Inlägg

Inlägg som Finlandssvensken har skrivit i forumet
Av Finlandssvensken

Grejen är just att spel inte egentligen drar någon nytta av fler kärnor. Det som drar mer nytta av det i sådana fall vore väl videoredigering, streaming och liknande grejer. Det är helt enkelt bättre om man ska göra flera tyngre grejer samtidigt. En i5 är mer än tillräckligt för spelande. Herregud, en AMD FX 4300 duger fint till spelande, även om Intels utbud är klart starkare prestandamässigt, men det är också lite överflöd över det hela. Men Intel medbringar också en nyare plattform och lite sådant smått och gott, så det är ju alltid trevligt.

Men för enbart spelande tänker jag säga att en i5 räcker och blir över. Jag kör idag med en 3570k och jag behöver verkligen inte mer CPU-kraft för vanligt spelande, men den sviker mig något om jag redigerar video. Därför går jag i uppgraderingstankar själv. Hade jag haft budgeten, hade jag kört X99 även om man då är inne på skrytområde huvudsakligen. Inget som en hobbyredigerare och spelare behöver ha. Det är främst viktigt om man ska köra med 3-4 grafikkort eller andra PCI-e-kort då X99-processorna ger fler PCI-E-banor än Z97.

Vad gäller grafikkortets tillverkare tycker jag själv att MSI verkar schysst. Framför allt med 900-serien. Semi-passiv grund, fläktarna kommer alltså inte att vara igång alls vid låg belastning och temperatur och kommer att vara bland de tystaste även när de är igång. Åtminstone enligt vad jag sett i videor verkar MSI:s kort ha schystaste ljudnivån. Men jag kan absolut ha fel. Har inte sett mycket av t.ex. EVGA i ljudaspekten.

Så sammanfattningsvis så säger jag så här: Vill du köra i7 är det självklart ditt val. Det är inte ett val jag personligen hade gjort för en speldator, men det är jag det. Jag är alltför prismedveten för det valet. Prestandan mellan en i5 och i7 är så försvinnande liten att det inte är värt 1000 kronor till enligt mig. Den skillnaden tas hand om med en enkel överklockning. Lägg då hellre de 1000 kronorna på någon schysst kylare och överklocka din i5:a. Det kommer ge mer prestanda i spel än att köra på en i7:a.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Adam West:

Fy tusan, jag lider med dig.
Jag vet själv hur det känns att ta bort en familjemedlem som varit med en halvan livet känns det som. Tog bort päronens äldsta tik, en golden retriever, i slutet av november förra året. Gjorde dock något jag ångrar mycket så här i efterhand, att inte vara med inne och ta ett sista farväl. Kan ligga sömnlös över det beslutet i efterhand.
Hursom, jag kan helt ärligt säga att jag grät mer än vad jag gjort på någon av alla de begravning i släkten jag varit på genom åren. Det fullständigt forsade i timmar efteråt, fick ta ledigt från jobbet få det helt enkelt var för tungt att försöka göra något "vardagligt".

Dom lämnar ett så pass mycket större avtryck i ens liv än man tror så det går inte att sätta ord på. Som tur är har vi en annan tik kvar i familjen son fortfarande har många år kvar i livet, så det gäller att passa på och njuta så mycket med henne så mycket man hinner.

Jag får klumpar i halsen av att läsa det du skriver, kommer nästan en tår också så jag känner igen det hela alltför väl, våran vart bara 11år & 7 månader och hade levt på alla möjliga mediciner genom åren. Alltifrån astmamedicin, till benskörhet så hon vart ändå äldre än vad vi hade vågat hoppats på.
Hoppas allt går bra för dig i fortsättningen med sorgebearbetandet, det är skönt att gråta av sig också måste jag säga.
Tack för en oerhört stark och rörande text....

Skickades från m.sweclockers.com

Jo det är förvånansvärt vilket tomrum som kan lämna vid sådana här tillfällen. Det är knappt jag har kunnat gråta när det varit en fråga om människor, men jag är helt förstörd när det kommer till husdjuren.

Jag satt och skulle äta frukost idag. Jag hann inte ta första tuggan innan jag bröt ihop för jag visste att nu sitter ingen under bordet och vill ha den sista biten.

Turligt nog behövde vår inte gå på medicin, vilket vi inte ville. Det hade säkerligen blivit så om vi beslutat något annat igår då han hade varit i sådana smärtor att han i princip behövt vara drogad för att kunna leva utan den smärtan vilket man inte heller vill göra som djurvän.

Jo det känns fint att gråta. Det känns också som att det behövs för att kunna komma vidare, även om man känner sig skamsen för att vilja komma vidare. Helst av allt hade man ju velat ha honom med sig fortfarande, så klart. Men i verkligheten går det inte alltid.

Men jag finner tröst i att han var väldigt bortskämd och hade ett mycket gott och långt liv. Visst hade han sina brister, men tror att de flesta, såsom att han inte hölls rumsren på senare år o.s.v., var direkt bundna till den förbannade cancern jag känner sånt hat för idag.

Medan jag absolut är ledsen över att inte ha min vän kvar tror jag att jag också är väldigt, väldigt arg på cancern som skiljde oss åt och det är en av anledningarna till att jag gråter. Det går lite bättre idag, men det är definitivt tomt i huset. Trots vår kära katt och vår chinchilla. Jag är också väldigt ledsen för kattens skull, för hon och hunden är någorlunda jämngamla och har levt tillsammans hela livet och det river upp mig och min familj att se hur hon söker efter honom hela tiden nu. Jag är på väg att börja gråta just nu och sitter bara och skakar och andas ojämnt. Väldigt obehagligt att känna så här.

Jag var för feg för att gå in i undersökningsrummet och se på honom en sista gång trots att jag blev erbjuden chansen. Men min mamma kollade på honom och kramade om honom.

Tyvärr tror jag inte att jag kan skriva längre nu. Det gör alltför ont.

Av Finlandssvensken
Skrivet av anon195163:

Jag känner med dig. Usch. Skriver det här medan min hund/livskamrat brottas med min högerarm. Skulle inte ta hans bortgång särskilt väl.

Förstår din sorg. Hoppas att du har någon som stöttar dig nu.

Kram!
DotDotDot...

Jo, jag, mamma och min syster sitter och försöker minnas det goda vi fick dela med honom. Men det är aldrig lätt. Men vi har en katt och en chinchilla, så åtminstone två små pälsbollar som knallar omkring även om det märks väldigt tydligt vem som saknas ur gruppen. Men jag måste säga att vi tar det så gott man kan. Även om man gärna skulle vilja gräva ner sig i situationen är det nog bäst att låta bli.

Av Finlandssvensken

Idag bad vi veterinären att avliva vår hund. Den hunden har varit med i över halva mitt liv. Det känns som att det inte finns något att leva för längre. Det må vara löjligt och vad som helst, men han var min bäste vän. Idag tog vi honom till veterinären eftersom han har problem med magen och avföring har en tendens att klibba fast i hans päls. Äckligt, men något som måste tas om hand om under narkos då han blev alldeles för vild annars.

Han må ha haft sina dåliga ovanor och allt möjligt men han var en väldigt, väldigt vacker Papillon/Phaléne. Han var min bästa polare i större delen av det liv jag minns. Just idag hoppas jag att det finns en himmel där han springer glatt omkring och käkar morötter som han älskade.

Jag får ännu gråtattacker på måfå, speciellt om jag ser bilder på honom. Det känns som att man har gjort något fel, men hela han var full av cancer och det var fullkomligt ohjälpligt. Han var också 3 dagar ifrån att fylla 13 år, en abnormalt hög ålder för rasen så det var ändå ett lyckat liv trots att vi skämt bort honom och gjort honom överviktig. Men han visade inte minsta tecken på lidande. Aldrig. Inte ens i morse när vi satte oss i bilen. T.o.m. då sjuksköterskan tog honom till sövning för trimningen så var han glad och uppspelt. Han höll showen i liv till det sista. Han visade sig stark för oss.

Jag gör ett ganska långt inlägg men det känns fint att få skriva av mig. Jag har växt upp sida vid sida med den hunden. Vi har blivit män tillsammans.

Av Finlandssvensken
Skrivet av SUMITOMO:

Luftkylare som väger över ~750g kan vi inte montera, det är för stor risk för fraktskador!

Jag ger snart upp. Har alltid hört 1kg innan.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7906467/2015-04-10

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7906467/2015-04-10

Av Finlandssvensken
Skrivet av Alligatorn:

Tror det kanske blev den gamla nu..

Men för fasen LOL. Så här då

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7906233/2015-04-10

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7906233/2015-04-10

Jag är inte bra på internet...

Av Finlandssvensken
Skrivet av Elisab1h:

Tror kanske du glömde länken!

Vad fånigt av mig. Här är den http://www.inet.se/kundvagn/visa/7906194/2015-04-10

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7906194/2015-04-10

I övrigt vill jag säga att om det handlar om enbart videoredigering ska denna maskin klara det galant + spel samtidigt. Detta beror på att renderingsprogrammet fördelas på de 12 trådarna och därför belastas de inte mer än max 50% beroende på vad man renderar, hur mycket effekter o.s.v. Sen tar de flesta hjälp av GPU:n också vid rendering tack vare CUDA. Då blir lasten fördelad även på GPU:n vilket gör det ännu bättre. Med den maskinen jag länkade kommer TS helt klart kunna rendera och spela samtidigt.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Dekkan:

Hej,

Som rubriken lyder har jag svårt att välja om jag ska gå för en i5 4690k eller en i7 4790k.

Tyckte det var dags att uppgradera min dator i samband med GTA 5 och göra lite förändringar för utseendets skull.

Som ni ser i min signatur har jag en i5 2500K som jag har klockat och tyckte självklart den mycket väl kunde stanna kvar ett tag till.

Tyvärr så tabbade jag till det ordentligt, jag inte är 100% insatt i datorkomponenter så kan det självklart hända..
Jag köpte ett nytt z97s MSI Krait edition. Självklart missade jag att det var 1150 och inte 1155.

Så nu är frågan.. Är det stor skillnad på i5 och i7:an? Kan jag klara mig undan med en i5 4690K ett par år och spara lite pengar på det?
Lutar åt en i5 då det verkar ge mest för pengarna. Speciellt om jag hittar en för någon hundralapp mindre.

Tacksam för hjälp!
// en klantskalle.

Mitt nya bygge:

http://i.imgur.com/fuv2WvX.jpg

Kommer du enbart spela med datorn eller kommer du t.ex. streama eller redigera video eller sådana tyngre applikationer? Om du sysslar med t.ex. videoredigering är i7:ans extra trådar mycket välkomna. Om du enbart spelar och dylika relativt lätta applikationer så kommer du klara dig mycket väl på en i5:a. Såg att du kör på 8GB RAM idag, vilket avslöjar lite att det är frågan om enbart spel men jag vill ändå fråga rakt ut. Som sagt, om det är frågan om enbart spel, kör på i5 4690k, om det är frågan om tyngre grejer än så, kör på i7 4790k Lycka till!

Av Finlandssvensken

aleves har helt rätt här ovan. Man vinner inte mycket på att gå från tredje generations i5 till fjärde eller femte generationen. Som alla andra sagt, ett nytt grafikkort och kanske ett nätagg om du verkligen känner för det.

Av Finlandssvensken

Själv är jag inget fan av Samsung då jag sitter med en Galaxy S4 som egentligen bara gett mig bekymmer i lite över ett år. USB-kontakter som lossnar, batterier som måste laddas två gånger dagligen, 3,5mm-jack som slutar fungera mystiskt samt en kamera som själv bestämmer när blixt får användas tills man startar om telefonen. Så på mobila marknaden är jag väldigt emot Samsung nu för tiden. Sen är jag inte alls fascinerad av fingertrycksavläsning. Förstår inte alls poängen med det hela. Man vinner inget på tid och det är en funktion som enkelt kan missbrukas av tredje parter. För att inte nämna den urusla sensorn som satt i S5:orna. Verkar väl som att den är bättre i S6, men i alla fall. Stöder helst inte den tekniken.

Vet flera som har skumma problem med skärmar och TV-apparater från dem också.

Nej, jag hoppas inte att Samsung är först ut att attackera. Dock vet jag inte vilka andra företag som kan ha något större intresse egentligen. På CPU-sidan är Intel den enda egentliga konkurrenten när det kommer till stationära datorer och bärbara datorer. När det kommer till handhållna enheter måste jag säga att jag inte alls är inkommne. Såg här ovan också att konsollfösäljningen ska ha gått bra för AMD:s del så det är ju kul för dem. På GPU-marknaden är det väl främst nVidia då som är konkurrenten. Jag kan liksom inte se att AMD skulle sälja sin andel till varken Intel eller nVidia. Även om bägge företagen ligger en hel del före rent tekniskt. Åtminstone på marknaden för stationära enheter.

Man vill ju hoppas att någon sveper in och gör det bästa av AMD. Det lär ju knappast bli kul med ett monopol varken på CPU- eller GPU-fronten. Då ska ni få se på priser som heter duga.

Tyvärr är ju det här AMD:s egna fel då de expanderat ut på marknader som inte alls är så lönsamma som de kanske först trodde. Jag pratar givetvis då om konsoller och APU. APU-principen är ju väldigt intressant och så, men intresset är inte hett nog för att det ska vara lönt att pumpa in alla tillgångar i den marknaden. Det är än idag CPU:er som dominerar, men AMD verkar i det stora hela lämnat den marknaden hän i dagsläget och där tror jag att deras misstag kom. Visst har de utvecklat schyssta GPU:er också, men det är svårt när referenskylare drar upp enheterna i 100°C+ och konkurrentens går väldigt mycket svalare och tystare. Prisskillnaden är inte stor nog globalt sett för att det ska löna sig att försöka pumpa ut så mycket effekt ur gammal teknik som möjligt. Då ser vi sådana här resultat. Det behövs innovation ibland.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Asonvargen:

Hej!

Ska köpa denna:

http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/stationar-...

Men det jag funderar på är om det går att trycka in lite bättre grafikkort i den? Ska inte byta graffe på en gång, men möjligtvis i framtiden. Så vore bra att veta om det är möjligt på denna maskinen.

Tacksam för svar!
/Ason

Det går mycket bra.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Jaharax:

Tänkte beställa idag, men en polare sa att nätaggregatet är lite väl overkill. Det är ju ett bra pris (EVGA 850W+Define R5 Black för 1990kr), men skulle det vara bättre att välja ett annat nätaggregat?

Det är för paketpriset han valt det. Visst är det något overkill, men det bör ju inte göra mycket. Jag tycker att det blev ett mycket trevligt paket som rimligen ska klara det du efterfrågar Kanske får köra AA och så på nästhögsta, men det spelar ju inte så stor roll.

Av Finlandssvensken
Skrivet av ngulbrandsen:

Ett par ddr4 stickor hade inte varit fel där

Dang it, tyckte väl det blev för billigt.

Här är en ny länk. Blev lite tight för Windows men vill TS gå ner på en 256GB SSD går det fint att plocka in en OEM-version av det också!

Av Finlandssvensken
Skrivet av AntonGerdin:

Okej, Visste inte att prisjakt hade en sån funktion, Tackar för tipset!
Bra att du påpekar det till mig, Uppskattar det verkligen!
Men det lät lite tveksamt i starten när du skrev helt okej, Känns som att the sims 4/vegas multitasking kommer få datorn att sega.. ?

Det lär bli svårare på en i5:a. Tror dock inte budgeten tillåter något annat på Intel-sidan vilken jag klart rekommenderar i alla fall. Du blir helt enkelt tvungen att hålla koll på hur mycket din CPU används med hjälp av t.ex. Speedfan, Hardware Monitor eller liknande program vid rendering och spelande och se om bägge tillsammans blir 100%. Om de ligger under 100% tillsammans kommer det att funka. Är långt ifrån tillräckligt insatt i Sims för att veta hur optimerat spelet är.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Hejnud:

Tack, inget annat?

Är moderkortet tillräckligt bra?

Ja, moderkortet passar bra eftersom det är frågan om en låst processor, så z97 behövs inte eller så. Ser så bra ut som möjligt skulle jag påstå. Värt att tänka på är att inte Windows medföljer, så behövs en kopia så ha det i åtanke.

Av Finlandssvensken

Personligen hade jag gått på en väldigt bra dator istället. T.ex.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7899564/2015-04-10

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7899564/2015-04-10

Redigt tyst dator med massa, massa lagring. Du kommer dessutom utan större svårigheter kunna spela och rendera video samtidigt.

Av Finlandssvensken

Det hade tagit mig en vecka på Social Club. Så jag drog hem filerna från MEGA istället och verifierade dem genom social club, vilket även det tog 6-7 timmar. Sen tog det 1-2 timmar för 350Mb grejen efteråt. Sitter på 50/10. Jag gillar inte Social Club.

Av Finlandssvensken
Skrivet av n_sandstrom:

Det finns ju någon inställning för att spelet skall pausa sig då det tappar fokus, prova att stänga av den?
Det kan ju vara nåt program som "tar över" uppmärksamheten i bakgrunden.

Skrivet av Pelleboj:

Jag hade samma problem med att spelet pausades av vad jag trodde utan anledning, det fixades med att sätta den inställningen du beskriver till off.

Den är satt till off men problemet kvarstår. Jag har även hört att nya grafikdrivrutinerna ska kunna skapa detta problem, så det är min nästa punkt i felsökningen när jag kommer hem idag.

Av Finlandssvensken

Pausmeny dyker upp på måfå.

Hejsan, jag ber om ursäkt ifall rubriken var lite halvdan, men jag har ett ganska stort problem.

Det är nämligen så att oberoende av vad jag gör, om jag sitter och gör något i spelet eller om jag tittar på en cut scene så kan ESC-menyn/pausmenyn dyka upp 3 gånger väldigt tätt efter varandra helt utan min hjälp.

Som ni säkert förstår, är det här otroligt irriterande och jag tänkte mest höra om någon annan lider av samma grej och ifall det finns någon känd anledning samt fix för detta bekymmer?

Spelet funkar helt ok annars, dock!

Av Finlandssvensken
Skrivet av Elektron:

schysst pris nu om man inte är rädd för att köpa demovara
https://www.komplett.se/msi-geforce-gtx-970-gaming-4gb-demo/8...
2990kr 970 msi gaming

Oj då! Ja, det priset blir helt klart svårt att slå med det kortet.