Inlägg

Inlägg som Chris_Kadaver har skrivit i forumet
Av Chris_Kadaver

Jag tycker nog idén om desktop, (riktig desktop, idag kallad HTPC-formfaktorn) är vettigare. Inte minst en som agerar skärmställ och kan hantera 92mm fläktar. Annars har du ju iMac om du vill ha allt riktigt kompakt.

Av Chris_Kadaver

Vissa spel laggade rätt rejält. i7 2600K@4.8Ghz och 2x8GB 2133Mhz DDR3.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Mezzlock:

Finns en väldigt lång lista med ram och vilka chip man kan få på https://www.hardwareluxx.de/community/f13/die-ultimative-hard...

Samsung b-die hittar du i princip bara på det dyrare minnena nu.

Så kort och gott... Det finns inga genvägar till höga minnesfrekvenser med samtidigt låga latenser?

Av Chris_Kadaver

Billigare alternativ till G.Skill Flare X 3200Mhz cl14?

För mig handlar AMD främst om extremt bra förhållande mellan pris/prestanda. Men för att få ut så mycket som möjligt ur Zen 2 krävs höga minnesfrekvenser med samtidigt tighta timings. På pappret finns inga andra minnesmoduler som klarar cl14 och 3200Mhz och som dessutom är billigare.
När det nu går att köpa 2x16GB DDR4 3000Mhz cl16 för lägre pris än än flare x modulerna på 16GB så tycker jag priset för flare X helt plötsligt blir svårmotiverat. https://www.amazon.de/Corsair-Vengeance-3000MHz-Performance-A...

Förr kunde man ofta hitta modeller från samma tillverkare som var underspecificerade sett till vilka minnen som egentligen tillverkats. Dvs man "märkte om" dyrare minnen till lägre specifikationer för att fylla ut hela segmentet om det av någon anledning var billigare att tillverka högre specificerade minnen än de som ut i handeln var billigare att köpa.

Nu undrar jag om någon här har lyckats pusha samma frekvenser om timings med billigare moduler som helt enkelt överpresterar?
Helt osannolikt vore det inte om exempelvis dessa egentligen var samma som flare X men till typ halva priset?
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/g...

Jag kan tänka mig att det kanske inte är lika vanligt idag att tillverkarna gör på det här sättet, men ändå? Skulle ändå vilja höra av era erfarenheter.

Av Chris_Kadaver

Kommer vi då se AMD "göra en intel" och chockhöja sina priser med lanseringen av Zen 3? Skulle inte bli förvånad. Hade ju varit trevligt om båda aktörerna kunde konkurrera med varandra samtidigt för en gångs skull?!

Av Chris_Kadaver

Första mobiltillverkare jag kom att tänka på... alcatel, doro, och ZTE.
Första grafikkortstillverare... Inno3D.
Chassitillverkare inwin.

Varför dessa frågor? När jag får en sån fråga tänker jag typ på de mest udda alternativ som snabbast dyker upp.
Det avslöjar ingenting av vad jag potentiellt skulle köpa eller från vilken tillverkare.

Hur mycket pengar lägger jag på teknik? Typ ingenting... jag har en hel soptipp/guldgruva i garderoberna.
Hur ofta uppgraderar jag datorn? Har inte uppgraderat någon dator med något som kommit efter 2013 bortsett från SSD. Jag tror de flesta entusiaster är tillräckligt upplysta för att inte uppgradera när det inte är absolut nödvändigt. Det är nybörjarna som blir uppgraderingskåta när de ser grafer som visar på 10% prestandaökning från en "uppgradering" när de läser prestandatester.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av loevet:

@ipac: läste också den i morse. Det är också så jag ser på nästa generation, att det kommer handla mycket mer om vilka upplevelser som möjliggörs än siffror på upplösning och fps-antal. Visst kommer spel stoltsera med 4K-upplösning och 60 eller 120 fps i sina fall, men jag ser mycket mer fram emot vad de ruskigt snabba laddningstiderna och bättre kapaciteten för fysik- och AI-beräkningar kommer tillföra.

Med tanke på vad utvecklare lyckats åstadkomma den här generationen med så pass mycket enklare hårdvara kan nästa generation blir hur bra som helst. Lagringshastigheterna i PS4/Xbox One är ju egentligen löjligt långsamma, men ändå kan utvecklare ta fram titlar som Horizon: Zero Dawn och Marvel's Spider-Man. Den sortens upplevelser med rejält förbättrade laddningstider, rejäl kapacitet för AI och fysikberäkningar ... mumma!

Jag har inget emot 30fps-titlar heller om grafiken kan sträcka ännu mer på benen. Om spel som de ser ut idag, kommer kunna köras i 4K60fps så blir det grymt spännande att se hur 30fps-titlarna kommer se ut. Men jag håller med om laddningstiderna. Jag vill inte ens tänka på hur många timmars laddningar jag utsatte mig själv för när jag körde igenom Final Fantasy 15 på min PS4 (basmodell). Jag tog vid några tillfällen tid på hur lång tid det tog att "fast-travla" tillbaka till bilen jämfört med att springa dit efter ett "hunt". Vissa gånger gick det jämt upp rätt exakt. Det är rätt illa för något som kallas fast travel. :S

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Jonas79:

Komplett har en färdig byggd dator i din prisklass

Ryzen 7 3700x + 1660Ti, 16 gb ram + 512 GB SSD M2.
10 990 KR perfekt för dig.

https://www.komplett.se/product/1134795/gaming/speldator/stat...

@Ollwee

Skulle lätt köpt denna i din prisklass.

AMD B550A Moderkort första jag sett hittils och i en produkt.
@JonasT

Att den där riggen drivs med ett OEM-nätagg på 400w säger en hel del om hurpass svennebanan överdimensionerar sina nätagg över lag.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Laxpudding:

@Chris_Kadaver: Generellt är den grundläggande kvaliteten hög jämfört med vanliga 144 Hz-skärmar. Men det är heller inte så att någon är så fantastiskt mycket bättre eftersom det är TN-teknik det handlar om. Det är detaljskillnader helt klart men också ganska snarlikt. Det som sätter prisskillnaderna är funktionerna runt om, stativ, eftersläpsreducering, G-sync etc.

Jag har hört dig nämna tidigare att 240Hz skärma rent generellt håller högre kvalitet än 144Hz-skärmarna. Sitter idag på en Acer XF240H som i ärlighetens namn har ganska kass bildkvalitet, inte minst med 144Hz påslaget. 60Hz ser betydligt bättre och mindre urvattnat ut. Tror du jag kommer jag kunna räkna med bättre bildkvalitet över lag om jag slår till på en 240Hz-skärm oavsett modell? Såklart subjektiva frågeställningar kanske, men ändå. Du har erfarenhet, det har inte jag.

Av Chris_Kadaver

Väsentlig skillnad mellan 240Hz-skärmar?

Jag hade nog tänkt köpa grisen i säcken på en 240Hz skärm om någon sådan skulle dyka i pris under black friday. Frågan är om det finns någon väsentlig skillnad i bildkvalitet/panel mellan modellerna med TN-panel, 24-25" och 1080p? Priserna sträcker sig ju från 3500 enda upp till 7000:- för till synes liknande specifikationer?

Vet att Alienware AW2518HF har vara nere under 3000:- ett antal tillfällen tidigare. Jag betalar gärna så lite men skulle vilja veta vilka skillnaderna är mellan "budget" och "premium" i dessa fall?

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Lodisen:

Gick från en 1800X till en 3700X. Såg en ~30% ökning av prestanda i spel där CPUn flaskade (Väldigt många)

Just i Quake Champions har jag sett folk gå från att hovra omkring 140fps med drops neråt 110fps med första gen ryzen till att nå 300fps och aldrig droppa under 200fps med 3000-serien. Dropsen har varit neråt 220-250fps som mest. Det är en ganska radikal ökning. i9 9900K i 5Ghz är fortfarande strået vassare, men skillnaden är nära på försumbar om man räknar in prisskillnaden.

För mig kommer det bli Ryzen 5 3600 på black friday.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av solifer68:

Kör bara spel på denna datorn så det blev bra, har en vattenkylning liggande från vega som jag ska anpassa till detta kort då jag börjat tröttna på ljudvolymen från referens kortet kortet i säg funkar ju bra.

Såå vilket blev det? Nytt grafikkort? Tror allt utom 2080 ti kommer se rätt mediokert ut efter att PS5 lanseras under julen nästa år. Däremot tror jag Ryzen 7 3700X kommer klara sig bra hela nästa gen.

Av Chris_Kadaver

Första gen ryzen är ju inte as rolig om du gillar spel där du vinner på att ha få högre framerates. Helt okey om du vill spela slideshow spel i 4K på din TV eller har 60fps som mål. Jag hade lätt uppgraderat till Ryzen 3000-serien men Vega 64 är ju fortfarande grymt bra. Vill du lira i 4K så räcker det ju också. Att tweaka grafikinställningar är dessutom en rolig utmaning.

Jag själv kommer uppgradera från i7 2600K (4.8Ghz, 2133Mhz DDR3) till Ryzen 5 3600 men behålla mitt R9 290X. Spelar bara Quake Champions. Egengligen hade jag vunnit ännu mer på att köpa typ i7 9700K men det finns gränser för vad jag är villig att betala. Typ 100% högre pris för upp till 50fps mer har jag svårt att motivera. Får jag framerates under 250fps efter uppgraderingen kommer jag antagligen byta grafikkortet men tvivlar på att det kommer behövas. Hoppas däremot på någon schysst skärm-deal under black friday. Skulle verkligen må bra av 240Hz istället för 144Hz.

Av Chris_Kadaver

Jag tycker att folk är fel ute som fokuserar på "bästa" vad gäller B450. "Det går bara att polarra en bajskorv så mycket", om du förstår vad jag menar? Tanken med B450 är att det är att det ska vara prispressat samtidigt som det levererar. Förr kunde tillverkarna motivera priser över 1000:- på moderkort som stödde crossfire/sli eller erbjöd betydligt högre överklockning än andra modeller. Idag är sli/crossfire en ickefråga och överklockning hos Ryzen, oavsett modell, nära på obefintlig.

Tänk därför istället "billigaste som inte är skit". För det finns egentligen inga större skillnader på de som är billigast och inte skit, jämfört med de kort som anses vara dom "bästa" och som kostar runt 1500:- Du får ofta exakt samma funktionalitet med ett moderkort som inte är skit och kostar 700:- inte minst om du bara ska driva en Ryzen 5 3600. Dessutom sitter minneskontrollern i själva cpun så moderkortet har liten eller ingen inverkan på hur bra dina minnen kommer överklocka.

Strix brukar betyda "samma skit som allt annat fast mycket dyrare." Vet inte varför svenskar är så kåta på asus? Kanske för att namnet klingar väl i våra öron när vi uttalar namnet på ett försvenskat och felaktigt sätt? X)

Här är ett kort som var bäst i klassen av vad som ansågsvara budgetorienterat. Bättre och svalare VRM än motsvarande strix-modell har jag för mig. Däremot har priset ökat sen Ryzen 3000-serien släppts och hardware unbox recenserade det. Har för mig det gick att köpa för omkring 600-700 kr.
https://www.amazon.de/ASRock-m-ATX-D-Sub-HDMI-Retail/dp/B07FV...

Själv hade jag köpt det här och beställt en första gen ryzen från närmsta nätbutik, flashat själv och sen lämnat tillbaka cpun i den fysiska butiken.
https://www.amazon.de/Gigabyte-Ga-B450M-DS3H-Motherboard-1-Po...

Sluta slösa pengar på sånt som är oväsentligt. Typ som vad moderkortet heter.

Ett varningens finger vill jag däremot ge till alla modeller som har "HDV" i namnet. Vad jag förstår hade dessa undermålig spänningsreglering även för processorer ur mellansegmentet. Nu har modeller som har "HVD" i namnet dykt upp. Vet inte vad dessa bokstäver står för men jag hade inte chansat på att köpa någon av dessa.

Av Chris_Kadaver

Undrar om jag törs visa min flickvän det här. Hon jobbar själv med tillverkning och försäljning av miniatyrer. Å andra sidan vore det här ett bra exempel på att man inte nödvändigtvis måste populera hela insidan av chassit med små gubbar mm som om det vore ett dockskåp. X)

Ska bli kul att se när allt är klart.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Fraske:

Hallå!
Satt och kollade lite på olika grafikkort och fick mig en funderare, är det värt att byta mitt 1080TI mot detta? https://www.inet.se/jamfor?compare=5403252&compare=5410466

Mvh

Räcker inte prestandan till? Det finns ju ingen prisvärd "upgrade path" om du sitter på 1080 ti direkt. Det finns titlar där RX 5700 xt slår 1080 ti och tvärtom. Men hur mycket skiljer det? Typ 10%?

Skulle jag uppgradera från ett 1080 ti så skulle min kravlista se radikalt annorlunda ut än några ensraka procent här och där. Minst 4K60fps med raytracing påslaget och kosta under/omkring 5000:-

Det lär komma inom 2 år skulle jag tippa på. I ärlighetens namn tror jag de flesta kommer vilja kunna raytracing inom de kommnde åren även om det har gått rätt trögt nu i början.

Av Chris_Kadaver

Inte ens corsair själva rekommenderar VS-serien om du ska köra med ett dedikerat grafikkort. Till och med CX-serien ska vara ett enormt lyft.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av hajvan:

Jag har tänkt på det, men moralmässigt känns det fel 😊

Skickades från m.sweclockers.com

Det är väl inte mer moraliskt fel än att återförsäljarna höjer priset på B450-moderkort efter att AMD helt plötsligt blev konkurrenskraftiga med 3000-seriens processorer? Eller att de moderkort som är uppgraderade från fabrik är dyrare, som om det vore en "feature" när AMD har utlovat kompatibilitet fram till 2020 för befintliga chipsets och socklar? Väljer återförsäljare att köpa/sälja AMD får de väl ta smällen att vi konsumenter nyttjar de lagstadgade rättigheter som finns att tillgå?

Av Chris_Kadaver
Skrivet av sifri:

Att tänka på du behöver minst 650-700w för denna

https://www.amazon.de/RXVEGA56-O8G-Gaming-Grafikkarte-Radeon-...

Skickades från m.sweclockers.com

400w räcker för den modige. förutsatt att du inte har en miljard mekaniska hårddiskar etc.
https://www.sweclockers.com/test/24240-amd-radeon-rx-vega-64-...

Av Chris_Kadaver

Tips!
Köp en cpu/apu hos en nätbutik, flasha bios och nyttja ångerrätten på två veckor genom att lämna tillbaka den i närmsta fysiska butik och därmed få pengarna tillbaka.