I snart 30 år har teknikbranschen kämpat med att övertyga konsumenter om förträfflighet en med virtuell verklighet eller VR kort och gott. Under de många omgångarna har dock ett övertygande säljargument (eng. "killer app") saknats, det vill säga en mjukvara eller ett spel som är så eftertraktat att folk vill investera i hårdvaran för att kunna ta del av det.

Half Life: Alyx har nästan uppnått denna status att döma av användardata om den hårdvara som används med Valves speltjänst Steam. I april månad anslöt cirka 2,72 miljoner användare ett VR-headset till sina datorer, upp från tidigare rekord i december 2019 då cirka 1,77 miljoner användare gjorde detsamma. Uppgifterna kommer från Steams hårdvaruundersökning, vilken i skrivande stund är otillgänglig men har förevigats i statistisk form av Roadtovr.

RoadtoVR_SteamHWstats.jpg

Bildkälla: Roadtovr

RoadtoVR_SteamHWmånadsstats.jpg

Bildkälla: Roadtovr

RoadtoVR_SteamHWheadsetstats.jpg

Att nästan en miljon fler användare anslöt ett VR-headset till datorn och Steam betyder inte att en miljon nya enheter såldes under månaden. Allt siffran betyder är att fler användare kopplade in ett VR-headset och hade Steam igång. Sannolikt rör det sig om en ackumulerad effekt av användare som dammade av befintliga headset och användare som köpt nytt VR-headset specifikt för att kunna spela Half Life: Alyx.

Ytterligare statistik som kan skönjas i uppgifterna är att den VR-utrustning som ökat mest under månaden varit Oculus Quest. I slutet av år 2019 blev det möjligt att ansluta den förhållandevis billiga Oculus Quest till en PC via Oculus Link. Valves VR-headset Index ökade också, men inte i samma utsträckning som Oculus Quest. Ett väsentligt högre pris är en trolig orsak till detta.

Jonas återvänder till City 17 i Half-Life: Alyx

Det är för tidigt att avgöra om Half-Life: Alyx är den "killer app" VR behöver för att ta fart på allvar, men den nya Steam-statistiken påvisar om inget annat att spelet redan haft en signifikant påverkan på teknikens utbredning.

Ett nytt spel i en klassisk spelserie som Half-Life behöver inte garantera investering i dyr teknik. Vad skulle få dig att investera i ett VR-headset?