Försäljningen av datorer går ständigt upp och ner, vilket har flera orsaker. Något som har en stor inverkan är lanseringen av nya produkter från tillverkare som Nvidia och Intel, samt priser på komponenter. Detta hände för två år sedan, då PC-försäljningen minskade som en konsekvens av komponentbrist och stigande priser.

En ny rapport från analysfirman IDC hävdar att trenden återigen är på väg att vända nedåt. Denna gång är en av orsakerna Intels kapacitetsproblem, som lett till brist på processorer för såväl bärbara som stationära datorer. Den nedåtgående trenden började redan synas under 2018 och väntas hålla i sig även under 2019.

Capture.PNG

En annan anledning som anges är äldre datormodeller som fortfarande finns kvar på marknaden, vilka kommer utrustade med grafikkort ur Nvidias föregående generation. Detta tillsammans med det faktum att intresset för Nvidias senaste grafikkort varit relativt svalt innebär att det kommer dröja till senare under 2019 innan försäljningen av speldatorer ökar igen.

Speldatorer har länge varit en viktig del av marknaden och den som konsekvent vägt upp för den negativa trenden inom andra områden. De är dock beroende av nya produkter inom gaming- och hårdvarusegmentet, vilket innebär att de också drabbas hårdast av kapacitetsproblemen och gamla lager av grafikkort.

IDC spår dock en ökning när det kommer till försäljningen av bärbara datorer, då främst de som riktar sig mot företag. Det rör sig om bärbara arbetsstationer och så kallade 2-i-1-datorer, som kan användas som både surfplatta och bärbar dator. Överlag väntas dock försäljningen sjunka successivt fram till år 2023.

Läs mer om Intel: