Inlägg

Inlägg som Feeku har skrivit i forumet
Av Feeku

Betyder det att nya kontakter inte kan tas fram i EU i framtiden?

Av Feeku
Skrivet av anon14781:

Då kanske han ska förtydliga det. ARM, då tänker jag inte på Apple datorer i första hand. Speciellt inte i en tråd som handlar om Microsoft produkter. Då handlar det om trötta ARM CPU:er för PC marknaden. Har gjorts försök tidigare. Tyvärr så funkar det väldigt dåligt med ARM på PC när man kör många saker samtidigt.

Kanske kunde jag ha gjort det, men tyckte du generaliserade ARM rätt så hårt. Jag har inte en enda x86 prolle i hemmet utan ARM för allt, och mina servrar i molnet kör Graviton (ARM), så att läsa att ARM inte kan används för arbete och enbart är en dyr lekstuga lät rätt så befängt.

Av Feeku
Skrivet av anon14781:

Vem vill ha ARM? Då blir den helt obruklig för arbete. Då blir den bara en dyr lekstuga.

Vilken typ av arbete? Har utvecklat på ARM i snart ett år utan problem. Gick från en större laptop till en mindre som samtidigt är kraftfullare, har bättre batteritid och är ljudlös. Får se om Alder Lake kan göra x86 intressant igen, men tveksamt, iaf på den bärbara fronten.

Av Feeku
Skrivet av Releaces:

Känns som att iPad mini blir en mer exklusiv produkt och snarare en iPad Pro mini.

Mer en Air Mini än en Pro Mini

Av Feeku
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bara nyfiken. Finns det någon som helst produkt tillverkad av något annat företag än Apple, där ni tycker det är skitbra om tillverkaren kan stänga ute andra aktörer från att sälja produkter till denna utan att exakt följa tillverkarens regler och tvinga betala dem en stor del?
Ta ett program som Photoshop. Är det för användaren väldigt dåligt om andra företag helt utan Adobe (Photoshop) inblandning kan sälja sina plugin till detta? Eller en Tv av valfri märke. Där det för användaren är skitdåligt om folk kan utveckla appar till denna utan att först få dem godkända av tvtillverkaren och sedan betala dem 30% och detta inte går att kringgå på något sätt?

*edit*
Det enda jag kan komma på är speltillverkare stänger ute addon till multiplayerspel, för det räknas som fusk emot andra som ej har pluginet. Men i verkliga världen pratar man inte om fusk om någon installerar en funktion som förbättrar deras produktivitet. T.ex. ett plugin i Excel så börjar ej kollegor klaga att man fuskar när man jobbar mer effektivt än dem.

Jag höll på 90 talet på med mycket miniräknarprogrammering. Inte en enda hörde jag beklaga sig på att man kunde söka på altavista och hitta program och lägga in utanför tillverkarens hemsida. och som sagt, jag kommer aldrig på något exempel utanför Apple världen där folk har något emot att användare frivilligt på egen risk kan välja installera saker från andra kanaler.

*edit2*
Jag hade tidigare en Asus router. Den fungerade sådär, men det fanns en alternativ firmware som hette Merlin. Jag vet inte en enda person utanför Asus som beklagade sig det minsta för att det fanns alternativ att installera en annan icke asus tillverkad firmware.

Det beror nog lite på vad utfallet blir av det här domstolsbeslutet. Men ponera att Apple avslutar sin egen betalningslösning, så tror jag att det skulle bli väldigt svårt för små aktörer. App Store innehåller miljontals appar, och oavsett om det är en app från ett stort och välkänt företag eller en app från ett litet okänt företag, så kan man känna sig trygg med betalningen. Detta då det alltid är Apple man har att göra med, så man vet att betalningen är säker, att man får påminnelser inför förnyelser av prenumerationer, att det är lätt att avsluta en prenumeration och att man lätt kan få en refund om appen inte funkar eller om man glömmer avsluta prenumerationen i tid. På så sätt finns ingen tröskel när det kommer till att pröva på nya appar.

Skulle man däremot vara tvungen att uppge sina kortuppgifter i varje app, så skulle iaf jag konsumera betydligt mindre och förmodligen enbart hålla mig till större tjänster/företag. Jag har sett tjänster där man t.om. behöver ringa in för att avsluta en prenumeration. Att behöva kolla upp sånt inför varje köp hade varit alldeles för omständigt. Jag menar, det är bara kolla att på desktop, där köper iaf jag aldrig program för skojs skull, utan enbart professionell mjukvara från kända leverantörer. Köpa och installera mjukvara från okända leverantörer hade varit helt galet och förmodligen riktigt riskabelt.

Av Feeku
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Haha på dig också.
Jo men inte brukar eu bry sig om uppköp som sker utanför EU? Tex om någon vill köpa ett företag i ethiopien?
Ska företaget sälja varor eller tjänster inom eu kan jag väl förstå om EUs lagar skall gälla men inte kan de väl säga nej till ett köp av företag utanför EU tänkte iaf jag på. Det kan såklart vara fel.
Tex om det hade varit ett amerikanskt företag borde väl EU inte ha någon makt utan det borde då vara i amerikanskt intresse via deras lagar att granska / stoppa uppköpet.

Det är säkert därför och det hade jag inte koll på. Jag visste bara att ARM är ett brittiskt företag och då torde gå under brittisk lag iom att de inte är med i EU längre.

ARM är väl japanskt iom att SoftBank äger dem?

Av Feeku
Skrivet av ducedo:

Rekommenderar folk att läsa ursprungskällan istället. Ett helt annat tonläge med kontext.

https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wjbtip559HcMG9VQLGPmkurh5K...

Håller med, läser man källan så låter han inte alls rasande. Vilken Aftonbladet artikel, suck.

Av Feeku
Skrivet av Dinoman:

Livstidslicens på vadå? Arkitekturerna och intrukstionsuppsättningen utvecklas väl hela tiden?

Tror inte någon känner till exakt hur avtalet mellan ARM och Apple ser ut. Men med största sannolikhet har Apple tillgång till framtida versioner av instruktionsuppsättningen t.ex. ArmV9. Precis som AMD har tillgång till x86 ad infinitum. Arkitekturen är utvecklad inhouse hos Apple och där är de inte beroende av ARM, precis som AMD inte är beroende av Intel för sina arkitekturer.

Av Feeku
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Och detta behov är väldigt nischat. Det kanske mitt behov också är, men jag ser mer praktisk användning av den.
Speciellt för oss som redan har datorer.

Är man hos en polare och får ett mail och snabbt behöver svara på detta. Så skitbra om man superlätt kunde koppla upp ens mobil emot skärmen, mus och tagentbordet.

Är det verkligen så nichat? På alla mina arbetsplatser har folk bärbara och dockor både hemma och på kontoret. Bara att koppla upp sig med en sladd och köra?

Av Feeku
Skrivet av Pelegrino:

Har slutat uppdatera iphonen, det känns som Apple medvetet gör sitt OS för tungdrivet. Får stanna på 14.3 på min iPhone 8 då uppdateringen hit gjorde mobilen rejält mycket långsammare.

Är batterihälsan okej? Min iPhone 7 rullar på finfint med 14.6

Av Feeku
Skrivet av dwd:

Saknar allt med iPhone 5s och hade gärna tagit dagens hårdvara i det skalet. Kanske bara mer skärm i stället för hemknappen då.

Är det inte just vad iPhone 12 mini är?

Av Feeku
Skrivet av henkiii:

Så många frågor.

Kan enheterna kan hittas även om flygplansläget är igång? Dvs radio är aldrig avstängt helt?
Kan man opta ur att vara del av kartläggningssvärmen?

Känns som ett effektivt sätt att kunna spåra vem som helst...

Du kan opt-out. När det kommer till Apple Find My så är den aktiv även om telefonen stängs av och simkortet uttaget. Den skickar en end-to-end krypterad signal till närliggande apple enheter, som sedan skickar den till Apple som slutligen skickar den till dina övriga Apple enheter. Det är enbart dina andra Apple enheter som har nyckeln för a dekryptera själva platsdatan. Det är iaf min övergripande förståelse utav hur det funkar.

Av Feeku
Skrivet av dlq84:

Bra, men låt oss hoppas att API:t är öppet för utvecklare och tillverkare av produkter till skillnad från Apples motsvarighet.

Apples Find My blev nyligen en del utav MFI programmet, så tillverkare kan använda api:t så länge de förhåller sig till Apples privacy regler.

Ex https://www.vanmoof.com/news/en-GB/198032-vanmoof-s3-and-x3-n...

Av Feeku

Bara jag som reagerade på att det var en jäkla stor folksamling av soldater i varje scen? Det må vara 2042 men det var ingen modern krigsföring i den trailern.

Av Feeku
Skrivet av Barsk66:

Tror dom slopar den monolitiska kärnan och byter den mot en Linuxkärna. Sen måste ju allt runt den fortfarande lira med sina API'er, .Net, DirectX m.m. och det kommer vara oförändrat utåt sett, men inåt sett ombyggt. Resultatet ett snabbt, minnessnålt och flexibelt OS med Linux i kärnan, men fortfarande "Windows" utåt.

Hmm, lite mer likt MacOs m.a.o...

Rätta mig om jag har fel, men det är Linux som är en monolitisk kärna. Windows NT är en såkallad hybrid modell och har i min mening en bättre design där drivrutiner inte behöver integreras i kärnan.

Av Feeku
Skrivet av Mindfighter:

Finns redan, men inte lika bra som Apples Rosetta2, men det är lite hönan och ägget, vi behöver få fram bra CPU:er på Windows-sidan, så mjukvarubolagen vaknar på allvar och inser att x86 är en död åsna och vi borde sluta piska den.

https://blogs.windows.com/windows-insider/2020/12/10/introduc...

Men vem kan pusha ARM på PC sidan?
Intel/AMD: Nej, de vill behålla sit x86 monopol till varje pris.
Mjukvaruföretag: Nej, varför lägga tid och resurser på att maintaina två arkitekturer om man inte måste.
Microsoft: Nej, Microsoft skulle aldrig ta i med hårdhandskarna och säga ARM or bust i Win11. Alla försök att slopa bakåtkompatibilitet har misslyckats. Och finns möjligheten att stanna kvar på x86 så kommer väldigt få att lägga resurser på ARM.

Så jag ser inte hur det skulle ske inom en överskådlig framtid, såvida ARM inte fullständigt krossar x86 så att ingen konsument är intresserad av en x86 dator.

Av Feeku
Skrivet av Dysso:

Är det bara jag som reagerar på att dom BARA skriver om att content creators ska kunna tjäna pengar, inget om något som en slutkund faktiskt är intresserad av?

Build är inte ett event för konsumenter. Vad du som "slutkund" är intresserad av är upp till dessa content creators att lösa. Microsoft vill vara en "platform för platformar". MS överlag har en väldigt liten kontaktyta med konsumenter, majoriteten av omsättningen kommer från partners, oems och andra företag.

Av Feeku
Skrivet av Karazhan:

Hoppas apple ansluter men det kanske är en pipe dream?

Apple är medlem i Matter Alliansen så det kan man ju anta

Av Feeku
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

https://duckduckgo.com
Yahoo finns än idag, microsoft finns den med.

Jag själv har bytt flertalet sökmotorer under åren och min orsak är exakt samma som nog de flesta. Jag har valt den sökmotor som levererar bäst sökresultat för vad jag söker på. Självklart påverkar populariteten då man inte testar alla okända och övergången med byte går trögt. Jag byter t.ex. inte till msn sökkänt för att den kanske skulle vara bättre.

Använder DuckDuckGo som standard, men det blir allt för ofta att man kör !g

Av Feeku
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Inte gillat längre, sedan när har vi gillat dem?
Jag kommer ihåg en föreläsning runt 1999 då läraren tipsade om en ny sökmotor som hittade Google. Vi AltaVista fanboys prövade den och tyckte den sög, men så småningom började man gå över och Google hade en liten status runt 2003. Sedan började man se ner på företaget igen. Visst företaget gjorde olika produkter och Android hade ett uppsving långt senare, men jag vet då inte någon som idag som säger att den älskar android utan de flesta kör för att de ej vet något som för dem är bättre.

*edit*
Altavista hade ungefär samma övergång den med. Först tyckte man Yahoo var bäst, men det blev aldrig som att man såg ner på Altavista för att de blev giriga för Google kom så snabbt.

Har egentligen inget emot Googles produkter och tjänster, de gör mycket bra saker. Däremot bär det emot att finansiera ett AdTech bolag som tjänar pengar på profilering och manipulering av människor. Samt det faktum att AdTech branschens existens gör det extremt svårt för produkter och tjänster som respekterar användarens integritet att konkurrera. Gratis är gott, och sålänge Google och Facebook tillåts att slurpa upp data och leverera gratistjänster så kommer vi inte se många vettiga alternativ. Hade gärna prenumererat på en sökmotor som inte använder min data om det hade varit möjligt.