Microsoft har under det senaste året utökat sin Surface-familj med ett flertal nya enheter. Förutom hybriddatorn Surface Book 2 handlade det även om en ny version av Surface Pro samt en interaktiv whiteboardtavla med namnet Surface Hub 2. Nu avtäcks det senaste tillskottet Surface Go, som särskiljer sig med en mindre storlek och en lägre prislapp.

Surface Go är en mindre kraftfull variant av Surface Pro, med mindre skärm och lägre prestanda. Storleksmässigt rör det sig om en enhet som mäter in på 8,3 mm i tjocklek och väger cirka 520 gram. Pekskärmen är på 10 tum och har en upplösning om 1 800 × 1 200 pixlar, vilket resulterar i bildförhållandet 3:2.

På insidan sitter en processor från Intel i form av Pentium Gold 4415Y, vilket är en Kaby Lake-baserad lågenergimodell med två kärnor och fyra trådar som körs i 1,6 GHz. Enligt Microsoft själva föll valet på denna då den låga strömförbrukningen möjliggör en fläktlös design för Surface Go samt en batteritid på upp till nio timmar.

Processorn ackompanjeras av upp till 8 GB primärminne samt 64 GB eMMC-lagring alternativt 128 GB SSD-baserad sådan. De första modellerna som lanseras bestyckas endast med Wi-Fi, men enheter med 4G/LTE ska enligt Microsoft bli tillgängliga senare under året.

I övrigt kommer Surface Go med Windows 10 S förinstallerat, vilket innebär att användaren endast har tillgång till webbläsaren Edge och applikationer via Microsoft Store. Det är dock möjligt att uppgradera till en fullskalig version av Windows 10 helt utan extra kostnad.

Surface Go lanseras i Sverige 28 augusti och har en rekommenderad prislapp på 4 899 kronor för instegsmodellen. För modellen med 128 GB SSD-lagring och 8 GB primärminne hamnar prislappen på 6 399 kronor.