Inlägg

Inlägg som Feeku har skrivit i forumet
Av Feeku

Nu vet jag inte riktigt hur din workflow ser ut, men Notes öppnar väl ingen meny? Utan den öppnar väl alltid den senaste?

Så här gör jag:
1. Cmd + mellanslag (Sök)
2. Skriver "no" + Enter (öppnar Notes)
3. Beroende på om jag vill fortsätta på existerande eller skapa ny note (Cmd + n)
4. Cmd + q (stäng notes)
5. Rinse repeat

Av Feeku

Varför så stor? :'( Vart är alla mindre men högupplösta skärmar. Jag önskar mig en skärm med "Retina" aka ~220 DPI. Just nu finns det nästan bara LG UltraFine 21,5' 4K och 27' 5K inom rimliga prisklasser.

Av Feeku
Skrivet av zeg:

Jo men med åldern börjar jag inse att det inte är värt ändlösa timmars sökande för att försöka övertala nån på ett forum.
Timmar som är helt bortkastade för mig.
Ska sluta posta tafatta utlägg.
Är tyvärr inte det lättaste att hitta saker på detta ämne med enkel sökhjälp, av förståeliga själ.

Jag kan lägga väldigt mycket tid på något när jag vill veta exakt hur det ligger till. Det här med spårning var ett sådant men för något år sen. Har även för mig någon större sida tog upp det då, typ The Verge, som jag inte ens kan hitta nu.

Jag brukar inte komma ihåg vilka och vart jag läst allt ifrån och skriver inte ner i nått lexikon jag har.
Kommer bara ihåg slutsatsen av saker vilket räcker för mig och beslut jag tar.

Men som sagt, orkar inte och ger mig i frågan. Ska använda min tid på mer värdefulla saker.

Att skriva på forum behöver inte vara så dramatiskt Oftast skriver man inte för att övertala någon, utan för att ta del av andra perspektiv, utbyta kunskap och få en förståelse över hur andra ser och tänker inom olika områden. Det är väldigt sällan att någon har "rätt" eller "fel", utan man har istället gjort olika prioriteringar utifrån ens egna behov. Just my 5 cents

Av Feeku
Skrivet av mpat:

Ungefär så. Kan du visa en källa på att Apple är lika dåliga? För de har långa utläggningar om varför de inte är det:

https://www.apple.com/privacy/

Nähä. Men när du orkar det, kan du svara med lite länkar då? För jag är intresserad av ämnet, och om de spårar något om mig som jag inte vill, så får jag göra något om det.

Apple arbetar aktivt med "Data Minimization", de ser det som en "liability" att ha mycket data om sina användare. De är konstant i domstolar där olika aktörer kräver att Apple ger ifrån sig data om specifika användare, och då är det enklare att kunna säga att man inte samlar in den datan. Detta kan man se på antalet utav Apples tjänster som använder on-device machine learning istället för algoritmer i molnet.

Av Feeku
Skrivet av zeg:

Har svårt att tro på att Apple har opt-in på all sin tracking helt plötsligt, i så fall har dom ändrat det nyligen och rejält.

Är inte ständigt uppdaterad när det gäller Apple då jag inte har något större intresse av dom men ramlar in på grejer om dom ibland när det blandas med andra företag och tjänster.

Nu var det nog ett år eller två sen jag senast dök ner i vad företag spårar oss på. Och då fanns det inte något "opt-out" från all spårning med Apple. Även om man valde att inte bli spårad gjordes det ändå i "smyg".
Men läser man alla avtal man går med på så är det ganska uppenbart att man lämnar ifrån sig mycket rättigheter.

Beror på vad du menar med "all tracking", gör din device ett request över internet så loggas det i flera led. Känner du dig trackad om din ip-adress finns i server-loggar? Automatiska krashrapporter? Smart musikalgoritm?. Vart drar du gränsen? Apple har opt-in på Device Analytics samt Location Services under setup av en ny device, varit så i evigheter.

Jag har personligen inga problem med telemetri, även om jag helst ser att det är opt-in det med. Men tracking i syfte att profilera mig, mitt beteende, intressen, åsikter etc, för att manipulera mig till vilja konsumera mer i form av riktad marknadsföring finner jag oacceptabelt.

EDIT: Och som jag nämnde tidigare, skulle det vara så att man inte litar på Apple så kan man undvika dem genom att inte köpa eller använda deras tjänster. Detsamma går inte med Google/Facebook, de trackar en oavsett om man har ett konto hos dem eller inte.

Av Feeku
Skrivet av zeg:

Låter som du vet att Facebook och Google "spionerar på allt vi gör" men inte att Apple gör det?
Orkar inte sätta mig ner i jäkla sökande på nätet här på jobbet men har gjorts rejäla genomgångar av vilken info dom sparar om oss.
Slutsatsen var oftast ganska lika, alla är i princip lika dåliga med Apple i spetsen. Har för mig att det var platsinfo som Apple var något "värre" på än andra.

Känns som folk hurrar över hur bra Apple är som inte låter Facebook samla info. Men i själva verket samlas det lika mycket info ändå bara att det går till enbart Apple istället.

Det där är en tråkig attityd som enbart bidrar till att urvattna diskussionen. Att allt alltid är lika dåligt oavsett vad resulterar enbart i att inga förbättringar kan ske.

Apple har redan opt-in på sin egen tracking, nu kommer även FB trackingen vara opt-in.

Av Feeku
Skrivet av zeg:

Ja Apple vill väl ha all info dom samlar i smyg för sig själva. Så dom kan tjäna lite mer pengar, för dom börjar bli lite fattiga.

Stor skillnad på att samla in data från sina egna tjänster jämfört med att samla in data från hela webben/alla appar via FB SDK/Google Analytics.

Vill man undvika Apple kan man enkelt göra det, svårare att undvika FB och Google då de bäddar in sig i alla tjänster. Enbart av att köra VPN så får man upp Google ReCaptcha överallt som trackar en.

Av Feeku

Självklart ska tracking vara opt-in. Befängt att Facebook inte ens vill att man ska fråga användarna om de vill bli trackade eller inte. Om de nu är så oroliga över att användarna tackar nej till tracking om den möjligheten ges, så kanske FB borde se sig själva i spegeln och se över sin affärsmodell.

Av Feeku
Skrivet av marcusOCZ:

Detta för ju bara till mer och mer dåliga spel till pc. Fortsätter detta blir spelande på pc bara en nish. Lira Tarkov på konsoll.....ush.

Glöm inte bort cloud gaming

Av Feeku
Skrivet av Allexz:

Ja, det vore kanske rimligt?

Har hört flera säga att det är orimlig sak att säga men om du ändå erbjuder dig så?

Menar.

Om du skall vara bödeln som avgör vare sig det är imponerande eller ej om man kan emulera spelet x i y eller mer fps så bör du kanske ha någon form av uppfattning om varför det inte emuleras bättre än så trots spelen är flera år gamla?

Det kan ju orimligt, jag vet finnas någon form av hinder som gör att det är problematiskt att emulera till mycket högre prestanda än såhär. Och ändå så är det ingen annan som lyckas med det.

Du som i övrigt så har så fantatiskt bra koll på vad som är imponerande eller ej bör ju också veta att det inte är gpun som är flaskhalsen. Jag gissar på att du nämnde grafikkortet på skämt, då du har koll på det här och därför uttalar dig och sågar andra personers verk för att du bidrar i övrigt.

Att yttra en åsikt innebär inte att det blir någon form av universell sanning, om du tycker att resultatet är imponerade får du gärna tycka det. Sedan har jag inte heller påstått att utvecklarna av emulatorn gjort ett dåligt arbete. Självklart finns det tekniska hinder till varför det inte går att emulera CPU (ARM > x86) & GPU (TBDR > IMR) med imponerade resultat, oavsett hur duktiga utvecklarna är och hur bra arbete det har gjort. Jag talar inte om deras verk, utan det faktum att emulera mellan arkitekturer inte ger imponerande resultat och därför är intresserad av en ARM emulator (som artikeln handlar om).

Av Feeku
Skrivet av Allexz:

Nej inte alls imponerande. 😑

Länkar du den emulatorn som dubblar den fpsen? Det vore riktigt imponerande.

Kom igen, ska jag kanske också bygga min egen emulator innan jag får yttra mig om den uppenbara ineffektiviteten när ett 1080TI inte är tillräckligt för att köra spel utvecklat för Tegra.

Av Feeku
Skrivet av star-affinity:

Min efterforskning säger att när det blir dedikerade grafikkort i en ny Mac Pro (vilket det rimligen blir) så blir det Apples egna. Tror vi kan glömma allt vad Nvidia och AMD heter vad gäller grafikkort på Mac-datorer med Apples kisel. I alla fall å det närmaste. Men vi får väl se...

Enligt ryktena som finns idag arbetar Apple på en 128-kärnig extern gpu. Extrapolerar man från M1's 8-kärniga iGPU på 2.6Tflops från man 41.6Tflops. Detta förutsätter såklart perfekt skalning, men GPUer tenderar att skala väldigt bra. Ska bli spännande att se hur Apple väljer att designa sina GPUer.

Av Feeku
Skrivet av Levandebild:

Ja, varför hyser Nvidia sådant agg mot Apple? Historisk rivalitet jag missat?
Skulle också vilja se deras kort i Mac Pro!

Yes, för drygt 10år sedan fallerade en mängd Macbooks med 8400M and 9400M pga en tillverkningsdefekt. För att göra saken värre hade denna defekt upptäckts redan tidigare, men NVIDIA hade garanterat Apple att de hade rättat till det i chippen som levererats till Apple. Detta visade sig inte vara sant, utan NVIDIA leverade defekta chip till Apple för att de hade ett avtal om en viss mängd chip och NVIDIA ville inte bryta mot det kontraktet. Summa summarum, massor men Macbooks gick sönder, NVIDA vägrade stå för reparationskostnaderna, Apple fick således stå för kostnaderna och svor aldrig mer NVIDIA.

Av Feeku
Skrivet av Ratatosk:

Hade helst, liksom många andra, sett att inte endast en hårdvaruaktör ägt ARM.
Vill inte ha ett nytt Intel och AMD (Nvidia och Apple).

Samsung ouch Qualcomm har också livstidslicenser har jag för mig. Dessutom är Amazon, Microsoft och Google med i ARM racet för att kunna konkurrera om lägst pris på Cloud compute. Sedan verkar AMD också fila på något, så det finns definitivt fler och större aktörer på ARM sidan än på x86 sidan.

Av Feeku
Skrivet av filbunke:

Hur arm-versionen presterar ser du i videon i artikeln.

Givetvis menar jag när/om den släpps i fungerade skick.

Av Feeku
Skrivet av filbunke:

Det här är ju allt annat än något nytt, är nyheten att emulatorn som funnits till x86 i snart tre år nu kommer till arm, att man kan spela switchspel på m1:an med några fps när det ser ut så här på PC?:

https://www.youtube.com/watch?v=kU_Mitvpt5U

Switch spel som dippar under 60fps med ett 1080TI är väl inte speciellt imponerade? Får se hur ARM versionen presterar.

Av Feeku
Skrivet av aliassund:

Det beror väl på vilket mervärde man skapar. De behöver ju inte stämpla ut standard ARM prollar. Och att de har höga marginaler gäller så länge det finns en marknad. Om serverjättarna byter spår blir Intel en ny FACIT. Det tycker säkert aktieägarna är helt ok.

Precis, jag ser det som att Intel på sikt är körda inom CPU, de lever och dör med x86. Inte ens de största inom ARM tex, Qualcomm och Samsung, finner det ekonomisk lönsamt att göra något annat än referensdesigner. Qualcomm tjänar pengar på modemen och Samsung på devices, inte på CPUerna. Så om inte Intel lyckas leapfrogga övriga aktörer genom tex fabba kretsar byggda med grafen eller liknande, så kommer de inte överleva den här arkitekturövergågnen utan att bli en commodity aktör.

Av Feeku
Skrivet av elajt_1:

För att dom använder en sedan långt tillbaka utdaterad arkitektur? Dessutom är väl stödet för ARM så pass utbrett att en eventuell omställningen inte skulle bli så påtaglig (tänker jag), men det får någon med mer info eller erfarenhet svara på.

Men om det skulle vara ett problem med ARM så har väl dom haft lång tid på sig att utveckla något eget bättre än sin gamla x86 arkitektur. Intel har ju dessutom tidigare även legat före alla andra i sin tillverkningsteknik, så dom borde haft alla möjligheter i världen att utforska en annan väg.

Utdaterad arkitektur stoppar inte Intel, de säljer ju fortfarande lake-prollar på 14nm. De är en jätte inom x86, men på ARM sidan skulle de vara en liten spelare, så nej, det bästa för Intel är att hålla sig till x86 så länge som möjligt. Det kommer ta minst +10år innan majoriteten av Windows ekosystemet kör på ARM, och det finns inga incitament för Intel att påskynda den migreringen. Dessutom är marginalerna på ARM cpuer på en commodity nivå, Intels budget prollar har förmodligen högre marginaler än de allra flesta ARM-cpuer, så dagens Intel kan inte existera som en ARM-vendor.

Av Feeku
Skrivet av elajt_1:

Med tanke på vad Apple redan lyckats åstadkomma förstår jag inte varför både Intel och AMD lagt om skutan tidigare. Varför göra något annat än emulera x86 när du kan nå lika bra resultat ändå, och dessutom få en rejäl prestandaskjuts med ny Arm-utvecklad mjukvara. Snacka om att vara sen på bollen. Intel: Vi såg det inte komma!

Varför skulle Intel och AMD vilja främja ARM? De har i princip artificiellt monopol på x86-64. På ARM-sidan så kommer de behöva konkurrera med jättar som Apple, Microsoft och Amazon, både på konsument- och serversidan. Sålänge det inte finns några vettiga alternativ på ARM-sidan så kan de fortsätta mjölka x86-64, men den tiden är snart förbi.

Av Feeku

Hur stor är sannolikheten att Google följer Apple i detta? Samtidigt är det lite märkligt att man inte har hört något från Google, de borde väl vara lika drabbade som Facebook, eller?