Efter Microsofts något ljummet mottagna uppvisning förra veckan bjuder Epic Games på en mer gedigen demonstration av vad nästa generations spelkonsoler klarar av. Detta sker i form av spelmotorn Unreal Engine 5 som körs i realtid på Sonys Playstation 5. De två stora nyheterna är teknikerna Nanite och Lumen som tillsammans utlovar en detaljrikedom och ljussättning utöver vad som tidigare varit möjligt.

Nanite innebär virtualiserad mikropolygongeometri med tidigare icke skådad densitet i realtidsrenderad grafik. Genom att dynamiskt skala polygondensiteten kan utvecklarna helt undvika distinkta detaljnivåer (LOD - Level Of Detail) och så kallade normal map-texturer så som de används idag. Fördelarna är att objekt kan skala helt fritt i detaljrikedom beroende på placering och avstånd från kameran utan att ett förutbestämt antal detaljnivåer måste definieras, vilket idag leder till tydliga övergångar i LOD-nivåer.

nanite.png

Tanken med att rendera ungefär en polygon per pixel är att det blir möjligt att rendera scenen i en så hög detaljrikedom som ögat kan urskilja. Som syns i bilden ovan är densiteten i princip så hög att det inte går att urskilja enskilda polygoner i stora delar av bilden.

Lumen är namnet på spelmotorns nya global illumination-system där fullt dynamisk ljussättning används oavsett i vilken skala det gäller. Bland annat pekar Epic Games på de tidsbesparingar som ett fullt dynamiskt system innebär för utvecklare som inte längre behöver förbaka ljussättning.

lumen.jpg

I demonstrationen används uteslutande Lumen för ljus och skuggor, och det som visas är alltså inte en ray tracing-implementation även om Unreal Engine 5 har stöd även för det.

Exakt hur data strömmas framgår inte tydligt i befintlig dokumentation men mycket tyder på att demot som visas upp använder lagringslösningen i Playstations 5 för att strömma in innehåll i realtid. På så vis kan laddningstider och minnesanvändning hållas till ett minimum.

The storage architecture on the PS5 is far ahead of anything you can buy on anything on PC for any amount of money right now. It’s going to help drive future PCs. - Tim Sweeney, Epic Games

Demonstrationen är onekligen imponerande men ser ut att vara en krävande teknik även för nästa generations spelkonsoler. Realtidsdemonstrationen körs i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med bilduppdatering på 30 FPS. Det finns dock tid kvar att finslipa prestandan då Unreal Engine 5 släpps i färdig version under slutet av år 2021. Spelmotorn kommer då att ha stöd för nuvarande och nästkommande konsolgenerationer samt PC/Windows, Mac OS, IOS och Android.

Är ni lika imponerade som undertecknad? Känns det här som ett generationshopp eller är det mer finslipning av befintlig teknik? Diskutera gärna i forumet!