I slutet av juli lanserade Apple uppdaterade Mac Pro, och nu finns datorn till försäljning. I Sverige påbörjas leveranserna inom två veckor vilket innebär att de första datorerna bör hitta till nordligare breddgrader i mitten av augusti.

Nya Mac Pro är en arbetsstation som i grundutförande innehåller dubbla Intel Xeon "Westmere" på 2,66 GHz för totalt tolv kärnor. Andra detaljer är 6 GB RAM (max. 32 GB), 1 TB hårdddisk och grafikkortet AMD Radeon HD 5770 1 GB.

Även om det inte handlar om någon gamingdator finns det alternativ för att uppgradera grafiken. Apple erbjuder ytterligare ett Radeon HD 5770 för Crossfire eller att ersätta grundmodellen med ett betydligt snabbare Radeon HD 5870, vilket är mer än tillräckligt för de flesta moderna datorspel.

Tolvkärniga Mac Pro är knappast en dator för användare med begränsad plånbok. Instegsmodellen (tolv kärnor) kostar 48 995 kronor inklusive moms. Med några extra uppgraderingar såsom mer minne, större hårddisk och ett maffigare grafikkort hamnar prislappen lätt över 60 000-kronorsstrecket.