Under året har AMD och Nvidia rullat ut varsin uppsättning grafikkort i generation 28 nanometer. Southern Islands respektive Kepler består av sammanlagt ett trettiotal modeller i så gott som alla prisklasser. Bortsett från en och annan udda fågel är modellserierna därmed kompletta, vilket vanligtvis betyder att en ny generation lurar vid horisonten.

Den som väntar på Sea Islands respektive Kepler Refresh, som AMD och Nvidias nästkommande grafikkortsserier kallas, får dock vara beredd på en lång vinter. Flera av varandra oberoende källor från partnertillverkare uppger till SweClockers att några större lanseringar inte är aktuella inom den närmaste tiden och att det förmodligen dröjer till i slutet av det första eller i början på det andra kvartalet 2013 innan det kan vara aktuellt med ett generationsskifte.

– Vi har inte blivit informerade om några nya grafikkortsserier. Det brukar ske 2–3 månader innan lanseringen, uppger en anonym källa vid en av de större taiwanesiska grafikkortstillverkarna till SweClockers.

Partnertillverkarna får vanligtvis reda på att nya grafikkort är i antågande ett antal månader innan säljstart. Detta för att kunna tömma lagren och förbereda produktionslinjerna. Undantaget är om AMD och Nvidia väljer att sköta lanseringen själva och inte involverar partnertillverkarna, vilket ibland sker när det kommer till grafikkort likt Geforce GTX 690, som inte säljer i några större volymer utan främst används som marknadsföringsverktyg.

Vid dessa lanseringar används istället en exklusiv samarbetspartner för tillverkningen medan resten får köpa in färdiga grafikkort och sälja dessa under eget varumärke. Partnertillverkarnas produktion kommer igång först vid ett senare tillfälle. Normalfallet är dock att AMD och Nvidia signalerar i god tid innan en ny generation grafikkort hittar ut på marknaden.

Orsaken till stiltjen sägs vara en kombination av flera orsaker. Det råder brist på nya krävande spel som driver på försäljningen av snabbare grafikkort. Samtidigt tampas persondatorindustrin med sjunkande efterfrågan till följd av den svaga världskonjunkturen och det pågående skiftet mot mobila enheter.

Slutligen sägs TSMC efter en lång tid av problem slutligen fått ordning på produktionen av kretsar i 28 nanometer, vilket förbättrar de välbehövliga vinstmarginalerna för AMD och Nvidia. Dessa marginaler riskeras vid en övergång till en ny generation grafikprocessorer, även om 28 nanometer används till både Sea Islands och Kepler Refresh.