Inlägg

Inlägg som lossah har skrivit i forumet
Av lossah

Ett steg i rätt riktning iaf.

Av lossah
Skrivet av ThomasLidstrom:

Kanske lite provokatiivt men så här ser jag på det.
En tillverkare som litar och tror på sin produkt visar det genom att ge en lång garantitid

Tror det svarar på frågan.

Så tänker jag med.

Av lossah
Skrivet av Necrophor:

Du kan få bostadstillägg om du bor i Sverige, har aktivitetsersättning eller sjukersättning, vilket tyvärr inte inkluderar sjukpenning, din sambo kanske har aktivitetsersättning (?) Eller så finns det kanske något undantag för "särskilda" fall (?) Vet att det skiljer sig från bostadsbidrag som kräver att man har barn som bor hemma hos en eller är under 29 år. Storleken på tillägget varierar kraftigt, det kan vara allt från ett par hundra till ett par tusen... dina "inkomster" (inklusive kapital) ställs mot vilken hyra du har. Gjorde ett snabbt överslag och jag skulle vara berättigad till runt 800-1200:- i bostadstillägg om jag hade haft sjukersättning som ensamstående med en hyra på 8000. Sjukersättning berättigar även att man kan söka pengar från AFA om man haft ett arbete som haft avtal med dem, vilket ger en månadsersättning fram tills 66 års ålder. (pension)

Och då är vi trångsynta tillsammans, för det är förbaskat svårt att se positivt när fanstyget till Diagnos är inblandad. Kan inte sätta mig in i hur det är att vara anhörig... men vet med mig att "några" ur ens omgivning har riktigt svårt att ta till sig hur "handikappande" den är... dels för att den inte syns och dels för att de inte kan föreställa sig hur kroppen kan ta helt slut av att gå 50m i ett litet för snabbt tempo... eller råka stå upp lite för länge i en dusch. Så kan inte annat än att ge dig credits som faktiskt tagit till dig vad din Sambo faktiskt upplever.

Du har det på sjukpenning och inte sjukersättning/aktivitetsstöd? Det är en av orsaker varför flera "slåss" för att få sin sjukpenning omvandlad till just sjukersättning istället, dels vet man exakt vad man får ut samt får "rätt" till pensionärsrabatter och bostadstillägg etc som KAN lätta på ekonomin något. Även om sjukersättningen generellt är lägre än sjukpenningen är det även lägre skatt på sjukersättningen. Även merkostnadsersättning som kan hjälpa till med kostnader för främst mediciner, sjukresor etc... även om Försäkringskassan ofta väljer att inte godkänna speciellt mycket som gör det väldigt svårt för många att nå upp till minimumnivån för att få ut det lägsta beloppet ens. För att få ca 1000:- i merkostnadsersättning måste man komma upp i strax över 14k med godkända merkostnader.

Vi (jag och Ykalon) syftar på boendetillägg, det är inte samma sak som bostadsbidrag eller bostadstillägg (ganska rörigt men boendetillägg är någonting annat), det kan man få med sjukpenning. Men det lär bero på inkomst antar jag? Iom att du ändå har bra mycket mer i sjukpenning än vad min sambo har, men jag är inte alls säker.

Varför iaf vi ska försöka få sjukersättning framöver är för att sjukersättning är på väldigt mycket mer än sjukpenning, för någon som inte arbetat. Man får en riktigt kass ersättning med sjukpenning om man inte jobbat.

Av lossah
Skrivet av Necrophor:

Och då det är sjukpenning har man inte rätt att söka olika bidrag i form av boendestöd, merkostnader etc.

Sorry att jag inte svarat på ditt tidigare inlägg, jag har helt enkelt inte "orken" för jag blir för deprimerad av att prata om det (om ME). Kan tyckas trångsynt men har levt i detta (som anhörig bara då) så länge nu så jag måste verkligen försöka se mer positivt på saker och ting än vad jag gör (är alldeles för pessimistisk).

Måste bara flika in, boendetillägg? Det är inte samma sak som bostadsbidrag. Min sambo (med ME) har sjukpenning i särskilda fall och där får man ut 3 500kr i boendetillägg (100% sjukpenning) om man är sambo och jag tror...7k? Någonting, om man lever ensam. Får du inte det med vanlig sjukpenning utan bara sjukpenning i särskilda fall?

Av lossah

När man var lite yngre bytte man i princip varje år, men nu är det helt meningslöst. Som mest var tredje.

Av lossah
Skrivet av Necrophor:

Först av allt, min sympati för både dig och din sambo, ME är verkligen ett "helvete"... dels för att den faktiskt är extremt "handikappande" och dels för att den inte "syns", vilket gör det extremt svårt för omgivningen att förstå. Har själv medel till svår ME som gör att jag i stort sett är bunden till hemmet mestadels av tiden där större delen av dygnet spenderas i sängen.

Detsamma till dig. :/ Måste vara väldigt tufft att leva ensam också (om du gör det?). Vilken ersättning har du?

Sambon har nog ungefär samma nivå på MEn som dig. Hon är glad om hon orkar gå 100 meter utan att krascha men det har som tur var blivit bättre. I början av vårt förhållande för runt 13 år sedan så var hon mycket sämre. Nyckeln är verkligen vila, vila, vila, och slippa bråka/stressa med FK. Man har liksom inte orken att ta fighten med FK men hittills så har vi haft turen att inte haft problem, men så har vi inte sökt sjukersättning än som är den svåra biten.

Skrivet av herbamare:

Sitter i exakt samma sits som dig, med ME-sjuk sambo.
Utan mitt jobb skulle vi inte gå runt...

Det är jobbigt. Ibland är det väldigt jobbigt. Det är också skönt som anhörig tycker jag att veta att flera har samma situation, vilket man ju såklart vet redan men det kan vara skönt att veta det såhär ändå.

Av lossah
Skrivet av Necrophor:

Kan inte annat än att hålla med dig, är dessvärre själv långtidssjukskriven då jag fått två neurologiska sjukdomar, varav en fortfarande är "okänd" för vetenskapen tydligen och den andra ME. Det som gör att jag faktiskt klarar mig är för att jag inte "kan" göra något och inte direkt köper kläder.

Får ut ca 14k och bor i en hyrestvåa (förort till Sthlm) med en kallhyra på 8k... vet att jag/vi tillhör en minoritet här på Sweclockers, speciellt om man ser till "vad har ni i lön" tråden

Edit:
Mitt tips gällande käk, enbart handla sådant som är typ medlemspriser och låta det styra vilket matintag man har, trist som fan men det sparar lite pengar i alla fall. För "leksaker" så typ sitta på Tradera och hoppas på att det man är intresserad av inte fångats upp av den enorma drös av köp och sälj människor som sitter där så man kan hitta något billigt. Har man riktig tur slinker en eller två saker undan dem nån gång per halvår ungefär...

Tips, kolla inte i "Vad har jag i lön"-tråden. Det slutade jag med för länge sen. Man blir bara deprimerad av hur ojämställt det är i Sverige. Framförallt när folk som är friska tror man själv valt att vara sjuk eller är lat. Min sambo har sjukpenning i särskilda fall (hon har också ME och kan inte jobba alls) och hon får ut ~3800kr/mån (+ lite boendetillägg) på den (min inkomst spelar ingen roll, beloppet är fast).

Vem klarar sig på 3,8k i månaden? Den är HELT orimlig. Det är dessutom ett belopp som inte höjts sedan 2012 tror jag det var. Som tur är har jag ett jobb så vi klarar oss.

Av lossah

Det bästa är dock presentationerna. "Den här modellen har den bästa kameran hittills". Amen va? Jag trodde ni skulle leverera en som var sämre än den förra.

Detta var väl inte så oväntat dock, händer väl Android-sidan också. Finns typ ingen anledning att byta varje år som folk håller på med.

Av lossah
Skrivet av cyklonen:

Och då faller det över på förklaring nummer två jag gav. Att moderna bilar maskerar allvarliga fel.

Yes, och det är läskigt/dåligt att det är så då det ju är helt livsfarligt. :/

Av lossah
Skrivet av cyklonen:

Jag kan inte se att det är möjligt. Du får ursäkta, men jag tror helt enkelt inte på det. Att tappa verkan från ett däck måste påverka bilen kraftigt. Eller så är det kanske så illa att moderna bilar har så många förardistanserande och passiviserande funktioner att de maskerar allvarliga problem, som att ett däck upphört att vara ett funktionellt däck. I så fall är det ju oerhört allvarligt, och vatten på min kvarn i frågan om att nya bilar har alldeles för många förment förarhjälpande, men i praktiken förarstjälpande, funktioner!

Du får tro vad du vill. Har ingen anledning att ljuga om det. Det har säkert att göra med däckprofil också, jag kör 235/45 dvs inte avsevärt mycket gummi så "sänkningen" blir i det fallet inte så mycket.

"Att tappa verkan från ett däck måste påverka bilen kraftigt. " Det trodde jag också och jag blev väldigt förvånad när jag tog mig till OKQ8 för att fylla på luft (det första jag gjorde när jag fick upp varningen på bilen) och det inte ens gick. Var 100% på att jag tappat några bar bara, inte att det inte gick att fylla på alls/tomt.

Av lossah
Skrivet av cyklonen:

Nej, det som ledde till att du körde med ett däck med skadligt lågt tryck var att du inte tog ditt ansvar som förare och hade koll på ditt fordon. Man märker om ett däck är tomt. Bilen uppför sig annorlunda, det låter mycket mer och bilen lutar åt det hörn där däcket är tomt. Även när bilen står stilla syns det tydlig. Man behöver ingen däcktrycksvarnare för att märka sånt!!!

Nej man märker inte alltid om det är tomt i ett däck. Har haft punka 2 gånger på min bil och ingen utav gångerna har jag märkt någonting överhuvudtaget. Bilen gick inte snett, lät ingenting annorlunda eller någonting. Jag fick byta ut båda däcken, det var alltså inte tal om pyspunka heller. Bilen varnade för lågt däcktryck, efter alldeles för lång tid. Det var det enda som hände, hade den inte varnat så hade jag fortsatt åkt. TS åkte dessutom inte en längre sträcka.

Hur skulle man ha tagit sitt ansvar som förare här tycker du? Inte så att jag åker omkring och misstänker punka varje gång jag går ut och kör.

Av lossah
Skrivet av shugge:

7850 är ju inte jättemycket snabbare än iGPU:n i 5600G, så jag hade inte bemödat mig med den extra strömförbrukningen, värmen och ljudnivån som det innebär kontra den lilla prestandaboosten.

Det hade jag inte ens tänkt på om jag ska vara ärlig. Tack för info.

Av lossah
Skrivet av PointMan:

Då kan du med andra ord helt sluta lyssna på vad de säger, du vet att de utan att tveka ljuger dig rakt upp i ansiktet.

Vad är nästa steg?

Vi besökte firman som sålde bilen till bilförsäljaren idag. Alltså ett steg vi egentligen inte "behövt ta" eftersom allting ska skötas via bilförsäljaren direkt. Om jag förstått det rätt så ligger det till såhär:
Försäkringsbolaget har sålt bilen till en verkstad, den verkstaden har i sin tur sålt bilen till firman vi var hos idag. Den firman vi var hos idag har sålt bilen till bilförsäljaren som min syster köpte bilen av. Firman som tog emot bilen från försäkringsbolaget har inte bytt motor, trots att de skulle det. Firman vi var hos idag trodde att motorn var bytt/problemet var löst och sålde då bilen till bilförsäljaren, och sen till min syster.

Om jag säger såhär, de verkar seriösa (firman som sålde bilen till bilförsäljaren) och verkar ta åt sig (men det gjorde ju även bilförsäljaren i vårt första möte) och medgav även flera gånger "Det är vårt fel, det är vårt ansvar" (eftersom de trodde att motorn var bytt när de sålde bilen till bilförsäljaren).

Han har lovat oss att de (en extern mekaniker de anlitar) ska byta motor och lämna ett års garanti på jobbet. Min syster ska lämna bilen dit imorgon. Vi har även fått det skriftligt att detta ska åtgärdas och att de ska lämna ett års garanti.

Jag vet inte om jag gjorde mig förstådd, för det är lite invecklat. Får helt enkelt se var detta slutar.

Av lossah

Om du ska köra Fortnite behöver du en bättre CPU. Min systerson kör Fortnite med AMD 5600G och ett HD7850 (var budgetkort/låg midrange redan 2012) som flyter på. Låga grafikinställningar, ja. Fortnite är inte ett GPU-krävande spel överhuvudtaget.

Av lossah

Systern har precis kollat med auktoriserad verkstad och de har inte bytt motorn, vilket ju inte var så oväntat.

Av lossah

Ny musik från ett favvoband som inte släppt nytt sedan 2017 (Wintersun).

Förhoppningsvis få igenom tjejens sjukersättning framöver, men med tanke på hur otroligt svårt det är att få, så kan man som sagt bara hoppas.

Av lossah

https://www.blocket.se/tips-och-guider/bilguiden/artiklar-bil...

Hur stor är sannolikheten att Blocket stänger av företaget och hur "svårt" är det för företaget i fråga att skapa ett nytt med i princip samma namn etc och fortsätta som vanligt?

Att inte kunna annonsera på Blocket är ju väldigt begränsade för bilförsäljare?

"Vi är beroende av att till exempel en köpare upplyser oss om att ARN fattat ett visst beslut. När vi får kännedom om att en handlare valt att inte följa ARN:s beslut vid handel på Blocket tar vi kontakt med både köpare och säljare och försöker bidra till en lösning som båda är nöjda med. Om handlaren trots det inte följer ARN:s beslut så kan vi besluta att stänga av handlaren"

Av lossah
Skrivet av DaBone:

ARN:s beslut är vägledande och får du rätt hos dem, så är ju stor chans att du får rätt i en Tingsrätt. Men fortfarande är ARN:s beslut bara en rekommendation till företaget att följa. Det enda som händer om de inte följer beslutet, är att de hamnar på ARN:s svarta lista med företag som inte sköter sig.

https://www.blocket.se/tips-och-guider/bilguiden/artiklar-bil...

Att stänga av handlaren från Blocket är ju en rätt stor anledning att följa rekommendationerna, om man inte kan "omregistrera" sitt företag? Vet inte hur detta fungerar dock om det är möjligt.

Skrivet av ztenlund:

Kamremmar som löper i olja finns visst och Ford har motorer med sådant. Jag kan gå ut och ta en bild genom oljepåfyllningslocket på PSA-motorn jag har efter att ha övertagit den från en släkting, där det är så också. Nu behövs det ju inte smörjning per se av en kamrem, men tanken har varit att minska friktionen och därmed förbrukningen. Problemet har dock varit att remmarna inte hållit så länge som man tänkte sig från början. PSA tänkte sig tio års livslängd från början, men fick korta intervallet till hälften (dock ganska långt i mil fortfarande), alternativt något längre, men med särskild kontroll i vissa länder. I PSA-fallet brukar remmen inte gå av först, utan det som brukar hända först är att den släpper ifrån sig material som sedan kan sätta igen oljesilen. Oljetryck: bra inte... Det påstås att den nyare remversionen är bättre, men jag vet inte. Min är bytt sedan lite över ett år iaf.

Jag har för mig att Honda också har någon motor enligt samma koncept.

Stämmer. Honda Civic 2017-2022 har en 1.0 motor som ligger i olja. Kostar runt 27k att byta remmen. Har själv Civic fast 1.5 som har kedja.

Skrivet av Oliver91:

Jodå, Peugeot, Citroën, Honda och Ford är de jag vet om som leker med detta tramset, min bil hade en intervall på 24 tusen innan den skulle bytas = kommer aldrig bytas.

Ford har 3000 mil eller 2 år på dessa motorer vilket är galenskap och fel olja = remmen börjar lösa upp sig kvickt.

Samma händer oavsett och tidigt tecken är att motorn rasslar vid kallstarter innan oljan börjar cirkulera då har silen börjat sättas igen.

Kostar 15+ hos Ford att byta denna remmen...

Vet ej om TS systers bil har detta med men kan vara orsaken till att den dricker olja, tror att det är just 1.6 motorn som är superkänslig från PSA för fel olja och för långa intervaller mellan service som gör att packningar och annat löser upp sig och släpper igenom olja ihop med bensinen och antänder den istället.

kolla som sagt upp med försäkringsbolaget om de finns någon maskinskada som gäller.

Maskinskada täcker tyvärr inte, bilen för gammal. Killen som ägde bilen innan i runt 9 år jobbade på Peugeot och gjorde all service i tid.

Skrivet av Oliver91:

24 tusen mil = bilen skrot / för lite värde för att kosta på ett kamremsbyte som tar 7-8 timmar då halva motorn ska plockas isär

Den motorn du nämner har min kompis i sin BMW 1 serie och han är inne på sin 3e motor nu och skalet har rullat 36k mil, tror han pröjsade runt 30 tusen för motorbyte i den, om TS systers bil har blivit avskriven som skrotobjekt för 90 tusen måste det finnas betydligt fler problem som inte nämns.

På pappret tror jag det stod otäta kolvringar, krävs motorbyte.

Skrivet av ztenlund:

Nu kan jag inte Ford, men jag betvivlar att tidsintervall helt saknas.

Trådstartarbilen har hursomhelst utifrån inläggen troligen den s.k. Prince-motorn som PSA (del av Stellantis numera, för tydlighets skull) och BMW tog fram tillsammans. Den har kamkedja. BMW/Mini har gått ifrån den och använder numera sin nyare modulära motorfamilj som finns med 3, 4 och 6 cylindrar med 0,5 l slagvolym per cylinder istället.

Det är 1.6 THP bensin 125 hästar. Kamkedja.

Av lossah
Skrivet av PointMan:

Så de hävdar att de bytt motor i bilen?

Det är enkelt för en mekaniker att kolla upp, kontakta en Peugeot-handlare alternativt generalagenten för Sverige och få serienumret på motorn som monterades i fabriken och jämför med motorn som sitter i bilen.

Det är exakt det vi ska göra på måndag. Vi har motornumret som fanns från fabrik nu och en tid bokad hos verkstad. Efter det ska vi till bilförsäljaren och härja.

Av lossah

Bilföretagets senaste SMS till min syster var:

"Jag håller inte med om ditt yttrande att bilen är ett skrotobjekt. Jag hänvisar till ARN. Vi följer deras rekommendationer", vilket vi till 99% vet är skitsnack för försäljaren har ljugit förr bland annat om att "jag ska fixa fram underlag för motorbyte annars löser vi det". Något underlag kom aldrig.