Inlägg

Inlägg som Feeku har skrivit i forumet
Av Feeku
Skrivet av medbor:

Undrar vad detta kommer medföra för andra saker framöver. Alltså appar som kringgår apples regler via safari. Det känns som en kapprustning är på gång

De har inte kringått Apple's regler, Apple föreslog denna lösning och har till och med hjälpt till och lagt in stöd för Stadia kontrollern mm i Safari.

Av Feeku
Skrivet av Molotov:

Kontrollen är ett måste om du ska köra med chromecasten då fungerar det inte med nån annan.

Sen läste jag att det ev ska släppas så man kan köra kontrollen trådlöst även på datorn utanför Stadia plattformen.
Det är ju inte så att tekniken i kontrollen saknas

Har Stadia kontrollen ens Bluetooth? Som jag förstår det så kopplar den upp sig direkt via Wifi:t till Stadia för att på så sätt minska input laggen.

Av Feeku

Testade Stadia igår för första gången. Men wow, det var hur bra som helst, borde ha testa tidigare! Vart så besviken på Geforce Now att jag aldrig gav andra tjänster en chans. Blir Cyberpunk via Stadia istället för PC:n.

Av Feeku
Skrivet av Schiznit:

Håller helt med om att Apples ekosystem med integrationen mellan Apple-TV, iphone osv är klockren men att kalla dessa lurar för 6695:- ett "vettigt" alternativ vet jag inte

Ja, vi får se hur de performar först. Mina sony lurar betalade jag nästan 4000kr och det var ju bara pengar i sjön. Ser man på Airpods pro så kostar dem 3195kr hos Apple men runt 2200kr på andra ställen. Så jag tror definitivt att även AirPods Max kommer sjunka i pris när de kommer ut i handeln. Skulle aldrig köpa direkt från Apple.

Av Feeku
Skrivet av BrottOchStraff:

Inte insatt. Men vad menar du? Jag har Bose QC35 II och dom kopplar själva upp sig på nästa enhet hela tiden. Jag kan lyssna på musik på datorn och ta samtal med telefonen. Det är väl samma på all BT enheter av lite modernare slag.

Vad jag vet så klarar Bose att max vara uppkopplad mot två enheter samtidigt vilket inte räcker för mig.

Av Feeku

Dessa lurar har i princip ingen konkurrens när man väl vant sig vid smidigheten hos vanliga airpods. Att enkelt kunna hoppa mellan Apple TV, dator, klocka, platta eller mobil har i princip blivit ett krav för mig. Ville ha ett par over-ear lurar och köpte Sonys, men de fick bara samla damm istället då man lessnade på att synca lurarna rätt snabbt. Kul att det nu finns ett vettigt alternativ om man vill ha over-ear.

Av Feeku

Tack, så 100% mer FPS i Windows med samma inställningar. Förväntade mig en mindre skillnad med tanke på rubriksättningen

Av Feeku
Skrivet av Söderbäck:

Jaja. I teorin kan de avveckla hela iphonegrenen också. Det lär också stoppa problemet. I realiteten skulle det emellertid ta hus i helvete om de förbjöd andra webläsare än sin egen och samtidigt förbjuda streaming via sin egen app. Ja för en del tjänster iaf samtidigt som de fortsatte tillåta det för vissa andra streamingtjänster.

Nu är andra webbläsare tekniskt sätt förbjudna i iOS, WebKit är den enda tillåtna motorn och alla webbläsare är därmed bara wrappers över webkit. Så ingen kan erbjuda funktionalitet utöver vad WebKit, och därmed Apple erbjuder.

Skrivet av Söderbäck:

I webläsaren har apple lite svårt att ta betalt för köpen som görs. De tar inte 30% av säljpriset för det grafikkort jag köper på inet via deras webläsare. I promise.
På samma sätt lär det bli svårt att ta betalt för spelförsäljningen på steam ;).

Trodde vi talade om blockeringen utav app alternativet? Köp genom webbläsaren omfattas inte av 30%, så om Apple var ute efter dem 30% skulle Apple inte rekommenderat webbläsaren för dessa typer av tjänster.

Skrivet av Söderbäck:

Är det verkligen ett problem? Apple tillåter flera webläsare redan så precis det som uttrycks som problemet - det finns redan.
Jag har svårt att tro på det som förklaring alltså.
Däremot kan jag köpa att de inte önskar ha in strömmade alternativ av mjukvara för att de tappar då kontrollen. Och möjligheten att ta betalt för appar. Men nu öppnas ju dörren ändå för just det. Strömmade appar. Via webläsaren. Kan man göra det för spel så kan man göra det för appar.
Vilket Apple i teorin kan stoppa - men knappast i praktiken.

Som jag nämnde tidigare så tillåter inte Apple andra webbläsare i vanlig bemärkelse. Chrome och Firefox har man eget UI, men i grunden kör WebKit/Safari.

Skrivet av Söderbäck:

Apple har skyllt på säkerhetsrisker när det kom till microsofts app för streaming. Det vet vi är hittepå. Risken är att likställa med att strömma twitch eller zoom - och det går ju uppenbarligen bra.
De har också skyllt på att de kräver förhandsgranskning av materialet om det ska få strömmas. Något de inte kräver från tiktok, instagram, zoom, netflix eller spotify. Jag vill påstå att det är hittepå även här från apples håll faktiskt.
Alternativet att det blir OK om man delar upp microsofts spel i ett spel per app. Ja då går det bra att streama dem. Vad löser det för problem egentligen? Ja det klipper sönder tjänsten till något som microsoft inte vill stå för.
Men det löser verkligen inte vad apple klagat på egentligen.
Låter som hittepå även här.

Apples förhållningssätt och uttalanden framstår nämlingen som rappajalja på den här fronten. För mig iaf.

Någonstans måste man dra gränsen, de hade likväl kunnat tillåta strömming utav spel med förbjudit strömning utav appar. Dock finns det säkert ekonomiska argument som spelar roll. Personligen vill jag gärna undvika alla former av launchers som plågar Windows. Dels för att man måste ha sjuttioelva launchers, var enda syfte är att starta spelet man egentligen är ute efter. Så jag hade helst sätt att strömmade spel fungerade precis på samma sätt som vanliga spel, dvs man installerar spelen man vi ha och spelar på utan onödiga mellanting.

Av Feeku
Skrivet av Lovelysocks:

Varför inte lämna tillbaka den på öppet köp?

Så kan någon annan lycklig person som förbokade få en konsol, istället för att försöka kränga den här till överpris...

Varför det? Oavsett hur sugen man än är på sin PS5, går det att sälja den för det dubbla så borde man göra det. Allt annat är bara ekonomiskt dumt. När allt kommer omkring gör pengarna större nytta, och skulle man få dåligt samvete kan man alltid donera överskottet till närmsta välgörenhet.

Av Feeku

50fps i Civ VI i 4k, är det inte extremt lågt för ett kort som RX6800? Verkar som det fortfarande finns stor förbättringspotential på drivrutinsfronten.

Av Feeku
Skrivet av Söderbäck:

De skriver så ja. De kan rimligen inte göra något som förhindrar streaming i webläsaren.
Det besvarar emellertid inte grundfrågan.

Vad är anledningen till att de blockerar app-alternativet?
Jag ser bara en förklaring på den frågan. De vill inte ha in streamingalternativ de inte kan ta betalt för.
För det konkurrerar med deras egna speltjänst.

Lösningen de har framstår bara som småaktig nu när deras begränsning ändå kan rundas. Vilket de själva beskriver för de förstår att det inte går att hålla tätt.

Det hade enkelt kunnat blockera detta genom webbläsaren då de kontrollerar WebKit. Därmed styr Apple vilka Web api:er som finns tillgängliga, t.ex. kontrollerstöd.

Varför skulle de inte kunna ta betalt för det? De tar betalt på samma sätt som för alla andra strömningstjänster som erbjuder prenumerationer i appar.

Problemet med strömningstjänster är att gränsen mellan spel och applikationer är hårfin. Skulle de tillåta strömingstjänster för spel i App Store, så kommer nästa steg vara strömmingstjänster för appar. Tillslut kommer alla appar strömmas genom launchers, och vi har redan en launcher för strömmande appar, din webbläsare. Därmed rekommenderar Apple just dessa tjänster till webbläsaren.

Av Feeku
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Ooooo, jag undrar hur Apple svarar till detta? Inga glada miner där kan jag tänka mig.

Det är ju Apple själva som rekommenderat dem att leverera deras tjänster via webbläsaren. Så jag ser inte hur NVIDIA "trotsar" Apple. Apple har till och med lagt in stöd för Amazons Luna kontroller samt Stadia kontrollern i Safari för att möjliggöra detta.

Av Feeku
Skrivet av maweric:

Går det att installera Windows 10 ARM på den?

Windows 10 ARM är endast för OEMS. Går inte att köpa

Av Feeku
Skrivet av Teddis:

Som redditors (samt Ase ovan) kommenterade när nyheten bröt ut inatt.. det känns udda att se Nvidia att jobba på den öppna lösningen medan AMD kör inlåst

Men det kanske blir som med Gsync, där den satta certfieringen från tillverkaren gör det stabilt och tillförlitligt (relativt..) medan den öppna lösningen är vilda västern.

Ser inte vad som är öppet (eller låst) med denna feature. NVIDIA säljer inga x86 Cpuer och har ingen anledning till att binda sig till enbart Intel eller AMD. Denna lösning stödjer ju fortfarande bara NVIDIA kort?

Av Feeku
Skrivet av FattarNiInte:

Borde det inte vara mycket lättare för ARM att slå sig in på servermarknaden än på desktop?

Det händer redan
https://aws.amazon.com/ec2/graviton/

Av Feeku
Skrivet av Söderbäck:

Frågan är väl då varför Apple satt in en fläkt i macbook pron.

De har enbart släppt basmodellerna. Är rätt säker på att vi kommer få se modeller av 13 pro (och minin) med M1x(?) inom ett par månader som kommer att använda samma chassi men ha ett större behov av aktiv kylning.

Av Feeku
Skrivet av the squonk:

Har du provat att licensiera MacOS?

Ser inte ett nisch OS som grundläggande infrastruktur, en instruktionsuppsättning som används i 99.9% av alla sålda datorer däremot...

Av Feeku

Snart åker den sista x86 prollen ut ur huset. 100% ARM & RISC, och x86 kan gå en ond bråd död till mötes så att vi kan lämna instruktionsuppsättningar som inte går att licensera bakom oss.

Av Feeku
Skrivet av cyklonen:

Vad menar du med såna dumheter?

Du begriper väl att man inte kan göra som Apple, som diktatoriskt kontrollerar allt och alla inom deras produktsfär, och bara byta rakt av utan övergångsmöjligheter. Jag räknar kallt med att det skulle ta 8-10 år att växla över om man började i dag på Windows-sidan.

Det finns tre vägar, som jag ser det.
1. Bygg nya processorer som är rena "RISC"-varianter, och emulera x86 i mjukvara med ett enormt prestandatapp.
2. Kör en övergångsperiod med moderkort som har två processorer, där en är x86 och en är "RISC", och ha en mjukvarulösning eller hårdvarulösning för att skicka kod till rätt ställe, baserat på vad som körs.
3. Bygg ihop x86 och "RISC" i samma processor, antingen på samma kretsyta eller separat som chiplets, och gör en mjukvaru- eller hårdvarulösning som skickar kod till rätt ställe.

För mig känns alternativ 3 som det smidigaste och mest lättsålda till konsumenten.
Alternativ 1, som innebär ett dramatiskt prestandatapp för det man kör mest, skulle vara svårt att sälja in - varför skulle man köpa nåt som ger sämre prestanda med kanske en faktor två för det man gör mest?
Alternativ 2 är väl funktionellt likvärdigt med 3, men sannolikt betydligt dyrare och svårare att lösa i mer kompakta lösningar, som bärbart och SFF-byggen.

Att bygga mjukvarustöd för sådana frankenstein chip är betydligt svårare om inte omöjligt jämfört med att porta kodbasen till den nya arkitekturen. Att uppnå det bästa av båda världar kommer inte att hända, speciellt inte på en plattform som Windows där Microsoft redan idag har problem med att förnya Win32. Planen med Windows 10x att köra Win32 i containers visar bara hur svårt det är för MS att göra större förändringar av sin plattform.

Av Feeku
Skrivet av jan-banan:

Varför ingen 16" macbook pro? Kan det vara begränsningar i CPU:n som gör GPU för slö , max minnesmängd för liten och enbart två thunderbolt?

De inväntar M1x