När Intel med arkitekturen Broadwell introducerade sin 14-nanometersteknik under hösten år 2014 räknade bolaget med att kunna leverera 10 nanometer två år senare – Tick-Tock. Tekniska utmaningar gör att den annars världsledande jätten trampar vatten, vilket lett till svåra kapacitetsproblem.

Fabrikerna som tillverkar på 14 nanometer är fyllda till brädden och har redan haft ett avtryck på Intels senaste styrkretsar. Nu förvärras situationen ytterligare och branschtidningen Digitimes rapporterar om att leveranserna av processorer från Intel väntas påverkas väsentligt under 2018 års andra hälft.

Acers styrelseordförande och VD Jason Chen spår goda tider för PC-marknaden med tillväxt under årets andra hälft, som förutom pågående skolstartskampanjer även innefattar Black Friday och inte minst julhandeln. I det sammanhanget kommer Intels kapacitetsproblem innebära utmaningar för datortillverkare att hålla försäljningskanalerna fyllda.

Compal Electronics, en av de största ODM-tillverkarna som gör datorer åt de stora datormärkena, stämmer in i kören och berättar att tillgång av Intels processorer är den största utmaningen för PC-marknaden under årets andra hälft.

Samtidigt som Intel har svårt att leverera tillräckliga volymer står datortillverkare inför geopolitiska utmaningar. Det många beskriver som ett handelskrig mellan USA och Kina kommer sannolikt att påverka intäkter och rörelseresultat, någonting PC-aktörerna börjat rusta inför.