Inlägg

Inlägg som Jowy har skrivit i forumet
Av Jowy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
Sex(!) fläktar i övre kammaren. Nu blir jag rejält nyfiken; vad kan motivera det? Ett dovt mullrande ljud känns spontant som att det kan bero på två saker:
1. Vibrationer från fläktmotorerna. När du har så många fläktar skruvade i samma chassi kan vibrationerna "krocka" med varandra och självförstärkas (resonans), så det blir än viktigare än vanligt att gummiupphänga dem. Har du gjort det?
2. Luftturbulens som stör fläktbladen. Återigen, med så många källor som blåser luft kors och tvärs är det otroligt lätt att luftströmmarna stör varandra och "trycker" på fläktbladen. Försök neutralisera det med sektionsavdelningar i lådan och se om det hjälper.
Men framför allt: sex fläktar skall väl ändå inte vara nödvändigt...?

Så till din fråga: jag antar att du har nånting i den där burken som drar en massa effekt, och att nätagget då blir varmt är helt normalt. Anta att du verkligen använder 300 W i burken (även om det är väldigt mycket). Med 80% effektivitet (och det är högt räknat!) så blir det 75W värme som avges av nätagget självt - klart att det blir varmt!

Nyfiken fråga: eftersom du har en gammal låda att jämföra med, är det tystare med P182:an?

1. Såklart. Nexus är vänliga nog att skicka med gummiploppar till sina fläktar. Förjävliga att montera, men de borde stoppa vibrationer effektivt.

2. Nja, fläktarna är ju placerade så att luften strömmar naturligt från framsidan av lådan till baksidan. Inget konstigt där. Om något så är det väl då de ganska restriktiva fläktgallrena som skapar turbulens. Kanske skall ta och nypa bort dem någon gång. Om jag orkar.

Och angående fläktarna, två är ju CPU repsektive VGA-kylning, och är 92 respektive 80mm stora. Sen sitter det ju en fläkt på baksidan, en i taket och två på framsidan. En är monterad i en Scythe Kama bay. "Nödvändigt" är det väl knappast, men jag gillar att ha välkylda komponenter, och P180 sägs bjuda på smått bristfällig kylning med standarduppsättningen.
Dock så är ju alla chassiefläktar Nexusfläktar, vilka sägs vara så gott som ljudlösa, även på 12 volt.
Nej, jag misstänker att det måste vara Zalmanfläktarna och hårddisken som ger ifrån sig mest ljud. Zalman sägs ju göra ganska dåliga fläktar, men mycket rassel även på låga varv. Och takfläkten kanske också är en bov, den sätts ju till hälften fast i två små byglar, viket borde var en vibrationsbov.

Hårddisken är dock smått vansinnig. En gammal Maxtorhårddisk, ger ifrån sig tt högfrekvent vinande ljud som troligtvis är delvis skyldigt till att jag idag sitter med svag tinnitus. Ett satansredskap, dock så har den tystnat en smula efter att jag slängt i den i en Scythe Quiet Drive. Så nu är den inte alls särskilt störande längre, och att koppla ur hårddisken gjorde inte särskilt mycket för öjudnivån.

"Nyfiken fråga: eftersom du har en gammal låda att jämföra med, är det tystare med P182:an?"

Åja, självklart. Det är nästan ojämförligt, min förra låda var något gammalt noname-skräp i tunn plåt utan vare sig mycket kylning eller ljuddämpning. Det medföljande nätaggregatet har väsnats grymt mycket under last, och den nämnda helvetesdisken har haft fritt spelrum att låta så mycket som det överhuvudtaget är möjligt. Det senaste halvåret har jag kört med öppen sida för att jag annars tyckt att datorn blev för varm.

Så nog är jag allt nöjd med lådan, jag hade dock helt enkelt förväntat mig ännu mindre ljud.
Får väl skaffa någon sorts fläktkontroller och försöka dra ner på fläkvarven.

Angående nätaggregatet, min nuvarande dator slukar knappast särskilt mycket energi. En Athlon XP-processor, en hårddisk och ett ATI X1600 Pro. Det känns konstigt att nätaggregatet blir såpass varmt även med såpass svaga komponenter. Men det kanske är normalt.

Av Jowy

Jag har monterat in min gamla dator i chassiet nu, och måste säga att jag är ganska besviken. Med fyra Nexusfläktar, två Zalmanfläktar på 5v, ett Corsairagg och en hårddisk i en dämplåda, så låter datorn som ett litet kylskåp.
Visst, med så många fläktar så kan man inte förvänta sig någon ultratyst dator, men det dova mullrande ljud som kommer från burken var jag definitivt inte beredd på.

Nåväl, en fråga. Jag kör utan fläkt i den lägre kammaren, dock så har jag heller inga hårddiskar där nere, så det är borde inte vara några problem. Nätaggregatet är dock märkbart varmt när man tar på det, även i idle. Inte så att man bränner sig eller något, men fortfarande varmt.
Skall det verkligen vara så?

Av Jowy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Varför inte ta 2 st 3.5?

Chassiet är ett Antec P182. Endast en 3,5"-plats.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cenzar
Går det inte att köra med en fördelare då..?
Så du kör 2st fläktar på en o samma kontakt in i själva kontrollern...?
Eller klarar dom inte sånt?

Jag har ingen aning, faktiskt, el är knappast min starkaste sida. Det är möjligt att det fungerar, tack för tipset, i vilket fall som helst.

Av Jowy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Wiker
Jag tror att du måste gå upp till en 5.25" för att få plats med så många fläktar...
T.ex. http://www.gtek.se/index.php?mode=item&id=3032&session=f668f1...

En 5,25"-kontroller är inte ett alternativ, då alla platser i den storleken kommer att vara upptagna. 3,5" eller inget.

Av Jowy

3,5"-fläktkontroller...

...med möjlighet att styra 6/7 fläktar, finns det? Den bästa jag hittat hade endast plats för 4, och det är väl helt okej, men jag skulle definitivt uppskatta ännu fler.

Känner någon till någon passande modell?

Av Jowy

Jag antar att det är ett flertal som kör med Nexusfläktar i chassiet, har någon av er erfarit några problem med att ha en sådan fläkt monterat i den övre takplatsen? Det sägs ju att glidlagrade fläktar inte mår särskilt bra av att sitta i horisontellt läge.

Sen, ger de bakre och främre fläktgallren mycket turbulens, ökar de ljudnivån märkbart? Är det lika bra att låta dem vara, eller om man skall greppa verktygen och modda bort dessa direkt när mitt P182 anländer senare i veckan?

Av Jowy

Ack, hade hoppats att Ultrasharp 2007WFP skulle reas ut denna månad. Nåväl, får väl hoppas på November istället.

Av Jowy

Trevligt, var köpte du dämpmattan?

Av Jowy

Idiotiskt att 550-wattsaggregatet inte är modulärt. Hade föredragit att kunna köpa både chassi och nätaggregat på Shg.biz, men då får man väl göra dubbla beställningar istället.

Av Jowy

Angående grafikkortet, så har jag ett likadant och använder en Zalman VF-700. Fungerar utmärkt, temperaturen går inte över 50 grader.

Av Jowy

Jag undrar, har skärmen någon form av fästen för montering av väggarmar?

Av Jowy

Inget speciellt. Som vanligt med dylika högpresterande OEM-burkar så är priset helt absurt upptrissat. Stiligt chassi, dock.

Roliga felskrivningar på hemsidan också. Uppenbarligen så kan datorn bestyckas med en "Athelon" processor på hela 30Ghz. Det till synes överdimensionerade nätaggregatet framstår plötsligt som berättigat.

Av Jowy

Hårddisken, överlägset. Tinnitusvarning på den.

Av Jowy

Den såg otroligt.....standard ut.

Av Jowy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Alakai
Har man allt så kanske man vill ha detta..

CPU och GPU vet vi vad det är. Men vad är FPU, NPU och SPU?

Network Processing Unit, Sound Processing Unit och rimligtvis en fysikprocessor, vilket dock förkortas PPU, och inte FPU.

Av Jowy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av silver16
Aloha. Nu har jag försökt limma fast med superlim... Och det höll Men datorn vägrar starta, den går igång bara ett kort tag och sen lägger den av, öppnade burken och kände på kylaren, varm... Undrar om det antingen är så att kylaren ligger dåligt emot CPUn eller om jag råkat göra kortis mha limmet... Ska pröva att limma på den igen..

Du kör väl med någon form av värmeledande lim, såsosm Arctic Silver Thermal Adhesive eller motsvarande från Zalmam? Annars så borde väl värmen överföras mycket dåligt, right?

Av Jowy

Är väl enklast att pröva båda alternativen. Se vad som presterar bäst, och kör på det.

Av Jowy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Anthera
Hallå, har typ samma fråga som op. Funderar på å byta ut 320Mb GTS kortet i datorn i min sig mot GTX kort frågan är räcker krämen? Kommer klocka Quaden rätt så milt runt 3Ghz eller nått drar väl lite extra iaf?

Oroa dig inte, det skall knappast vara några problem.

Av Jowy

Re: Re: Re: x1950 pro med zalmankylning, kylfläns på voltreg?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Password
Det är inte säkert. Voltregulatorerna utvecklar våldsamt mycket värme.

Ja, kylarfläkten ger dock bra luftflöde över flänsarna, så jag kan inte se att det skulle vara några större problem.

Av Jowy

Re: x1950 pro med zalmankylning, kylfläns på voltreg?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av raaaz
Ser att nya x1950 pro kort kommer att levereras med zalman kylning i vf-900 stil:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=326958

Har redan ett sånt kort, och en zalman vf900 som jag funderat på att sätta på den. Verkar som att dom på dessa kort satt en kylfläns, är det på voltregulatorerna? Isåfall var får man tag på en sån? Nån som vet? Funkar det med nån annan typ av fläns som går att köpa?

Det borde gå bra med vanliga minnesflänsar, av den typ som skickas med kylaren.