Inlägg

Inlägg som Najk har skrivit i forumet
Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Kritiserar man SIDA behöver de dock bara säga "men vill du inte hjälpa fattiga i afrika" så kommer alla personer som tänker med knäna att ställa sig på deras sida.

Ja, ett klassiskt motargument som genast sätter motparten i en sits där h*n framställs som ond och elak västerlänning som inte bryr sig om det fattiga Afrika. Men vi har rätt att protestera då det är våra pengar de handhar.
Men räkna med att byråkraterna på SIDA, liksom deras kollegor på de andra ziljoner statliga myndigheter vi har, kommer att slåss med näbbar och klor för sina jobb! De har ju vant sig att jobba i en organisation där bara "pengarna ramlar in" på något fantastiskt sätt
Biståndsdebatten i Sverige är patetisk på den punkten, men politiskt är det en känslig fråga. Ingen vågar ju såga i biståndet utan risken att bli kölhalad från (främst) vänster och från höger...

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Halogen
Det är ok, man behöver inte vara expert på statistik. Men om jag som jämförelse säger att Sifo brukar använda ett urval på runt 1000 pers när de sina undersökningar, kan du då hålla med mig om att det inte är något fel på antalet personer i intervjuerna? Att det kan finnas annan bias är självklart eftersom de, vad jag kunde se, inte angett t ex hur urvalet gjorts.

Jag har samma inställning till Sifos och SCB:s statistiska uppgifter, inte minst under valtider och mellan valår som jag följer med stort intresse. Men jag brukar säga, med anledning av statistikens många felvariabler, att det enda intressanta statistiska undersökningen är den som är under valåret - på valkvällen.
Däremot förkastar jag inte statistiska uppgifter rätt upp och ner - de är viktiga i opinionsmässiga undersökningar samt andra vetenskapliga rapporter och håller definitivt med dig om att 2000 personer är ett relativt stort urval. Men den lilla statistik jag läst på högskolan lärde jag mig också alla de problem och olika variabler som man måste ta hänsyn till när man gör en statistisk undersökning.

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Halogen
Hur är det med statistikkunskaperna? >2000 personer är ett gigantiskt urval. Det kan givetvis finnas fler felkällor här som påverkar resultatet, men antalet personer i urvalet är inte en av dem.

Jaså? Så 2000 personer av närmre 30 miljoner människor får tala för situationen i Irak? Jag är ingen expert på statistik men tar alltid, vilken undersökning det än handlar om, hänsyn till de olika felmarginalerna. Det kallas väl källkritik om jag inte minns fel...
Man ska inte slå stora trummor av att 80 % av irakierna anser att det var bättre under Saddams tid och utgå från just denna statistiska uppgift - det var nämligen vad en skribent i denna tråd gjorde.
Att det sedan garanterat finns en del av irakierna som anser att det var bättre under Saddams tid betvivlar jag inte...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Halogen
För övrigt tycker jag absolut att man kan kritisera irakinvasionen utan att bli kallad diktatorälskare.

Självfallet, ingen har väl mig veterligen i tråden heller blivit kallad det...

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Varken jag eller några andra i tråden har påstått att Saddam var en sann demokrat! O du har mage och säga att jag stoppar ord i munnen på dig din hycklare!

När sade jag att du eller några andra i tråden sagt att Saddam var en demokrat? Det har jag aldrig skrivit, var god läs vad jag skrivit en gång till. Det jag undrat över är er avsaknad av kritik mot Saddam, men jag har aldrig påstått att ni skulle ha sagt att han var en demokrat. Så i detta fallet är det väl du som "hycklar"

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Återigen sätter du ord i munnen på både mig och andra som uttalat sig illa om USA.

Läs inlägget ovan, jag har varken satt ord i din mun eller andras för den delen heller.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Klart som fan man kan kritisera Irak! Jag avskyr allt illa som händer där.

Det som händer där idag? Eller det som Saddams regim gjorde sig skyldig till, både och?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Det är inte hela USA som land jag kritiserar, det är handlingarna under Bush-administrationen, det är kriget, det är att måla upp lovord om demokrati i omöjliga länder i det egentliga syftet att fixa olja!
Att bekämpa våld med våld är en paradox som inte borde finnas vilken jävla anledning man än brer på!

Nej, precis. Var det därför du med fetstilta ord skrev detta tidigare i tråden:

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
America, FUCK YEAH!
Coming again, to save the mother fucking day yeah,
America, FUCK YEAH!
Freedom is the only way yeah,
Terrorist your game is through cause now you have to answer too,
America, FUCK YEAH!
So lick my butt, and suck on my balls,
America, FUCK YEAH!
What you going to do when we come for you now,
it’s the dream that we all share; it’s the hope for tomorrow

Ett land fullt med lika många fundamentala kristna som det finns fundamentala muslimer i mellanöstern! Fyfan va jag gillar USA!

Vad var det du nu sade? Hela USA eller bara några? I alla dina inlägg i denna tråd har du pratat om "USA" i väldigt svepande termer.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Vad bra att du kommit till dina sinnes rätta bruk och håller med! Det som jag och några andra försökt säga hela tiden. Alla västländer har ett mörkt förflutet, men du försökte ju säga att vi i Europa inte har något att uttala oss om, eftersom vi låtit nazism och fascism växa fram.

Snacka om att lägga ord i munnen? Att västländerna har ett mörkt förflutet var det första jag skrev i mina inlägg och att vi skulle vara försiktiga med att kasta dynga på USA vid första bästa tillfälle som gavs för att de försökt göra mellanöstern lite mer stabilt och demokratiskt genom att avlägsna en vidrig diktator.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Det är ju en löjlig fråga! USA är ju som sagt en demokrati, medan Irak inte är det. Vad har det med USAs rättigheter att attackera Irak att göra? Jag kanske ska kontra med. Var skulle du helst vilja bo? Sverige som är så dåligt på alla sätt och vis eller USA som är världen bästa land? (obs. sarkasm

Jo, Irak är en demokrati idag, tack vare USA. Det var det inte under Saddams tid.
Vad bra att du tillade att det var sarkasm där, har lite svårt att förstå dina inlägg ibland...
I och med att jag vid flera tillfällen sagt att USA har enorma problem så är väl det svar och på din fråga? Om du vill ha ett rakt svar på frågan så skulle jag kunna tänka mig att bo även i USA faktiskt!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Rasprofilering, av engelska racial profiling, är en form av särbehandling av människor efter ras, där myndigheter eller andra institutioner granskar personer av vissa raser hårdare än andra.

Jaha? Och detta sysslar amerikanska regeringar och myndigheter med idag?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Det är ju det som debatter handlar om. Att visa sin sida av myntet. Visst ska vi inte nedvärdera varandra, men det är lätt hänt när man blir förbannad. Din ideologi är extrem, det är det som upprör folk.

Och bara för att man blir upprörd och förbannad har man rätt till att skriva vad man vill? Vilkens ideologi som är extrem är väl ändå upp till den enskilde personen att avgöra, att försöka nedvärdera och säga saker i syfte att få andra sidan i dålig dager är dålig debattstil.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Vad har vi i västvärlden för rätt att styra och ställe i andras länder? Krig borde i våra tider finnas i försvarssyften, inte tvinga på andra länder politiska ideologier.

Så då skulle det alltså ha varit bra att Saddam fortfarande fanns vid makten eller att han fortsatte att vara en destabiliserande faktor i mellanöstern? Det är ok att stå vid sidan av och se på när ett helt folk får lida bara för att några få eliter i ett land ska ha det bra?
En fråga: Hade du tyckt att det var ok att Israel invaderade hela Irak 1991 när de skickade Scudmissilier mot dem? Var Israels attacker mot Osirak-reaktorn i Irak början av 1980-talet ok - som syftade till att ödelägga irakiernas chans till att skaffa sig kärnvapen att användas mot Israel?
Saddams regim var farlig och en destabiliserande faktor i hela mellanöstern, därmed är det bra att den är borta och att demokrati succesivt nu införs i landet så att folket kan få uppleva frihet. Det är min personliga ståndpunkt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Om det nu är så att ett land ber om hjälp ska det inte vara USA ensamt som "hjälper", det ska vara hela västvärlden och det ska göras på diplomatiska grunder!

Men snälla du, läs mina inlägg. Jag har tidigare skrivit att diplomatiska lösningar givetvis ska tillämpas, och som du säkert vet försökte USA att via FN få till en lösning, dock utan lycka. Du kan släppa den stenen nu...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Jag vet inte med m0rk, men jag hatar inte USA. Jag gillar kulturen och landskapet där, jag gillar deras politik. Dock tolererar jag inte deras ansvars-missbruk, deras vapenpolicy och deras krigspolitik. Men okej, är det det som krävs för att man ska gilla USA så JA då hatar jag USA.

Det kan man inte tro när man läst dina tidigare inlägg. Jag har ett å annat att säga om deras vapenlagar som är mycket negativt men jag gillar ändå landet

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
USA lär inte behålla sin post som supermakt längre. Förtroendet är för lågt. Iofs har förtroendet ökat nu i och med Obama.

Ptja, jag vet inte. Men du verkar ju säker på din sak. Hur länge USA kommer att vara en Supermakt kan bra framtiden avgöra, och där är vi inte än.
Obama lär inte rädda landet. Hat mot USA förekom långt innan George W. Bush och hatet lär fortsätta under Obamas regeringsperiod också. Det är alltid lättare att kritisera något än att istället slälv komma med konstruktiva lösningar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Men va i fan? Samma sak kan ju sägas tvärtom. Jo, för det gör ju alla muslimer... Det handlade dessutom om fundamentala kristna. Varför försvarar du hela tiden skitsaker?

Nej, det gör inte alla muslimer, men om någon påstår att kristna, utan att ens en gång försöka påvisa vilken kategori av kristna det är och därmed tala som om det vore alla kristna, att dessa är mördare kanske det kan vara på sin plats att påpeka det? Det är lika dumt som att påstå att alla muslimer är terrorister...
Och så var det det här med debatt-tonen igen - vad du tycker är "skitsaker" kanske inte jag tycker är skitsaker. Debattera gärna rakt och tufft, men försök att utveckla ditt vokabulär några nivåer högre tack, det blir sådan otrevlig ton i debatten annars.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Sen vill jag passa på att nämna för dig Najk att det handlade inte om att USA inte hade något med mannens avsikter att förråda.

Va? Vad menar du egentligen?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Det handlade om att dom misslyckades att sätta rätt man på posten och därmed införa en del av demokratin som är viktig

Vilka? Menar du den irakiska regeringen? Den folkvalda irakiska regeringen som tillsatte en inkompetent person som försnillade pengar? Det faktum att de jagar efter en korrupt politiker och vill ställa honom till svars är väl om något tecken på en demokrati? Här får vi insyn i processen och jakten på denne tjuv och denna öppenhet är något vi knappast skulle få se i en diktatur.
Korrupta politiker finns i överflöd av i diktaturer, därmed inte sagt att de inte finns i demokratier...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
För att få dig att inse att demokratin inte blev bättre i och med USAs jävla krig!

Herregud, de hade ju inte ens någon demokrati dessförinnan!
Irak hade för några år sedan sina allra första riktiga demokratiska val och du hänger upp dig på en händelse med en minister och menar på att detta är ett misslyckande för demokratin i Irak...!
Jag förstår inte hur du kan få denna enskilda händelse till att passa in i denna debatt... Det finns tonvis med exempel på västliga demokratier där fel personer tillsats av presidenter och statsministrar och som fått allvarliga följder. Iraks demokrati är uppenbarligen inget undantag, men till skillnad från Saddam-tiden så görs det ju något åt problemet!

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Du är medveten om att detta är samma Saddam som USA helhjärtat stödje under kriget mot Iran? Enda orsaken till att USA vände sig mot honom var invasionen av Kuwait och därmed ett hot mot amerikanska olje intressen.

Ja det har jag skrivit tidigare i tråden. Amerikanerna slutförde tyvärr inte jobbet att göra sig av med Saddam p.g.a. att FN-mandatet de fått inte räckte till mer än att kära ut irakierna ur Kuwait. Det enda som blev var en uppmaning till upprorsgrupper inne i Irak att göra uppror, men de tog Saddam omhand med på ett brutalt sätt som den sanna demokrat han var...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Sen ska vi lära oss en sak, en gång för all. Demokrati byggs inte genom en extern vapenmakt kommer in, det måste komma underifrån. Det måste finnas en stor konsensus bland folket, vilket det idag saknas i Irak.

I vissa länder, t.ex. de Östeuropeiska länderna i slutet av 1980-talet, var det exempel på rörelser som knäckte den kommunistiska diktaturen. Dock fick dessa rörelser hjälp av att ekonomin var så bankrutt och att det saknades matvaror mest varje dag på vordet p.g.a. det planekonomiska misslyckandet. Detta skapade en folklig vilja. Vidare hade de upplevt en sak som ine irakierna hade gjort - nämligen demokrati. Nästan alla länder i Östeuropa tillämpade demokrati innan de totalitära ideologierna fick fästa på 20- 30- 40- och 50-talen
Gällandes Irak fanns ingen konsensus, för folket hade aldrig i historien fått uppleva demokrati. Saddam hindrade effektivt alla former av frihetsrörelser, det är bara att kika på vad han gjorde med de uppror som uppstod mot honom - tex. giftgas.
Men visst, du har säkert en fantastisk plan i bakfickan för hur Irak skulle bli demokratiskt? Eller har du bara kritik mot USA och inte Saddam?
Hur menar du att folket i Irak skulle fått uppleva frihet och demokrati från Saddam? Demokrati tar tid att bygga. Tyvärr trodde vissa inkompetenta ministrar och tjänstemän i Bushadministrationen att det skulle bli så enkelt och så fint - men de hade fel. Först det senaste året har situationen i Irak blivit bättre. Men jag menar på att det tas stora steg i rätt riktning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Inte fascistisk eller nazistisk, däremot så var väl rassegeration en högst integrerad del av livet i sönder under nästan 80 år. USA har inte något som helst moraliskt ben att stå på i denna fråga. Det är samma land idag som fortfarande kör med s.k racial profiling.

Rassegregation har funnits i alla tider i alla kulturer, så även i USA, tyvärr.
Men det innebär väl inte att landet automatiskt diskvalificerats från att stå för ideer och moral om att upprätthålla demokrati och frihet även för människor som inte bor i USA? Om vi skulle titta på alla länders historia så skulle inget land ha något moraliskt ben att stå på, inte Sverige, inte USA, inte England, inte Tyskland.
Sverige har haft suspekta lagar om andra raser i historien, vi har betett oss brutalt mot samerna, är vi då diskvalificerade från att ha trupp i Afghanistan eller att sätta press på andra länder som inte respekterar mänskliga rättigheter?
Säg mig, vilket land skulle du helst ha velat bo i, USA under George W Bush eller Irak under Saddam? Eller Iran under mullorna? Leva i en demokrati som förvisso inte är perfekt på långa vägar, eller i en totalitär stat där du blir avrättad eller får handen avhuggen för att ha stulit en bit bröd?
Ditt påstående om racial profiling får du förklara bättre än du gjort i ditt inlägg.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Du tycker inte att rassegregering är otäckt likt nazism? Du har inte missat faktumet att även USA hade rasbiologiska institut?

Nazismen är en rasideologi så visst finns det en mängd beröringspunkter. Jag har aldrig i tråden påstått att USA inte haft rasbiologiska institut eller problem med rassegegregering från början så jag förstår inte varför du tar upp det...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Jag vill att du kliver ner från från ditt moraliska hokuspokus låsas podium av moraliskt skitsnack och svarar med fakta som styrker det påstående som du gjorde

Lägg av med din nedvärderande attityd och förpesta inte tråden med sådana inlägg! Håll debatten på en bra nivå, det är sådana som du som med dessa inlägg skapar massa onödiga bråk i trådar. Jag bedriver en linje som jag personligen tycker är av intresse, som stämmer bäst överens med min ideologiska uppfattning. Jag moraliserar inte över någon annan. Mitt "låtsaspodium" är önskan om mer demokrati i världen i alla länder och de metoder som finns med att få diktaturerna i världen att inse att deras sätt att styra ett land ska bort.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Inser du vilken jävla schymf det är att skriva en sådan sak när du är mycket väl medveten om USAs omfattande stöd till diktatorer världen över.
Det är samma land som arresterar/tillfångatar människor och placerar dem på mycket dåliga grunder i fängelser, där de torteras, de får inte tillgång till advokater eller en rättviss rättegång.

Inser du vilken schymf det är att inte någonstans i ditt inlägg eller i denna tråd uttrycka glädje över att irakierna och Afghanerna numera kan åtnjuta frihet och ökad trygghet än under de despoter de tidigare löd under? Att Irakierna nu har egna och fria val? Att kvinnor har större frihet i Afghanistan? Världen är inte svart eller vit, det finns olika nyanser. Problemet med dig är att du är så förblindad över ditt hat mot USA att du indirekt accepterar de diktaturstyre och terror mot den egna befolkningen, så som talibaner och Saddam sysslade med under sina "glansperioder"

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Nu är du där igen! . Det är inget självskrivet ända mål från USAs sida. Kan du berätta för mig när USA tänker invadera och avsätta Saudiarabiens statsledning? Du vet den regimen som låter flickor brinna ihjäl, bara så att de inte visar håret? Nähh just det, det får vi ju inte se så länge de är sammarbetsviliga och ger USA det dem är ute efter.

Att sprida demokrati och bekämpa terrorism är bl.a. en del av Bushdoktrinen, så visst är det ett viktigt mål från USA: s sida. Saudiarabien är mycket riktigt ett stort problem i relationerna. De är en diktatur, huruvida de låter flickor brinna ihjäl får stå för dig. Eftersom du inte presenterar någon källa utgår jag från att du inte kan belägga det. Men att Saudiarabien inte är Guds bästa land den saken är säker. USA bör, i egenskap av den enda kvarvarande supermakten, bekämpa även denna regim, trots att de är allierade. Det lär väl knappast bli med militära medel, men det finns ju även andra metoder.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Vad sägs som spränging av abortkliniker och mördande av föreståndare av personal som jobbar på nämnda abortklinker?

Jo, för det gör alla kristna...

Gällandes källorna som du presenterade:
http://www.abcnews.go.com/US/story?id=3571504&page=1
This survey, based on face-to-face interviews of 2,212 randomly selected Iraqis across the country Aug. 17-24
Det bor 27,5 miljoner människor i Irak, man ska inte låta en sådan undersökning vara representativ för alla irakier.

http://www.guardian.co.uk/world/2005/sep/20/iraq.michaelhowar...
Iraqi authorities had not announced that Sabawi's trial was under way but said he would face a second trial at the beginning of November for other, unspecified crimes to which he allegedly confessed during interrogation.
A government statement said the UN had indicated the Sabawi family stole "millions of dollars from the Iraqi people" under his uncle's rule.

Den irakiske ministern är efterlyst av irakiska myndigheter. Han agerade knappat på order av USA...

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Varför utgår du från att vi är pacifister för att vi inte gillar krig? Är ni helt blinda för USAs illdåd?

Nej, vi är inte blinda för sådant, men till skillnad från sådana som dig så är vi heller inte helt blinda för diktaturers illdåd mot sin befolkning och andra länders befolkning!

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av coolerfreak
*host* 21/11 gäller inte längre, de är sagt xx/12 Dec nu tyvär. Till min fördel däremot för att kunna bli färdig med bilen innan snön hoppar ner

Neeej! Det får inte vara sant!
Kan du bekräfta detta med en källa? Jag hoppas du har fel!

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Det var Neville Chamberlain som sade "peace in our time". I övrigt kan du läsa mitt svar till Najk.

Ja, det förstod vi nog allihopa, det råkade bara bli ett namn fel för Sentenced som skrev inlägget

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Vad jag påstår är att man inte kan visa någon "den rätta vägen", vare sig det gäller demokrati eller något annat, med våld.

Ok, det påståendet är klart och tydligt förstått. Jag har i denna tråd tydligt redogjort för vad jag står och vad jag anser vara en metod av flera för att göra världen till en bättre plats och för att bekämpa tyranner och förtryck. Den metoden är att genom påtryckningar med diplomati, men också med militärt våld om diplomatin misslyckas - stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter!
Du säger att våld aldrig är den rätta vägen - så min fråga till dig är vilken metod man då ska använda? Vad har du för kreativa ideer och förslag - vilken är den "rätta vägen" enligt dig?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Ibland är det befogat att bruka våld, men man får aldrig någon att ändra åsikt genom att spöa skiten ur dem och man får garanterat inte med sig dem på sin sida.

Hur ska du ha det? Är våld befogat eller inte? Var det rätt i Irak? Afghanistan? Vad anser du skulle ha fått Talibanerna att lämna ut Bin Laden, eller att få Saddam Hussein att till fullo samarbeta med FN:s vapeninspektörer och sluta terrorisera sitt eget folk?
Hur vill du att vi ska få diktaturer och despoter på vår sida och införa demokrati och mänskliga rättigheter i sina länder?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonazz
Fina ord och mat får inte en förtryckande farlig diktatur över till en demokrati tyvärr. Om man inte kan visa att man har något mer än ord så är orden betydelselösa för dessa diktaturledare.

Tyvärr har du rätt. Diktaturerna lär sig att utnyttja omvärlden och förlänger på så sätt sitt eget folks lidande. Själva kan de fortsätta att vältra sig i egen lyx och förtryck av sina medborgare.

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Hur kan man visa folk "den rätta vägen" genom att bomba skiten ur dem? Det är ju precis så som t.ex. AFA resonerar när man spöar skiten ur "fascister".

Om du kunde ha brytt dig om att läsa hela tråden och vad jag skrivit så kunde du också ha sett att jag inte är en våldsälskare som anser att våldet är enda vägen. Diplomati och påtryckningar på alla möjliga vis är viktiga. Men militära insatser bör vara en sista utväg för att visa att man menar allvar. Om inte kommer läget att utnyttjas av diktaturstater och folk kommer att få fortsätta att lida.

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Guffen86@hotmail
haha hoppas du blir ihjäl bannad

And your wish will come true....

Av Najk

* Reserverad plats*

Av Najk

Jag är lite sådär lagom fräck och låser denna tråden, hänvisar istället till http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=8... där vi diskuterar PC-versionen!

Av Najk

GTA IV- Officiella tråden [Länkar, tips & trix, hjälp och problemlösning]

Med tanke på att denna tråd får anses vara överspelad så tänkte jag inför releasen av detta spel till PC starta en tråd om GTA IV där vi kan hjälpa varandra med diverse problem vi kommer att ställas inför i detta spel.
Jag skulle vara tacksam om vi hjälps åt med denna tråd så PM:a gärna mig om saker och ting ni vill ha med på sidan
Spelet lanseras 2008-12-03 till PC och det är PC-versionen vi diskuterar i denna tråd. Vill du diskutera konsolvarianterna får du ta det i konsoldelen på forumet!
_______________________________________________________
Systemkrav:
Minimum System Requirements

OS: Windows Vista – Service Pack 1 / XP – Service Pack 3
Processor: Intel Core 2 Duo 1.8Ghz, AMD Athlon X2 64 2.4Ghz
Memory: 1.5GB, 16GB Free Hard Drive Space
Video Card: 256MB NVIDIA 7900 / 256MB ATI X1900

Recommended System Requirements

OS: Windows Vista – Service Pack 1 / XP – Service Pack 3
Processor: Intel Core 2 Quad 2.4Ghz, AMD Phenom X3 2.1Ghz
Memory: 2 GB (Windows XP) 2.5 GB (Windows Vista)
18 GB Free Hard Drive Space
Video Card: 512MB NVIDIA 8600 / 512MB ATI 3870

Länkar:
Grand Theft Auto IV - En sajt med olika information om spelet

Svenskt forum om GTA IV

Testa om din dator klarar av att spela spelet
_______________________________________________________

OBS! Om ni ska hjälpa någon med ett problem som innebär spoilers, glöm ej att varna om detta/dölj texten!

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gorion
Em ja? De brittiska korstågen ring a bell?

Ja, på 1000-talet efter Kristus ja. Det har hänt en del med kristendomen sedan dess...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av rile
Var lite otydlig i mitt förra inlägg, jag uppfattade det inte som att just du drog alla över en kam, men jag tror tyvärr många gör det. Var bara tvungen att få ur mig det Håller med dig helt. Sorry för OT.

Det är bra att du "fick det ur dig" - alldeles för mycket fördomar mot muslimer som kollektiv!

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE
Ja, för att precis hela Iraks befolkning blev torterad i fängelserna

.
Det har jag aldrig sagt. Det fanns säkerligen de som hade ett riktigt bra liv i Irak under Saddams styre.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE Dom hade ett schema dom gick efter och alla hade minst en vecka varje år där dom fick sitta inne och bli torterade.[/B]

Ja, verkligen föredömligt

Citat:

"The Surge" lyckad? Tror du får sluta titta på Fox News.[/B]

Jag har inte tillgång till FOX News och även om jag hade haft det hade jag troligen använt mig av andra nyhetskällor då deras i nio fall av tio är snedvridna.
The Surge har vänt utvecklingen i Irak då taktiken gått ut på att hålla områden istället för att bara gå in och sedan lämna direkt. General David Petraeus och utrikesminister Condoleezza Rice står bl.a. bakom denna strategi och den har lett till en annan utveckling. Om man jämför den med den taktik man hade efter invasionen då Rumsfeld/Wolfowitz/Cheney m.fl. trodde att man skulle få blommor kastade i ansiktet så är den lyckad, svar ja.
Och gällandes FOX News så är ju Aljazeera heller ingen föremdömlig källa att utgå ifrån.
Men visst, ska vi prata nyhetskällor så kan jag ju visa dig två diagram som visar på en trend som inte dina källor pratar om, och de är inte från FOX News...:
http://newsbusters.org/static/2008/02/2008-02-25Surge.JPG
http://newsbusters.org/static/2008/02/2008-02-25Surge2.JPG

.. och från en helt annan nyhetskälla, AP-journalist:
http://www.wtop.com/?nid=500&sid=1490518 - Iraks förbättrade läge kan stabilisera regionen.

Som sagt; Mycket handlar om vilken typ av källor man använder, med hjälp av dessa kan man antingen, som du nyss gjorde, visa på att mycket går åt helvete, eller som jag nu gjorde, visa på en motsatt utveckling!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTottE Men du har säkert rätt, livet är mycket bättre för irakierna idag, förutom dom som dog eller blev skadade då förstås. [/B]

Ja, samma sak gäller väl för de "80% som sade att det var bättre under Saddams tid" som någon sade tidigare i tråden, förutom de som dog eller blev skadade då p.g.a. Saddams totalitära styre

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elvis_z89
Hahaha, du kan ju på fullt allvar inte mena att Irak hade det sämre innan kriget? Irak som land hade det bättre innan USA:s invasion, det har många gått ut med i medierna samt att en stor del av det Irakiska folket har sagt det.

Haha på dig själv. På vilket sätt hade den irakiska befolkningen det bättre innan kriget? Tänker du på tortyren i fängelserna, misstänkliggörandet och bevakningen av enskilda medborgare, godtyckliga domstolar, undanröjande av politiska motståndare både i Irak och utanför Irak?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elvis_z89 Faktum är väl att endast en liten del av Iraks befolkning blev förtryckt[/B]

Vart har du läst det? Skulle gärna vilja läsa om detta själv!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elvis_z89 Om nu USA anföll Irak p.g.a. rena demokratiska skäl som du påstår - varför inte anfalla Nordkorea? De hade ju bevisligen kommit längre i sitt kärnvapenprojekt än Irak som inte kom någonstans, deras regim var/är väl minst lika folk-förtryckande som Saddams var?[/B]

Jag har aldrig påstått att Irak anfölls av rena demokratiska skäl. Läs mina inlägg istället för att läsa det du vill se. De demokratiska skälen har varit en av anledningarna som jag stödjer, sedan fanns det andra skäl också som användes som var uppåt väggarna fel och bestod av felaktigheter och lögner - tyvärr.
Nordkorea - mycket intressant och jag ställer mig samma fråga själv. Anledningarna kan vara flera men Nordkorea är en hårdare nöt att knäcka än Irak, men USA tillsammans med Japan, Kina och Ryssland har bedrivit en hård linje under Bushs tid mot NK i alla fall.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elvis_z89 Läste en undersökning för några dagar sedan där ca 80% av Iraks befolkning sa att de kände sig säkrare under Saddams regim, det säger inte dig något?[/B]

Det är mycket du har läst och hört, kan du ge mig en direktlänk? Hela Iraks befolkning? Eller hur många frågade man? Vilka frågade man? Vad var urvalsprocessen?
Irak är säkrare nu än under den första tiden efter irakkriget i den meningen att våldet har minskat och färre civilia faller offer varje månad, problemet är att medierna mestadels rapporterar om sådant som går dåligt. The Surge har varit lyckosam, men direkt efter kriget var det en katastrofal säkerhetssituation i Irak - och det var ett stort misstag från administrationens sida - de skulle ha satt in mycket mer trupper för att garantera säkerheten.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elvis_z89 Ska vi vara ärliga så har USA inte gjort mycket för Irak överhuvudtaget, Iraks olja är numera privatiserad av, just det - den amerikanska koalitionen till stor del.[/B]

Det får stå för dig. Iraks olja är inte privatiserad, den tillhör det irakiska folket, det har klargjorts tydligt!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elvis_z89 När och om USA lämnar Irak så plötsligt som det talas om (ett land det inte borde anfallit till att börja med, de gjorde det på tveksamma grunder) så finns det en överhängande risk för att inbördeskrig bryter ut![/B]

Jag instämmer i att risken för inbördeskrig är stor, om nu USA skulle lämna Irak direkt, men det sker förbättringar. Irakierna har nu fått ordning på en egen arme och polisstyrka. USA måste visa att man menar allvar och stannar kvar i Irak tills jobbet är klart! Det är bara att hoppas på att den nye presidenten ser till att detta efterföljs.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elvis_z89 Sluta försvara Bush-administrationen, detta styre har varit det sämsta i historien säger jag ännu en gång. [/B]

Du kan säga det en miljon gånger till. Tolkningen och bedömningen av Bushs roll och gärningar är olika beroende på hur man ser det, bara att acceptera. Jag har personligen en skild uppfattning av Bushadministrationen gentemot dig. Vi lever som tur vad inte i en ankdamm där alla har samma åsikter och är alla är nickedockor...
Jag försvarar inte blint Bush-administrationen, återigen, läs mina tidigare inlägg i debatten.

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av rile
Det är synd att man drar alla över en kam här... Al-Qaida och Talibaner har smutsat ner den islamiska tron otroligt mycket. Skulle tro att majoriteten av islamisterna hatar "deras" terrorister.

Det gör jag inte heller. Jag pratar inte direkt om Islam som ju är en mångfacetterad religion, utan om den förgrening av radikala islamister som bl.a. för krig mot västvärlden. Att sedan muslimer gör olika tolkningar av Koranen liksom kristna gör av bibeln är en annan diskussion.

Saxat från Nationalencyklopedin:
Islamism, benämning på en uppfattning av islam som allomfattande politisk ideologi. Islamism används som alternativ till benämningen islamisk fundamentalism.

Därmed drar jag inte alla muslimer över en kam och instämmer i övrigt i det du säger - att majoriteten av muslimerna i världen med avsky tar avtånd från organisationer så som islamska Jihad, Al Qaida, Wahabisterna m.fl.

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Najk och Kazen. USA förklarar inte krig mot något land för demokratin längre. USA krigar för olja, för att dom har så förbannat mycket vapen till ingen nytta (så länge dom inte ligger i krig), för dom tar hellre och "hjälper" andra länder än städar upp sitt eget, för dom är så stolta över sin insats i WWII, för att gynna vapenindustrin i sitt land.

Helt sant att många av de konflikter som USA varit inblandat i efter WWII har varit på andra skäl än demokratiska - vilket är beklagligt. Dock har jag hittills inte sett ett annat land offra sig och ta på sig ansvaret för att hjälpa länder så som Irak och Afghanistan till bättre länder än de var under de despoter som de lydde under innan invasionen möjligen då britterna.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren Oh, glömde nämna att det inte är USA som vill det här, det är USAs korkade krigsgalna presidenter. Det finns något som heter diplomati! Lägg pengar på sånt istället för krig.[/B]

Som jag sade innan; Diplomatiska lösningar har försökt att användas, både mot talibaner och irakier, utan lycka. Ditt påstående är fel. Vidare kan inte USA: s president ensam förklara krig mot ett annat land, utan han behöver kongressens godkännande.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren Bekämpa krig med krig är en paradox som inte fungerar!
Det är rent skitsnack att det är att stå upp för demokratin, för demokrati innehåller inte krig.[/B]

Krig är en sista utväg och är ibland nödvändigt för att försvara de värderingar demokratin står för. Att demokrati inte innehåller krig får stå för dig, visst finns det motsägelser men demokratin måste också försvaras. Historien är fullt med exempel på demokratier som utövat krig mot varandra.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren Många länder som har diktatur idag har det på grund utav USA. Varför föresten tror ni Saddam blev ledare för Irak?[/B]

Que? På vilket sätt förde USA Saddam till makten? Möjligen tänker du på att han fick stöd av amerikanerna i kriget mot iranierna 1980-89? Då var inte W. Bush president.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren Yttligare ett exempel är när USA skulle utse en försvarsminister i Irak. Dom satte en Irakisk invandrare från USA på den posten och gav honom milarjdbelopp. Vad tror ni hände? Killen köper skitvapen från östeuropa, tar pengarna som blir över och lever ett diskret liv i lyx. Nu flyger han jetplan runt i Saudi-Arabien. USA är verkligen sjukt bra på att införa demokrati i andra länder :rolleyes:[/B]

Det påståendet får jag be dig att belägga med en källa, annars är det bara ytterligare ett exempel på dina alltmer långsökta och fördomsfulla inlägg

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren America, FUCK YEAH!
Coming again, to save the mother fucking day yeah,
America, FUCK YEAH!
Freedom is the only way yeah,
Terrorist your game is through cause now you have to answer too,
America, FUCK YEAH!
So lick my butt, and suck on my balls,
America, FUCK YEAH!
What you going to do when we come for you now,
it’s the dream that we all share; it’s the hope for tomorrow
[/B]

Ok, givande inlägg...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren BTW Najk, måste man gå emot strömmen för att ha rätt? Måste man totaldissa medierna för att ha rätt?[/B]

Nej, givetvis inte, och jag har inte påstått något annat heller. Jag har hela tiden argumenterat utifrån min ideologi och uppfattning, har aldrig sagt att du eller någon annan har fel i er uppfattning. Det jag ville ha sagt med min initiala inlägg är att det alltid finns två sidor av ett mynt. Av din rabiata reaktion att döma rörde det till lite i ankdammen...
Jag totaldissar inte medierna, jag utöver mediekritik och försöker att se saker och ting från olika perspektiv. Det innebär att om jag sett en dokumentär med en skriande Michael Moore i två timmar så försöker jag också se vilka invändningar som finns mot hans dokumentär! Det är också en viktig del i en demokrati - att man är kritisk mot det som presenteras - och att man har möjlighet att kontrollera detta. Om så ej sker blir vi en sannerligen lättmanipulerad befolkning...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren
Är det så att alla vi som är så många, alla vi som tror att kriga är fel är så dumma i huvudet och lata idioter som inte står för demokratin.[/B]

Att säga som du just uttryckte dig får stå för dig. Jag tycker inte det, det finns så många olika sätt att kämpa för demokratin på andra sätt än med krig, men ibland finns det ingen annan utväg, och detta är viktigt för världens despoter att veta om, så att de vet att de inte kan misshandla och mörda sitt folk i all evighet!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dalhedaren Är vi inte "patrioter" nog? Har vi inte sett hur jävla bra USA är?
Ett land fullt med lika många fundamentala kristna som det finns fundamentala muslimer i mellanöstern! Fyfan va jag gillar USA![/B]

Vi patrioter? Amerikanerna? Vilka syftar du på? Och vad är det för fel med att vara patriotisk? Lägg inte ord i munnen på mig, jag tycker inte att "USA är hur jävla bra som helst" - Det finns tonvis med kritik att framföra mot detta land, men gällande det vi diskuterar i denna tråd är det USA som står bäst för!
Säga vad man vill om fundamentala kristna, de är inte lammungar, men jag har aldrig sett/hört om någon fundamental kristen som kört in fullastade flygplan in i byggnader, skurit halsen av människor som lever, eller förtrycka kvinnor på det mest barbariska vis, har du? Den frågan besvaras dock ganska lätt när man pratar om islamister...

Av Najk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av rn72
USA är närmast bankrutt, lycka till Mr President. Tror inte Obama lyckas vända detta under sitt ämbete. Kanske nästa om nu inte republikanerna tar sig samman. Vilket jag inte tror de lyckas klara av.

Nej, han har stora svårigheter framför sig, men han har redan börjat "gardera" sig. Läste i dagens DN att han börjat säga att förändringarna kommer att ta tid och spänna sig över flera mandatperioder.
Personligen betvivlar jag inte detta, det handlar ju om realpolitik.
Men när man ägnat en hel kandidatur åt att "frälsa" sina lyssnare i vad som närmast kan liknas religiösa väckelsemöten så har man också skapat ett gigantiskt krav på sig själv. Frågan är huruvida de som röstade på honom kommer att tröttna när de ser att det inte blev så mycket "change we can belive in"? Endast framtiden kommer att ge oss detta svaret, men en sak är säker; Det ska bli mycket intressant att följa!