Processormakaren AMD har vind i ryggen och sätter press på Intel. Efter att ha tagit marknaden för stationära datorer med storm med Ryzen släppte bolaget sin ny arkitektur Zen för servrar i form av Epyc, med upp till 32 kärnor. Näst på tur står en återkomst till relevans i bärbara datorer.

Satsningen kallas Ryzen Mobile och baseras på ännu inte lanserade Raven Ridge, kodnamn för en generation av processorer som kombinerar Zen med ännu färska grafikarkitekturen Vega. Tillverkningen sker likt Ryzen och Vega på 14 nanometer, ett jättekliv från 28 nanometer med dagens bärbara processorfamilj Bristol Ridge.

Enligt källor till SweClockers är lanseringen av Ryzen Mobile nära förestående. En tillverkare SweClockers talat med berättar att bärbara datorer med Ryzen Mobile går in i storskalig produktion i november och att lanseringen av dessa beräknas till slutet av månaden.

Vilken prestanda som väntas av Ryzen Mobile jämfört mot Intel som i praktiken dominerar den bärbara marknaden framgår inte. Bärbara datorer med Ryzen Mobile uppges dock få "likadana specifikationer" som de med Intel, vilket innefattar alltifrån mängden primärminne till lagring och batteritid.

I första vågen lanseras Ryzen 5 och Ryzen 7, som går upp mot Intels Core i5- och Core i7-modeller. Duon får fyra kärnor med stöd för Simultaneous Multithreading (SMT) för totalt åtta trådar, likt Intels Kaby Lake Refresh som tog klivet till fyra kärnor i TDP-klassen 15 W. Dessa följs upp av Ryzen 3 första kvartalet 2018.

► Läs alla artiklar om #AMD Raven Ridge

Utöver fyra kärnor utrustas Raven Ridge med upp till 11 beräkningsenheter enligt arkitekturen Vega, vilket ger totalt 704 streamprocessorer, och stöd för DDR4-minne i två kanaler. Efter lanseringen för bärbara datorer ska Raven Ridge släppas för stationära och sockel AM4 under 2018 års första hälft.