Allt fler enheter utrustas med trådlöst nätverk och med detta ökar kraven på prestanda och tillförlitlighet. Senast ut är standarden 802.11ac, som ska erbjuda hastigheter i gigabitklassen och en gång för alla göra kablar överflödiga i hemmen. Asus är med på tåget och lanserar RT-AC56U.

Den nya routern innehåller en dubbelkärnig processor på 800 MHz som ackompanjeras av 256 MB DDR3-minne. Detta ska räcka till för 867 Mbps över 5 GHz-bandet och ytterligare 300 Mbps på 2,4 GHz. Eftersom båda frekvensbanden kan användas samtidigt ger detta en total bandbredd på 1 167 Mbps.

Fler anslutningar är fyra Ethernet-portar på 1 000 Mbps (samt uplink), en USB 2.0 och en USB 3.0. De sistnämnda kan användas för fil- och skrivardelning, alternativt för att ansluta ett 3G/4G-modem och koppla upp mot mobilt bredband.

Slutligen erbjuds molntjänsten Aicloud med appar för Android och Ios, som gör det möjligt att komma åt hemnätverket på resande fot, samt automatisk frekvensoptimering med Airadar, som sägs ge uppemot 150 procent bättre täckning i jämförelse med konkurrerande produkter.

Asus RT-AC56U ska finnas hos återförsäljare mot slutet av juni eller i början av juli. Det rekommenderade försäljningspriset är 169 dollar, motsvarande cirka 1 400 kronor inklusive moms.