Den 11 februari 2011 gick Nokias vd Stephen Elop ut med att bolaget skulle ersätta Symbian och Meego till förmån för Microsofts Windows Phone. Det dröjde inte länge förrän spekulationer och stundtals trovärdiga rykten om att Microsoft skulle köpa upp Nokia började hagla tätt.

Nu offentliggörs just en sådan affär. Microsoft kommer köpa upp Nokias avdelning för enheter och tjänster för 3,79 miljarder euro, vilket i praktiken innebär Nokias telefondivision och framtida surfplattor. I samma handvändning signerar Microsoft ett licensavtal med den idag forna telefonmakaren för 1,65 miljarder euro, vilket innefattar samtliga patent och karttjänster från Nokia.

Nokia kommer finnas kvar som självständig aktör och ska fokusera på tre områden. Det första är NSN, vilket är företagets division för nätverksinfrastruktur. Det andra området är HERE, divisionen för kartor och platsbaserade tjänster. Avslutningsvis avrundas det med "Advanced Technologies", för utveckling och licensiering av nya tekniker.

I samband med affären avgår Stephen Elop som vd på Nokia och återvänder till Microsoft för att leda företagets division för enheter (eng. Devices). Nokias styrelseordförande, Risto Siilasmaa, blir tillfällig vd på företaget till dess att styrelsen hittar en ny vd.

Affären väntas gå i lås det första kvartalet 2014 i väntan på godkännande från myndigheter och Nokias aktieägare.