Inlägg

Inlägg som Zarwox har skrivit i forumet
Av Zarwox

Enligt databladet har jag för mig att den skall klara strax under 100ºC med spänningsmatning. Annars 150ºC.

Det är nog lugnt. Visst, den blev säkert ordentligt varm men de genererar väl kanske 10W värme och mycket av det leds ju av genom bondtrådarna ner i moderkortet. Det är nog ingen risk för härdsmälta direkt

Av Zarwox

Vänta lite nu. i850 är väl en OLGA-kapsel med en sån där liten kärna? Kan man verkligen få dit Zalmanflänsen på ett bra sätt då?

Av Zarwox

Spänningen har mindre betydelse den ska bara vara högre än polspänningen. Det är strömmen du ska begränsa. Borde stå på batteriet vilken laddström som är lämplig.

Av Zarwox

Du får skippa skärmade kablar och köra med isoleringstransformatorer.

Av Zarwox

Jag har fyllt alla PCI-platser på mitt MSI 845 Ultra-ARU som jag sitter vid nu och det har inte varit några som helst problem. Se bara till att du inte kör med "för gammal" hårdvara som inte hanterar systemresurser som de ska. Då kan du få problem.

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dazzin
jo precis om jag ska reklamera så lär det ta X antal veckor, samt att jag får betala frakten in (>100kr), för en sån skit grej.

Men tror ni det syns om man gör en bra lödning? Alltså klart att det syns, men tror ni dom lägger märke till det vid en eventuell reklamation i framtiden?

Jo visst, det kommer nog att synas men det kan de bara inte klaga på. Jag menar. Varför skulle du först tagit bort och sedan lött dit fästet igen av någon annan anledning än att det ramlat av? Jag tror du lugnt kan löda tillbaka det.

Det finns gott om idioter i butikerna som kan ställa till det men när man väl kommer till teknikern som ska testa kortet så bryr han(/hon) sig nästan garanterat inte.

[edit]stavfel

Av Zarwox

Jag vill inte påstå att MSI håller någon form av überkvalitet men man vet vad man får.

Vi har nästan helt övergått till MSI på jobbet. Det är ytterst få kort som strular eller har kompabilitetsproblem (inga hittils av en bra bit över hundra). Vi hade en handfull som brann upp men det berodde förmodligen på att vi köpte ett gäng billiga nätagg som skjöt sönder dem. Nu har jag mest erfarenhet av deras Intelbaserade lösningar, men men...

Många klagar på MSI-kortens överklockningspotential och det kan jag hålla med om tills viss del. Mycket är spärrat via mjukvara/BIOS. Men vet man vad man håller på med, kan läsa datablad och hantera en lödkolv så är deras kort inte alls sämre än något annat "överklockningsmärke", snarare tvärt om... Rent tekninskt sett är grundstommen i deras kort absolut inte dålig.

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ChrioN
Jag kan inte montera skruvstycket centralt:

[...fin bild...]

Men åååh! Säg inte att du äger en Ljungner! Nu blir jag avis. Den maskinen är underbar. Har en på jobbet. Hade inte råd med en egen så det blev en leksaksmaskin från Jula istället... (som jag inte alls är nöjd med)

On topic: Är det inte mätklocka som gäller?

Av Zarwox

Det ska inte vara några problem att löda tillbaka den. Jag har lött dit extra hållare på mitt kort. Se bara till att du använder en lödkolv med lite drag i så att du inte behöver värma så länge på lödpunkterna.

Själv har jag den inställningen att reklamationer inte lönar sig för saker under 3kkr, men det är jag det

Av Zarwox

Det ska sitta en grå "tejp" (pad) på undersidan av flänsen på de boxade varianterna. Köpte en cel 1.8 åt en kompis nyligen och där fanns det en sådan.

Av Zarwox

Jag skulle helt klart satsa på MSIs nForce2-kort.
MSI = bra kvalitet och många funktioner till rätt pris.

Av Zarwox

Det du förmodligen hör som ett tydligt klickande ljud är huvudet som nollställer sig. Disken gör så när ett sökfel inträffar d.v.s kontrollern inte hittar datat den söker och nollställer huvudet ut i fall det kommit i ofas.

Detta är inte bra om det inträffar för ofta. Det kan vara så enkelt att någon/några sektorer är skadade. Det gå att lösa med IBMs verktygsprogram genom att köra en "sector repair". Går inte detta borde du göra en lågnivåformatering av disken genom samma program.

Om inte detta löser problement kan disken ha en mekanisk defekt.

Jag har själv råkat ut för 2 IBM diskar (75gxp) med samma symptom och de hade hårdvarufel och la av efter ett par månader...

Av Zarwox

Jag kör 2.5mm i mitt aluminiumblock och det fungerar ypperligt.
Länk

Av Zarwox

Nu blir det bygga av!

Jag har fått hem klaviaturer nu som säkert ska gå att få fart på.
Bild 1
Bild 2
(OBS! Stora bilder)

Nu när jag har påsklov så ska jag nog hinna komma en bra bit (hoppas jag...)

Ska börja med att bygga ihop ett interface till mitt µ-datorsystem och testa lite logaritmer. Sedan är det tänkt att hela keyboard till MIDI-konverteringen skall ligga i en lämplig µ-kontroller.

Någon som vet någon bra µ-kontroller med ordentligt med I/O och minst 512bytes RAM?
Jag har kikat på MC68HC908GP eftersom jag har jobbat mycket med Motorolaprocessorer förrut men den verkar vara lite over-kill i det här sammanhanget.

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av guardian
Köp inget du kan bygga själv

Kunde inte sagt det bättre

Av Zarwox

Tack så mycket! Särskillt djdiff. Många informativa länkar. De ska jag kika igenom.
Jag har läst lite om MIDI-grässnittet och det verkar inte alls så krångligt. Det ända jag egentligen är lite fundersam över är vilken MIDI-kod som representerar vilken not/ton. Är det så att varje tangent på klaviaturen motsvarar ett steg så att första tangenten från vänster kanske representerar 0h30 och efterföljande 0h31 osv. Eller är det så att man måste ha en tabell att slå upp koderna i och koppla till respeltive tangent/ton?
[edit] Det här var en bra länk: http://www.ibiblio.org/emusic-l/info-docs-FAQs/MIDI-doc/MIDI-...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av djdiff
[klipp]
Hur mäter klaviatur anslagshastigheten? Mäter de verkligen hastigheten eller använder de sig av en tryckkänslig nedslagsyta som känner av nedslagskraften och därav beräknar velociteten?
[klipp]

Vad jag förstår så har man vanligtvis två brytare per tangent. En som är sluten när tangenten är i övre läget (alltså inte nedtryckt) och en som är sluten när tangenten är tryckt i botten.
Vad jag tänkte göra är att hela tiden scanna igenom alla tangenter och vänta på att de övre brytarna ska brytas och sedan mäta hur lång tid det tar innan den nedre brytaren på samma tangent sluts. Med en enkel beräkning får man ju då fram hastigheten. (Omvänt när man ska släppa upp en tangent.) Jag tror det ska funka. Man får ha lite tabeller i RAM för att hålla reda på vilka tangenter som har tryckts ner och när men det ska nog inte vara några problem.

Och ni som påstår att jag ska köpa en färdig maskin, det är ju inget kul! Hade jag tänkt skaffa ett klaviatur med huvudsyfte att spela på kanske det hade varit ett vettigt alternativ, men för mig är byggandet halva nöjet. Jag måste ha en utmaning. Precis som Crusher sa angående överklockning, Varför överklockar man istället för att köpa en färdig maskin? ... därför att det är kul och det är en utmaning (iaf är det så för mig och jag tror många håller med).

Av Zarwox

Bygga MIDI-keyboard

Nu har jag fått en sån där tossig idé igen

Jag har tidigare bara spelat gitarr med tablatur och har ingen vidare koll på någon form av klaviatur eller ens noter. Så jag tänkte lära mig.

Det känns dock lite onödigt att köpa en komplett synth som ändå snabbt blir omodern när man har tillgång till en fullt fungerande MIDI-synthesizer via judkortet. Jag tänkte därför bygga ett dumt keyboard med MIDI-utgång att koppla till ljudkortet (f.n SB Live).

Jag har beställt en klaviatur från en EL-orgel som är 4 oktaver stor (eller säger man 'lång'?), hur som helst, borde dyka upp med posten på fredag. Tangenterna har två brytare vardera för att kunna mäta anslagshastigheten.

Är det någon som har erfarenhet av detta? Några fallgropar jag ska försöka undvika?

Hur ofta borde man scanna av tangenterna för att det ska vara spelbart? (Avgör ju snabbt vilken µ-controller som kan användas)

Hur vet man vilka noter en MIDI-kod motsvarar? Jag har inte lyckats få tag i någon översättningstabell.

Vilka knappar/kontroller är bra att bygga in förrutom själva klaviaturen? (ex. pitch bend och annat)

Kom nu inte och säg att det är bättre att köpa en färdig. Det är inte alls lika roligt

Jag garanterar inte, under några som helst omständigheter, att inlägget är fritt från fel. Jag har aldrig meckat med MIDI tidigare.
edit: precis...

Av Zarwox

Var och testade tre SP-maskiner i dag hos min lokala spelbutik och alla tre (plus min egen) uppvisade samma skuggproblem som jag talade om tidigare. Kolla bilden så ser ni.

http://quarq.ath.cx/media/advance_sp_skugga.gif

Det ni ser är ingen optisk effekt. Skuggbilden ritas verkligen ut på TFT'n och verkar inte vara beroende av spelkassetten. Dock syns den bara när bakgrunden är mörk och eftersom många spel är ganska färgglada och ljusa så är det inte alltid ett problem.

Det jag märke när jag testade var att skuggan är olika stark på olika maskiner vilket är lite spännande. Kanske är det något som går att justera. Ska ta och kika under skalet och se vad jag kan hitta på.

Vad gäller NidoKing's kommentar så kan jag inte annat än att hålla med. Spelutbudet har varit dåligt länge och det inte bara på GB-fronten enligt min mening. Men nu kommer det ju lite trevliga gamla goda titlar, A Link to the Past, Lost Vikings och Phantasy Star till exempel. Kan vara något att satsa på för den som vill vara lite nostalgisk

Av Zarwox

Gaah! Jag har hittat ett fel!

Det blir en skugga på skärmen som syns väldigt tydligt vid mörka partier. Det ligger en kopia av bilden med kanske 50% ljusstyrka förskjuten någon mm i höjdled (uppåt).

Vet inte om detta är ett optiskt fel eller om det verkligen ritas upp en skugga men det finns inte på den vanliga GB Advance. Jag satt om jämförde mellan SP och den vanliga och under olika batraktningsvinklar. Skuggan på SP går inte att bli av med.

Ska gå tillbaka till affären i morgon och jämföra med en annan maskin. Vi får hoppas att det bara är min det är fel på annars är det riktigt klantigt av dem...

Av Zarwox

Jaha, då sitter man här 1249kr fattigare. Man bara måste ju ha alla Nintendos konsoller
Det blev den lila/blå varianten, så att den matchar Cuben och det vanliga GB Advance

Nu återstår bara att inhandla hörlursadaptern också när den kommer. Tycker det är lite dåligt att de inte kunde skicka med en sådan i lådan från början...

Kan säga att den nya SP inte alls är obekväm att hålla i när man väl hittat rätt fattning.