Intels nya vd Brian Krzanich lovar att förvandla processorjätten till en kraft att räkna med även på den mobila marknaden, men det betyder inte att de traditionella affärsområdena hamnar i skymundan. Precis som tidigare planerar Intel att lansera minst en ny prestandaarkitektur varje år och detta gäller åtminstone fram till 2016.

Tyska PC Games Hardware har kommit över ett dokument som presenterar Intels framtidsplaner för den serverorienterade processorfamiljen Xeon. För några månader sedan påbörjades utrullningen av Ivy Bridge-baserade modeller och denna arkitektur kommer att fortsätta vara aktuell under hela 2013.

Näst på tur står en övergång till Haswell under 2014, som i detta utförande även innehåller stöd för den nya minnesstandarden DDR4. Det sistnämnda ska leverera högre bandbredd och lägre strömförbrukning, bland annat genom sänka spänningen till 1,05–1,2 V och reservera en datakanal för varje minnesmodul.

Uppföljaren till Haswell heter Broadwell och introduceras i familjen Xeon någon gång 2015. Av allt att döma handlar det huvudsakligen om en krympning till 14 nanometer, men nästkommande arkitektur levererar desto fler nyheter.

I Intel Skylake adderas, utöver DDR4, även stöd för PCI Express 4.0. Den nya versionen av gränssnittet fördubblar bandbredden från 8 till 16 gigabit per sekund och kanal. Dessutom tillkommer nya instruktioner i form av Advanced Vector Extensions 3.2.

Exakt när Intel planerar att lansera Skylake är ännu oklart, men tidigare uppgifter gör gällande att arkitekturen dyker upp för konsumentmarknaden under 2015 och i Xeon året därpå, det vill säga 2016.