Nvidias nästa grafikarkitektur tar plats i superdator till sommaren

Nvidias nästa grafikarkitektur tar plats i superdator till sommaren

Superdatorn vid Indiana University uppgraderas med nästa generations grafikhårdvara från Nvidia, med löften om 75 procent högre prestanda.

Grafikjätten Nvidia har en bred arsenal av grafikkort i produktportföljen, där konsumentinriktade Geforce GTX- och RTX-serierna baseras på arkitekturen "Turing". I konsumentsegmentet är Turing den direkta efterträdaren till den långlivade "Pascal"-arkitekturen, medan avstickaren "Volta" däremellan erbjudits professionella användare och datacenter.

SweClockers djupdykning i Turing-arkitekturen

Turing debuterade under sensommaren 2018 och har drygt 17 månader på nacken, men mycket pekar mot att nästa arkitektur lanseras någon gång i år och får namnet "Ampere". Nu framkommer att grafikhårdvara med ny arkitektur blir tillgänglig till sommaren – i alla fall för professionellt bruk.

Det är teknikpublikationen The Next Platform som talat med Brad Wheeler vid Indiana University, som är i färd med att färdigställa superdatorn Big Red 200. Under huven syns AMD:s mångkärniga "Rome"-familj i processorväg, och inledningsvis planerades stöd av Nvidias Volta-baserade Tesla V100-kort.

Wheeler berättar att ett erbjudande dök upp kring den sistnämnda hårdvarubiten, där universitetet istället erbjöds att invänta färskare teknik från Nvidia. I dagsläget besitter Big Red 200 alltså enbart beräkningskraft på processorsidan, men under sommaren 2020 ska systemet bestyckas med nästa generation av Nvidia-signerade grafikkretsar.

Skärmbild (285).png

Volta-baserade Tesla V100 släpptes redan 2017.

Enligt den ursprungliga planen gällde beräkningskraft på 5,9 petaflops, men beslutet att invänta uppdaterad hårdvara höjer nivån till omkring 8 petaflops. Prestandaökningen till trots uppger Wheeler att antalet grafikenheter av den nya typen är lägre, jämfört antalet Volta-enheter som stod på inköpslistan. Detta förklaras med att de nya varianterna ska vara 70–75 procent snabbare.

Värt att ha i åtanke är dock att den kraftiga prestandahöjningen inte nödvändigtvis syns i alla användningsområden, men siffrorna antyder att den nya arkitekturen blir en potent sådan. Med Ampere talas det om att Nvidia tar steget ned från tillverkning på välpolerade 12 nanometer till 7 nanometer, vilket möjliggör högre transistordensitet och energieffektivitet.

Mest sannolikt är att den omnämnda grafikhårdvaran faktiskt baseras på Ampere-arkitekturen och blir gemensam för flera segment, men möjligheten att det liksom Volta är en serverspecifik variant finns också. I mitten av mars går grafikkonferensen GTC 2020 av stapeln och det är möjligt att Nvidia då avtäcker hårdvaran.

Avslutningsvis kan tilläggas att nyheter i konsumentsvängen inte nödvändigtvis finns att tillgå samtidigt som Big Red 200 får sitt grafiklyft. Att ny arkitektur ligger relativt nära i tiden kan dock ses som en indikation på att även färska spelgrafikkort släpps inom överskådlig framtid, där Igor Walloseks rapport om lansering under årets första hälft inte är omöjlig.

Ser du fram emot ny hårdvara från Nvidia? Kan nästa generation ersätta kortet du använder just nu? Berätta i kommentarstråden!

Skicka en rättelse
71

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

25

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

84

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

37

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

71

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

147

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

31

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

63

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer