En gång i tiden var spelutvecklaren Westwood Studios den okrönta mästaren inom realtidsstrategi (RTS), en genre som med åren stadigt minskat i popularitet. Westwood Studios lades ned av utgivaren Electronic Arts under år 2003, och strategivirtuosernas tid vid spakarna var därmed till ända.

CnC-1.jpg
CnC-2.jpg
CnC-4.jpg
CnC-6.jpg
CnC-5.jpg
CnC-8.jpg

Gamla nostalgiker fick till slut ett glädjebesked när Electronic Arts under år 2019 meddelade att klassikerna Command & Conquer: Tiberian Dawn och Red Alert skulle släppas i uppgraderade versioner med bland annat 4K-upplösning och uppdaterat gränssnitt.

De båda spelen släpps som en del av samlingen Command & Conquer Remastered Collection, där även expansionerna Covert Ops, Counterstrike och The Aftermath ingår. Samtliga delar stöder multiplayer. En av utvecklarna som varit iblandade i uppdateringarna av strategiklassikerna är Petroglyph Studios, där flertalet medarbetare är gamla Westwood Studios-veteraner.

Även musiken ser handpåläggning där seriens ursprunglige ljudmakare Frank Klepacki återvänder för att se till att klassiska ljudspår som Hell March låter rätt i uppdaterat format. Seriens ikoniska videosekvenser (FMV) har också justerats för att se bättre ut med moderna upplösningar.

Command & Conquer Remastered Collection släpps den 5 juni 2020 med prislappen 199 kronor. Spelsamlingen kan köpas i Electronic Arts butik Origin och Valves spelbutik Steam. Samlingen ingår för den som som prenumererar på Origin Access Premiere.

Electronic Arts släpper även fysiska utgåvor tillsammans med Limited Run Games. Utgåvorna är två till antalet med olika uppsättningar fysiskt bonusmaterial. Priset för utgåvorna går loss på 60 respektive 150 USD, motsvarande cirka 710 respektive 1 780 kronor inklusive moms.

Hur taggad är du på denna uppdaterade RTS-samling, och vilken del är du mest sugen på att hugga tag i? Dela med dig i kommentarerna!