I oktober 2017 lanserade Intel åttonde generationens Core-processorer med kodnamn "Coffee Lake". På senare tid har uppgifter om efterföljande "Coffee Lake Refresh" sipprat fram, och de åttakärniga modellerna Core i7-9700K och Core i9-9900K väntas se dagens ljus någon gång under årets tredje kvartal.

Genom databasen för prestandatestet Geekbench syns nu siffror för enkel- och flertrådade laster för just Core i7-9700K. I linje med specifikationer som tidigare hittat ut på webben handlar det om åtta kärnor utan aktiverad Hyperthreading, där klockfrekvenserna sträcker sig från 3,6 till 4,9 GHz i bas- respektive turboläge.

i7 9700K Geekbench.PNG

Core i7-9700K

i7 8700K Geekbench hexus.png

Core i7-8700K Bildkälla: Hexus.net

Webbplatsen Hexus.net har jämfört resultaten för Core i7-9700K med Core i7-8700K i standardfrekvenser, och i det enkeltrådade testet levererar den nya processormodellen ungefär fem procent högre prestanda. När alla kärnor belastas handlar det om ett prestandakliv på omkring tio procent, vilket kan ge en fingervisning om vad som är att vänta.

Intel har fortfarande problem med tillverkning på 10 nanometer och massproduktionen av processorer med den nya tekniken har därför skjutits upp. Coffee Lake Refresh kommer således att tillverkas på bolagets välbeprövade 14-nanometersteknik och blir generation fyra att använda Skylake-arkitekturen.

Utöver förhöjda klockfrekvenser och åtta kärnor för den breda massan ska flera modeller bestyckas med fastlödd värmespridare – en funktion som efterfrågats av entusiaster en längre tid. Mycket pekar mot att Coffee Lake Refresh lanseras i oktober, och genom uppdatering av BIOS/UEFI blir processorerna kompatibla med befintliga moderkort med sockel LGA 1151 och 300-seriens styrkretsar.