Inlägg

Inlägg som Zarwox har skrivit i forumet
Av Zarwox

Hur varma vattenblock vid peltierkylning?

En fråga till er som kör med peltier i era CPU-vätskekylningar.
Hur varma blir era vattenblock under belastning från både peltier och CPU?

Själv hamnar jag på ca 50-55C på "den varma sidan" vid ca 375W värmebelastning med mitt senaste bygge vilket känns som lite mycket.

Vore kul att veta vilka resultat ni andra fått.

Av Zarwox

* sneglar på min hög av 6, visserligen äldre, MSI-kort med uppbrunnen reglering och uppsvälda kondingar *

Av Zarwox

Hur hög FSB med i845D-chipset?

i845D har hängt med länge nu, men hur hög FSB har ni kommit upp i egentligen?
Försöker komma över 145MHz med mitt kort utan att IDE'n ska lägga av och vägrar erkänna att det är gränsen

Av Zarwox

morotsmos, jag använde mig av sådana här distanser för att montera allt. Fick in ett ASUS P2B-LS i lådan vilket är ett ovanligt stort ATX-kort. Det gick, med det var knappt.
Skumgummibeläggningen på insidan är limmad men det var inga problem att ta loss (jag var tvungen att ta loss den när jag sågade hålen för att det skulle bli snyggt). Under den är det dock masonit som inte direkt ser så hi-tech ut så jag limmade tillbaka allt.
Skulle inte rekommendera att du ställer en CRT på väskan. Så väldigt stabil är den inte. Inte för att den går sönder, men den skevar nog något och kan säkert bryta någon komponent utan svårigheter.

antva, en ren TFT-skärm är inte kompatibel med vare sig analog VGA eller DVI. Syncsignalerna är dock snarlika men skärmen har även en displayenable-signal bl.a för centrering av bilden. Färginformationen är binär och dessutom behövs en pixelklocka som måste vara exakt samma som hos grafikkortet för att pixlarna skall vara stabila. Kort sagt, det är inte värt besväret att bygga en omvandlare. Jag byggde en på kul och jag kan säga att det är idag mycket bättre/lättare att köpa en färdig skärm med VGA/DVI-ingång och plocka plocka bort skalet.

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Opatagio
Vart fick du den TFTn ifrån?

Det är en industriell TFT från IBM. Det var min första TFT. Priset behöver vi inte ta upp. Den härstammar från den tiden då TFT'er ännu inte slagit sig in på PC-marknaden. Förhållandet pris/prestanda är inte direkt någon höjdare om man mäter med dagen mått

Ska man göra något liknande idag rekommenderar jag multiQ 122 executive skärmar. De har jag använt vid liknande projekt och de är lätta att plocka isär och innehåller inga ovanliga kablar/kontakter om man skulle behöva skarva.

Av Zarwox

Jag använde en sådan väska till ett bygge för ett par år sedan. Den är ganska lättjobbad.
Gjord i masonit med ett tunnt aluminiumlager på utsidan d.v.s inga problem att bearbeta med enkla verktyg.

Väskans konstrktion med flera lager isolerar dock ganska duktigt. Se till att ha bra luftgenomströmning. Jag byggde av lite överblivna delar så det blev inte direkt optimalt. En 80mm fläkt på högvarv, likaså Enermaxnätdelen, krävdes för att göra av med värmen (CelmineII 700 @ 1052, BX440, 9Gb SCSI-disk, TNT2 och TFT). Lådan låter en hel del, men jag använder den inte dagligen, så det spelar ingen roll. Den har rätt bra underhållningsvärde på LAN och dylikt ändå

http://quarq.ath.cx/media/case1.jpg

http://quarq.ath.cx/media/case2.jpg

Av Zarwox

Det borde nog också funka att linda en pickupspole kring en av tändkablarna på en så där 20-30varv och köra signalen genom en pulsformare. Sedan är det bara att sätta igång att räkna i mjukvara. Kan vara skönt att vara ordentligt isolerad från högspänningen (lite tråkigt att råka elda en µC i onödan )

Av Zarwox

Jag kör med blå tätningsmassa från OKQ8 och skruvar ihop. Funkar finfint och det är enkelt. Kräver inga frästa spår och dylikt som o-ringar gör plus att det går att öppna igen utan större problem.

Av Zarwox

AmPz har rätt. Jag är inte insatt i hur protokollet för personsökarna ser ut men en PLL är nog inte nödvändig så länge du inte behöver sända på mer än en centerfrekvens. Jag antog att du behövde kunna variera frekvensen mellan 169-170MHz (...eller behöver du kanske det?). Dock ska nog själva sändaren åt minståne vara kristallstyrd så att den inte driver runt i frekvens. Det blir bara problem.

Ett enkelt sätt att få tag på en sändare är att skaffa en byggsats över en enkel kristallstyrd 2m FM amatörradiosändare (dem ligger rätt nära i frekvens) och byta kristall (och ev. filter). Problemet kan vara att få tag på exakt rätt kristall, men det går alltid att specialbeställa om det är nödvändigt.

Vilken frekvens behöver du kunna sända på?

Annars, om du behöver kunna variera frekvensen, är det väldigt vanligt att man kan öppna upp fullstora amatörradiotrancievrar för sändning inom de frekvenser du vill åt, men då är det helt andra uteffekter vi talar om. Då får du sända ut i en konstlast eller sänka uteffekten på något annat sätt. Dock kanske det inte går att modulera genom mikrofoningången (massa filter, limiters och skit i vägen) utan du kan bli tvungen att hoppa på VCO'n direkt.

Berätta gärna lite mer hur det hela ska fungera. Hur ser interfacet ut mot din mjukvara?

Av Zarwox

Har aldrig hört talas om Four Level Pulse Amplitude Modulated FM förrut, men när du säger att de skickar 2 bitar på en gång är det inte DFSK du pratar om då?

Det hela går ut på att man ställer upp en sanningstabell över två binära signaler och genererar fyra olika frekvenser, en för varje "state" och skickar iväg som en FSK-signal.

http://quarq.ath.cx/media/dfsk.jpg

Det går att bygga en sådan modulator själv men det är lite pilligt. Man måste veta vilka frekvenser man ska generera och se till att dem är väldigt stabila. En PLL är nog nästan ett måste.

Vad är det för överföringshatsighet det är frågan om? Är det tillräckligt långsamt känns som om det vore lättast att generera det direkt via ljudkortet i PC'n istället för att mecka ihop något utanför.

Sen om det är "lagligt" att sända på det bandet är ju en annan fråga,
men hur många sitter inte med 169-170MHz FSB i maskinen
Att sända någon mW tror jag inte kommer ha någon större inverkan på något.

[edit] stavfel

Av Zarwox

Jag har också stött på den gränsen verkar det som. Min NW1.8 får också problem när man närmar sig 2.6GHz. Kör den i 2.52GHz, 1.7volt nu med en belastningstemp på ca 15C. (-4C vid tomgång).

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pari
--- klipp ---
Kan det vara nåt program-ROM som behöver bytas ut?

Jag har vid ett flertal tillfällen varit med om att en sisådär 15-20år gamla ROM:ar gett upp med bitfel som följd. Har du tillgång till en PROM-programmerare ska det inte vara några problem. Har för mig att det sitter ett gäng vanliga 2716 och/eller 2732 EPROM:ar (eller motsvarande) i de där gamla spelen. Det du behöver är felfria dumpar.

Kan det här vara något?
http://www.pinball.wms.com/tech/sys7roms.html

Av Zarwox

I det här fallet antar jag att du menar den fysiska termen delta-T som vanligen skrivs med den grekiska bokstaven "delta".
Delta står vanligen för förändring och T står ofta för temperatur, så vad vi får är att delta-T betyder temperaturförändring.

Ex.
Om du höjer ett objekts temperatur från 10 till 20 grader C, har du fått en delta-T på 10 grader. Hade du istället sänkt temperaturen från 20 till 10 grader, hade du fått en delta-T på -10 grader.

Hoppas jag fick till iaf något rätt i mitt halvsovande tillstånd

Av Zarwox

Det är precis som QazTaz säger, man bromsar den galvaniska processen markant om polerna inte har elektrick kontakt med varandra men det är inte så att den försvinner helt. Lite lösa joner bryts ändå loss från metallerna och processen fortskrider. Dock väldigt långsamt

Jag har alltid kört med aluminiumblock och kopparradiatorer, och det är inga problem om man bara ser till att köra med korrossionsdämpande medel (jag kör 50%/50% dest.vatten och glykol) samt att man bryter den direkta elektriska kontakten mellan metallerna (det är bl.a därför jag har en extern låda i trä för radiatorerna).

Mitt äldsta system har stått och gått 24h/dygnet i två år nu med två Al.block och Cu.radiator. Inte ett spår av korrosion vid senaste kontrollen (förrutom den naturliga).

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HMB
Förlåt jag formulerade mig fel. Jag menade att du skulle få högre hastighet på vattnet om du leder vattnet mellan kanalerna istället ovanpå. Flödet kommer antagligen minska lite. Men det borde inte minska så mycket antar jag. Fördelen med att leda vattnet mellan kanalerna blir att turbulensen ökar, vattnet har mer kontakt med blocket och det borde sänka tempen lite Hursomhelst tycker jag det var smart att göra blocket i alu annars skulle vikten bli så hög om du ska ha en tjock kopparcoldplate.

Aaah! Nu förstår jag vad du menar och jag håller med om det resonemanget. I princip, mycket vatten genom en liten area, alltså. Fast i rätt proportioner naturligtvis. Pumpen skall orka med det hela också
Faktum är att jag har iläggsbitar som passar i blockets lock mellan de båda nippelanslutningarna. Tanken är att man ska kunna bestämma hur mycket vattnet skall pressas ner i kanalerna. Har dock inte testat det än. Hade tänkt göra det när jag plockar isär blocket för inspektion nästa gång. Vi får se vad som händer

Angående det där catharblocket, så är det lite väl mycket koppar för att falla mig i smaken. Det är ju egentligen bara bottenplattan som behöver vara i koppar (om nu något skall vara det). Det är bara tungt, ärgar och är allmänt eländigt att ha att göra med jämfört med aluminium. Men...det är ju min åsikt

Av Zarwox

Felet ligger i din router. NAT-tabellen fungerar inte när du ansluter till dess externa ip inifrån.
Det du kan göra är att lägga in ditt DNS-namn i hostsfilen som pekar på serverns interna ipadress. Dock måste detta göra lokalt på varje maskin i nätverket. Detta kan naturligtvis också lösas genom att du sätter upp en egen DNS-server internt, men det får väl klassas som lite overkill just i det här sammanhanget.

Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HMB

Mycket fint peltblock du har där. Skulle dock inte va så kanon utan pelt men det vet du nog

Skulle dock vilja se nån åtgärd som ser till att vattnet inte kan färdas ovanför "pinnarna". Mer kylyta mellan pinnarna än ovanpå. Samt det skulle få vattnet att färdas lite snabbare genom blocket vilket alltid är förmånligt.

Edit: Sen förstår jag inte varför du inte gjort coldplaten i koppar. Att köra blocket i koppar skulle nog inte ge lika mycket som en coldplate i koppar. Dessutom är coldplaten lättare att göra än själva blocket

Tack för berömet!
Det här blocket vad mer ett experiment. Jag ville skapa ett block med högt flöde och lågt tryckfall. Vad du menar med att jag skulle få högre flöde genom att leda ner vattnet genom "kanalerna" förstår jag inte. Dem utgör ju en hel den motstånd.
Basen på blocket är endast 2.5mm tjock och du har helt rätt i att det inte alls är designat för att köras utan pelt. På ritningen är det en 10mm tjock kopparcoldplate men som vanligt är man ju för ivrig, så bara för att det skulle bli klart snabbt, blev det en i aluminium istället.

Det fungerade dock rätt bra ändå. 172W peltierelement + CPU genererar ca 375W värme och det klarar blocket av med ett C/W-förhållande på 0.08, vilket duger aldeles utmärkt för mina behov.
edit:stavfel

Av Zarwox

Nu återstår bara att se hur lång tid det tar för nissarna att upptäcka vad som hänt

Av Zarwox
Av Zarwox
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KungMackan
typ 2cm tjockplexi

Hö hö, med "lite tjockare" menar jag allt över 2mm
just 2mm plexi är ju trots allt rätt vanligt i sådana här sammanhang.