Apple hamnade nyligen i blåsvädret efter att information framkommit som visade att bolaget sänkte prestandan på telefonen Iphone i takt med att batteriet åldrades. Apple hävdade att detta var en säkerhetsåtgärd som skulle säkerställa att telefonen inte stängde av sig själv, något som kan leda till förlorad data.

Företaget lovade bot och bättring, där uppdaterad mjukvara och billigare batteribyten skulle åtgärda problemen och göra processen mer transparent för användare. Nu släpper Apple ytterligare detaljer kring den nya mjukvaran.

I samband med lanseringen av IOS 11.3 kommer bolaget introducera en rad nya funktioner, däribland möjligheten att se om prestandasänkningen avsedd för att skydda batteriet är igång. Användare får då möjligheten att slå av eller på denna. Vidare tillkommer synlig information för batteriets hälsa och rekommendationer kring batteribyte.

Nämnvärt är att Apple i samband med en offentlig ursäkt även passade på att sänka priset för ett batteribyte – från omkring 800 kronor till ungefär 300 kronor. IOS 11.3 finns för tillfället ute i en betaversion för utvecklare, men exakt när batteriuppdateringarna rullas ut för allmänheten är i dagsläget okänt.