Efter månader av såväl rykten som spekulationer lanserade Google Youtube Red, som förutom allehanda nya finesser gör det möjligt att kolla på videoklipp helt utan reklam. Affärsmodellen har fått ett blandat mottagande, bland annat i form av kritik där många argumenterar för att annonser ändå kan blockeras.

I ett blogginlägg sammanfattar Youtube-profilen Felix "PewDiePie" Kjellberg sina tankar kring Youtube Red. Han inleder med att Google trots en miljard tittare inte lyckats få videoströmningstjänsten Youtube att göra vinst genom annonser, som är dess primära intäktskälla.

Att Youtube inte går med vinst beror till stor del på Adblock, som Kjellberg genom en omröstning på Twitter och inte minst egen statistik från Google uppskattar att omkring 40 procent av alla tittare använder. Det innebär att såväl Google som folk på Youtube tappar omkring motsvarande i inkomst, någonting han medger drabbar mindre kanaler hårdare än större – som hans egen.

Avslutningsvis summerar Kjellberg att Youtube Red till stor del existerar i ett försök att motverka effekterna av Adblock, att annonsblockerare inte betyder att man är "smart och står över systemet" och slutligen att tjänsten bevisar att användningen av Adblock har konsekvenser.

Youtube Red lanserades tidigare under veckan i USA och har en månadskostnad om 9,99 dollar. Utöver annonsfritt Youtube ingår stöd för videotittande offline och musiktjänsterna Play Music och nya Youtube Music. När prenumerationsmodellen kommer till övriga delar av världen är ännu inte känt.