Inlägg

Inlägg som Agonotheta har skrivit i forumet
Av Agonotheta
Skrivet av CmdrSharp:

... men visst, jag hade nog valt att utelämna USB'n ur produktbladet om man nu ändå inte ska supportera det!

Men Telia jobbar inte med FTP, och supporterar det inte (nu kan jag ju ha fel, men det skulle förvåna mig kraftigt om de gör det). Varför ska man då förväntas ha den kunskapen?
Nu kan jag vara lite advokat åt båda håll, för jag tycker absolut att man ofta kollat på att anställa de personer som kanske säljer bäst, även för supportroller, snarare än de som faktiskt har intresse av tekniken. Å andra sidan så är det inte som att utbudet av personal är oändligt, och man måste se till att ha handläggare som kan hantera de ärenden som man ska supportera. Därför kan mer eller mindre vem som helst utbildas till att jobba med 1st line support.

De ger support för USB, den personen jag pratade med förut svarade på frågor som inte stod med i manualen (gamla routern). Men visst sedan kom det typiska manussvar i form av att "en hårddisk har vanligtvis 1-10 partitioner". mmm.. ja....
Men jag fick svar på USB den gången.

Nej Telia jobbar inte med FTP. Men igen, det var inte det jag frågade om. Personen drog in sig i det träsket själv.
Först 20 minuter efter "FTP-frågan" kom vi tillbaka till manualen som jag bad om.
Som jag sagt flertalet gånger tidigare, jag förstår att supporten inte kan ge svar på allt men lite grundkunskap gör det lättare för alla.
Och med tanke på att den förra routern jag hade FTP och jag fick support, inte direkt på det ämnet men vi var där och pratade så känns det som att det är en del av deras jobb.
Det kan vara så att den förra medarbetaren hade en högre kunskap i grunden vilket gjorde det lättare.

Av Agonotheta
Skrivet av CmdrSharp:

Det kan jag förstå, och den tanken vet jag slog mig flera gånger också. I vårt fall så var det inte alls en möjlighet att ta in s.k. "standardiserade" lösningar på grund av infrastrukturen, men i Telias fall borde det ofta vara det.

Det handlar nog däremot mycket om saker som "Smart"-funktionaliteten du själv nämnt, saker som att KS ska kunna remota, att det ska finnas massa fjärrfelsökningsscript, förmodligen logstash till någon central Kibana-server, etc etc. Allt detta resulterar i att man till slut behöver en egen firmware, och då passar man väl bara på att rebranda den och stänga av saker som man inte kunnat/hunnit funktionstesta, eller som kan orsaka problem (vissa funktioner, i vissa routrar, kan orsaka hög CPU last och leda till problem).

"Jag vill absolut inte att något ska skräddarsys för mig, helt tvärt om! Gör det standard! Gör inte det så jäkla komplext att de inte själv reder ut det."
Okej - vi kan väl vända det så att du vill att det ska vara standardiserat på ditt sätt. I det här fallet håller du inte med om deras beslut att inte ta fram en manual, och vill då ha kompensation, prata med ansvariga osv. Det var lite ur den vinkeln jag menade att du verkar vilja ha en skräddarsydd lösning.

"Ja gärna! Men eftersom de byggt in sig i ett hörn med alla sina speciallösningar så är det inte så lätt."
Det kan jag också köpa - samtidigt så är det väl en avvägning du får göra just nu känns det som. Vad är mest viktigt? Deras Smart-funktion som det faktiskt har som en produkt, eller FTP-funktionen som jag inte hittar nämnd någonstans på deras hemsida?

Det jag menar med standard är att jag vill kunna köpa en router på Kjell och koppla in den och allt ska fungera.
Jag har som jag sagt tidigare en Yamaha receiver som också är inkopplad i nätverket. Jag laddade ner en app och det fungerade.
TVn är inkopplad trådlöst, med en app så fungerade det också.
Chromecast fungerar fint.
Allt detta fungerar oavsett vilken router man har, men Telia.... Ja då måste det vara deras router för att deras appar och TV-boxar ska fungera.
Är inte det märkligt? Alla andra löser det med standard (eller till och med med Telias) router.
Det kan inte vara en slump.

Nej det är möjligt att det inge står något om FTP på deras hemsida, men i produktbladet står det om USB 3.
Om alla andra routers med USB har möjligheten så känns det konstigt att en inte har det.
Visst hade du blivit snopen om du köpt en laptop med en webcam och sedan fått veta att den inte är inkopplad/inte fungerar.
En del saker tar man för givet. Hade jag däremot vetat att det var en router som var SÅ anpassad till Telia så hade jag frågat först.

Skrivet av CmdrSharp:

"frågar var ftp är"
To be fair så är det knappast något de lär ut. FTP må vara vardagsmat för dig och mig, men för någon som är utbildad specifikt för att supportera deras grejer så jobbar man nog säkert inte med FTP alls. Med den logiken kan jag helt säkert ställa en drös frågor till dig, och sedan dumförklara dig när du inte kan svaren.

Det kan du säkert.
Men vet du vad skillnaden är? Jag jobbar inte med det!
Jag jobbar inte på en teknisk support, jag jobbar inte med IT överhuvudtaget. Jag jobbar med livsmedel.
Ser du skillnaden?
Den här personen skulle säkert göra ett jättebra jobb på andra delar av supporten, men teknisk support tycker jag ska vara just "teknisk support". Det måste finnas lite grundkunskap.

På samma sätt hade du och jag inte passat alls som bilmekaniker (antar jag).

Av Agonotheta
Skrivet av CmdrSharp:

Om jag inte kommer ihåg chatten fel så sa handläggaren att han lyfter feedbacken vidare. Det nöjde du dig inte med. Varför? Det var inte svaret du ville ha, men det var ganska klart att längre än så kommer du inte nu - och fram tills dess får problemet lösas på något annat sätt.

"Företaget är (precis som du säger) självgoda och bryr sig inte."
Det tycker jag inte att man är bara för att man inte viker sig för vartenda önskemål som fåtalet kunder har. Det vore en helt ohållbar praxis som företag. Det finns alltid specifika önskemål från specifika kundgrupper, men huruvida man kan agera på dem hänger helt på hur stor nytta det gör, vs hur mycket det faktiskt kostar.

Där jag jobbat så är RGW'ns FTP-funktion inte ens supporterad. Den fanns, men det lämnas absolut noll garanti för funktion, det ges ingen support på inställningar, och manualen som fanns tillgänglig var byggd specifikt för allt man normalt sett kan behöva göra i gränssnittet, inte för den funktionalitet som inte supporterades.
Inte nöjd med det? Köp egen router. Det hade aldrig varit värt för leverantören att spendera tiden, energin och pengarna på att säkerställa funktionaliteten och sedan bygga manual för det.

Jag tror att du helt och hållet förstår att det finns massvis av såna här avvägningar där det helt enkelt inte vore ett bra beslut för företaget att göra ändringen, vad den ändringen nu än är. Kanske är det ett tecken på att du borde byta leverantör - å andra sidan så kan det helt enkelt vara så att det inte finns en perfekt leverantör, och att man får jobba lite runt det med förståelse för att leverantören inte skräddarsyr tjänster för dig.

Byta leverantör: Ja gärna.
Kan du se till så vi KAN göra det så hade det varit bra. Men tyvärr är vi låsta till Telia.
Fortfarande så menar jag att det finns inget behov att göra allt så special som Telia valt att göra det.
Hade man haft ett vanligt nätverk och vanliga routers så hade kunden kunna lösa mycket själv om den kan. Allt annat är standardprodukter.

Istället har man valt egna interfaces, egna specialnätverk och specialrouters. Var tog KIS vägen? Keep it simple.

Jag vill absolut inte att något ska skräddarsys för mig, helt tvärt om! Gör det standard! Gör inte det så jäkla komplext att de inte själv reder ut det.
Och det är precis som du skriver, "det ges ingen support på inställningar, och manualen som fanns tillgänglig var byggd specifikt för allt man normalt sett kan behöva göra i gränssnittet, inte för den funktionalitet som inte supporterades.
Inte nöjd med det? Köp egen router
."
Ja gärna! Men eftersom de byggt in sig i ett hörn med alla sina speciallösningar så är det inte så lätt.
Men jag ska definitivt läsa in mig på det. Hellre lägger jag flera dagar på att reda ut ett problem själv än att behöva prata med en support som ger produktblad istället för manual, frågar var ftp är och där precis ALLT löses med flytta kablar och starta om.
Ibland hade jag velat prova ringa och säga att det brinner i routern för att se om jag fått svaret "prova starta om och flytta lite kablar".

Av Agonotheta
Skrivet av Neonodia:

Vad menar du att du inte kan använda en annan router, Jag har telia fiber, Samma som dig. min hyresvärd har avtal med telia. Jag har köpt en egen Asus Router som jag använder utan problem

https://www.flashback.org/t2265077
Det finns någon router man kan använda om man ställer in den rätt. Men som sagt jag har inte läst in mig tillräckligt på det.
Jag vill behålla "smart" delen av Telias system. Det vill säga att kunna styra produkterna med mobilen bland annat.

Däremot kan man tycka att det är märkligt att Telia utvecklar apparna så de måste köras mot deras router annars fungerar det inte. (om jag nu förstått det rätt)

Av Agonotheta
Skrivet av mrqaffe:

Om du bytte för att få usb 3 så gjorde du ett onödigt byte, de allra flesta hemmaroutrar som kan ansluta lagringsenheter har dålig diskprestanda och det är bara ett litet fåtal som kan erbjuda prestanda i samma klass som en enklare nas, inte ens dyra Asusmodeller har särskilt bra lagringsprestanda så usb 2 är inte någon större begränsning i praktiken eftersom cpu och minne tar slut i de flesta "routernasar" innan usbbussen börjar bli en flaskhals.

Smallnetbuilder testar även lagringsprestanda hos hemmaroutrar enligt denna metod
https://www.smallnetbuilder.com/lanwan/lanwan-howto/32612-how...
Och resultatet finns att filtrera ut i "router charts" om man vill se hur olika modeller verkligen presterar.

Jag förstår verkligen inte den där sidan.
Det står inget alls om resultaten, eller ens en länk till resultaten.
Kanske är jag som missar det men jag ser verkligen inte det.

Men i verkligheten fick jag en tredubbling av hastigheten när jag förde över en fil från laptop till USB på routern.
Men det kan också bero på AC nätverket mot N-nätverket@20 MHz. Jag har inte undersökt vilket som var den faktiska faktorn i det.

Av Agonotheta
Skrivet av CmdrSharp:

"Om du nu inte har nedre region nog att säga till chefen, skicka vidare kunderna istället då som säger det som du inte vågar."
Det handlar om att lyfta saker som faktiskt bär värde. Att ett fåtal (extremt fåtal) s.k. powerusers klagar över bristen på en manual rör inte ett företag som Telia i ryggen, och det kostar avsevärt mycket mer tid och energi att ta fram en, än att bara ignorera dig och ditt behov av bekräftelse.

Det kan mycket väl vara så men då får man också sitta där som byfånen i mitten och ta skiten.
Eller hur?
Det är ingen som vinner på det.
Jag får inte den hjälp jag behöver, företaget (de ansvariga) får inte den feedback de borde få och kundsupporten får ta onödig skit.

Vad blir resultatet av det?
Företaget är (precis som du säger) självgoda och bryr sig inte.
Kundsupporten får ingen skillnad.
Kunden byter (om han kan) ISP till någon som tar frågorna på allvar.

Av Agonotheta
Skrivet av CmdrSharp:

Problemet nu är att du ser det så sjukt ensidigt. Typiskt "konsumenten har alltid rätt"-tänk. Du har inte rätt att prata med någon ansvarig, och ingen behöver stå till svars för dig. Produkten du har köpt, har du fått. Att en manual saknas är trist, och jag tycker att det är extremt dålig planering från deras sida - men det förändrar inte att så är fallet. Det är en sak att lämna feedback/önskemål, en helt annan att gå någon berserkagång i typisk "jag får vad jag vill bara jag skriker tillräckligt mycket"-anda.

Ja och du är uppenbart färgad av att du troligtvis har jobbat som en sådan.
Varför sitta där som en byfåne som inte kan eller vet och bara skydda de som ska stå till svars?

Det här är den typiska svensken. Man tycker det är för jäkligt att man inte har verktygen att hjälpa kunderna och saknar manualen men man ser inte till att det blir någon förändring.
I korridorerna och i fikarummet säger alla samma sak, men till chefen är det ingen som säger något.
Om du nu inte har nedre region nog att säga till chefen, skicka vidare kunderna istället då som säger det som du inte vågar.

Av Agonotheta
Skrivet av Mithras:

Om jag ber om en produktmanual och får en jävla produktblad, då hade jag tagit det som en förolämpning. Iaf om det kommer från en kundtjänst. Jobbar man inom kundtjänst (vilket jag har gjort i 4 år) så ska man veta vad en manual är. Det innebär att den enda anledningen till varför hon skickade den, är för att hon tror att han är en idiot som inte vet skillnadne.

Precis!
Det var verkligen tröttande att få det svaret. Som att jag inte redan sett den pdf-filen och att jag inte vet vad ett produktblad är.

Av Agonotheta
Skrivet av adefgug:

Du kommer behöva kontakta Teliasupporten som lägger in den gamla mjukvaran åt dig, AC nätverket ska inte påverkas men USB 3 kan påverkas, kan varken säga ja eller nej på de.

Å nej! Inte supporten
Finns det ingen svart marknad för det där?

Tack, ska kolla på det där..

Av Agonotheta
Skrivet av adefgug:

Byter du mjukvara på routern till den näst senaste mjukvaran så kan du använda samma manual som du hade till din förra router.

Hur då?
Det är mycket intressant.
Finns det någon guide på hur man gör? Vad blir skillnaden, kommer man fortfarande ha USB 3 och AC nätverk?

Av Agonotheta
Skrivet av drwlz:

Lagom drygt

Skrivet av Mithras:

Ja, det är faktiskt precis lagom drygt. Det är så dryg man får lov att vara när supporten behandlar en som en idiot.

Skrivet av drwlz:

Vart behandlade supporten honom/henne som en idiot?

Att fråga om man har startat om routern är inte att idiotförklara någon.

Skrivet av huttala:

Ptja, när supporten skickar ett produktblad istället för manual när kunden ber om en manual?
Jag tycker iaf att det är lite komiskt.

Precis min tanke. Att inte veta skillnaden mellan ett produktblad och en manual är helt obegripligt.
Men det tycker väl inte @Jink ? Det är väl helt acceptabelt att man ska utbilda supporten i grundläggande svenska också?

Skrivet av huttala:

Till @Agonotheta skulle jag rekommendera att koppla ifrån dig från Telias grejer helt och hållet.
Det går utan problem, men det tar lite tid att lära sig hur man ska lösa allt om man inte kan det redan. Det är dock mödan värt när du väl gjort det och du kan vända dig till internet för att lösa problem istället för Telias support.

Ja det är faktiskt lockande. Trodde aldrig att det skulle vara så här illa.
Hade bara Telia låtit bli att lägga på sitt interface och använt standardprodukter på marknaden så hade allt varit så mycket lättare för både Telia själva men framförallt för alla kunderna.
Jag hade kunnat hitta manualen själv och löst allt detta utan att behöva kontakta en support som behöver hjälp med ftp och vad ordet manual betyder.

Av Agonotheta
Skrivet av henkiii:

jag har ingen erfarenhet av Readynas.
Men det är i princip alltid rekommenderat att ha sina enheter uppgraderade så långt som möjligt för att slippa fixade buggar.

Jag undrar om diskarna som sitter i NASet även lika gamla? (7+år)?

Finns det någon inbygd diagnostik i NASet som du kan köra för att se hur hårddiskarna mår?

Om du sätter en switch mellan Telia routern och ovanvåningsroutern så kan du koppla in fler saker. Tex ditt NAS. Dvs:
Telia port4->Switch port 1
Switch port2->nas
Switch port3->Router
Switch port4->något annat
.

Din router på ovanvåningen, kör du den i "AP läge" eller router läge? Vad är det för modell?
Om du har flera olika wlan kan du behöva justera kanalerna de sänds på för att få ut den maximala trådlösa prestandan.

Skickades från m.sweclockers.com

Saken är den att Netgear har helt slutat supporta dessa enheter om jag minns rätt.
Inte ens mjukvaran som är för backup finns att få tag i till nyare Windows.

Nej. Diskarna är nyare. Vet inte hur nya men min tanke är att använda de som offsite backup.
Så jag fyller de med allt jag har och sedan lämnar jag över de till någon annan att förvara. Långt från den bästa lösningen men det är tillräckligt för oss.
Diskarna mår bra. Smart+ vill jag minnas att diagnostiken heter.

Jo, det går att koppla det så men då måste jag igen ha en NAS. Jag är verkligen inte intresserad.
Alla problemen jag haft med den här har verkligen gjort mig trött på det.
Inställningar som bara slutar fungera helt plötsligt. Nej tack.
Visst en ny fungerar säkert bättre. Men det finns inte pengar till det när man är föräldraledig.

Från början hade jag en Dir 655, men den gick sönder för ett halvår sedan eller något liknande.
Bytte ut den till en 809. Vet helt ärligt inte hur den är inställd.

Jag kollade upp Rasberrry pi (det var väl du som tipsade om det?), det ser ganska lätt ut men tyvärr har den bara USB 2. Jag bytte router för att få USB 3.
Då kommer jag tillbaka till den flaskhalsen igen.

Av Agonotheta
Skrivet av CmdrSharp:

Hade jag suttit i den chatten som någon form av handläggare så hade jag nog exploderat och sagt upp dina tjänster.. Jag vet inte hur det fungerar med Telia, "hyr" man inte routern där istället för köper? I så fall har du inte ens RÄTT till en manual mig veterligen (lagen om manual gäller vid utrustning du köper).

All cred till att handläggaren stod ut med det där. Även om inte all kompetens var på plats så försökte han/hon i alla fall att hjälpa dig, trots att du betedde dig, med mina något marinerade ögonglober, fantastiskt illa.

Men hen hade en möjlighet att slippa undan allt genom att faktiskt göra som jag bad om.
Få "hit" någon som faktiskt kan stå till svars.

Jag gör alltid så själv i mitt jobb. Kommer någon och klagar över något som inte är mitt "problem" är jag vänlig och visar vägen till den som ska ta skiten.
Enkelt, skit ska dit skit är adresserad.

Av Agonotheta
Skrivet av Jink:

Jösses... Hur du en gnäller så kommer vi inte ifrån att handläggaren inte måste veta vad FTP är, för det är inget som de supporterar. Det är således bara barnsligt att håna handläggaren för att hen inte vet vad FTP är.

Som jag skrev tidigare så förstår jag att du blir irriterad över att det inte finns någon manual att tillgå, jag tror säkert att även handläggaren känner så. Men istället för att säga "Nope, finns ingen manual. Ha en bra dag", så försökte handläggaren att hjälpa till. Det kanske är att se som ett slöseri av både din och hens tid, men med all sannolikhet så gjordes det av välvilja.

Det räcker med att kolla på vad du fick ut av chatten för att se att sättet du betedde dig på inte hjälpte det minsta. Jag anser att vanlig hövlighet är på sin plats när man kommunicerar med andra människor, speciellt när de bara gör sitt jobb med de verktyg de givits.
Men vi delar uppenbarligen inte den uppfattningen, så jag släpper diskussionen här.

Varför svarar du inte på mina frågor?
Du som sitter här och predikar över hur hövlig och trevlig man ska vara, är inte det att vara otrevlig om något?

Av Agonotheta
Skrivet av mrqaffe:

Jo det går bra att inte använda den som router, man bryggar den och ansluter sedan sin egen utrustning, håll isär funktionerna för datatrafiken har inte med telefoniadaptern eller iptv att göra och vill du använda en egen router så går det hur bra som helst att ha kvar smarten och bara låta den separera vlanen och agera sipadapter.
Du kan också konfa upp egen utrustning och helt ta bort smarten men du får ingen hjälp av Telia att göra det men det är tekniskt möjligt om man vill och det finns 2 stora trådar om det.

Man köper ju inte heller smarten utan det är en del av "tjänsten" och jag vet inte om Telia lovat att VACen ska ha ftpstöd eller inte men att man inte köpt den gör att det inte finns samma formella krav på manual som för nått du köpt och eftersom den inte heller på nått sätt begränsar dig från att koppla in en egen router så tror jag det är svårt att få rätt om man klagar på att manualen saknas för du får ju den tjänst/tjänster du beställt.
Jag tycker också att det borde finnas en manual men tror som sagt inte att det går att kräva en i det här läget men det vore intressant att veta om de lovat ftpfunktion eller inte, däremot ska man kanske vara glad att det inte finn ftp pga säkerhetsskäl för ftp är inte säkert idag.

Okej visst är det möjligt att koppla bort Telias router, men vad jag vet får man inte samma funktionalitet. Men jag har helt ärligt inte läst in mig tillräckligt för att säga något.
Jag insåg förra veckan att jag inte bara kunde byta ut routern när jag testade, googlade på det och sedan pratade jag med supporten om att få byta ut den jag hade.

Angående formella krav delen:
Det är en tolkningsfråga. Vi fick binda upp oss på 12 månader för att få byta router.
Betalar vi för den då eller ingår den?

Och säkerheten är inget problem alls för oss.
Det som ligger på den delen av disken som ska vara synlig för internet är bara tillfälligt och då någon semestervideo, hemmafilmer eller något liknande. Även om de skulle komma åt hela disken så är det fortfarande typ samma material.
Inget som är av värde för en utomstående.

Skrivet av henkiii:

Det kan bero på flera saker än att den är "trasig" att det går långsamt.

Vad är det för modell på ditt nas och hur har du kopplat in det på nätverk fysiskt?
Du skrev tidigare att du bara har larm och iptv i Telia routern. Betyder det att NASet är trådlöst anslutet eller att du använder din andra router som trådlös brygga på något vis?

Att köra med flera routers i kedja är ett recept på strul, unvik detta.
Att kabelansluta så många enheter som möjligt för att avlasta det trådlösa nätet till mobila enheter är något man bör eftersträva.

Routern är har larm, IPTV, receiver samt routern på ovanvåningen inkopplade med kabel. Full alltså.
NASen är inkopplad med kabel och är en ReadyNas duo. Har jag för mig.
Vill minnas att jag fick uppgradera mjukvaran för att den skulle klara win vista, så den är gammal och har ett buggigt "OS".
Jag har lagt många timmar för att få det att fungera och när det slutar fungera så är det ren slump om man får igång det igen för som sagt programvaran i NASen är mycket speciell.

Av Agonotheta
Skrivet av henkiii:

En switch för 249kronor kan ge dig fler fysiska portar att koppla in enheter i. Du behöver inte en till router.
Både Linksys switchen och RPI är så små att de antagligen kan placeras i närheten av din nuvarande router.
Om ditt NAS inte är trasigt, då kan du bara koppla in NASet i switchen och lösa det därigenom.

Portforward är inte jättekomplicerat, så länge din enhet använder samma IP.
Men uppsättning av detta borde Telia supporten eller vi på forumet kunna hjälpa dig med.

Skrivet av mrqaffe:

Du behöver en switch och ingen router, om du använder en apparat som ger dig rätt logiska funktion så blir det mycket lättare och en switch är det som ger dig möjlighet att koppla in flera klienter.

Jag hade en router sedan tidigare och eftersom det är ganska dålig wifi-mottagning så valde jag att koppla in en router där istället för att lösa båda problemen.
NASen är trasig vill jag påstå. Jag får en hastighet av 130 Kb/s och när NASen är en videobackup så blir det ganska segt.

Skrivet av jimmpah:

Jag tänkte dela med mig lite av erfarenheter av hur det är att jobba på teknisk support.
I mina ögon gick du hårt åt handläggaren även om hen tog sig vatten över huvudet med dina
problem, nu har jag inte jobbat åt Telia men åt en konkurrent och ofta är utbildningen man får
väldigt undermålig, kontaktar du sdessutom support utanför "kontorstid" är chansen väldigt stor
att det inte finns någon att lämna över problemet till om man inte kan lösa det.

Handläggaren erbjöd sig ju dessutom att en "chef" (förmodligen någon på Telias reklamationsdesk) skulle kontakta dig när hen sagt att ingen manual fanns att tillgå men det avböjde du.

Det är självklart beklagligt att ingen manual fanns att skicka ut och att handläggaren i mina ögon faktiskt försökte förklara att det nog inte finns någon mer kompetent på plats som kan ta över ärendet.

Hade du viljat komma någonstans med din utskällning och faktiskt fått en utveckling på deras support skulle du tackat ja till att bli kontaktad av hens chef även om du inte fick någon manual.

Jag avböjde inte. Hen tog så lång tid på sig att jag inte kunde vänta på hens svar.
Jag hade en ettåring som skrek av trötthet så jag var tvungen att gå ifrån.
Det tog sju minuter från att jag bad om en chef tills hen gav mig erbjudandet och då hade jag redan gått från för att ta hand om min son.
Men jag har i efterhand mailat in till Telia om att jag vill bli kontaktad av denna "chefen".

Som du ser av tiden så var det inte någon sådan tid då det är dåligt med kompetent personal på plats (om jag nu får gissa hur arbetstiderna ser ut).

Men visst kan jag hålla med om att jag gick hårdare åt efter sådär 1,5 h i chatten. Men ganska tidigt skrev jag att jag hade en barn att ta hand om och även senare skrev jag att jag måste ta hand om mitt barn.
Det är inte rimligt att man ska lägga två timmar på en så enkel fråga.
Oavsett kompetensen och utbildningen på personalen. Det handlar om och om igen att veta sina begränsningar och lämna över när det blir för stort.

Av Agonotheta
Skrivet av zexz:

Låter ju lite fånigt att man ska tjata över en sånhär grej, majoriteten av dom som kör med utrustning som tillhandahålls av en ISP är vanliga svenssons som kopplar upp några telefoner, datorer och nån surfplatta på WIFI och inte mer än så. Att det inte finns nån manual på detta så tror jag att man inte orkar lägga energi på något som väldigt få av deras kundbas har användning för. Jag tror att dom helt enkelt förmodar att alla som kör en mer avancerad lösning hemma än köper egen utrustning för att få full tillgång till sitt egna nätverk utan restriktioner istället för den skräputrustning man får låna gratis.

Är det på xDSL plattformen du sitter så går det alltid att brygga eller köra med ett eget modem och sin egna router bakom.

Som jag sade tidigare, man kan inte bara byta ut en Teliarouter.
Sök på det här på forumet.

Men oavsett hur deras kunder använder sina routers så måste det finnas en manual.
Det är inget orimligt krav jag kommit med. Det är något som alla andra följer.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Agonotheta
Skrivet av LemonIllusion:

Säger ditt avtal med Telia något om att deras router/magilåda ska ha stöd för att köra en FTP-server? Om inte, låt internetleverantören Telia sköta din internetuppkoppling och ta hand om filserver själv. Rätt person till rätt arbete. Det var ju tråkigt att en funktion som du förlitade dig på gick förlorad när du bytte till den nya smarten, men det är nog dags att du accepterar att du är en minoritet och det inte var värt att implementera FTP-server i den nya modellen bara för din skull.

Då tar vi det igen.
Jag bad aldrig om hjälp med FTP eller filserver. Jag bad om en manual just eftersom jag kände på mig att de inte hade kunskapen ändå.
Hade jag fått manualen hade jag själv kunnat läsa mig till om eller hur det fungerar.

Så på sätt och vis håller jag med dig med rätt person på rätt arbete.
Telia förser mig med manualen, jag sköter resten.
Tyvärr reder inte Telia ut sitt arbete bara.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Agonotheta
Skrivet av Jink:

Låt mig förklara det för dig.
1. Att tillverkaren inte har skickat ut någon form av manual som Telia har rätt att skicka ut är inte Telias fel, och det är rätt så jäkla långt ifrån handläggarens fel. Handläggaren tog sig antagligen tid att söka igenom flertalet system, tillverkarens hemsida samt rådslog med kollegor.
2. Varför skulle den handläggaren veta vad FTP är? Du får nog be dem om information om deras serviceramar, så ska du se att ditt huvudsakliga problem inte är något som supporteras. Så vitt jag vet så supporteras inte ISPer ens längre hjälp med en så enkel sak som portforwarding.
3. Det har inte slagit dig att handläggaren kanske är ny? Jag skulle vilja påstå att även du har varit ny på jobbet någon gång. Ett dåligt uppförande, så som du uppförde dig i chatten, är inte det minsta konstruktivt.

Vill även poängtera att sättet som du, och vissa andra, hånar handläggaren för att hen inte vet vad FTP är säger mer om er än om handläggaren.

Du har missat två stora poänger.

1 jag bad aldrig om hjälp med FTP. Jag bad om en manual.

2 det är INTE tillverkaren som ska tillhandahålla en manual det är återförsäljaren.
Därför kan du ibland få manualer med ex Jula eller Biltema som ansvarig utgivare.
Och i det här fallet med en router som inte säljes av någon annan, har Telias logga i gatewayn och Telias färgschema tyder mycket starkt på att det är antingen en beställningsprodukt eller en router med mjukvaran utbytt av Telia.
Om Telia bytt mjukvaran kan helt omöjligt tillverkaren göra en manual.

Anledningen till att hen skulle veta vad FTP är är på grund av hens arbete, på tekniska supporten hos en ISP.
Detta är hens arbete.
Men oavsett, DETTA ÄR INTE VAD JAG BAD OM HJÄLP MED! Förstå det!

Ja hen kan mycket väl vara ny på jobbet, och då om någon gång borde man lämna över ärendet om man inte reder ut det.
Jag bad om manual och hen försöker lösa ett annat problem som är långt över dennes kunskap.
Tycker du det är lämpligt att istället för att göra det kunden ber om försöka lösa något som hen verkligen inte kan.
Lämna över det! Ta inte upp folks tid.
Oavsett om du är ny eller inte så är det sunt förnuft.

Vad är det jag gjorde som inte var konstruktivt?
Igen, hur länge skulle jag fortsätta den här "starta om och flytta kablar"-supporten att pågå innan du är nöjd? Jag tycker två timmar är att han mycket tålamod.
Det har inget med flytta kablar eller starta om att göra. Vad hade du tyckt om din biltillverkares support hade sagt åt dig att pumpa däcken och sedan prova starta motorn igen?
Någon gång måste man sätta ner foten.

Du kan tycka vad du vill om oss som tycker det är konstigt att någon som har det som sitt dagliga arbete att inte kunna mer än så.
Det handlar både om personen att denne kanske inte är lämplig på den posten men också om hur företaget tänker när man sätter underkvalificerade på "för höga poster".
Hen hade säkert klarar det galant på abonemangsfrågor eller uppsägningar, men inte teknisk support.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Agonotheta
Skrivet av henkiii:

Lösningen är (tyvärr) portforward till en enhet på insidan av ditt nätverk som delar ut filerna.
Förslagsvis en NAS för enkelhetens skull, men vad som helst går ju bra.

Är du sugen att bygga något billigt själv kan du ju köpa en raspberry Pi använda den som FTP server.
Finns antagligen många guider på sådant.

edit: Om det är du som ska ladda filer så finns det ju en möjlighet att din router har VPN funktion.
Jag har för mig att det finns thomson routrar som har det, men minnet kan svika. Med VPN funktionen blir antagligen den USB anslutna disken även nåbar.

Nja.. inte bara jag.
Helt ärligt är det nog snarare att jag lägger upp på ftpn och andra laddar ner.

Jag har faktiskt aldrig sett en Raspberry. Så jag har ingen kunskap alls om de.
Men det betyder inte att det inte är en lösning. Dock kommer jag behöva ha den trådlös då.

Anledningen till att vi inte vill ha en NAS igen (eller jag rättare sagt, eftersom det är jag som får koppla ihop allt) är att routern från Telia är full.
Vi har TV-box, Receiver, larm och en kabel som går upp på ovanvåningen inkopplade i den.
För att då ha en NAS så var jag tvungen sätta upp en gammal router där som delade nätverket mellan NASen och den stationära datorn på ovanvåningen.

Men det betyder att jag först måste ställa in port forward från Telias router till routern där uppe som då fångar in den och forwardar den vidare till rätt port på NASen.
Det är ett problem. När något inte fungerar så har man så många olika felkällor att det är helt obeskrivligt tråkigt att försöka lösa.
Och det är på grund av de upprepade problemen som jag känner att USB disk direkt på första routern som agerar "NAS" är ett ganska skönt upplägg.

Men som sagt, jag utesluter inte en Raspberry, jag ska bara läsa in mig på det eftersom det är helt nytt för mig.
Och att då sätta Raspberryn på samma plats som jag hade NAS innan är inte lockande, då vill jag hellre ha den trådlös på Teliaroutern.

Tack för tipset!