En av huvudingredienserna i Intels kommande processorarkitektur Haswell-E med den tillhörande plattformen X99 är stöd för den nya minnesstandarden DDR4, som lovar högre bandbredd och lägre energiförbrukning än dagens DDR3. Moduler har visats upp på mässor och presskonferenser, men tillverkarna har hittills vägrat diskutera prissättningen.

Japanska Akiba står för rapporten om de första DDR4-modulerna i handeln. Det gäller två instegspaket från Sanmax Technologies med kretsar från SK Hynix, som helt enligt den officiella JEDEC-specifikationen ger 2 133 MHz vid latenserna CL15-15-15-50 och 1,2 volt.

Ett paket med två DDR4-moduler på 8 GB vardera och totalt 16 GB minne kostar 35 980 yen eller motsvarande 2 370 kronor. Den som vill utnyttja samtliga fyra minneskanaler kan dessutom inhandla ett paket med fyra stickor och 32 GB minne för 69 980 yen, vilket kan översättas till cirka 4 600 kronor.

Mellan tummen och pekfingret kan således den som planerar att uppgradera få vara beredd att betala det dubbla i jämförelse med motsvarande stickor DDR3. Priserna kan dock mycket väl komma att sjunka i takt med att fler tillverkare tar DDR4-minnen till marknaden.