Den som inte är intresserad av att utföra ett seriöst detektivarbete har små chanser att få tag på ett Radeon HD 5800. En snabb titt på sökmotorer som Prisjakt avslöjar att det råder en närmast total brist på grafikkort – och någon lösning är ännu inte i sikte.

Orsaken är att kontraktstillverkaren TSMC, som tillverkar grafikprocessorer åt både AMD och Nvidia, har problem med produktionen av kretsar i 40 nanometer. Andelen fungerande exemplar ur varje produktionsserie uppges vara så låg som 50 procent, något som främst påverkar stora och komplexa modeller som just Radeon HD 5800.

TSMC:s haltande produktion anges ofta vara orsaken till den sena lanseringen av Fermi, Nvidias första grafikkort för DirectX 11. Nu uppger källor till SweClockers att detta inte är hela sanningen.

Istället framkommer uppgifter som tyder på att Fermi inte presterar tillräckligt bra för att överta prestandatronen, och att Nvidia därför arbetar med att skruva upp klockfrekvenserna, något som uppenbarligen drar ut på tiden.

Lanseringen av Fermi sker någon gång i det första kvartalet 2010. Det kan dröja så länge som till mars eller april innan grafikkort finns att köpa i butiker.