Det är högsäsong för nya grafikkort. Konkurrensen mellan AMD och Nvidia är hårdare än på mycket länge och båda företagen kämpar som bäst med att ligga främst i prisklassen 1 500–2 500 kronor.

I november är det dags för nästa kapitel i den aldrig avstannande kampen mellan de båda grafikkortsjättarna. AMD släpper prestandamodellerna Radeon HD 6950 och HD 6970 (Cayman) – de riktiga arvtagarna till HD 5800-serien.

Nvidias motdrag är Geforce GTX 580, ett nytt grafikkort som tar över som den bäst presterande modellen i företagets sortiment. Enligt rykten som surrar i branschen handlar det om en modell som baseras på grafikprocessorn GF110 med 1 536 MB GDDR5-minne.

Grafikprocessorn GF110 sägs vara en förfinad variant av GF100, som bland annat används till Geforce GTX 470 och 480. Enligt uppgift till SweClockers har Nvidia arbetat med att ta fram en mer konsumentorienterad modell och bantat bort en del HPC-relaterade funktioner, dock oklart vilka. Det spar värdefull kretsyta som kan användas till förbättrade CUDA-kärnor och optimerad minneskontroller.

Designförändringarna tillsammans med framsteg i TSMC:s 40 nanometersprocess sägs resultera i 15–20 procent bättre prestanda än Geforce GTX 480 samtidigt som strömförbrukningen hålls på samma eller lägre nivå än föregångaren.

Nvidia sägs ha spikat lanseringen av Geforce GTX 580 till november, månaden AMD introducerar den nya Radeon HD 6900-serien. Det är med andra ord upplagt för fullt krig på grafikkortsfronten året ut.