

http://img223.imageshack.us/img223/4665/laptop017gj2.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/7526/laptop020vc2.th.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/535/laptop019yn2.th.jpg

Quickplay är HPs motsvarighet till Apples FrontRow. Det är så kallat mediacenter som kan sköta bild, film, dvd och musik. Det som gör Quickplay väldigt intressant är att man inte behöver gå in på windows för att öppna programmet. Med en knapptryckning på fjärrkontrollen startas quickplay utan att Windows laddas och detta tar drygt 20 sekunder.
Fjärrkontrollen är tunn och kan gömmas i express-sloten. Den har 23 knappar som styr alla Quickplays funktioner och kan användas för att bläddra bland mappar efter låtar. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man även starta upp och stänga av datorn.
Det negativa med Quickplay är att de använder sig av mappsystem vilket är en nackdel för oss som är vana vid program organiserar våra låtar med hjälp av id3 taggar. Jag hoppas verkligen att HP fixar det för att det är många som inte orkar organisera sina låtar.
I helhet är jag väldigt positiv med quickplay och det är väldigt bekvämt att ligga i sängen, ha dator på ett litet bord och styra filmvisningen med fjärrkontrollen. Ett portabelt media center helt enkelt.

Extra
Precis som Apples datorer har DV9074 en inbyggd 1.3 megapixel kamera. Tråkigt nog är den inte i klass med acer Ferraris webkamera. Inte nog med det så är den mörk av sig och det medföljer absolut inget program som kan användas till att fixa ljuset.
Datorns brännare stöjder även lightscribe vilket är en tecknologi som gör det möjligt att bränna(laser) motiv eller text i monkrom på cd-skivor. Jag köpte ett paket tomma no-name skivor för att testa light scribe med det gick inte. Utan jag måste köpa skivor med light scribe logga och dessa finns att köpa lite här och var som till exemepl på inet.se där dom kostar en liten slant mer än icke light scribe skivor.

Summering
Pavilion dv9074 är en väldigt prisvärd dator som inte är bäst men gör allting bra. Generelt sätt skulle jag säga att DV serien är för personer som vill ha en snygg dator, som är lätt men kan ändå klara av det mesta en stationär hemdator klarar av. Föredrar man längre vikt köper man en LG istället. Vill man ha ännu längre vikt och snyggare dator väljer man ett äpple om plånboken tillåter det.
Annars så är jag mycket nöjd med datorn och känner att jag har gjort det rätta köpet. Jag är en petig konsumment och kan inte med gott samveta kalla datorn perfekt men den motsvarar alla mina förväntningar och är en mycket prisvärd datorn. Den erbjuder bra komponenter, grymma funktioner och ett tilltalande yttre till det rätta priset.

+
Bra prestanda
Väldigt prisvärd
Stor och färg stark skärm
Stilig och tilltalande design

-
Bara 1.5-2.0timmars batteritid
Smått irriterande touchknappar
Väldigt mörk webacam i kombination av saknad mjukvara
Liten högra shiftknapp

Av homeboy87

Din nya dator har väl redan ett nätverkskort och W-lan eller saknar den vissa nätverks fuktioner du använder?

Av homeboy87

Riktigt läckert, jag är nästan sugen på att köpa ett. Visst är det dyrt men värt det som produkten är riktigt stadigt och gjort av bra meterial. Dock hade det faktiskt varit trevligt om en mus hade medföljt.

Av homeboy87

Bärbarheten kostar en hel del. Du får betydligt mer för pengarna när du köper en stationär. Dessutom är en stationär väldigt lätt och billiga att uppgradera, en bärbar kan mer eller mindre upgraderas när det kommer till cpu och graffekort. Inte nog med det så är även komponenter som minne, HDD och instickningskort billigare.
Spelar du spel och använder dator som ett media center är det bäst att köpa en stationär. Även om du inte reser mycket så kan du faktiskt köpa en bärbar om du nu inte spelar spel på din dator.

Av homeboy87

Grym dator som fan har haft den i en vecka nu. Skärmen är go och stor. Dessutom så har den bra färgåtergivning och väldigt bra betraktningsvinkel.
Jag lirar CSS på den ganska ofta och eftersläpningarna är ganska minimala för en bärbar dator. NFS Carbon klarar den dessutom av utan problem. Det är bara att slå till.

Av homeboy87

Denna dator är den enda jag kan komma på:http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=323965
Den har lite sämre specs men är en väldigt kompetent datotr, min recension på den langar jag upp här imorgon.

Av homeboy87
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JoBBi
Sen kanske man inte vill ha ett 17"-as, men det är individuellt.

Datorn finns även som 14 och 15.4 tummare.

Av homeboy87

Trådlöst nätverk

Vi har en bredbands router hemma men ingen trådlös sådan. Både jag och syrran har bärbara med W-lan och det jag vill att är jag ska kunna surfa trådlöst genom henne när hon är ansluten till routern och vice versa. Så hur går jag tillväga?

Av homeboy87

En vettig bärbar dvdspelare kostar minst 2500kr och en med en 10 tums som dessutom är bra kostar närmare 5000kr. Ska du ha en bärbar dator istället så är det lämpligligast med en 12 tummare eftersom de väger väldigt lite. En begagnad 12 tummare kan kosta dig strax under 10 000kr. Rättare sagt så kommer du inte billigt undan med en bärbar. Mitt tips är att köpa en bärbar dvdspelar för runt 2500kr.

Av homeboy87

Det jag gör när jag innan jag köper en pryl är att läsa professionella recensioner och även vad folk på forum har att säga om produkten.

Av homeboy87

Köpte min DV9000 från komplett idag för 13 000kr. Är väldig nöjd, dock finns det några saker jag stör mig op. Jag kommer att langa upp en recension här senare under veckan.

Av homeboy87

Sexig, finns den som 15 eller 17 tummare.

Av homeboy87

Den är bra även om den inte har core 2 duo. Annars så är det en bra dator förutom att den har en ganska liten HDD. Grafikskortet är sunkigt men det gör inget eftersom du skrev att du inte ska spela spel på den. Viken gör att den är lätt att släpa på så det enda jag kan säga är: slå till

Av homeboy87

http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=323965
Finns även som 14 och 15 tummare som finns att köpa lite här och var som på inet.se.

Jag har beställt min 17 tummare från komplett och får den nästa vecka.

Av homeboy87

Köp inte en Acer Ferrari. Dom är kända för dålig hållbarhet. pågrund av för kraftfulla komponenter under skalet så leder de av värme utveckling. Kalkon datorer.

Av homeboy87
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Simon W
Jag tycker att min Asus Z92T är ganska snygg...
http://www.netonnet.se/item.asp?iid=se79765&erb=true&l=1#

Den ser ut som vilken fujitsu-siemens eller Acer dator som helst. Dock är den inte ful, bara tråkig.

Av homeboy87

^^
Varför köpa till ett tangetbord, mus, externskärm, dockstation och gänget när man bara kan en stationär istället.

Av homeboy87

Har man inget behov av att en dator on the move så är det ganska onödigt att köpa en bärbar. Är man ung och pluggar på gymnasiet så är faktiskt stationär det bästa valet. Inte bara för att man kan uppgradera den lätt utan för att kroppen mår bättre i en ordenklig dator stor med bra bord, mus och tangetbord än i en soffa framför en laptop som sitter på ett soffbord. Specielt om man sitter framför dator längre än 3 timmar per dag och pluggar, chattar, surfar och spelar.
Är man lite äldre jobbar och börjar få grått pung hår så kanske man inte behöver en stationär.