Inlägg

Inlägg som Chris_Kadaver har skrivit i forumet
Av Chris_Kadaver
Skrivet av odjur:

Hej, Vill köpa gaming monitor detta kvartal. Ska man vänta på IPS 240hz
Sitter på Benq xl2430t TN panel 144hz?

Är kanske 144 hz kanske enough? Vad föredrar pro's?
Är IPS the shiet? Vill både kolla film och gamea. Tycker min nuvarande skärm saknar en verklig färg upplevelse.

Jag sitter själv på 144Hz men tänkte uppgradera till 240Hz på black friday om jag hittar någon med större prissänkning. Enligt proffsen så gör det stor skillnad eftersom varje millisekund som går att kapa räknas. Jag har inte sett någon IPS med 240Hz men det kanske finns? Jag hade tagit en vanlig TN, men skulle å andra sidan aldrig få för mig att kolla film på datorskärmen. Behåll skärmen du har å köp en TV istället?

Av Chris_Kadaver

Ajdå... Jag som ville spela quake på mobilen när jag åker buss :s XD

Av Chris_Kadaver
Skrivet av djupfryst_baby:

Kul att höra att det inte längre bara är Logitech som har en ordentlig trådlös anslutning! Det är för övrigt precis så jag använder min Logitech idag, gejmar vid datorplatsen och flyttar den bara till vardagsrumsbordet när jag ska kika nån film på TV:en.

Yes. Lite för dyr för min smak är den däremot. Den verkar inte ha dykt upp på prisjakt men går att beställa hos razer för 149,99 USD. Det är svårmotiverat kan jag tycka när Logitech G305 finns för bara 399:-

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Loke6074:

Hallå hallå alla sweclockare.

Jag spelar Fortnite en hel del och nu när uppdateringen kom försvann även en del FPS av någon anledning. Mest tror jag det beror på den ökande mängden texturer i spelet.

Jag är en detaljnörd kan man säga som tycker om att köra på high/epic i grafikinställningarna och nu hände det jag inte trodde skulle hända i år. FPSen på epic skönk under 100.

Så nu är jag på turné efter nya prylar för att få upp FPSen till 165 eller mer igen då. (Har 165hz G-synk skärm)

Nuvarande komponenter
Amd ryzen 2600x(används mellan 30-45% i spelet)
RTX 2060 (används 98-99% i spelet)
16gb 2666mhz ddr4(används 8gig i spelet)

Blir det nog med ett RTX2070 super? Behöver ja byta processorn mot v3?

Tacksam för alla råd.

Har du ens försökt tweaka grafikinställningarna? Personligen hade jag satt allt på low och köpt en Ryzen 5 3600 istället. Man spelar ju för att vinna, inte för att det är kul, right?

Av Chris_Kadaver

Eventuellt ny plattform. Ryzen 5 3600, B450 och snabbare ram av något slag. Sen blir det nog ett mindre chassi till en gammal rigg också samt några fläktar. Och inte minst en 240Hz skärm om någon modell skulle droppa neråt 2500 kr-sträcket. Skulle något RX 5700 eller RX 5700 XT tokdroppa i pris kanske det blir ett sånt med, men det är inte prio.

Av Chris_Kadaver

En kvalificerad gissning skulle vara att bara moderkortet blivit kortslutet. Vad på moderkortet som kortslutits är helt avgörande för om signalen när du försöker sätta på datorn når nätagget eller ej. Har du inte ett kasst nätagg så bör det ha klarat sig. Om grafikkortet klarat sig eller inte går inte att svara på. Som alltid när sånt här händer behöver man felsöka del för del. Tills det är gjort så blir det bara gissningar. Tråkig historia hur som helst. Men i bästa fall är det "bara" moderkortet.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av matthiask82:

Inga problem för mig i alla fall. Grafik kommer väldigt långt ner på min lista, i alla fall om frameraten är bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Fördelen med "gammal grafik" är att man slipper överanvändandet av partikeleffekter, rökeffekter och kantutjämningstekniker som får allt att se oskarpt ut. Jag föredrar grafiken innan bloom introducerades.

Sen finns det såklart undantag som Resident Evil 2 remake som verkligen lyckas fånga atmosfären av orginalet fast det är helt i 3D.

Ett spel som ser riktigt cleant ut och flyter på fantastiskt bra på GTX 960 med bara 2GB vram är Yakuza 0. Kör 1080p, 2X MSAA.
Det är ju SEGA som är utgivare och det syns. Som ett färgglatt, cleant arkadspel men mer modernt på grund av att det ser så pass högupplöst ut. 60fps känns som andra spel i 144Hz, så även perfekta renderingstider. Genren skulle jag kalla äventyr/action RPG.

Mycket i spel som gör dem tungdrivna är ju sånt som inte tillför sådär jättemycket. Inte minst partikel och rök/fog som ofta heller inte går att ta bort. Och det är ju lite ett dilemma för utvecklarna kan jag tänka. För PC entusiaster rynkar nog lite på näsan när ett modernt spel är "för lättdrivet". Då har de ju lagt sina surt förvärvade 13000:- på 2080 ti helt i onödan?! Då drar man hellre på Quake 2 med ray tracing på max, "bara för att det går".

Okey ray tracing är coolt som fan... det går inte att förneka.

Av Chris_Kadaver

Hur är det? Har threadripper idag quad channel? Vill minnas att det saknas men kan ha fel? Med tanke på hur bra Zen 2 mår av höga minnesfrekvenser så vore det kul att se en kombo höga minnesfrekvenser samt quad channel. Samtidigt tror jag AMD är i en position där man inte längre behöver pressa priser så det här blir väl kanske inget alternativ för vanliga entusiaster.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av djupfryst_baby:

Kommer aldrig titta efter en trådad mus igen efter att jag skaffade mig en mus som kör Logitech Lightspeed. Finns det ens några andra mustillverkare som lyckats med denna bedrift?

Razer har precis lanserat en mus som matchar logitech gällande prestanda, latenser mm.
Jag har egentligen inga problem med sladd på mina möss, men är ändå lite sugen på att prova. Skönt att kunna ha en schysst mus till slösurfandet/spelandet från soffan som man då kan ta med sig från datorhörnan.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Laxpudding:

Generellt vill nå heltalsmultiplar 2x (1920x1080 på 4K) samt 1,5x-skalning (2560x1440 på 4K) och även 1,25x-skalning för 3072x1728 på 4K.

Men det är komplexitet som inte lämnar enkla svar. 1 1/3-del, eller 1,3333...x-skalning med 1920x1080 på en 27-tums 2560x1440-skärm är ganska besvärligt eftersom det är förhållandevis lägre pixeltäthet på 2560x1440-skärmen. Alla problem med aliasing-effekter blir extra tydligt.

Men samma skalning med 2880x1620 på en 27-tums 4K-skärm är inte alls lika besvärligt eftersom du har (1) en högre pixeltäthet som döljer skalningsproblematiken och (2) mycket mer information som ska spridas ut över ytan jämfört med 1080p skalat på 1440p. Så det ser mycket bättre ut i praktiken trots samma skalningsfaktor.

Så det som avgör är sådant som...

  • hur mycket information som finns i originalbilden

  • skalningsfaktorn

  • algoritmerna som används för skalning

  • skärmens storlek

  • tittavstånd

  • subpixelstruktur

  • ... och säkert mer som jag inte minns på rak arm

Därför är ju drömmen en 27-tumsskärm med 8K-panel. För där flyttas skalningsproblematiken mot tröskeln för vad en normal synförmåga kan urskilja. Vi kan köra i stort sett vilka pixelmatriser vi vill och fokusera på önskad frekvens. Skärmen blir i praktiken amorf i sin upplösning.

Tack för utförligt svar!
Spännande tanke egentligen. 8K skärm räknar nog många bort med tanke på (bortsett från pris) att det skulle vara så svårdrivet, men det de då inte tänker på är möjligheten att köra lägre upplösningar utan samma problem vi har idag med skalning från lägre upplösningar. Samtidigt skulle man ju ha en skärm att "växa i". 8K 60Hz men som klarar 240Hz i 1080p står högst upp på min önskelista. Men det lär väl tyvärr dröja. Det hade oavsett hjälpt mig att komma över min LaCie Electron 22blue IV som jag tvingades göra mig av med.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Laxpudding:

@landahl: Beror helt på skärmen i fråga och hur du skalar samt också sådant som betraktningsavstånd. Via grafikkorten tenderar en mjukare mer gradient skalning som kan upplevas suddig. I skärmen har ofta andra algoritmer som istället tenderar att förstärka kanter som kan se "skarpare" ut men också ger mer kantskuggor och aliasing-artefakter.

2560x1440 skalat till 3840x2160 är med faktor 1,5x så inte optimalt med heller inte suboptimalt. Det har till exempel fungerat mycket bra på de 27-tums 4K-skärmar jag testat. Fungerar mer bra för spel, mindre bra för Windows där det är bättre att köra 4K-signal och skala gränssnittet 150% för att få motsvarande 2560x1440-skala.

Då har jag en följdfråga som jag aldrig riktigt har tänkt på tidigare. Vilka lägre upplösningar ser minst dåliga ut på en 4K-skärm? Tänker då på gpu-skalning, eventuellt "procent-slider" i spel. 1080p bör ju rimligtvis se "bra" ut för vad det är, men upplösningar över det? Finns det några sweetspots? Eller ser allt ungefär likankonstigt ut som inte är delat på fyra?

Av Chris_Kadaver

Om The outer worlds håller samma gigabytepris som Red Dead Redemption 2 bör det landa på 160:-

Av Chris_Kadaver

Jag gillade "nes zapper"-temat. Men skulle inte stå ut med knarret. Jag tycker tillskillnad från alla palmgrippers att även de minsta mössen är aningen för stora. Har aldrig stött på en mus som är för liten. Om det hade suttit bra sensorer i laptop-möss så hade nog det varit att föredra för egen del.

Av alla möss jag ägt har formen, storleken, vikten och klickljudet/känslan i knapparna varit bäst på logitechs B110 som är typ en OEM-mus. Tyvärr är glidsen och sensorn för dåliga för att spela på någon högre nivå med. Hade jag kunnat hade jag moddat musen och bytt till en hero-sensor eller nåt i den stilen. Men det är lite för meckit.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Great Games Archive:

Jag har TV i lägenhet med fiber och har typ 6-9ms när jag testar på ookla speedtest så, Med vpn

Skickades från m.sweclockers.com

I see. Jag tänkte mer om det blir någon skillnad före/efter man kopplar på tjänsten. Vet att när vi körde ADSL så fick man både ökad ping och lägre hastigheter när vi parallellt körde TV via bredbandet. Men det var rätt länge sen. Kan ju själv fråga telia om saken, men litar mer på våra kunniga medlemmar här än en av telias säljare man får prata med.

Av Chris_Kadaver

Negativ inverkan på fiberuppkoppling av TV via bredbandet?

Det gäller fiber 100Mbit. Det jag undrar är dels om det kan påverka hastigheter? Men inte minst om det kan introducera en ökad svarstid/ping? Sitter just nu på canal digital via parabol men får ibland störningar från träden runtikring, inte minst när det blåser eller regnar och tappar då signalen för vissa kanaler. Jag tänkte därför eventuellt gå över till TV via bredbandet. Några erfarenheter?

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Knotvillage:

Grabbens 780Ti började ge artefacter under spel idag. Skulle ett 1060 3gb funka eller flaskar cpu?

Vad är AMDs konkurrent? Dom brukar ju ligga lite bättre i pris.

Den värsta sortens flaskhals är en flaskande CPU, för lite eller för långsamma ram-minnen. Med det sagt så ger följande kort bäst pris/prestanda. https://www.amazon.de/XFX-rx-570p4dfd6-Grafikkarte-Radeon-GDD...

Gissar att han kör 1080p? Jag kör själv ett R9 290 och ett R9 290x i mina två riggar. Faktum är att 4GB vram räcker långt i 1080p om man vet vad man håller på med. Däremot föreslår jag att du uppgraderar pöjkens plattform innan någon gör en orosanmälan till socialtjänsten.

Av Chris_Kadaver

Vänd på frågeställningen. "Brukar du handla elektronik från svenska nätbutiker?".
Det händer i de fall priserna är desamma eller lägre än utländska nätbutiker. Väldigt sällan med andra ord. Möjligen under någon kampanj som är en riktig rea. Dvs inte "höja för att sedan sänka-reor".

Av Chris_Kadaver

Du har för klen cpu och för lite ram. Du kan säkert höja inställningarna lite utan att tappa mer prestanda på grund av att din cpu och mängd ram är flaskhals. En tråkig uppgraderingsväg vore att köpa en beggad upplåst haswell i7a och mer ram, förutsatt att dina ram körs i typ 2133-2400Mhz. Tyvärr är andrahandspriserna för dessa i7or alldeles uppåt väggarna, i alla fall om du frågar mig.

Av Chris_Kadaver
Skrivet av Zyces:

@Chris_Kadaver: wow. Thanks, behövs ingen CPU cooler?
Eller detta är ok?

Den medföljande cpu-kylaren är fullt tillräcklig. Ryzen 5 3600 och billigare B450-moderkort är hästlängder bättre än Ryzen 5 2600 och dyrare moderkort. Hur som helst är det inte säkert att moderkortet kommer med uppdaterat bios med stöd för Ryzen 3000-serien. Ni kan fråga återförsäljaren om uppdatering krävs. Ibland kan de då göra uppdateringen ibland gratis, ibland mot ersättning. Om de inte erbjuder uppdatering kan ni göra det själva genom atntingen beställa en "låne-cpu" från AMD eller köpa en exempelvis ryzen första generationens cpu från en nätbutik, uppdatera bios och sedan nyttja den två veckors ångerrätten enligt distansköplagen och sedan lämna tillbaka cpun i närmsta fysiska butik.

Av Chris_Kadaver

Bättre än såhär blir det nog inte i prisklassen om delarna ska beställas från sverige.

https://komponentkoll.se/bild/VfUnu.png