I slutet av juni presenterade Apple det historiska och ganska väntade beslutet: Intel-processorer ska fasas ut även för Mac-datorer. Ersätter gör istället de egendesignade ARM-kretsarna, en satsning som sedan länge används i enheter som Ipad och Iphone. Datorer med den nya hårdvarulösningen kommer successivt att ersätta Intel-baserade varianter under de närmaste två åren.

Debuten för Mac med ARM ska ske mot slutet av år 2020, men Apple har inte specificerat vilka datorer som blir först ut. Något specifikt datum är heller inte känt, men nu talar rykten för att detta sker under ett evenemang den 27 oktober. Det är tekniksajterna Laptopmag och Tom's Guide som samlat uppgifter som bland annat Twitter-användaren komiya_kj presenterat. Utöver nämnda datum finns information om batterikapacitet, pris och vilka enheter som först får ARM-krets.

Det enklare bärbara segmentet ser ut att inleda ARM-satsningen och Twitter-användaren listar både 13-tumsvarianten av Macbook Pro samt Macbook. Om sistnämnda syfta på instegsvarianten med tillnamnet "Air" återstår att se, men ett alternativ är att Apple återupplivar det nedlagda segmentet som helt saknar särskiljande ändelse. Något som pekar mot förstnämnda är uppgifter kring batteriet, som sägs hamna på samma 49,9 wattimmar – precis som Macbook Air.

Tom's Guide skriver att 2020 års version av Macbook Air räcker i 9,5 timmar för lättare arbetsuppgifter, varför en mer energieffektiv Apple-signerad historia kan förväntas höja ribban en del. I skrivande stund är det oklart vilka specifikationer Apple satsar på med de datoranpassade kretsarna, men tidiga prestandatester visar att redan åttakärniga A12Z Bionic från Ipad Pro och utvecklardatorerna presterar bra ställt mot Intel.

När det kommer till priset föreslår komiya_kj att Apple äntrar nya domäner genom att sänka priset till omkring 1 099 USD för Macbook Pro i 13-tumssformat, vilket motsvarar ungefär 12 000 kronor inklusive moms. Instegsvarianten av den nu tillgängliga motsvarigheten går loss på 17 000 kronor. Prisskillnad syns också för Macbook- eller möjligen Macbook Air-modellen som sägs kosta 799 USD, eller 9 000 kronor. Enklaste Macbook Air går idag på 13 000 kronor.

Prissänkningar är en rimlig strategi för att få upp intresset för datorerna med egenknåpad hårdvara, men huruvida uppgifterna stämmer får framtiden utvisa. Apple har därtill lovat att fler datorlanseringar med processor från Intel står på agendan, men det är oklart om samma modeller kommer att släppas i två utföranden. Oklart är även om de lägre prisnivåer spiller över utanför ARM-svängen.

Går du i köptankar när det gäller Apples kommande Macbook-utbud? Vad kan du tänka dig att betala för en färsk ARM-baserad dator? Berätta i kommentarstråden!