Inlägg

Inlägg som Feeku har skrivit i forumet
Av Feeku
Skrivet av Nucky:

Finns det någon som helst fördel i dagsläget att beställa en MacBook Pro vs Air?

Skiljer typ ingenting i specifikationerna och portarna som erbjuds är densamma.

Någon som hittat annat att särskilja dom åt (förutom fläkten förstås)

Främst bättre batteritid skulle jag säga

Av Feeku
Skrivet av Lasse Laserman:

Jag har haft Spotify Premium sen det kom men jag har aldrig gillat deras ersättningsmodell. Varför kan de inte bara ta sin del av månadsavgiften och sen, baserat på lyssnade sekunder, fördela resten mellan de artister jag faktiskt har lyssnat på?

Edit: Jag skulle faktiskt vara beredd att betala det dubbla om pengarna fördelades så.

För att Premium användarna finansierar Spotify Free, gratisversionen är inte självförsörjande utan det är premiumanvändarna och artisterna som står för kalaset. Hade inte gratisversionen existerar så hade större delen av månadsavgiften kunnat fördelas ut till artisterna.

Av Feeku
Skrivet av tvelander:

286 million monthly active Spotify users
130 million of these are Spotify Premium subscribers

Fortfarande majoritet 😄

Av Feeku
Skrivet av ajn:

En tre minuters låt på SVT1 får artisten ca 660kr för, det motsvarar lite drygt 50k streamingar på spotify. Spontant tror jag de flesta program på SVT1 har fler tittare än så, kan inte tycka ersättningen är låg i den jämförelsen.

Majoriteten av Spotifys användare är free users, och där är ersättningen ynka 0,21öre(!), vilket betyder att för 660kr skulle man behöva drygt 300.000 streams. Är ju nästan skrattretande, når man ut till 3% av Sveriges befolkning så får man 660kr för det.

Av Feeku

Det här är bara ett sätt att sänka ersättning i smyg, i praktiken lär alla behöva ”hoppa före i kön” för att inte deras ”discoverability” ska rasa.

Av Feeku
Skrivet av Pettor:

Intressant. Bilden nedan verkar indikera att detta är en såkallad PWA applikation. Har själv funderat på detta angående iOS. Apple vill självklart att allt ska gå genom deras App store så de kan ta ut 30%. PWA kringgår ju detta och stödet är kanske inte fantastiskt men ändå ok på iOS. Funderar lite på hur Apple ser på PWA och detta är nog första exemplet på när några faktiskt stora tjänster väljer den vägen för att kringgå App store. För en vanlig konsument är det dock fortfarande rätt krångligt med PWA kontra App store på iOS men ändå.

Apple tillåter inte strömmande speltjänster/launchers som startar andra applikationer i App Store utan hänvisar till just PWAs för den typen av lösningar.

Av Feeku
Skrivet av Casper:

Det finns inget monopol på internet. Användare har inga problem att byta.

Om det ändå vore så enkelt. Google kontrollerar i princip vad ”internet” är då de har så stort inflytande via sina toppdomäner, webbmotorn Chromium samt majoritetskontroll över de flesta organisationer för webbstandarder. De formar framtidens internet utifrån sina egna intressen.

Av Feeku

Ser detta som mycket osannolikt. Det är inget fel på NT-kärnan, den är ytterst kompetent. Det är snarare lagren ovanpå som dras med enorma delar Legacy. Dessutom bygger väl Azure på Windows? Tror inte Ms kommer att gå över till Linux-kärnan, det är inte i kärnan problemen ligger.

Av Feeku
Skrivet av Johan.ka:

Om man ser till historieboken så brukar inte monopol vara de bästa på att tillgodose allas behov. Det som brukar hända är att den som har kontroll över monopolet börjar bestämma vad för behov du ska ha.

Sen så personligen så är jag okej med att trycka på en annan icon för att undvika såna här situationer. Känns inte att det är en enorm uppoffring man gör särskilt inte mot vad tidigare generationer fick offra. T.ex när samma företag ägde fabriken du arbetade i, bostaden du bor i, affären som du handlar i etc. Personligen tycker jag att det är bättre som vi har det idag än som i början av 1900 talet när det var mer vanligt med monopolliknande situationer.

Saken är ju den att jag inte ser det som monopol att erbjuda ”helhetslösningar”. Det är betydligt enklare att hoppa mellan App Store och Google Play Store då de är ”kompletta” och erbjuder i stort sett allt man behöver. Detsamma kan man inte säga om Steam, EGS, UPlay, Battlenet etc, de är snarare små monopol man inte kan välja bort om man inte är villig att offra respektive spelutbud.

Av Feeku
Skrivet av Johan.ka:

Vi kan jämföra med windows. Om Microsoft imorgon skulle stänga ner alla andra butiker och tvinga alla till windows store skulle det vara helt ok för dig? Det är ju Microsoft som har byggt plattformen.

Hade inte varit en dum idé, hade nog köpt mer programvara till Windows om så var fallet. Nu blir det att man skippar spel för att man inte mäktar med att skaffa ytterligare en launcher. Jag vill att plattformar (läs OS) konkurrerar med varandra, inte att plattformar innehåller ytterligare 100 plattformar som inga fullt tillgodoser ens behov.

Av Feeku

Spontant hoppas jag på att vi kan behålla en platform där Facebook, Google och andra AdTech företag inte kan leka rövare. Kosta vad det kosta vill. Lyckligtvis är det enkelt att undvika Apples produkter om man nu känner för det, detsamma kan man tyvärr inte säga om Facebook och Googles trackers som är inbäddade överallt oavsett om man är kund eller inte...

Av Feeku
Skrivet av Johan.ka:

Jag upplever då i alla fall att priserna har gått ner generellt sen steam fick lite konkurrens. Sen så ser jag personligen det som nått positivt om utvecklarna får en större del av kakan som gör att de kan lägga mer pengar på att utveckla mer kontent för spelet, alternativt utveckla nya spel.

Beror förvisso på vilka spel man spelar, majoriteten av de spelen jag spelar är exklusives. Att utvecklarna får mer pengar är positivt, men verkligen det fallet? Steam/Epic/MS etc utvecklar inte majoriteten av spelen, de är bara andra mellanhänder.

Av Feeku
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Oavsett vad man tycker om Facebook och Mark så är det ju bra att han säger det högt. Det skapar media och kritik om problemet. Sedan om det hjälper eller stjälper han i längden återstår att se.
30% är inte skäligt enligt mig. 10-15% är mer rimligt, samt att tillåta alternativa appstore men att då voida all mjukvarugaranti.

Alternativa App Stores leder inte till mer konkurrens, utan möjliggör bara för andra storbolag att tvinga på oss deras egna stores/launchers. Se bara hur det är på Windows, som användare har man inget val utan man får förhålla sig till det Epic/Steam/Blizzard/UPlay/GOG/MS Store väljer och erbjuda. Känner inte att jag sparar in några 30%, utan dem pengarna går in i någon annans ficka och kvar blir jag med femtioelva launchers...

Av Feeku

Säger inte att 30% schysst eller rätt, men 20% känns taget ur luften

Av Feeku

Hur mycket arbete krävs det för att porta spel mellan IMR och TBDR? Antar att det är mer på drivrutinsnivå då Unreal och Unity stödjer båda, eller har jag fel?

Av Feeku
Skrivet av Sidde:

Lustigt att microsoft ger sig in i detta. De kör ju samma walled garden för xbox...

För Microsoft har spel som bygger på Unreal Engine i App Store och skulle ta skada om Unreal Engine blockeras.

Av Feeku
Skrivet av kaput:

Nåja, det är ju knappast din och min bekvämlighet de tar strid för, det rör sig snarare om en bieffekt av deras metoder för att maximera den egna profiten.

Så är det absolut, och det är väl det optimala? När företagen tjänar pengar så har de ett intresse att slåss för det, och om det i slutändan även leder till något gott för mig som konsument då kan jag inte klaga. Förväntar mig definitivt inte att något företag ska göra något för att vara snäll. Det bästa är när ett företags vinstintressen är förenade med mina intressen som konsument, då får vi ett väloljat maskineri.

Av Feeku
Skrivet av filbunke:

Och apple bryr sig inte om vad din gräns är. Klarar du inte av att sälja tillräckligt mycket för att betala ios och mac os utvecklingskostnaden så finns det andra som gör det.

Förstår inte vad din poäng är? Varför ska Apple eller någon annan ”bry” sig? Inte bryr sig min hyresvärd huruvida jag klarar av en hyreshöjning heller. Går man inte runt som ett företag, så får man se över sin affärsmodell, för man kan inte förvänta sig att någon annan ska bry sig. När gamla möjligheter försvinner dyker nya upp, och världen spinner vidare.

Av Feeku
Skrivet av filbunke:

Så varför tar de då ut en utvecklaravgift för ios? $99/år är ju bara kaffepengar.

apples svar är att som utvecklare så ges man tillgång till den bästa platformen, med användare som är villiga att betala mer, osv. Trivs du inte med att behöva betala så skiter de fullständigt i dig, finns tillräckligt många andra som är villiga att betala. Det är ynnest att de låter någon utveckla för deras otroliga platform.

I slutändan är det ändå ett affärsmässigt beslut, tjänar jag mer än det kostar? I dagsläget tjänar jag betydligt mer på iOS appar trots högre kostnad än på motsvarande android appar. Men det betyder inte att det inte finns en gräns.

Av Feeku
Skrivet av filbunke:

"Vill du vara utvecklare och ha ett något mer upplåst system, vänligen betala oss $$$ årligen för din utvecklarlicens. Gillar du det inte så får du köpa en x86-pc och utveckla för Android, Linux, Windows, etc."

Apple tjänar mer på att fler tillåts att utveckla mot iOS än kaffepengar från en sådan avgift. Men visst, kan inte bevisa att så aldrig blir fallet, så låt oss lämna det där.