I början av 2017 lanserade Microsoft 2-i-1-datorn Surface Book i Sverige. Kort därefter fick enheten sällskap av den bärbara datorn Surface Laptop och i oktober avtäcktes även hybriddatorns uppföljare Surface Book 2, där priset för sistnämnda hamnade på 17 999 kronor i grundutförande.

Microsoft har nu avtäckt nya instegsmodeller för både Surface Book 2 och Surface Laptop, där vissa specifikationer skalats ned i utbyte mot ett lägre pris. För Surface Laptop handlar det nu om en lägsta prislapp på 799 istället för 999 USD, medan den nya konfigurationen av hybriddatorn hamnar på 1 199 USD, vilket innebär en sänkning om 300 USD.

Instegsmodellen av Surface Laptop utrustas med en Core m3-processor, 4 GB primärminne och 128 GB SSD-lagring. Det kan jämföras med den tidigare grundkonfigurationen, som bestyckades med en Core i5-processor och erbjöd upp till 8 GB primärminne.

När det kommer till Surface Book 2 särskiljs grundutförandet enbart från föregående instegsmodell när det kommer till lagringsutrymmet. Istället för de tidigare 256 GB finns nu valet 128 GB, vilket resulterar i det lägre priset.

De nya konfigurationerna finns inte i den svenska versionen av Microsofts webbutik och uppgifter kring när och om detta sker är okända. Priserna motsvarar omkring 7 900 och 11 900 kronor inklusive moms för Surface Laptop respektive Surface Book 2.